Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 19 czerwca 2023, 14:26

1 lipca ma być zniesiony stan zagrożenia epidemiologicznego COVID, więc od tej daty będziemy mieli 60 dni na badania lekarskie.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 20 czerwca 2023, 16:43

W Korei Północnej absurd goni absurd. Ze względu na duży wzrost liczby samobójstw wielki przywódca Kim Dzong Un znalazł na to sposób... wydał zakaz popełniania samobójstw przez obywateli tego kraju. Pilnować tego mają urzędnicy samorządowi, którzy jeśli nie dopilnują obowiązków mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności.

Może taki zakaz przydałby sie też w Japonii gdzie wskaźnik odbierania sobie życia też jest wysoki?

Tu chyba przebili prezydenta Białorusi Łukaszenkę, który jakiś czas temu zakazał inflacji w swoim kraju.
Blacksmith

Postprzez gumik » wtorek 20 czerwca 2023, 17:21

Ja bym zakazał głupoty.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 20 czerwca 2023, 20:13

gumik napisał(a):Ja bym zakazał głupoty.

no ale nasi przywódcy nie mogą tego zrobić, bo skazaliby się na niebyt.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 23 czerwca 2023, 17:07

Tak się traktuje publiczne pieniądze.
Prezes fundacji "Dumni z Elbląga" (która to fundacja działała dopiero od kilku miesięcy) dostał z dotacji z funduszu Czarnka ponad 2 mln. zł na zakup sporej posiadłości z dwoma domami, lasem, dużym terenem, itd. Później dostał jeszcze dodatkowe ponad 600 tys. zł.
Warto dodać mały szczegół, że prezes fundacji jest kolegą jednego działacza PiS czego się nie wyparł.

Wczoraj w ramach kontroli poselskiej była tam jedna posłanka Lewicy i okazało się, że prezes w rozległej posiadłości kupionej za pieniądze podatników ... po prostu sobie wesoło mieszka.
Krew mnie zalewa co się robi z publicznymi pieniędzmi.

https://tvn24.pl/premium/willa-plus-kon ... ia-7186991
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 23 czerwca 2023, 20:42

Ja myślałem, że dlatego częściej bywasz na miejscu.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 23 czerwca 2023, 20:48

Cyryl8 napisał(a):Ja myślałem, że dlatego częściej bywasz na miejscu.

Chyba nie jestem zbyt lotny umysłem bo nie zrozumiałem.
Blacksmith

Postprzez gumik » piątek 23 czerwca 2023, 20:53

Najśmieszniejsze jest to, że ich wyborcom to najwyraźniej nie przeszkadza. Ale to chyba bardziej na zasadzie wyparcia faktów.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 23 czerwca 2023, 21:37

gumik napisał(a):Najśmieszniejsze jest to, że ich wyborcom to najwyraźniej nie przeszkadza. Ale to chyba bardziej na zasadzie wyparcia faktów.

ich wyborcy oglądają TVP, więc o tym nie mają pojęcia.

w przyszłym tygodniu jedziemy Mazury, Litwa, Łotwa, Estonia, więc prawie przez Elbląg, bo założenia są wstępne i nie wiadomo jak i gdzie wylądujemy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 23 czerwca 2023, 22:11

gumik napisał(a):Najśmieszniejsze jest to, że ich wyborcom to najwyraźniej nie przeszkadza. Ale to chyba bardziej na zasadzie wyparcia faktów.

U nich na taki reportaż od razu jest odpowiedź... "A Tusk/PO to i tamto...". Myślę, że nawet gdyby prezes głośno nazywał swoich wyborców idiotami to i tak by na niego głosowali bo ważne byłoby dla nich jedynie to co dostają/mają obiecane dostać.

Patrząc na to co od lat się politycznie w kraju dzieje zaczynam być zwolennikiem podzielenia Polski na dwie części gdzie każda część ma własny rząd. W jednej części rządzi lewica a w drugiej prawica prowadzące oddzielną politykę, także tą międzynarodową. Oczywiście ze swobodnym poruszaniem się między tymi częściami, robieniem biznesu, itd.
Polacy są już po prostu za bardzo podzieleni.

Coś na wzór Bawarii gdzie Bawaria ma dosyć sporą autonomię ze swoim własnym parlamentem.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 23 czerwca 2023, 22:32

Blacksmith napisał(a):...Patrząc na to co od lat się politycznie w kraju dzieje zaczynam być zwolennikiem podzielenia Polski na dwie części gdzie każda część ma własny rząd. W jednej części rządzi lewica a w drugiej prawica prowadzące oddzielną politykę, także tą międzynarodową. Oczywiście ze swobodnym poruszaniem się między tymi częściami, robieniem biznesu, itd...

1. takie rzeczy już były mieliśmy podzielone Niemcy, Wietnam, mamy Koreę.
jeżeli nie pamiętasz, to przypomnę: nie może być w takich wypadkach o swobodnym poruszaniu się, bo jedna część wyludniłaby się dokumentnie.

2. dodam również, że z jednej strony zostaliby ludzie żyjący z zasiłków socjalnych, a z drugiej, tacy którzy wierzą w swoją wartość i nie chcą aby państwo im przeszkadzało również nie podoba się im pomoc z definicji.

3. jak z tego widzisz: nie ma dzisiaj lewicy i prawicy, bo rząd obecny jest tak prawicowy jak uczciwy i prawdomówny.

4. z jednej strony zabrakłoby też młodych kobiet, a wierne słuchaczki radia maryja nie zapewnią przyrostu naturalnego.

Blacksmith napisał(a):...U nich na taki reportaż od razu jest odpowiedź... "A Tusk/PO to i tamto..."...

u nich - w mediach rządowych nie ma takich reportaży, więc i odpowiedź jest zbędna.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 23 czerwca 2023, 22:56

Przytoczone przykłady są zbyt mocne bo tam była inna historia i inna sytuacja. Te państwa rodzielano na dwie części zbrojnie prowadząc ciężkie wojny.

Polska jest mniej więcej równo podzielona między liberałami a konserwatystami. Więc wątpiłbym w masowy exodus do jednej z części.

Z tą lewicą i prawicą to oczywiście napisałem tak jak to powszechnie błędnie rozumie większość narodu. Bo ta rzekoma prawica to tak naprawdę lewica ze swoim socjalem. Wolę nazwy liberałowie i konserwatyści.

Oczywiście nikt by nikogo nie zmuszał do przeprowadzki tylko byłaby to każdego samodzielna decyzja. Jest też wielu ludzi przywiązanych do swojego miejsca i mających politykę totalnie w du***. Znam takich niemało.

Ale to co pisze to oczywiście trochę fantazja, bo mimo, że byłbym zwolennikiem to jest to mało realne.

4. z jednej strony zabrakłoby też młodych kobiet, a wierne słuchaczki radia maryja nie zapewnią przyrostu naturalnego.

To już byłby problem tej części polski gdzie tak by się działo. I może wymusiłoby to odpowiednie działania władz, takie pro- młodo kobiece.

W sumie tak pomyślałem, że mogłoby się okazać, że to świetny pomysł. Każda z dwóch części starałby się aby zachęcić ludzi z innej do przeprowadzki na swoją część. I może wtedy w końcu działaliby naprawdę mądrze.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 23 czerwca 2023, 23:09

chyba jesteś naiwny.

myślisz, że ktoś kto ma firmę chciałby egzystować w świecie w których urzędnicy mają nieograniczoną władzę i nie odpowiadają za swoje postępowanie?
jeżeli ktoś mnie oszuka, a będzie związany z władzą, to prokuratura może zwlekać z wszczęciem postępowania nawet 400 dni (jak ma dzisiaj miejsce w sytuacji ministra cyfryzacji, bo kupel i pewnie podzielił się szwindlem), gdy ma obowiązek przystąpić do czynności w ciągu 30 dni.

a jak będę zbyt bogaty i to co mam spodoba się komuś z władzy, to mogą mi zabrać mój majątek, jak Leszkowi Czarneckiemu Getin Bank.
facet ma szczęście, że nie był zaangażowany politycznie, bo skończyłby może nie jak Michał Chorodowski w łagrze, ale na pewno w więzieniu.

z jednej strony miałbyś samych beneficjentów programów socjalnych, a drugiej ludzi pracujących na nie, więc swobodne poruszanie się byłoby tak prawdopodobne jak swobodne wejście na wiece naszej przewodniej partii i zadawanie pytań nie z kartki bez wcześniejszego zatwierdzenia.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 23 czerwca 2023, 23:38

Cyryl8 napisał(a):myślisz, że ktoś kto ma firmę chciałby egzystować w świecie w których urzędnicy mają nieograniczoną władzę i nie odpowiadają za swoje postępowanie?

Rozumiem, że chodzi Ci o tą PiSowską częsć Polski z mojego pomysłu? W takim wypadku gdyby tak się działo jak mówisz to ten PiS byłby zmuszony czynić starania aby zachęcać przedsiębiorców do pozostania na swojej części. Musieliby to zrobić aby nie uczynić ze swojej części Polski biedoty gdzie nie płaci się podatków i nie ma przedsiębiorców. Bo ich budżet świeciłby pustkami.
Bo właśnie w moim pomyśle te dwie części mają swoje własne budżety. Więc ta częsć gdzie rzekomo byliby sami beneficjenci socjalni popadłaby w ruinę, a do tego raczej nie chcieliby dopuścić.
Cyryl8 napisał(a):a jak będę zbyt bogaty i to co mam spodoba się komuś z władzy, to mogą mi zabrać mój majątek, jak Leszkowi Czarneckiemu Getin Bank.

To wtedy wszyscy bogaci przejdą na tą część Polski gdzie nie odbiera się majątków i straci na tym ta częsć gdzie te majątki chcą zabierać. Czego raczej obie władze by nie chciały.

Nie zrozumiałeś do końca mojej idei. W interesie władz obu podzielonych cześci polski byłoby to aby walczyć o ludzi i zachęcąc ludzi do przeprowadzki na swój teren. I aby to zrobić musieliby zacząć do tego zachęcać MĄDRYMI decyzjami i działaniami... czyli konkurencja. A jak wiemy choćby z ekonomii konkurencja to tylko pozytywy dla klientów.

A gdyby Prezesław okazał się naprawdę totalnym szaleńcem chorym psychicznie i szedł w zaparte... to rządziłby pustkowiem gdzie nawet beneficjentów socjalu by nie było bo po prostu nie byłoby pieniędzy na rozdawanie.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 23 czerwca 2023, 23:50

problem w tym, że własne firmy zakładają ci, którzy są bardziej pomysłowi, pracują lepiej i więcej od innych.

a w oczach naszym obecnych władz, tacy ludzie nadają się tylko do obkładania coraz to nowszymi podatkami.
jak za komuny, każdy, który się czego dorobił to kułak, spekulant lub złodziej.
więc czym mają zachęcić?

czy jako rolnik chciałbyś żyć w kraju w którym rolnictwem rządzi gość nierozróżniający podstawowych zbóż?

z podobnych przyczyn za komuny granice były zamknięte, a PZPR władzy nie oddała, a przeciwników politycznych wsadzano do więzień.
jedna władza, jedna partia, jedna TV, jedno radio, jedna prasa.
monopol na wszystko, do tego samego zmierzamy.
biznes bez polityki sobie poradzi, politycy bez biznesu - nie.

przeczytaj Folwark Zwierzęcy Orwella i zobaczysz uderzające podobieństwo.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka