Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 26 grudnia 2022, 14:03

Aż strach, że o mnie wspomnisz i podzielę jego los.

Jonasz?

Trochę mnie śmieszą ludzie przywiązani to tradycyjnych wartości często chrześcijańskich, którym samym z tymi wartościami nie po drodze.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » poniedziałek 26 grudnia 2022, 16:44

A co to są wartości chrześcijańskie? Kto o tym decyduje albo zadecydował? Cała Biblia jest przeładowana wyrokami śmierci, wojnami, itd. Są zapiski np. o nakazywaniu rozbijania dzieci Babilonu o skały, itd. Większość dziejów Chrześcijaństwa to przemoc, wojny krzyżowe, inkwizycje, itd.

Nie uznaje takiego czegoś, że bierzmy z Biblii tylko to co brzmi fajnie i dobrze, to co nam pasuje.

Ja jestem wierzący... wierzę w zdrowy rozsądek i logikę. Kogoś kto świadomie z premedytacją krzywdzi innych trzeba zutylizować. Koniec kropka.
Blacksmith

Postprzez gumik » poniedziałek 26 grudnia 2022, 20:26

Może chodzi o "aktualne wartości chrześcijańskie"?
W przeciwnym przypadku, to nie chrześcijaństwo tylko osobna religia.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 26 grudnia 2022, 20:51

Wydaje się, że osoby pałace świadomie z premedytacją stanowią zagrożenie dla życia i zdrowia innych.

Do utylizacji?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 27 grudnia 2022, 13:23

Cyryl8 napisał(a):Wydaje się, że osoby pałace świadomie z premedytacją stanowią zagrożenie dla życia i zdrowia innych.

Zaręczam, że jak pale to staram się robić to z dala od innych ludzi. Nawet przy tym przystanku gdzie dostałem ten niesławny mandat ludzi nie było.
Za to Ty jeździsz jak sam przyznajesz bardzo dużo, dużo więcej od przeciętnego Kowalskiego, i trujesz ludzi i środowisko w o wiele większym stopniu. A bez auta da się żyć. Miliony ludzi sobie doskonale radzą bez auta.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 27 grudnia 2022, 13:55

Powiedziałbym więcej:
Ucząc jeździć zawodowych kierowców nakłaniam innych do jeżdżenia ponad przeciętną.
Ucząc truję i dzięki mnie trują inni.

Tylko dzięki tym innym trującym masz żywność w sklepie, ubrania i wszelkie produkty łącznie z papierosami.
A gdy będziesz potrzebował to przyjedzie po Ciebie trujące pogotowie, trującą straż pożarna, czy trującą policja.

Ale czynię postępy, ostatnio więcej uczę na symulatorze, więc zaczynam jeździć tyle ile przeciętny posiadacz prawa jazdy, który potrafi jechać do tyłu nie tylko w linii prostej.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » wtorek 27 grudnia 2022, 19:57

A dzięki mnie kupującego fajki gdzie akcyza na nie jest bardzo wysoka jest więcej pieniędzy w budżecie np. na remont dróg we Wrocławiu. Więc moje palenie też ma pozytyw dla innych.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » wtorek 27 grudnia 2022, 22:27

Jesteś bardzo naiwny, bo z podatków i opłat drogowych w Polsce na drogi idzie tylko część, a z innych podatków 0, dlatego mimo najwyżzych podatków drogowych Polska ma bardzo słabą infrastrukturę transportową.
Cyryl8

Postprzez gumik » środa 28 grudnia 2022, 16:07

Blacksmith napisał(a):A dzięki mnie kupującego fajki gdzie akcyza na nie jest bardzo wysoka jest więcej pieniędzy w budżecie np. na remont dróg we Wrocławiu. Więc moje palenie też ma pozytyw dla innych.

To bardzo krótkowzroczne myślenie. Więcej pożytku przyniosłoby gdybyś nie palił i całość tej sumy przeznaczył np. na fundację charytatywną. Do tego nie psulbys sobie zdrowia, co też ma jakiś ujemny wpływ na budżet, bo jednak w razie czego, to pewnie będziesz w polskim szpitalu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » środa 28 grudnia 2022, 16:26

Podobnie jest z funduszem przeciwdziałania alkoholizmowi na który idzie jakieś procent że sprzedaży tegoż alkoholu.

Wynika z tego, według Twojwgo myślenia, że walkę z alkoholizmem najbardziej sponsorują alkoholicy.

Gdyby więc każdy z nas wypijał flaszkę wódki dziennie lub lepiej dwie, to byłoby tyle kasy na walkę z alkoholizmem, że problem zostałby w mig rozwiązany.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 28 grudnia 2022, 20:49

Zostałem chyba źle zrozumiany. Ja nie mówię, że palenie to same pozytywy, ale jednak akcyza i vat na papierosy są wysokie. To około 85% ceny paczki papierosów gdzie najtańsze kosztują obecnie 14,50 zł. To ogólnie w skali kraju są olbrzymie wpływy do budżetu.

Gdyby nagle jutro wszyscy palący w Polsce przestali palić to ciężko mi sobie wyobrazić jak by wyglądała sytuacja budżetowa i gdzie rząd szukałby brakujących pieniędzy.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 28 grudnia 2022, 23:58

Gdyby jutro wszyscy przestaliby pić, to runąłby fundusz antyalkoholowy i jak tu walczyć z alkoholizmem?

Tak na poważnie:
Czy policzyłeś koszty leczenia skutków palenia?
Czy policzyłeś straty budżetu z tytułu przedwczesnych zgonów, rent z powodów chorób wywołanych paleniem lub które palenie zaostrza?

Nawet jak pominiemy choroby wywołane bezpośrednio przez palenie, to jest wiele osób z cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami serca, chorobami dróg oddechowych, którzy bez palenia pracowaliby dłużej, żyliby dłużej.

Dlaczego tego nie liczysz?
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 29 grudnia 2022, 11:35

Blacksmith napisał(a):...Biblia jest przeładowana wyrokami śmierci, wojnami, itd. Są zapiski np. o nakazywaniu rozbijania dzieci Babilonu o skały, itd. Większość dziejów Chrześcijaństwa to przemoc, wojny krzyżowe, inkwizycje, itd.

Nie uznaje takiego czegoś, że bierzmy z Biblii tylko to co brzmi fajnie i dobrze, to co nam pasuje.

Eeeeeeeeeeeeeeeeeee, nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, biblia i cale chrzescijanstwo to milosierdzie i pokoj w ....

Milosierdzie przejawia sie w " oko za oko, zab za zab ". Te wszystkie wojna w Europie, palenie czarownic czy heretykow w imie .....

Przydalo by sie aby ich ktos wreszcie za to rozliczyl !

:)
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » czwartek 29 grudnia 2022, 14:37

Macie rację, ale w Biblii jest wiele innych rzeczy oprócz zasad życia plemion koczowniczych.
Prawie wszystkie książki jeżeli skupimy się na fragmentach, opisują zbrodnie.

Coś mi się wydaje, że lepiej czytać w całości, a nie wybiórczo.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » czwartek 29 grudnia 2022, 20:34

Cyryl8 napisał(a):Macie rację, ale w Biblii jest wiele innych rzeczy oprócz zasad życia plemion koczowniczych.
Prawie wszystkie książki jeżeli skupimy się na fragmentach, opisują zbrodnie.

Coś mi się wydaje, że lepiej czytać w całości, a nie wybiórczo.

Ja 15 lat temupodpisalem z Vatykanem umowe,

Oni nie ucza jazdy, a ja nie przeprowadzam kazan religijnych, co najwyzej fachowe.

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka