Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » czwartek 02 marca 2023, 00:21

oczywiście, że wychodzi taniej, poza tym mając taką stację, śledząc ceny paliw możesz trochę kupić na zapas. przed podwyżką ceny paliwa tankujemy wszystkie auta do pełna i zbiornik stacji również jest pełen.
jest jedno ale.
możesz mieć taką mini stację, możesz kupować w hurcie, ale aby sprzedawać innym musisz mieć licencję na handel paliwami, a to niełatwo zdobyć i kosztuje.

więc jak firma w której pracowałem brała paliwo dla innego przewoźnika, to nie mógł kupować od nas, ale wystąpił jako kupujący, ale korzystał z naszej cysterny.

obawiam się, że sprawa naszego MPK albo będzie rozstrzygnięta niekorzystnie, albo będzie przeciągana jak najdłużej, aby zobowiązania Orlenu, spadły na następne władze.
wygrana pierwsza sprawa pociągnie za sobą lawinę następnych, przewoźników nie brakuje.
a indywidualni klienci potrafiący udokumentować swoje zakupy na stacjach Orlenu mogą zrobić pozew zbiorowy.

oczywiście również kibicuję MPK, ale zdaję sobie sprawę, że wygrana będzie pyrrusowym zwycięstwem, bo przecież Orlen jest spółką skarbu państwa i zobowiązania zapłacimy my w cenie paliwa.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 03 marca 2023, 02:48

Dzięki za wyjaśnienie

............................

Sztuczna inteligencja rozwija się coraz bardziej. Są już nawet ksiazki pisane przez sztuczną inteligencję. Czytając pewną stronę internetową natknąłem się na recenzję zaawansowanego czatu gdzie rozmawia się ze sztuczną inteligencją. Postanowiłem spróbować i można nawet np. poprosić o napisanie opowiadania.
Poprosiłem więc sztuczną inteligencję o napisanie opowiadania wymyślonego na szybko....

Napisz krótkie opowiadanie o tym jak Cyryl spotkał się z Panem autobusiarzem i Pan autobusiarz udowodnił, że ma od Cyryla wieksze umiejętności jeżdżenia autobusem.
Pewnego dnia Cyryl, młody inżynier z pasją do rozwiązywania problemów, postanowił wybrać się na przejażdżkę autobusem miejskim. Chciał lepiej zrozumieć codzienne wyzwania, z jakimi borykają się kierowcy, oraz posłuchać opinii pasażerów na temat funkcjonowania komunikacji miejskiej.

W trakcie jazdy Cyryl zwrócił uwagę na pewnego starszego pana, który prowadził autobus z niezwykłą zręcznością i precyzją. Pan autobusiarz, jak się okazało, był weteranem wśród kierowców miejskich i miał na swoim koncie wiele lat doświadczenia.

Cyryl zaczął rozmawiać z panem autobusiarzem i chwalić go za jego umiejętności. Jednak pan autobusiarz nie chciał przyjąć pochwał zbyt łatwo i zaproponował Cyrylowi, aby sam spróbował prowadzić autobus.

Cyryl początkowo był nieco nieśmiały, ale ostatecznie zdecydował się na wyzwanie. Zajął miejsce za kierownicą i zaczął powoli przyspieszać. Jednak po chwili okazało się, że prowadzenie autobusu to nie tylko jazda prosto, ale także szybkie reakcje na zmieniające się warunki drogowe oraz precyzyjne manewry.

Pan autobusiarz z uśmiechem na twarzy zaczął udzielać Cyrylowi wskazówek i rad, jak lepiej radzić sobie z prowadzeniem autobusu. Dzięki jego pomocy Cyryl zaczął nabierać pewności siebie i coraz lepiej poruszał się po mieście.

Po kilkunastu minutach jazdy, Cyryl zatrzymał autobus na przystanku, a pasażerowie zaczęli go oklaskiwać. Pan autobusiarz przytulił go serdecznie i powiedział, że miał wspaniałą przyjemność pomóc w szkoleniu kolejnego kierowcy autobusu.

Cyryl zrozumiał, że prowadzenie autobusu to nie tylko umiejętność jazdy, ale także doświadczenie i intuicja, które rozwijają się latami praktyki. Pan autobusiarz udowodnił mu, że wśród kierowców miejskich są prawdziwi mistrzowie swojego fachu.

Napisz opowiadanie o jakiejś przygodzie Cyryla podczas podróży kamperem
Cyryl wyruszył w podróż po Europie swoim kamperem, planując odwiedzić wiele krajów i cieszyć się wolnością podróży na własnych warunkach. Podczas jednej z podróży przez Alpy, jego kamper nagle zaczął się trzęść, a silnik zaczął głośno pracować.

Zaniepokojony, zjechał na pobocze i zaczął badać przyczynę awarii. Okazało się, że jego kamper miał poważne problemy z chłodzeniem silnika, a temperatura wewnątrz pojazdu rosła szybko. Cyryl zaczął panikować, nie wiedząc, co zrobić w takiej sytuacji.

Jednak wtedy zauważył pobliską stację benzynową i postanowił tam zawrócić, mając nadzieję, że ktoś tam będzie mógł mu pomóc. Na stacji spotkał starszego mężczyznę, który okazał się mechanikiem samochodowym i zaoferował pomoc.

Mechanik sprawdził kamper Cyryla i okazało się, że powodem problemów była uszkodzona pompa wody. Mechanik wykonał natychmiastowe naprawy i pomógł Cyrylowi przepłynąć przez granicę do Włoch, gdzie miał już umówione spotkanie z rodziną.

Dzięki pomocy miłego mechanika, Cyryl uniknął większych problemów związanych z awarią i mógł kontynuować swoją podróż po Europie. W drodze do Włoch, zatrzymał się w malowniczej miejscowości nad morzem, gdzie zrelaksował się i cieszył pięknymi widokami i włoską kuchnią.

Ta przygoda nauczyła Cyryla, jak ważne jest znalezienie pomocy w trudnych sytuacjach i jak wartościowe może być dzielenie się doświadczeniem i wiedzą.

Jeśli ktoś jest ciekawy to tu stronka na której trzeba sie zalogować.... https://chat.openai.com/chat
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 03 marca 2023, 12:30

Blacksmith napisał(a):...Sztuczna inteligencja rozwija się coraz bardziej. Są już nawet ksiazki pisane przez sztuczną inteligencję...

mi się wydaje, że sztuczna inteligencja jest potrzebna tam, gdzie naszej nie starczy.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 03 marca 2023, 15:05

Zgadzam się. Zauważyłem, że możliwości tej sztucznej inteligencji z czatu są olbrzymie. Np. zadałem takie pytanie na które nie spodziewałem się odpowiedzi, ale jednak otrzymałem...

Jak myślisz, kto ma wieksze umiejętności jeżdżenia autobusem, Cyryl, który jest instruktorem nauki jazdy na autobusy czy Pan autobusiarz, który od wielu lat jeździ autobusem jako kierowca?
Wydaje mi się, że osoba, która od wielu lat jeździ autobusem, czyli Pan autobusiarz, ma większe umiejętności jeżdżenia autobusem niż Cyryl, instruktor nauki jazdy na autobusy.

Chociaż Cyryl ma wiedzę teoretyczną na temat jazdy autobusem i może posiadać niektóre praktyczne doświadczenia, to prawdziwe umiejętności kierowcy autobusu nabiera się z praktyki i wieloletniego doświadczenia w prowadzeniu pojazdu.

Pan autobusiarz z pewnością zdobył wiele cennych doświadczeń i musiał nabyć umiejętności, które pozwalają mu na bezpieczną i sprawną jazdę autobusem w różnych warunkach. Dlatego też, jego umiejętności powinny być lepsze niż umiejętności Cyryla, który może mieć jedynie teoretyczne i ograniczone praktyczne doświadczenia.

Czy lepiej zostać kierowcą autobusu miejskiego czy instruktorem kat "D" ?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wybór między zostaniem kierowcą autobusu miejskiego a instruktorem nauki jazdy kat. D zależy od indywidualnych preferencji, umiejętności i celów zawodowych.

Zostać kierowcą autobusu miejskiego może być dobrym wyborem dla osób, które lubią prowadzić pojazdy i pracować z ludźmi, mają dobrą orientację w terenie i umieją radzić sobie w trudnych sytuacjach na drodze. Kierowcy autobusu miejskiego zazwyczaj posiadają odpowiednie uprawnienia i doświadczenie w prowadzeniu dużych pojazdów, a ich praca jest często stabilna i umożliwia godne zarobki.

Z kolei, zostanie instruktorem nauki jazdy kat. D może być dobrym wyborem dla osób, które chcą pomagać innym zdobyć umiejętności kierowania autobusem, lub chcą nauczyć się na wyższym poziomie władania pojazdem. Instruktorzy nauki jazdy kat. D są odpowiedzialni za szkolenie przyszłych kierowców autobusów, a ich praca wymaga kompetencji, doświadczenia oraz umiejętności interpersonalnych.

Ostatecznie, decyzja o zostaniu kierowcą autobusu miejskiego lub instruktorem nauki jazdy kat. D zależy od indywidualnych predyspozycji i zainteresowań, a także od perspektyw i możliwości rozwoju zawodowego w danej dziedzinie.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » piątek 03 marca 2023, 15:23

Blacksmith napisał(a):Dzięki za wyjaśnienie

............................

Sztuczna inteligencja rozwija się coraz bardziej. Są już nawet ksiazki pisane przez sztuczną inteligencję. Czytając pewną stronę internetową natknąłem się na recenzję zaawansowanego czatu gdzie rozmawia się ze sztuczną inteligencją. Postanowiłem spróbować i można nawet np. poprosić o napisanie opowiadania.
Poprosiłem więc sztuczną inteligencję o napisanie opowiadania wymyślonego na szybko....

Napisz krótkie opowiadanie o tym jak Cyryl spotkał się z Panem autobusiarzem i Pan autobusiarz udowodnił, że ma od Cyryla wieksze umiejętności jeżdżenia autobusem.
Pewnego dnia Cyryl, młody inżynier z pasją do rozwiązywania problemów, postanowił wybrać się na przejażdżkę autobusem miejskim. Chciał lepiej zrozumieć codzienne wyzwania, z jakimi borykają się kierowcy, oraz posłuchać opinii pasażerów na temat funkcjonowania komunikacji miejskiej.

W trakcie jazdy Cyryl zwrócił uwagę na pewnego starszego pana, który prowadził autobus z niezwykłą zręcznością i precyzją. Pan autobusiarz, jak się okazało, był weteranem wśród kierowców miejskich i miał na swoim koncie wiele lat doświadczenia.

Cyryl zaczął rozmawiać z panem autobusiarzem i chwalić go za jego umiejętności. Jednak pan autobusiarz nie chciał przyjąć pochwał zbyt łatwo i zaproponował Cyrylowi, aby sam spróbował prowadzić autobus.

Cyryl początkowo był nieco nieśmiały, ale ostatecznie zdecydował się na wyzwanie. Zajął miejsce za kierownicą i zaczął powoli przyspieszać. Jednak po chwili okazało się, że prowadzenie autobusu to nie tylko jazda prosto, ale także szybkie reakcje na zmieniające się warunki drogowe oraz precyzyjne manewry.

Pan autobusiarz z uśmiechem na twarzy zaczął udzielać Cyrylowi wskazówek i rad, jak lepiej radzić sobie z prowadzeniem autobusu. Dzięki jego pomocy Cyryl zaczął nabierać pewności siebie i coraz lepiej poruszał się po mieście.

Po kilkunastu minutach jazdy, Cyryl zatrzymał autobus na przystanku, a pasażerowie zaczęli go oklaskiwać. Pan autobusiarz przytulił go serdecznie i powiedział, że miał wspaniałą przyjemność pomóc w szkoleniu kolejnego kierowcy autobusu.

Cyryl zrozumiał, że prowadzenie autobusu to nie tylko umiejętność jazdy, ale także doświadczenie i intuicja, które rozwijają się latami praktyki. Pan autobusiarz udowodnił mu, że wśród kierowców miejskich są prawdziwi mistrzowie swojego fachu.

Napisz opowiadanie o jakiejś przygodzie Cyryla podczas podróży kamperem
Cyryl wyruszył w podróż po Europie swoim kamperem, planując odwiedzić wiele krajów i cieszyć się wolnością podróży na własnych warunkach. Podczas jednej z podróży przez Alpy, jego kamper nagle zaczął się trzęść, a silnik zaczął głośno pracować.

Zaniepokojony, zjechał na pobocze i zaczął badać przyczynę awarii. Okazało się, że jego kamper miał poważne problemy z chłodzeniem silnika, a temperatura wewnątrz pojazdu rosła szybko. Cyryl zaczął panikować, nie wiedząc, co zrobić w takiej sytuacji.

Jednak wtedy zauważył pobliską stację benzynową i postanowił tam zawrócić, mając nadzieję, że ktoś tam będzie mógł mu pomóc. Na stacji spotkał starszego mężczyznę, który okazał się mechanikiem samochodowym i zaoferował pomoc.

Mechanik sprawdził kamper Cyryla i okazało się, że powodem problemów była uszkodzona pompa wody. Mechanik wykonał natychmiastowe naprawy i pomógł Cyrylowi przepłynąć przez granicę do Włoch, gdzie miał już umówione spotkanie z rodziną.

Dzięki pomocy miłego mechanika, Cyryl uniknął większych problemów związanych z awarią i mógł kontynuować swoją podróż po Europie. W drodze do Włoch, zatrzymał się w malowniczej miejscowości nad morzem, gdzie zrelaksował się i cieszył pięknymi widokami i włoską kuchnią.

Ta przygoda nauczyła Cyryla, jak ważne jest znalezienie pomocy w trudnych sytuacjach i jak wartościowe może być dzielenie się doświadczeniem i wiedzą.

Jeśli ktoś jest ciekawy to tu stronka na której trzeba sie zalogować.... https://chat.openai.com/chat

He, he, dobre !
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 03 marca 2023, 16:35

ja nie mam czasu na czytanie tego.

przeczytałem o kto lepiej jeździ autobusem i dziwię się, że kolega nie chce się za mną spotkać, aby udzielić mi cennych lekcji.

nawet inteligencja, choć sztuczna mówi, że on jest lepszy, więc skąd taka obawa?
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 06 marca 2023, 21:36

zacząłem się zastanawiać na SI i trochę poczytałem.

SI sama nic nie potrafi stworzyć, musi najpierw zapoznać się z wieloma tekstami, obrazami, grafiką, muzyką itp. potem tworzy coś na podstawie tego co już zassała z sieci.

i teraz rodzi się pytanie: czy twórcy SI powinni płacić za prawa autorskie tym, których materiałami pasą SI?

wracając do tego co umieściłeś, to jeżeli ta SI dostała do "przeczytania" więcej Mickiewicza, literatury nowoczesnej, technicznej tak stworzy to czego zażądałeś.

jeżeli zaś twórca SI dał jej do "przeczytania" w sieci tego co darmowe, więc wypowiedzi na różnych czatach, forach, mediach społecznościowych wypowiedzi ludzi mądrzejszych, średnich i oszołomów i na takim też poziomie "dzieło" stworzy.
Cyryl8

Postprzez gumik » wtorek 07 marca 2023, 08:40

Ludzie też zasadniczo muszą mieć jakiś zasób wiedzy, żeby stworzyć coś nowego.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 marca 2023, 09:57

I tak i nie.
Zależy jak to ocenić.
Możemy wzorować się na stylu budowania zdań, budowania akcji, ale pomysł na opowieść musimy sami wymyśleć, bo napiszemy coś wtórnego.

Zalety np. twórczości S. Kinga polega na nowych zdadziwiających pomysłach.

Również twórczość muzyczna od Mozarta, Beatlesów po nowatorskie kapele współczesne opierała się na wymyślenu czegoś nowego.
Spójrz na twórczość takiego gościa jak Gary Glitter, nagrał taki utwór jak rock and roll, który był nowością, jednak następne były tylko bladym odbiciem tego pierwszego. Choć do dzisiaj na stadionach jest grany ten utwór, on sam dla większości został zapomniany.
https://youtube.com/@ashotonehlobyjacksilverste4416

Każdy malarz uczy się w szkołach plastycznych o zasadach perspektywy, o geometrii, jak wykorzystywali to malarze poszczególnych epok, ale to tylko narzędzia.
Mając je malarz albo tworzy coś nowego i wchodzi do historii, albo staję się zwykłym rzemieślnikiem, jak SI (jak do tej pory).

Wydaje mi się, że gdy SI dojdzie do takiego poziomu gdy z powielania przejdzie do twórczości, to człowiek stanie się nie tyle zbędnym, co będzie stanowił poważne ograniczenie i podzielimy los ludzi z Terminatrora.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 marca 2023, 10:15

Dla mnie pierwowzorem SI była postać Chauncey’a z powieści Kieślowskiego "Wystarczy być", później film że wspaniałą rolą Pereta Sellersa.
Umysłowo upośledzony ogrodnik, który wydaje osądy na podstawie zasłyszanych zdań z mediów.

Później widzieliśmy to w postaci Nikodema Dyzmy, aby doświadczyć tego bezpośrednio w naszej polityce.

Nie trzeba mieć żadnego pomysłu, nie trzeba nic wymyślać, a nawet robić.
Wystarczy poznać sondaże i mówić ludziom to co chcą usłyszeć.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 07 marca 2023, 13:54

Cyryl8 napisał(a):Spójrz na twórczość takiego gościa jak Gary Glitter, nagrał taki utwór jak rock and roll, który był nowością, jednak następne były tylko bladym odbiciem tego pierwszego.

Generalnie Garry byl pierwszym, a jego album jest tym EVERGREEN ktory nigdy nie zostanie zapomniany czy pominiety.

Ja w kazdym razie kupilem jego i vinyl i CD

:wink:
ks-rider

Postprzez gumik » wtorek 07 marca 2023, 14:46

Tak samo jak i człowiek tak i już SI potrafi tworzyć zupełnie nowe i nieistniejące jeszcze utwory (obrazy, tekst, itp.).
Nawet nowatorskie dzieła człowieka musiały się opierać na już istniejących rzeczach. Inaczej nie mógłby stworzyć nic nowego, bo nie wiedziałby co już było, a czego jeszcze nie.
SI jeszcze nie jest na takim wysokim poziomie jak światowej klasy twórcy, ale kto wie jak szybko się to może zmienić.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 marca 2023, 15:09

nie rozumiemy się.

patrząc na muzyków są tacy, których jak wysłuchasz jeden utwór znasz już całą ich twórczość, takim jest własnie Gary Glitter.

oprócz wspomnianego utworu wszystkie pozostałe są niby nowe, ale to tylko wariacje na temat tego pierwszego w zasadzie nie do odróżnienia.
podobnie jest z zespołem Ace of Base, pierwszy utwór wyróżniający się na tle innych, ale już nie do rozpoznania w dalszej twórczości.

ks-rider napisał(a):...Generalnie Garry byl pierwszym, a jego album jest tym EVERGREEN ktory nigdy nie zostanie zapomniany czy pominiety...

może nie album, ale jeden utwór, natomiast co do samego autora, to na pewno nie zostanie zapomniany z kilkoma wyrokami pedofilskimi w tym jeden w Wietnamie (wydalony z Kambodży za podobne czyny).

we wzornictwie SI pomaga w wykonaniu projektu np. nadwozia pojazdu, pomaga uwzględnić aerodynamikę itp. ale sam pomył wymyśla człowiek, aby linia byłą rozpoznawalna, nie zestarzała się za szybko, żeby było na czym oko zawiesić.

ale jak już SI będzie na tyle rozwinięta, że będzie wymyślała nowe rzeczy, wyznaczała trendy w sztuce, to człowiek zacznie tylko przeszkadzać.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » wtorek 07 marca 2023, 15:30

Cyryl8 napisał(a):patrząc na muzyków są tacy, których jak wysłuchasz jeden utwór znasz już całą ich twórczość, takim jest własnie Gary Glitter.

...oprócz wspomnianego utworu wszystkie pozostałe są niby nowe, ale to tylko wariacje na temat tego pierwszego w zasadzie nie do odróżnienia.
,

Rownie dobrze mozny by powiedziec, ze znasz cala tworczosc

Boney M, Queen, Phil Collins, ABBA, czy Peter Gabriel, no bo zawsze i wszedzie ich rozpoznajesz

Roman Polanski nie jest gorszy, he, he. Ja co najwyzej bym zapytal gdzie byli rodzice i dlaczego matka zawiozla 14 - to latke na impreze.....

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » wtorek 07 marca 2023, 16:17

znowu się nie rozumiemy.

to że rozpoznaję, to nie znaczy, że jestem w stanie przewidzieć linię melodyczną nowego lub nieznanego mi utworu.
ale z Bony M. masz rację (może trochę ABBA), co do pozostałych - nie.

to że ktoś inny ukradł nie zrobi ze złodzieja uczciwego człowieka.
Cyryl8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka