P-8b i S-3.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

P-8b i S-3.

Postprzez sjakubowski » piątek 18 grudnia 2009, 01:42

Witam!

Chciałem poruszyć pewien temat dotyczący znaku poziomego P-8b (czyli strzałka pozioma do skrętu w lewo) oraz sygnalizatora kierunkowego w aspekcie zawracania.

Czy jeśli mamy znak poziomy P-8b i sygnalizator S3 z możliwością skrętu w lewo i zawracania - to możemy zawrócić czy nie?

Dlaczego o tym piszę? Otóż według zapisów:
par. 87.2.
Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie (i tutaj jest jasne), chyba, że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 (wiadomo) lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
Zwróćcie uwagę, że nie jest napisane, jak S-3 kieruje ruchem (zawracanie czy skręcanie, tylko skręcanie czy tylko zawracanie) - wystarczy, że S-3 kieruje ruchem na danym pasie.

I właśnie tutaj pojawia się problem. Wiadomo, że chodzi o sprzeczność znaków i sygnałów. Na szczęście coraz mniej jest takich skrzyżowań i jeśli stoi S-3 z zawracaniem to jednocześnie poziome są również z zawracaniem.

Ale co w przypadku opisanym wyżej?

Nie można tutaj mówić o tym, że sygnalizatory świetlne mają pierwszeństwo przed znakami, gdyż sam opis znaku P-8b mówi, że jeśli jest sygnalizator kierunkowy S-3 (obojętnie jaki!) wtedy nie można zawracać. Więc co z tego, że na S-3 jest zawracanie - skoro na jezdni znak mówi co innego...

Według mnie w takim przypadku nie można zawrócić.
Co o tym sądzicie?
sjakubowski

Postprzez oskbelfer » piątek 18 grudnia 2009, 02:22

trochę tutaj namieszałeś że za bardzo Cię nie rozumię :) o co ci chodzi :)
Podaj bardziej konkretnie pytanie :) a wcześniej zerknij do 220 -tki. Jest tam sygnalizator s3 do zawracania (rys.4.28.) może coś w tym kontekście :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez sjakubowski » piątek 18 grudnia 2009, 02:57

oskbelfer napisał(a):trochę tutaj namieszałeś że za bardzo Cię nie rozumię :) o co ci chodzi :)

Kurcze - tego się obawiałem... No trudno. W takim razie konkretnie:

Pas do lewoskrętu oznaczony na znakiem poziomym P-8b.
Nad tym pasem występuje sygnalizator kierunkowy S-3 z kierunkiem w lewo oraz z zawracaniem (strzałka w lewo i w dół).

Pytanie: Czy można tutaj zawrócić?

Filozofia do tego pytanie przedstawiona jest w moim poście wyżej - chodzi o zapis par. 87. pkt 2.(opis znaku P8b), że P8b zezwala na zawracanie ale tylko wtedy, gdy nie ma sygnalizatora kierunkowego S-3 (bez znaczenia jakiego, czy ze strzałką do skrętu, czy z zawracaniem). Jeśli takowy jest (nawet ze strzałką do zawracania) opis znaku p8b mówi wyraźnie, że zawrócić nie można.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez tristan » piątek 18 grudnia 2009, 11:01

sjakubowski napisał(a):Pas do lewoskrętu oznaczony na znakiem poziomym P-8b.
Nad tym pasem występuje sygnalizator kierunkowy S-3 z kierunkiem w lewo oraz z zawracaniem (strzałka w lewo i w dół).

Pytanie: Czy można tutaj zawrócić?

Można.

sjakubowski napisał(a):Filozofia do tego pytanie przedstawiona jest w moim poście wyżej - chodzi o zapis par. 87. pkt 2.(opis znaku P8b), że P8b zezwala na zawracanie ale tylko wtedy, gdy nie ma sygnalizatora kierunkowego S-3 (bez znaczenia jakiego, czy ze strzałką do skrętu, czy z zawracaniem).

Oczywiście. A jak jest S3, to nie daje takiego zezwolenia. Ale nie daje też zakazu. Coś w rodzaju:

Mama: Wyrażam zezwolenie na wyjście na imprezę, chyba że tata ma coś do powiedzenia.

Tata (ver.1): Jestem S3 do lewoskrętu, nie wolno na imprezę.
Tata (ver.2): Jestem S3 do lewoskrętu i zawracania, wolno na imprezę.

sjakubowski napisał(a):Jeśli takowy jest (nawet ze strzałką do zawracania) opis znaku p8b mówi wyraźnie, że zawrócić nie można.

Wg mnie nie mówi, że nie można. Mówi, że ON nie daje zezwolenia. Więc pytasz wtedy S3 o zezwolenie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » piątek 18 grudnia 2009, 11:18

Pkt 3.2.1.2 rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków dla znaków.
cman

Postprzez x098 » piątek 18 grudnia 2009, 12:08

cman napisał(a):Pkt 3.2.1.2 rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków dla znaków.

Czy mógłbyś jaśniej?
pkt. 3 z dz.u nr. 220 dotyczy zastosowania znaku B-1
x098

Postprzez cman » piątek 18 grudnia 2009, 12:13

W załączniku nr 2 :).
cman

Postprzez sjakubowski » piątek 18 grudnia 2009, 12:32

cman napisał(a):W załączniku nr 2 :).

Ok, znalazłem.
http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dziennik ... zal2_3.pdf

Faktycznie, szkoda tylko, że w głównym Rozporządzeniu o znakach i sygnałach nie ma tego zapisu :-(
sjakubowski

Postprzez kopan » piątek 18 grudnia 2009, 23:59

Nie ma go w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych to znaczy że go nie ma bo:

Zgodnie z art. 1.1. tego rozporządzenia - to rozporządzenie określa znaczenie znaków i zakres ich obowiązywania.
kopan

Postprzez sjakubowski » sobota 19 grudnia 2009, 00:08

kopan napisał(a):Nie ma go w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych to znaczy że go nie ma bo:

Zgodnie z art. 1.1. tego rozporządzenia - to rozporządzenie określa znaczenie znaków i zakres ich obowiązywania.

Więc z tego co pisze kopan, mam rozumieć, że jednak nie można zawracać???

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez oskbelfer » sobota 19 grudnia 2009, 00:18

tristan napisał o mamie i tacie i tego się trzymaj
oskbelfer

Postprzez sjakubowski » sobota 19 grudnia 2009, 00:31

oskbelfer napisał(a):tristan napisał o mamie i tacie i tego się trzymaj

Wybacz ale nie rozumiem...
sjakubowski

Postprzez oskbelfer » sobota 19 grudnia 2009, 00:49

krótko mówiąc zależy jaki to jest sygnalizator S3. W jeednym przypadku można zawrać, w drugim przypadku nie można zawracać. Pisze o tym własnie Tristian :)
oskbelfer

Postprzez sjakubowski » sobota 19 grudnia 2009, 00:52

oskbelfer napisał(a):krótko mówiąc zależy jaki to jest sygnalizator S3. W jeednym przypadku można zawrać, w drugim przypadku nie można zawracać. Pisze o tym własnie Tristian :)

No przepraszam, a czy sygnalizator nadający strzałkę do zawracania nie jest sygnalizatorem kierunkowym???

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez oskbelfer » sobota 19 grudnia 2009, 01:19

oczywiście że jest :) Ty patrzysz na to z jakiegoś punktu widzenia, a ja z troszkę innego. Gdy zapoznałem się z wszystkimi paragrafami dotyczącymi w/w kwestii zapisy te niebudzą u mnie watpliwośc i są dla mnie zrozumiale - Ty możesz interpretować inaczej :)

Ja na jednym S3 pojadę inaczej na drugim S3 inaczej - może to troszkę dziwnie brzmieć, ja w tym przypadku watpliwosci nie mam :)
oskbelfer

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów