Najczestsze bledy na egzaminie okiem egzaminatorow

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Najczestsze bledy na egzaminie okiem egzaminatorow

Postprzez stavros » piątek 25 listopada 2005, 00:55

Nie wiem czy juz bylo ale tak czy siak warto poczytac przed wyjazdem na egzamin praktyczny

http://tinyurl.com/e242f
stavros

Postprzez Myslovitz » piątek 25 listopada 2005, 01:13

Hmmm, podoba mi się zwłaszcza:
* nieodpowiednie obuwie u kobiet (wysokie obcasy) - w mojej grupie zdających była dziewczyna, która miała buty na 10 cm obcasach - aż przebiegł szmer wśród oczekujących, gdy szła na placyk :shock:
* nieznajomość korzystania z dodatkowych urządzeń w pojeździe np. wycieraczek :shock: - czy naprawdę jest ktoś, kto nie wie, jak uruchomić wycieraczki :shock:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez stavros » piątek 25 listopada 2005, 01:19

Myslovitz napisał(a):* nieznajomość korzystania z dodatkowych urządzeń w pojeździe np. wycieraczek :shock: - czy naprawdę jest ktoś, kto nie wie, jak uruchomić wycieraczki :shock:

Z wycieraczkami dawniej byl taki problem ze sie wlaczaly jak egzaminowany machnal za bardzo aby uruchomic migacz. W Aveo trzeba pamietac o tym ze swiatla mijania nie sa sygnalizowane w zaden sposob a skleroza nie boli.
stavros

Postprzez Wiedźma » piątek 25 listopada 2005, 11:38

Co do wycieraczek... moja kumpela tak oblała - przypadkiem włączyła, wpadła w panike i nie umiała ich wyłączyć (ze zdenerwowania?). Egzaminator jej podziękował - "nieumiejętność panowania nad urządzeniami w pojeździe czy jakos tak".
Poniekąd hmm... miał chyba trochę racji...
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez ymonm » piątek 25 listopada 2005, 16:35

"jazda bez używania pedału gazu powoduje częste gaśnięcie silnika samochodowego"

Wiekszosc instruktorow uczy wlasnie jazde na placu na POLSPRZEGLE. Wg mnie jest to bledne myslenie. Owszem, da sie przejechac plac na polsprzegle, ale doswiadczonemu kierowcy! Przychodzi osoba swiezo po kursie, stres - noga lata... duze prawdopodobienstwo jest, ze zgasnie. Dlatego wg mnie instruktorzy powinni mowic, ze warto przy3mac delikatnie noge na gazie.

Powinno jeszcze byc "zly humor egzaminatora"; "za duzo osob zdalo z grupy, wiecej juz nie moze - takie myslenie"; "z gory trzeba jak najwiecej uwalic, co by kasy wiecej bylo". ;-)

tak pozatym, to spoko artykul - na pewno pomocny :]
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez Vella » czwartek 01 grudnia 2005, 22:15

brak umiejętności odblokowywania kierownicy i zwolnienia hamulca awaryjnego

O co biega z tym odblokowywaniem kierownicy? :?:

PS. Też jeżdżę na półsprzęgle. A raczej na dwóch pedałach: sprzęgło + hamulec.
Mój problem to zbyt szybka jazda na placu. Nie wyrabiam się :(
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez WinterX » czwartek 01 grudnia 2005, 22:46

Ja również jeżdżę zbyt szybko, jakoś nie mogłem się nauczyć wolno jeździć na placu.

Na półsprzęgle nie jeżdżę na placu, bo łatwo może zgasnąć, a zamiast wolniej to jedzie szybciej.
WinterX

Postprzez dianda » piątek 02 grudnia 2005, 00:08

to zmniejszcie obroty. Przeciez mozna jechac na polsprzegle i majac leciutko nogę na gazie polozona. Nogi z gazu praltycznie nigdy nie zdejmujemy, chyba ze hamowanie... Z kolei by zwolinic, to hamujemy sprzeglem, wylaczajac je... wazne by wyczuc samochod!
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Postprzez WinterX » piątek 02 grudnia 2005, 00:37

Oczywiście, da się to zrobić bez problemu, ale jak masz już prawko i jeździsz na luzie, na egzaminie nerwy niestety przeszkadzają, a każdy chce pokazać jak dobrze jeździ.
WinterX

Postprzez wiruswww » piątek 02 grudnia 2005, 01:53

ja miałem z tym bardzo ciekawie ponieważ cały kurs miałem na polsprzęgle, 3 egzaminy na polsprzęgle (oblany placyk) a na 4 examie gdy zgasł mi odrazu na początku łuku zauważyłem że na polsprzęgle nie mam szans zaliczyć więc dociskałem delikatnie gaz i to był moj pierwszy i ostatni raz placyk z gazem, oczywiscie udało się bez problemu.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez bart » piątek 02 grudnia 2005, 10:27

Ja cały kurs i egazminy robiłem tylko na półsprzęgle. Zgasł mi może kilka razy, ale wolałem robić wolno bo wtedy ma się więcej czsasu na manewry.
1. 26.10 8:00 teoria +, plac +, miasto - :(
2. 23.11 16:00 plac +, miasto + :D
bart

Postprzez Iza.555 » piątek 02 grudnia 2005, 16:21

Nie ma sie co spieszyć.. to nie są wyścigi !!!
Na półsprzęgle czy z gazem --> wazne by WYCZUć auto!
Przez examem miałam okazję jeździć na dwóch róznych placykach, różnymi autami - każdy samochód inaczej reaguje, inaczej "łapie"....
Placyk egzaminacyjny był wyzwaniem ze względu na nierówności. Mimo że uczyłam się na półsprzęgle wiedziałam że muszę ruszyc z gazu. Naturalnie używałam wszystkich pedałów --> wszystko zaliczyłam bezbłędnie:)))
Warto też pamiętać o ręcznym przy spadkach/górkach - zwłaszcza na łuku, gdzie decyduja centymetry...
Przy kolejnych manewrach zwracac uwagę na ustawienie auta - równolegle do linii itd.
Prawo jazdy kat.B --> 10 listopad 2005:)
Iza.555

Powrót do Egzamin na prawo jazdy