Jakie zmiany od stycznia '04 ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jakie zmiany od stycznia '04 ?

Postprzez ziomek » niedziela 07 grudnia 2003, 22:25

Wie ktos moze co sie zmieni od stycznia w Łodzi? Podobno maja wprowadzic losowanie samochodów, maja wycofac lanosy? Wie ktos cos o tym???
ziomek

Postprzez ninks » poniedziałek 08 grudnia 2003, 01:37

no więc o ile mi wiadomo, od stycznia jedyna zmianą ma być to, że niezależnie czy jeździłeś fiestą czy punto, mogą ci się trafić obydwa, lanosa chyba sie juź wycofuje, ja mam planowo egzamin praktyczny 30-go grudnia, więc jak się pewnie domyślasz, wolałabym zdać :)
if ignorance is bliss I must be ecstatic
ninks

Postprzez X » poniedziałek 08 grudnia 2003, 16:06

A wiecie ze zmiany dotkna takze ubezpieczenie OC?

M.in. jak kupisz uzywane auto, nie bedzie obowiazku kupowania nowej polisy ubezpieczniowej, tylko bedzie mozna jezdzic na starej, czyli auta ktore kupujesz (do konca terminu ubezpieczeniowego) - do tej pory bylo to 30 dni.

Zmienia sie rowniez kary dla pojazdow poruszajacych sie bez OC - bedzie to 1000 EURO.

Zmniejszeniu ulega takze czas likwidacji szkody. Ubezpieczyciel bedzie musial wyplacic kase w ciagu 30 dni, chyba ze bedzie proces cywilny lub karny.

Troche nie na temat, ale nie sprecyzowane zostalo w temacie o jakie zmiany chodzi ;P.
X

Postprzez ziomek » poniedziałek 08 grudnia 2003, 21:04

1000 euro to niektorzy by musieli bryke sprzedac i jeszcze doplacic zeeby zaplacic kare:)
ziomek

Postprzez bialy » czwartek 11 grudnia 2003, 23:04

X orientujesz sie moze co sie stanie jezeli oc nie bedzie zaplacone przez np 2 miechy a potem jak zatrzymja (oczywiscie z juz zaplaconym) to beda mogli przyczepis sie do tego ze nie bylo oc :?: :?:
bialy

Postprzez EvilInside » sobota 13 grudnia 2003, 19:57

Witam - to mój 1 post 8)

Mam jedno pytanie -
Jak sie potoczą sprawy z prawkiem od 16 lat ?? Bo ja 19.01.2004 będe miał 16 latek :twisted: i baaardzo chce zdawać jak najszybciej.
Jak to sie ma odbywać - ktoś może wytłumaczy ?

Pozdro
EvilInside

Postprzez slavo » sobota 13 grudnia 2003, 23:01

yo wszystkim.

wg mnie to nie powinno byc zadnych zmian w kategorii wiekowej. ja i inni czekalismy do 18 lat, wiec nie uwazam, zeby dzieciaki od 16 lat mogly miec prawko. jak sprawiedliwosc to niech ona dotyczy wszystkich. takie jest moje zdanie.

pozdrawiam. slavo.
slavo

Postprzez miros » poniedziałek 15 grudnia 2003, 19:38

powiem ci ze juz nie ma sprawiedliwosci. najpierw bylo od 17 lat, potem zmienili na 18, a teraz chca zmienic na 16.

i gdzie tu sprawiedliwosc????
miros

Postprzez nedo » środa 17 grudnia 2003, 00:57

Boże przenajChrystszy :), sprawiedliwości nie było i nie będzie chyba, że sobie ją narysujesz :D, chodzi o odpowiedzialność karną takiej osoby - a wprowadzenie jazdy od 16 lat to moim zdaniem masakra :D - Wiem po sobie i po wielu znajomych :) jak to się robiło w tym wieku.. pełna samowolka i wariacja :) + znikoma kontrola nad pojazdem w sytuacjach, co najmniej dziwnych. I niech nikt nie mówi, że potrafi jeździć mając te 16 lat - ja mam zaraz 18, posługuję się pojazdem 2 lata i przy lepszej okazji i mojej ciężkiej zazwyczaj nodze (no chyba, że wieczorem mnie kobieta uspokoi to wtedy jestem delikatny :)) jeżdżę jak wariat. Potrafisz zaparkować w miejscu gdzie jest od lusterka do lusterka < (mniej) 1cm? Ja nie :D, a tak podziwiałem ojca jak byliśmy na wakacjach i trzeba było robić nawrót - a ilość miejsca była wręcz przewspaniała! :D To jest jazda a nie ruszyć do przodu, do tyłu i skręcić + wjechać na parking gdzie masz 1m z każdej strony. Dobra już nie będę więcej tyle pisał :P, to mój 1 pościk na tym forum, więc muszę się trochę wygadać i wyrzucić coś z serca :D

Biały - jeżeli dobrze rozumiem to sytuacja wygląda tak, że masz OC, później furka stoi 2 miechy bez OC (oczywiście bez OC nie jeździmy :)), później po tych 2 miechach idziesz zapłacić, wsiadasz, lizaczkiem Cię ściągają i się czepiają? A czego jeżeli masz OC na dziś opłacone? :) - ojciec w tym robi - nie ma się co martwić.

Pozdrawiam!
Pan i Władca własnego garażu.
Autko: Maluszek... był :(
nedo

Postprzez EvilInside » niedziela 21 grudnia 2003, 22:34

:shock:
Wiecie co ja wam powiem ? Dziwni jesteście i macie wąskie zasoby wiedzy na ten temat. Bo kiedyś (jakieś 4-5 lat temu ) moja siostra zdawała od 16 lat za zgodą rodziców i mogła jeździć bez żadnych ograniczeń.
Więc co wy tu pier***licie o sprawiedliwości ?? Wystarczy troche wiedzy, a wiedzieli byście że tak już kiedyś było!
Pozatym uczniowie szkół samochodowych prawko zawsze zdawali wcześniej od innych.

Zastanówcie sie zanim zaczniecie pisać bzdury !! :evil:
EvilInside

Postprzez miros » poniedziałek 22 grudnia 2003, 17:28

hmmmm kolego, zauwaz ze nie kazdy tu pisal o tym ze te kryteria wiekowe sa sprawiedliwe. ja naprzyklad powiedzialem ze wlasnie nie ma sprawiedliwosci jesli chodzi o wiek, wiec prosze najpierw przeczytaj wszystkie posty i potem dopiero stawiaj opinie ze p.i.e.r.d.o.l.i.m.y glupoty, bo glupoty to chyba ty pie.....
miros

Postprzez bialy » poniedziałek 22 grudnia 2003, 19:40

dzieki nedo za odp.

nie powinni dawac prawka przed 18, do prawka trzeba dorsnac, poza tym jezeli najpierw podnosza wiek na prawojazdy do 18 to po co pozniej obnizac do 16

(jakieś 4-5 lat temu ) moja siostra zdawała od 16 lat

to chyba bylo od 17 lat ale to szczegol
bialy

Postprzez EvilInside » poniedziałek 22 grudnia 2003, 21:30

Na 1000000 % było od 16 lat, ale rodzice ci musieli odpisać papierek.
EvilInside

Postprzez Slawek » czwartek 25 grudnia 2003, 21:10

To że popełniono błąd, to nie znaczy, że nie można się z niego wycofać. Jestem za prawem jazdy od 16 lat z wyjątkowymi restrykcjami.
Slawek

Postprzez xxxx » czwartek 25 grudnia 2003, 21:20

Slawek napisał(a):To że popełniono błąd, to nie znaczy, że nie można się z niego wycofać. Jestem za prawem jazdy od 16 lat z wyjątkowymi restrykcjami.

czy uwazasz ze prawko ktore wejdzie dla 16-latkow jest zle?? podja przyklady restrykcji...
xxxx

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy