Dziwne telefony

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dziwne telefony

Postprzez Myslovitz » niedziela 15 stycznia 2006, 00:34

Skoro to luźna gadka, to zapytam Was o coś takiego, może komuś coś przyjdzie do głowy :P

Otóż od jakiegoś czasu ktoś dzwoni na moją komórkę, odbieram, po czym słyszę komunikat, że ten ktoś prosi o rozmowę, ale na mój koszt, usługa nazywa się oczywiście "pay for me" :?

Następnie automacik miłym kobiecym głosikiem informuje mnie, że mogę zignorować tę rozmowę, rozłączając się, co też za każdym razem robię :roll:
Widzę numer z którego ten ktoś dzwoni (ale oczywiście jest mi on obcy), wysłałam ktosiowi smsa z pytaniem, kim jest i dlaczego chce rozmawiać na mój koszt :?
Nie otrzymałam żadnej odpowiedzi a telefony od ktosia nadal są :x

Wiem, że pomyślicie, że najprościej byłoby do ktosia zadzwonić, ale ja się boję, no może to za mocne słowo, ale jakoś nie mam ochoty, bo nie wiem kto to.
Dziwne to wszystko :what:

Nie chcę odbierać, bo nie wiem, czy jak odbiorę, to ten ktoś potem będzie mógł np. dzwonić na mój koszt bez mojej wiedzy albo coś takiego, no nie wiem, czy to jest technicznie w ogóle możliwe, bo się nie znam :oops:

Macie może jakiś pomysł, co to może być?
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez cappricio » niedziela 15 stycznia 2006, 00:38

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
to jest sprawa dla W11... :shock:

a tak serio to ja nie wiem :| dziwna sprawa... hmm, a jakas informacja? dowiedziec sie kto jest wlascicielem telefonu? :hmm:
ostatecznie policja :shock: oni sie dowiedziec powinni :]
cappricio

Postprzez Vella » niedziela 15 stycznia 2006, 00:40

och, tyle się nasłuchałam/naczytałam o wszelkich phreakach i pajęczarzach, że jedyne co bym zrobiła to rozłączyła się jak najszybciej i numer zignorowała - nigdy bym nie oddzwoniła!
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Myslovitz » niedziela 15 stycznia 2006, 00:41

cappricio napisał(a)::shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
to jest sprawa dla W11... :shock:

albo Archiwum X :wink2:
Dziwi mnie to, bo jeśli to jakieś pomyłki, to ten ktoś powinien odpowiedzieć na mojego smsa :roll:

Vello, no właśnie ja też się boję oddzwonić, bo cholercia wie, co to i kto to, za każdym razem się rozłączam :fear:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez _Kalik_ » niedziela 15 stycznia 2006, 00:44

Dziwna sprawa...gdyby to było raz lub dwa to można mówić o pomyłce, a tak...ktoś musi się podjąć śledztwa :P
A propos telefonów to mi się ostatnio zdarzyło, po męczącym dniu, oddzwoniłem do babci bo dzwoniła jak mnie nie było. No i dzwonię, normalna gadka i tak gdzieś po dwóch minutach się skapnąłem, że rozmawiam z nie swoją babcią, a ona, że nie ze swoim wnukiem :lol: Trzeba być zdolnym :P
_Kalik_

Postprzez Myslovitz » niedziela 15 stycznia 2006, 00:53

_Kalik_ napisał(a):oddzwoniłem do babci bo dzwoniła jak mnie nie było. No i dzwonię, normalna gadka i tak gdzieś po dwóch minutach się skapnąłem, że rozmawiam z nie swoją babcią, a ona, że nie ze swoim wnukiem :lol: Trzeba być zdolnym :P

Hehehe, dobre :lol: Zdolny jesteś i to bardzo :lol:

A może zadzwonię z budki telefonicznej, jakoś teraz mi to przyszło do głowy, bo ostatni raz z takowej korzystałam chyba z 10 lat temu :D :D
No i zobaczę (a raczej usłyszę), kto to :hmm:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez volve » niedziela 15 stycznia 2006, 00:57

właśnie jak przeczytałem pierwszy post to od razu mi sie nasuneło, żeby wziasc zadzwonić z budki. Ale niestety szybciej ode mnie to napisałaś :)
volve

Postprzez Vella » niedziela 15 stycznia 2006, 01:14

A ja już zapomniałam o istnieniu budek ;)
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez mildphoenix » niedziela 15 stycznia 2006, 01:24

Kasiu, Plusgsm niedawno uruchomil taka usluge ktora pozwala dzwonic na czyjs koszt....ale ten system ma dwie wady, pierwsza jest taka ze wybieranie numeru odbywa sie ręcznie, tj. trzeba wpisach chyba *# numer ..wiec istnieje ryzyko pomylki we wpisywaniu. Druga wada to naduzycia ktore moga sie pojawic, nie wiem jak to jest w przypadku komórek ale moze byc tak ze po polaczeniu z osoba ktora chce dzwonic na nasz koszt, zostaniemy jakos naciągnieci na dużą kase....
Tę usluge mozna wylaczyc dzwoniac do BOK.
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez Sławek_18 » niedziela 15 stycznia 2006, 09:35

w Czym masz telefon? jesli w popie mozesz sobie zastrzec i zadzwonic do tego ktosi/-a
Albo wlaczyc usluge ignoracji nieznanych numerow
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Silent » niedziela 15 stycznia 2006, 11:43

PRZESTROGA:

Bardzo Ważne !!!

Przewalanka z telefonami:

Numer "na paczkę" !

Przyjeżdża do Ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za zaliczeniem. Koszt ok.500 zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeś. Kurier oświadcza, ze nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie. Kurier pyta, czy w takim razie - może zadzwonić od Ciebie do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjaśnić. Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji wrabianego). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ok.10.000 dolarów w przeliczeniu !!! Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki telefonik" - obleciał w między czasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w końcu trafić na sexlinie w Australii. Jak to możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na ręce - było widać, że wykręca numer tel. stacjonarnego... Tak to prawda - kurier wykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz ..... podoba Ci się ????

Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ?

Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz !!!!

Numer "na TPSA" !

Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji Polskiej S.A. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono skrzynkę kablową, rozdzielczą lub cokolwiek innego.

W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy : 9, 9#, 09, 09#, 90, 90#

N I E N A C I S K A J !!!!! N I C Z E G O N I E P O T W I E D Z A J !

Jeżeli to zrobisz - jesteś przekierowany na sexlinie (NA TWÓJ koszt oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - połączenie nie skończy się przed upływem 5 min .... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł.

Numer "na wygraną"

"Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy. Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sexlinii w Anglii.

Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane to możesz już strzelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów.

Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - rozłączyć się. I to jak najszybciej.

Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć natychmiast słuchawkę i NICZEGO NIE NACISKAJ !!!!

Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz . ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie ..... NIE ROB TEGO !!!!!

Nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ...... bo może Cię to kosztować 320 zł - za samo połączenie !!! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych !!! Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - to wyśle Ci pismo !!!

Przeważnie numer dzwoniący to : 07090203840.

Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi.

Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 zł/min - sexlinie w Australii.

Tak więc nie gadać z kimś, kto wciska ci kit, że coś wygrałeś. "

A teraz. Jak się bronić ?

1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.

2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych tj:

0-700..., 0-300..., 0- 400 ...

jak i możliwości przekierowania na nie.

3. Zablokować wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia.

Nie ma innego wyjścia !!!

Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj.

Pamiętaj !!! Zapisz datę i godzinę połączenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej zgłoszenie, Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie - to jakby co to wygrasz w każdym Sądzie.

Witam Wszystkich!!!, To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPSA!!!!

Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9,0,# lub 0,9,# w tych kombinacjach.
Obrazek
Silent

Postprzez kropek64 » niedziela 15 stycznia 2006, 12:56

o jaaa... do mnie na stacjonarny dzwonili kilka razy z Wa-wy, że wygrałem wycieczkę no ale zawsze ich olewałem... :twisted: na szczęście
29.05.2006 ==> niestety
03.06.2006 ==> yeahhhh.... :) i wiadomo o co chodzi

Obrazek
kropek64

Postprzez miros » niedziela 15 stycznia 2006, 14:33

ludzie to jest prosta sprawa, nigdy nie dawajcie nikomu obcemu dzwonic ze swoich telefonow (jesli jakis pan niby kurier mowi ze chce zadzwonic to niech sie wali na mordke, skoro nie ma komorki zeby sie polaczyc ze swoim szefem to ma problem), nigdy nie wciskajcie cyferek na swoim telefonie jesli ktos was o to poprosi w czasie rozmowy.

myslovitz to nie sa napewno zadne pomylki, albo ktos sobie robi jaja, albo rzeczywiscie chce cie nakrecic na zadzwonienie pod tamten numer.
nie wiem czy istnieje taka usluga, ale chyba jest mozliwosc zablokowania danego numeru ktory do nas caly czas dzwoni. spytaj sie moze w biuerze obslugi klienta o takie cos.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Silent » niedziela 15 stycznia 2006, 15:10

Ja swojego czasu czasu miałem też innego rodzaju problem - kupiłem prepaid simplusa i po kilku dniach użytkowania wszystko wskazywało na to że ten numer był już wcześniej przez kogoś użytkowany - a kupiłem zestaw w salonie Plus GSM. Nr chyba należał do jakiegoś dzieciaka - ciągle dzwonili do mnie jacyś za przeproszeniem g**niarze z dziwnymi txtami, ciągle jestem nękany telefonami od osób których nawet nie znam...najgorsze było to że w ten czas rozdałem już swój nowy nr wszystkim znajomym... musiałem potem kilkudziesięciu osobom po raz kolejny podawać znów nowy nr żeby się uwolnić od tych telefonów dziwnych :\
Obrazek
Silent

Postprzez Matylda » niedziela 15 stycznia 2006, 16:25

Silent napisał świetne przykłady naciągania, szczerze mówiąc zablokowałam dziś w TP-sie wszystkie połączenia z numerami o podwyższonej płatności :!: Jakos wcześniej o tym nie myślałam :oops: Nie dalej jak wczoraj zadzwonił telefon z jakiejś firmy, że niby wygrałam wycieczkę do Szczyrku i jeśli oddzwonię na jakiś tam numer, to będzie moja. Nie jestem aż tak naiwna i tego oczywiście nie zrobiłam, ale mieszkam z mamą, która jest osobą starszą i być może ona mogłaby się naciąć na taki numer. Wolę się przed tym zabezpieczyć i skorzystałam z rady Silenta blokując pewne numery na wszelki wypadek.

Miałam kilka miesięcy temu dziwne zdarzenia dotyczące "komórki". Sytuacja wyglądała tak: dzwoni komóra, patrzę a tu wyświetla się mój własny numer, więc odbieram zdziwiona i słyszę głos jakiegoś gościa, który pyta o kogoś tam. Odpowiedziałam ze to pomyłka i facet się rozłączył. Kilka dni później identyczna sytuacja. Zadzwoniłam wię na biuro obsługi Orange i powiedziałam co się dzieje prosząc o sprawdzenie wszystkiego. Orange oddzwonił do mnie z informacją, że po zweryfikowaniu wszystkich możliwych połączeń z mojego numeru nie znaleziono żadnych nieprawidłowości, a winę za to ponosi mój aparat telefoniczny, który jest wadliwym modelem i ten typ tak ma. To Nokia 6610i. Zasugerowali mi abym zmieniła aparat. Dziwne.
Czy mieliście kiedyś podobne przypadki i czy rzeczywiście to mogła być wina jakiegoś modelu telefonu :?: :?: :?:
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Następna strona

Powrót do Luźna gadka