Pomoc odnośnie egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pomoc odnośnie egzaminu

Postprzez chupacabra » poniedziałek 16 lipca 2007, 17:33

Witam was to mój pierwszy post :)
Otóż zwracam się do was z pewnym problemem. Słyszałem ze od stycznia zmieniają się przepisy (bedzie trudniej zdać - dłuższa jazda, jakieś zielone listki i scenki, i temu podobne duperele). I zastanawiam sie czy zapisac sie na kurs teraz czy w przyszłym roku.
Urodziny mam w pierwszej połowie listopada(18 urodziny). Na kurs moge sie zapisać na poczatku sierpnia i musze podjąc decyzję. Otóż tak...zakłądam ze egzamin bede miał w listopadzie i go nie zdam. I potem juz nie starczy mi czasu na ustalenie terminu nowego egzaminu w tym roku jeszcze. Czyli bede juz musiał zdawać w styczniu ;/ Ale tak, jeżeli zdam egzamin teoretyczny to bede mógł zdawac praktyczny na starych zasadach jeszcze przez pół roku czy nie?(mimo tego ze inni bede juz zdawać egzamin na nowych zasadach). Bo jak nie klapa. Nie dość, że nie odbedę "nowego"(uczacego do nowego egzaminu) kursu to przepadnie mi stary egzamin teoretyczny. I wtedy bede w kropce ;/ Powiedzcie mi jak to jest (zakłądajac, że zdam jeszcze "stary" egzamin teoretyczny za pierwszym razem). Pozdrawiam i licze na szybką odpowiedź bo na krus musze się już zapisywać...
chupacabra

Postprzez tom634 » poniedziałek 16 lipca 2007, 17:39

A co z egzaminem maturalnym?
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez chupacabra » poniedziałek 16 lipca 2007, 17:42

No w tym roku idę do klasy maturalnej. Ale jaki to ma zwiazek?
chupacabra

Postprzez tom634 » poniedziałek 16 lipca 2007, 17:49

No ja bym poczekał do następnych wakacji. ;)
A co do przepisów- nie czytałem żadnych projektów ustaw, nic o tym nie wiem, ale myślę, że możesz spokojnie pójść teraz na kursy z założeniem zdania egzaminu za pierwszym razem ;)
Weteran dróg
tom634

Postprzez ella » poniedziałek 16 lipca 2007, 17:49

zakłądam ze egzamin bede miał w listopadzie i go nie zdam

I tu chyba źle zakładasz bo teraz juz niektórzy zapisują sie na egzamin na wrzesień.

Jak wejdą nowe zasady, to będa obejmowały wszystkich.

Nie dość, że nie odbedę "nowego"(uczacego do nowego egzaminu)

Przepisy są te same. Jak szkoły przykładaja sie do dobrego prowadzenia teorii to nie będzie problemu z egzaminem. A jak bedą olewały tak jak teraz .....no to wiadomo. Więc nie bardzo rozumiem, co znaczy "nowy" bo teoria jest ta sama.

Nie jest powiedziane, że te przepisy wejda 1 stycznia 2008 roku. U nas wszystko sie zmienia.
ella
Moderator

Postprzez chupacabra » poniedziałek 16 lipca 2007, 17:56

Na następne wakacje to ja wyjeżdzam z kraju i tu jest problem ;/
A pozatym niechce jeździć z jakimś listkiem :D:D:D
I bądźcie troche milsi :)

No pójde i zdam za pierwszy mrazem. Ale jednak mam troszkę obaw ;)
Ellu mojej koleżance kurstant w połowie czerwca ustalił egzamin na jakoś połowę lipca. To nie wiem czemu niektórzy juz zapisuja sie na wrzesień.

No ale jęzeli nie zdam jeszcze tym roku teorii to bedzie to troche krzywdzące ;/ Osoby które zdają teraz teorie maja pół roku na zdanie praktyki :| TO stawia mnie w nieównej sytuacji w stosunku do osób które teraz zdają...

Oby te przepisy nie weszły ;/
chupacabra

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 16 lipca 2007, 18:01

chupacabra napisał(a):I bądźcie troche milsi :)

A kto w tym wątku (i w którym miejscu) był niemiły dla Ciebie? Bo jakoś nie zauważyłem...
scorpio44

Postprzez chupacabra » poniedziałek 16 lipca 2007, 18:21

No dobrze ellu wsumie masz racje to samo. Ale porpsotu neichce zdawać tych scenek-że psuzczają filmik z sytuacją drogową. Bo ja sie strasznei denerwuje jak mam na coś szybko odpowiedziec... :(
A jak ty ellu myślisz? wejdą te przepisy czy nie 1 stycznia 2008??
chupacabra

Postprzez tom634 » poniedziałek 16 lipca 2007, 18:27

chupacabra napisał(a):Ellu mojej koleżance kurstant w połowie czerwca ustalił egzamin na jakoś połowę lipca. To nie wiem czemu niektórzy juz zapisuja sie na wrzesień.

To zależy od wielu czynników, np. od listy osób oczekujących w kolejce, zasadach panujących w danym WORD-zie. Stąd w jednych czeka się 3 miesiące, a w innych miesiąc.
Ja na Twoim miejscu śmiało bym się teraz zapisywał na kurs.
Weteran dróg
tom634

Postprzez chupacabra » poniedziałek 16 lipca 2007, 18:38

No to skoro tak mówiśz to zapisuje się na kurs od sierpnia :) Musze myśleć poztywnie i zakładać, że zdam za 1 razem jak sie dobrze przygotuje :)
A jak myślisz w zimie pod koniec roku dużo osó oczekuje na kurs? Trzeba zważyc też na to, że będa wchodzic nowe przepisy to dużo osób może być chętnych na egzamin. Czyli jak odpowiednio wcześnie załątwię sprawę to jeszcze w listpadzie tego roku podejde do egzaminu i go ZDAM :)
chupacabra

Postprzez ella » wtorek 17 lipca 2007, 00:33

A jak ty ellu myślisz? wejdą te przepisy czy nie 1 stycznia 2008??

A tego to chyba nikt nie wie, czy one wejdą w styczniu, lutym......trwają ciagle prace nad nimi 8)
A jak myślisz w zimie pod koniec roku dużo osó oczekuje na kurs?

Najwięcej ludzi zapisuje się zawsze w wakacje na kurs. Mają najwięcej czasu, dlatego potem są długie terminy. Dodatkowo własnie obawa przed nowymi przepisami sciąga ludzi do OSK.
Dowiedź się jak długo będziesz robił kurs w szkole. Bo w jednej można zrobić w miesiąc w drugiej w trzy albo i dłużej jak instruktor ma dużo kursantów i ustala ci jazdy raz na tydzień.
Jeżeli w Twoim WORD egzaminy są oddzielnie (teoria i praktyka ) to czeka cię podwójny termin oczekiwania.
ella
Moderator

Postprzez chupacabra » wtorek 17 lipca 2007, 14:57

Mój WORD to tychy. Juz gadałem z egzaminoterem i mam ostalone 10 jazd po 3 godziny w kazdy piatek poczawszy od pierwszego tygodnia września :) Powiedział, żebym się nic nie bał i bedzie dobrze. Przez wakacje mam wykłady...tylko nie wiem czemu tak dziwnie...3 wykłądy po 4 godziny i pierwsza pomoc. Kurde trafiłem na gorący okres :( Ale podobno z relacji znajomych z Tychach sa wmiare fajni egzaminatorzy :) Dziękuje za podpowiedzi :P
chupacabra

Postprzez kamiles » wtorek 17 lipca 2007, 15:02

chupacabra napisał(a):Juz gadałem z egzaminoterem i mam ostalone 10 jazd po 3 godziny w kazdy piatek poczawszy od pierwszego tygodnia września :) Powiedział, żebym się nic nie bał i bedzie dobrze.

ten, z którym "gadałeś", to na pewno nie był egzaminator! ten pan, to instruktor :wink:
kamiles

Postprzez chupacabra » wtorek 17 lipca 2007, 16:31

No o jejku przejęzyczyłem się :P Ale nawet się okazło, że to nei był instruktor tylko włąściciel szkoły jazdy :)
chupacabra

Postprzez kamiles » wtorek 17 lipca 2007, 16:37

A masz pewność, że właściciel nie jest instruktorem?
No dobrze, już się nie czepiam :wink:
kamiles

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy