1. jeżeli miałbym w jakiś sposób pomóc w tej sytuacji, to zgłosiłbym się do jakiś formacji wojskowych, dostałbym broń, którą po zakończeniu zagrożenia oddałbym, bo na codzień mi nie potrzebna.
2. ponieważ jednak kieruję się rozumem, to na pewno są ludzie którzy szybciej biegają ode mnie, lepiej strzelają, więc fizycznie nie wielki zysk ze mnie, ale ma coś takiego jak rozum.
w tej chwili rozpoczynamy szkolenie ukraińskich kandydatów na kierowców i Polaków w szybkim kursie do wożenia uchodźców.
więc szybko odnawiam znajomość rosyjskiego, przygotowuję prezentacje po rosyjsku na Kwalifikację Wstępną.
może ci kierowcy autobusów na Ukrainie dzisiaj nie będę tak potrzebni, ale jutro, pojutrze - na pewno.
a jeszcze czekają szkolenia operatorów żurawi, HDS-ów czy podnośników po rosyjsku, więc robić mam co robić.
oczywiście są ludzi, którzy się martwią co będzie dziś, ale są też ci co martwią się tym co będzie pojutrze.
na pewno troche mniej jest ludzi, którzy mogą szkolić kierowców autobusów, operatorów maszyn szczególnie po rosyjsku, więc większy pożytek ze mnie będzie chyba na tym polu.
3. za komuny gdy ZSRR posiadał ponad pół świata, marzenie o wolnej Polsce było bardziej abstrakcyjne, więc z tą ściętą głową to poczekajmy.
choć mam świadomość, że jedyną rzeczą jaką wszędzie dostaniemy bezinteresownie jest zło.
4. co do zmian w Polsce, jak to się odbyło nie musisz mi opisywać, bo doskonale pamiętam, jakie było odczucie ludzi opisuję - nie wyobrażaliśmy sobie strzelania do milicji, wojska, co do SB - nie wiem.
także posiadanie broni nie wiele by zmieniło.
5. oczywiście niczego nie można być pewnym na 100% oprócz podatków i śmierci, ale gdyby NATO w razie konfliktu zareagowało dopiero gdy konflikt wkroczyłby na teren Niemic, to oznaczałoby koniec NATO, które straciłoby wiarygodność.
bo po co wstępować do sojuszu, który nie daje ochrony, a wtedy może lepszą ochronę dawałyby konkurencyjne mocarstwa?
6. co do Cejrowskiego podałem informację z Gazety Wyborczej, a sprawdziłem na stronie organizatora Pasażu Grunwaldzkiego - w wydarzeniach nie jest ten występ wymieniony - https://www.pasazgrunwaldzki.pl/pl/wydarzenia/strony/1
przeszedłbym się aby sprawdzić (występ miał być o 19:00), ale na 18:30 idę na trening.