Lampa V16

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Lampa V16

Postprzez maryann » wtorek 14 lipca 2026, 11:32

Czy samochód Polaka w Hiszpanii musi mieć lampę V16 ?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Lampa V16

Postprzez Cyryl8 » środa 15 lipca 2026, 07:24

od 1 stycznia tego roku taka lampa jest obowiązkowa dla pojazdów zarejestrowanych w Hiszpanii.

więc jeżeli Polak jedzie pojazdem hiszpańskim, to ono musi mieć takie wyposażenie, jeżeli zaś porusza się pojazdem zarejestrowanym w innym kraju niż Hiszpania - nie musi.
Cyryl8

Postprzez maryann » środa 15 lipca 2026, 08:14

Tez tak myślę.
maryann

Postprzez maryann » czwartek 16 lipca 2026, 08:41

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... d,23514080

Ale przyjdzie, powiedzmy na Węgrzech jakiś umundurowanie hegedegesz każe pokazać komplet bezpieczników, a ja mam z nim dyskutować o Konwencji Wiedenskiej?
maryann

Postprzez Cyryl8 » czwartek 16 lipca 2026, 14:05

jeżdżę kamperem od prawie 20 lat, w ostatnim okresie dość intensywnie, ponad 30 tysięcy rocznie.
a kiedyś po Europie robiłem 80 tyś.

na Węgrzech jestem jakieś 4 razy w roku, bywam również w takich bardziej egotycznych europejskich krajach jak Serbia, Macedonia, Kosowo, Albania.

nigdy nie miałem, kłopotów z policją czy innymi służbami.
sprawdzali nas w Niemczech, Grecji, Andorze, a ostatnio we Francji służba celna ściągnęła mnie z drogi, ale bardzo uprzejmie sprawdzili dokumenty i Au revoir.

ostatnio na Węgrzech się dużo zmieniło, bo do niedawna Węgry były w UE i jakoby nie były,
jakby Węgry były poza strefą Schengen i kontrole na granicach były jak za komuny.
ale jakoś nikt się nie czepiał.

najlepsze wspomnienia mam o policji z Monako, którzy gadają w każdym języku i bardziej przypominają przewodników turystycznych.
jakieś miesiąc temu miałem spotkanie z policją w Rumunii, bardzo sympatyczni, uprzejmi młodzi chłopcy, mówili płynnie po angielsku.

najgorsze z policją austriacką, dociekliwi, skrupulatni, bez żadnych ustępstw.
przy nich policja w Niemczech przypomina polską policję.
ale też w Austrii nie miałem żadnych większych przebojów.
Cyryl8

Postprzez maryann » środa 22 lipca 2026, 15:03

A tu https://moto.pl/Porady/7,115891,3291605 ... tml#sondaz jest napisane, że wszyscy muszą go mieć...
maryann

Postprzez Cyryl8 » środa 22 lipca 2026, 18:14

nie wiem skąd autor tego tekstu czerpał informację, ale:

1. zgodnie z przepisami Generalnej Dyrekcji ds. Ruchu Drogowego (DGT) (hiszpański odpowiednik naszego PoRD) samochody osobowe i inne pojazdy zarejestrowane poza Hiszpanią nie podlegają ani karom ani sankcjom za brak tego światła ostrzegawczego.

2. zgodnie z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym Hiszpania nie może wymagać od kierowców z innych krajów spełnienia wymagań technicznych lub dotyczących wyposażenia, które nie są zharmonizowane na szczeblu międzynarodowym.

jak na razie we wszystkich krajach (ustalone międzynarodowo) obowiązkowo pojazd musi być wyposażony w gaśnicę (gaśnica nie dotyczy motocykli) i trójkąt.
w tym roku 1.06 miał wejść obowiązek posiadania apteczki, nie doszło to do skutku i chyba będzie od 1.01,2027.
na razie dotyczy to przewozu osób; taksówki i autobusy, nauka jazdy, egzamin, pojazdy uprzywilejowane.
chociaż wszystkie nowe pojazdy od chyba 15 lat wyposażane są seryjnie w apteczki.

co prawda w innych krajach np. w Czechach wymagają kompletu żarówek, ale po pierwsze nie jest to zgodne z konwencją wiedeńską, a po drugie trochę bezcelowe, bo w nowszych autach kierowca najczęściej nie jest w stanie samodzielnie wymienić żarówki.
w niektórych pojazdach trzeba wyjąć całą lampę, a to wymaga kompletu specjalistycznych narzędzi, a w innych wymontowania zbiorniczka wyrównawczego cieczy chłodzącej lub akumulatora.
konia z rzędem komuś kto nie jest mechanikiem i wymieni żarówki w przedniej lampie Smarta bez rozbierania całego przodu.

takie lampy sygnalizacyjne w Europie są obowiązane mieć na wyposażeniu pojazdy przewożące materiały niebezpieczne w ramach konwencji ADR, i to dwie sztuki.
są one trochę inne od V16, bo nie mają magnesu i nie są od ustawiania na pojeździe, ale wyposażone są w stojaki i są przeznaczone do ustawiania na jezdni przed i za pojazdem unieruchominym.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » środa 22 lipca 2026, 19:48

a jeszcze jedno: jak w Hiszpanii przyjedziesz do warsztatu ze swoją żarówką, klockami hamulcowymi czy inną częścią, warsztat i tak zamontuje swoje, bo musi na nich zarobić.

nie wiem jak w innych krajach, ale jakieś dwa lata temu zapaliła mi się kontrolka klocków, po zjeździe z przełęczy Port d'Envalira (Andora 2408m prawie jak nasze Rysy).
chciałem więc kupić nowe i pojechać do warsztatu, w ten sposób tego się dowiedziałem.
ostatecznie po bliższym przyjrzeniu się okazało się, że przewód kontrolki jednego z kloców odizolował się i przy hamowaniu dotykał masy włączając kontrolkę. klocki nawet nie były zużyte w 50%.
Załączniki
Klocek hamulcowy.jpg
Cyryl8

Powrót do Luźna gadka