Jedziesz dwa razy za szybko - tracisz prawo jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy uważasz, że odbieranie prawa jazdy za takie wykroczenie

jest doskonałym pomysłem, pomoże ostudzić piratów drogowych
10
23%
niestety nic nie da, po zakończeniu akcji wszystko wróci do normy
9
21%
jest bzdurnym pomysłem, bo wystarczy na drodze osiedlowej przekroczyć prędkość tylko o 20 km/h, by stracić tak potrzebny w pracy dokument
24
56%

Liczba głosów : 43

Postprzez as » środa 30 sierpnia 2006, 15:24

Tomek_ napisał(a): Calkowicie popieram zabieranie praw jazdy za przekroczenie predkosci o 100%.

o 100% absolutnie tak ale dajmy na to że ktoś został dwa razy "przyłapany" na jeździe o 5km/h za szybko i co trzeba go traktować na równi z tymi którzy w terenie zabudowanym jeżdżą powiedzmy 120km/h??
ja oczywiście jestem za odbieraniem prawka za przekroczenie prędkości ale każda sprawa powinna być rozpatrywana bardziej indywidualnie moim skromnym zdaniem
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez She18 » środa 30 sierpnia 2006, 16:14

as napisał(a):i ale każda sprawa powinna być rozpatrywana bardziej indywidualnie moim skromnym zdaniem

Również jestem ZA i w 100% zgadzam sie z as :)
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez scorpio44 » środa 30 sierpnia 2006, 17:20

Koleżanka As chyba nie zrozumiała, o co chodzi w tym "dwa razy" (przyznaję, że kiedy topic pojawił się na forum, to też w pierwszej chwili tak to zrozumiałem, jak ona ;)). As, nie chodzi o to, że kogoś za przekroczenie prędkości złapią dwa razy, tylko o jazdę dwa razy szybciej niż można (100, gdzie wolno 50, 120 gdzie wolno 60 itd.). ;) :D
scorpio44

Postprzez as » środa 30 sierpnia 2006, 17:46

rozumiem tylko kilka dni temu słyszałam w wiadomościach, że prawka mają odbierać tym którzy przekroczyli prędkość o 100% i tym którzy dwa razy zostali "przyłapani" na przekroczeniu dopuszczalniej prędkości, w tym artykule rzeczywiście o tej drugiej możliwości nic nie ma...
w każdym bądź razie nie mam nic przeciwko temu żeby odbierać prawka tym, którzy przekraczają prędkość o 100% bo powiedzmy sobie szczerze że to potencjalni mordercy... co do tej drugiej możliwości to miałam pewne wątpliwości... ale skoro nic o tym nie słyszeliście to pewnie coś się mi pokręciło... :lol:
w takim razie sorki za wprowadzanie w błąd
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez Xsystoff » środa 30 sierpnia 2006, 19:09

Tomek_ napisał(a):W Szwecji traci sie prawo jazdy za przekroczenie predkosci o 30 km/h poza terenem zabudowanym i o 20km/h na terenie zabudowanym. Calkowicie popieram zabieranie praw jazdy za przekroczenie predkosci o 100%.

Tylko, ze Szwedzi nie musza sie tluc 900 km przez caly kaj po drogach, ktore sa posmiewiskiem Europy Jakbym mial 20 km do autostrady to bym sobie wlaczyl Vivaldiego i dojechal do niej z predkoscia 50 km/h, zeby pozniej przejechac pozostale 880 km z predkoscia autostradowa. Zreszta w krajach, w ktorych sa rygorystyczne ograniczenia miedzynarodowy tranzyt nie odbywa sie przez wiochy, gdzie co niedziele zenek z wieskiem chodza nawalenie po drodze jak szpaki. Dobitnym przykladem sa Niemcy, ktorzy wieksza czesc drogi jezdza z prekosciami bliskimi do pierwszej kosmicznej, a te nascie kilometrow do autostrady pokonuja spokojnie i bez wyprzedzania.
Xsystoff

Postprzez ella » środa 30 sierpnia 2006, 19:49

Jestem ZA niech zabierają i to nie na okres próbny tylko na stałe. Ale.......pod warunkiem, że ktoś zrobi porządek ze znakami ograniczenia prędkości. Tam gdzie można podnieść prędkość to ją podnieść a nie dwa pasy w jedną stronę, pas zieleni pośrodku i znak 50km/h. Paranoja.
ella
Moderator

Postprzez Ad_aM » środa 30 sierpnia 2006, 20:01

Do wypowiedzi Elli dodałbym tylko "w drodze ustawy" ;)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez ella » środa 30 sierpnia 2006, 20:09

Żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał. Mam na mysli nie zabieranie prawka ludziom na stałe tylko ten przepis obowiązujący na stałe :wink:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » środa 30 sierpnia 2006, 21:13

as napisał(a):i tym którzy dwa razy zostali "przyłapani" na przekroczeniu dopuszczalniej prędkości

Chodzi o to, że często określają to zabieraniem prawka tym, którzy "dwa razy przekroczą prędkość". A w tym "dwa razy" chodzi o przekroczenie prędkości o 100%, a nie o podwójne przyłapanie. ;)
scorpio44

Postprzez mazak » środa 30 sierpnia 2006, 23:22

To w takim razie zabierzmy wszystkim prawo jazdy - w drodze ustawy, ponieważ nikt nie porusza się w terenie zabudowanym 50 km/h (w godz. 5.00 - 23.00). Same korzyści:
1. Mniej spalin
2. Mniej wypadków
3. Drogi się będa mniej psuły itp.
Czy Wy szanowni forumowicze widzicie swoją śmieszność ?? Najpierw trzeba dać przykład "z góry": zadbać o drogi, ich właściwe wykonanie i oznakowanie, znieść absurdalne przepisy, a dopiero potem zabierać.
Własnie wróciłem z Włoch (przez Austrię i Niemcy). W Polsce przez 8 godzin jazdy umęczyłem się okrutnie (2 radary spotkane). Potem... sama bajka z jazdy. co ciekawsze we Włoszech są podobne ograniczenia do naszych i nikt ich nie przestrzega. W Mediolanie jeżdzą jak chcą, a i tak przez dwa tygodnie pobytu nie widziałem żadnej stłuczki. A policjant z radarem, czegoś takiego nie ma. Kochani to nie do końca wina prędkości, że w naszym pięknym kraju jest tak niebezpiecznie. Poza tym znając Polaków, po zabraniu prawa jazdy będą jeździć bez i co im wtedy zrobimy ? Więzienia są pełne :lol:
JEŚLI WIERZYSZ, ŻE NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. TO TRZAŚNIJ OBROTOWYMI DRZWIAMI
mazak

Postprzez wiesniak » czwartek 31 sierpnia 2006, 11:11

Czy Wy szanowni forumowicze widzicie swoją śmieszność ?? Najpierw trzeba dać przykład "z góry": zadbać o drogi, ich właściwe wykonanie i oznakowanie, znieść absurdalne przepisy, a dopiero potem zabierać.
Własnie wróciłem z Włoch (przez Austrię i Niemcy). W Polsce przez 8 godzin jazdy umęczyłem się okrutnie (2 radary spotkane). Potem... sama bajka z jazdy. co ciekawsze we Włoszech są podobne ograniczenia do naszych i nikt ich nie przestrzega. W Mediolanie jeżdzą jak chcą, a i tak przez dwa tygodnie pobytu nie widziałem żadnej stłuczki. A policjant z radarem, czegoś takiego nie ma. Kochani to nie do końca wina prędkości, że w naszym pięknym kraju jest tak niebezpiecznie. Poza tym znając Polaków, po zabraniu prawa jazdy będą jeździć bez i co im wtedy zrobimy ? Więzienia są pełne

Ja w sumie też tak uważam. Powinni się też wziąć za system szkolenia kierowców, których zamiast uczyć myślenia na drodze, uczy się ślepego przestrzegania przepisów i schematycznego wykonywania wszystkich czynności, byle tylko zdać ten egzamin. I potem jest sytucja nietypowa, albo choćby zwykłe wyprzedzanie i delikwent nie wie co robić. Wg. mnie bardziej niebezpieczni są tacy, co fanatycznie przestrzegają dozwolonej prędkości, niż ci, co trochę przygrzeją, ale MYŚLĄ na drodze.

Przekroczenie prędkości i przekroczenie prędkości to mogą być 2 całkiem różne sprawy i jak już ktoś powiedział trzeba by to oceniać indywidualnie.
wiesniak

Postprzez Gość » czwartek 31 sierpnia 2006, 11:29

Sam dzis po miescie jachałem 90 gdzie było ograniczenie do 40 . Na moje jak juz powinny byc surowe mandaty a nie tam odrazu zabieraja prawo jazdy czesto ciezko zdobyte. :? :? idiotyczne pomysły maja rzadzacy :cry:
Gość

Postprzez Matylda » czwartek 31 sierpnia 2006, 11:32

Oczywiscie jestem ZA odbieraniem prawa jazdy czubom jeżdżącym po miastach 150 km/h, a poza ile fabryka dała pod maską :!: Jednak jeśli odnieść ten przepis do miejsca z progiem zwalniającym gdzie jest ograniczenie do np. 10 km/h to czysta bzdura, bo wtedy już 20 km/h powoduje odebranie dokumentu :) Więc albo rozpatrywanie każdego przypadku indywidualnie, albo kolejny "martwy" przepis i liczenie na humor policjanta.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez scorpio44 » czwartek 31 sierpnia 2006, 12:06

WiśniaDNB napisał(a):Sam dzis po miescie jachałem 90 gdzie było ograniczenie do 40

Więc zakładając, że każdą sytuację trzeba rozpatrywać indywidualnie, to m.in. właśnie takim powinni te prawka zabierać. ;)
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 31 sierpnia 2006, 12:42

właśnie takim powinni te prawka zabierać

Dokładnie i to jeździ z taką prędkością pierwszego dnia po odebraniu prawka.
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze