Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 09:33

Takich jak tutaj? Obrazek
Wszyscy tam jeżdżą "po Krakowsku" i nie zauważyłem większych problemow.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » piątek 21 kwietnia 2017, 10:04

gumik napisał(a):
zawsze w prawo" jest bzdurą. Zostało to ci dobitnie udowodnione.
To pozostaje Ci jeszcze dobitnie udowodnić, że Twoje teorie są prawdziwe. :lol:
Pomoże Ci w tym odpowiadanie na takie proste pytania jakie zadałem.

To jak? Dowiemy się jak powinno się tam sygnalizować przejazd w przypadkach z rysunku? No bo jeśli nie sąd czy Dworak, to muszę mieć jakąś alternatywę. ;-)
Ale to proste. Definicja skrzyżowania, paragraf 36 i Art 22. Jak zrozumiesz,iż obwiednia to nie jednokierunkowa droga po której się jedzie "prosto" tylko skrzyżowanie to życie stanie się prostsze.
I nie będzie potrzeby "umawiać się" czy stosować zamiennie kierunku ruchu vs kierunek jazdy.
Wystarczy tylko pomyśleć :wink: Poza tym napiszę ci jeszcze raz. Sytuacje były pokazane po to, aby ci udowodnić,że z ronda zawsze w prawo plus sygnalizacja prawym kierunkowskazem jest bzdurą. I to wyszło perfekcyjnie. Unikasz przyjęcia porażki wyrysowując jakieś tam tory jazdy przez skrzyżowanie. A nie o to chodzi. Chodzi o to,że nie masz pojęcia. :lol: :lol: :lol:
gumik napisał(a):Wszyscy tam jeżdżą "po Krakowsku" i nie zauważyłem większych problemow.
I z miejsca, gdzie jest zdjęcie tak stoją, czy wrzuci ten prawy czy dalej będzie się kręcił. Płynnie i czytelnie.
Problemy zobaczysz na SoRO o dwóch pasach jak niemota jedna z drugą zawraca zewnętrznym, bo "on prosto jedzie"
szerszon

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 10:23

Powiesz nam szerszon jak powinnimśmy jeździć przez rondo do którego wyrysowałem 4 sytuacje? Chciałbym zacząć jeździć zgodnie z Twoją nauką, ale nie wiem do końca jak powinienem. Wyjaśnisz mi to?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » piątek 21 kwietnia 2017, 10:39

Na pierwszy ogień zrozum że z ronda to nie zawsze w prawo z prawym kierunkowskazem.A obwiednia to nie droga jednokierunkowa. Zrozumiesz-reszta pójdzie z górki.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 11:25

To jak powinienem sygnalizować w tych czterech sytuacjach?
Obrazek
gumik

Postprzez eragon » piątek 21 kwietnia 2017, 11:34

szerszon napisał(a):obwiednia to nie droga jednokierunkowa

.. bo nie ma znaku D-3 ?? C-12 bidny musi robić za pół kodeksu.. Ciekawe w takim razie, czemu nikt nie jeżdzi "dookoła w prawo" ? W/g twoich norm by można chyba.
D-1 też nie ma, ale za to mozna spotkać Fki i P-8x.. ale co to zmienia ?? Jeszcze żaden geniusz nie wpadł na postawienie T-6x przed rondem?? To czekamy.. żebyscie nigdy nie wyjechali z ronda, ani po "krakowsku", ani po "warszawsku"..
Dajcie se siana, bo chce sie już rzygać patrząc z boku na wypociny i beznadziejną dyskusję..
Dopóki nie doczekamy sie jasnych zasad na pismie dotyczących oznakowania(bo to chyba najważniejsze), zasad poruszania się po i zasad określajacych warunki zjechania z obwiedni to mozna się tak blotem obrzucać ..
Zapewne nie dożyję takich regulacji i trzeba sie po prostu nie dać zabić.
gumik napisał(a):nie zauważyłem większych problemow.

A jaki może być problem na "naleśniku" ?? Mam takie w zasięgu ręki, kursanci trenują ostro (nie tylko miganie, kręcenie kierą też). Żaden nie marudzi, wręcz za punkt honoru mają żeby pokonanie takiego wynalazku doprowadzic do perfekcji.. A jest co robic by zsynchronizować wszystko w tak krótkim czasie..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » piątek 21 kwietnia 2017, 11:58

gumik napisał(a):To jak powinienem sygnalizować w tych czterech sytuacjach?
Potraktować jako zespół skrzyżowań. Efekt skali. Rozmawiając o rondach zakochałeś się w przykładach z makroskali?
Sam sobie w stopę strzelasz dając obrazki mini rond:

Obrazek

W lewo z lewym kierunkowskazem, na wprost bez kierunkowskazu a w prawo z prawym kierunkowskazem. "Prawy zjazdowy" nie ma tu najmniejszego sensu - no chyba że poruszasz się na tym rondzie z prędkością żula wiozącego puszki na złom. No i gdzie na tym skrzyżowaniu jezdnia/droga jednokierunkowa? Gdzie wydzielony pas terenu wokół wyspy? Może zerknij do Geoportalu :lol: Tutaj prawdę Ci powie.
LeszkoII

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 12:03

LeszkoII napisał(a):Potraktować jako zespół skrzyżowań.
To mi się podoba! :spoko: Ciekawe co na to szerszon. :mrgreen:
LeszkoII napisał(a):No i gdzie na tym skrzyżowaniu jezdnia/droga jednokierunkowa? Gdzie wydzielony pas terenu wokół wyspy?
A gdzie i kiedy twierdziłem coś takiego?
gumik

Postprzez eragon » piątek 21 kwietnia 2017, 12:15

LeszkoII napisał(a):W lewo z lewym kierunkowskazem, na wprost bez kierunkowskazu a w prawo z prawym kierunkowskazem

Na tym naleśniku ?? Chyba ci się kodeksy i zasady pomyliły.. tylko z czym ??
W/g ciebie ten ciemny nadjeżdżajacy z przeciwka pojedzie na wprost czyli wyjedzie z ronda? Na 100% ? To powodzenia przy wjeżdżaniu z miejsca patrzącego/fotografa. Ja bym zaczekał.
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » piątek 21 kwietnia 2017, 12:19

eragon napisał(a):W/g ciebie ten ciemny nadjeżdżajacy z przeciwka pojedzie na wprost czyli wyjedzie z ronda?
Brak kierunkowskazu czyli pojedzie na wprost.
gumik napisał(a):A gdzie i kiedy twierdziłem coś takiego?
Że jedna jezdnia... wydaje mi się, że twierdziłeś - jak nie Ty to Tobie podobni.
LeszkoII

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 12:23

LeszkoII napisał(a):wydaje mi się, że twierdziłeś
To zweryfikuj swoje "wydawactwo". :-)
gumik

Postprzez eragon » piątek 21 kwietnia 2017, 12:31

LeszkoII napisał(a):Brak kierunkowskazu czyli pojedzie na wprost.

W Warszawie - zapomniałeś dodać.. Apropos - gdzie mieszkasz jeśli nie tajemnica ?? Wystarczy region..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » piątek 21 kwietnia 2017, 13:01

eragon napisał(a):W Warszawie - zapomniałeś dodać.. Apropos - gdzie mieszkasz jeśli nie tajemnica ?? Wystarczy region..
Nie w Warszawie tylko wszędzie. Na wlocie mam zamiar skręcić w lewo więc o czym wtedy instruktor powinien przypomnieć kursantowi? No wytłumacz blondynce, że w zamiarze skręcenia w drogę poprzeczną w lewo, nie może używać lewego kierunkowskazu.

P.S. Mieszkam w Małopolsce, ale nie kieruję się żadnymi sentymentami. Wola Ludu, ustalanie prawdy przez głosowanie lub sondaże, mało mnie interesuje.
LeszkoII

Postprzez gumik » piątek 21 kwietnia 2017, 13:36

A powinno Cię interesować. Bo sygnalizujesz dla ludu, a nie dla własnego widzimisię.
gumik

Postprzez szerszon » piątek 21 kwietnia 2017, 13:57

gumik napisał(a):Powiesz nam szerszon jak powinnimśmy jeździć przez rondo do którego wyrysowałem 4 sytuacje? Chciałbym zacząć jeździć zgodnie z Twoją nauką, ale nie wiem do końca jak powinienem. Wyjaśnisz mi to?
Zgodzę sie z leszkiem, ponieważ C-12 jest stawiany bez sensu w wielu sytuacjach, ale ci przypomnę, abyś nie zapomniał. Podałem przykład zjazdu ze skrzyżowania, aby OBNAŻYĆ TWĄ BZDURNĄ TEORIĘ, że Z RONDA TO ZAWSZE W PRAWO.
Taki był cel, który w 100% osiągnąłem, a ty tego nie możesz przeżyć. :lol: :lol: :lol:
eragon napisał(a):.. bo nie ma znaku D-3 ?? C-12 bidny musi robić za pół kodeksu.. Ciekawe w takim razie, czemu nikt nie jeżdzi "dookoła w prawo" ? W/g twoich norm by można chyba.
Dlatego nie jedzie dookoła w prawo, bo jest wyraźnie napisane, z której strony trzeba objeżdżać wyspę. Nie ma D-3 bo to nie jest jednokierunkowa tylko skrzyżowanie, mam nadzieję że zauważyłeś ? :wink:
Dajcie se siana, bo chce sie już rzygać patrząc z boku na wypociny i beznadziejną dyskusję..
No chce się, jak ci wypisują że z ronda to zawsze w prawo, a c-12 wskazuje jazdę na wprost, bo widać.
Dopóki nie doczekamy sie jasnych zasad na pismie
Ależ są. Art 22 definicja skrzyżowania, paragraf 36. Potrzebujesz czegoś więcej ? Co Ci dadzą jakieś zasady, jak ci prostowacze nie chcą zrozumieć,że to jest skrzyżowanie, a nie jednokierunkowa droga ? Jak im to dosadniej napisać ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze