szerszon napisał(a):To ci przypomnę-wyrok jest bez sensu ponieważ sąd na przemian operuje kierunkiem ruchu vs kierunek jazdy.
Trudno ci zrozumieć sens wyroku z powodu tego, że sąd używa dwóch zamiennych pojęć?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez PraktykRuchu » wtorek 18 kwietnia 2017, 12:43
szerszon napisał(a):To ci przypomnę-wyrok jest bez sensu ponieważ sąd na przemian operuje kierunkiem ruchu vs kierunek jazdy.
przez Henq » wtorek 18 kwietnia 2017, 12:57
gumik napisał(a):masz obrazek od @LeszkoII, masz link do postów od @sankila masz kodeks drogowy
Mam jeszcze wypowiedź Henq, w której twierdzi, że niebieski jest po prawej stronie czerwonego i dlatego czerwony mu ustępuje pierwszeństwa.
PraktykRuchu napisał(a):Trudno ci zrozumieć sens wyroku z powodu tego, że sąd używa dwóch zamiennych pojęć?
przez szerszon » wtorek 18 kwietnia 2017, 14:29
Nie trzeba czytać w myślach. Aż piszczysz, aby udowodnić,że zjazd ze skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy. Tylko przykład Henqa, dobitny, zbił ciebie z tropu.No nie da się.gumik napisał(a): To Ja widzę, że oprócz ekspertów mamy też czytających w myślach. Ale kiepsko to wychodzi.
Masz powyżej.Może skupmy się na faktach,
Czytaj ze zrozumieniem.I tak dla ciebie nie ma to znaczenia.A to nie Ty najpierw przyznałes, że niebieski jeszcze nie zmienia kierunku jazdy, a potem wycofales się, że jednak jest w trakcie?
Aż piszczysz , powołując się na wyrok. Rżniesz...czy co ?To jest coś takiego jak sygnalizacja wjazdu na skrzyżowanie?
Było napisać,że nie masz kompletnego pojęcia, a nie udawać,że masz. Przykład leszka powinien osobnikowi inteligentnemu dać do myślenia.To trzeba było dać te parę słów wyjaśnienia, a nie prowadzić offtopic na 2 strony.
Czy zawsze musisz uciekać do przykładów ekstremalnych, czyli do miejsc, gdzie C-12 nie powinien być postawiony. Zaraz będziesz mi staiał C-12 na ringu berlińskim i udawadniał bezzasadność lewego kierunkowskazu...trzysta metrówOd tego żeby sygnalizowane zamiarów było czytelne. Pewnie ty jedziesz przez takie rondo cały czas na lewym kierunkowskazie, bo gdzieś tam za 300m wyjeżdżasz z niego...
Ja nie wiem o czym sąd napisał mając przed nosem ustawę. Ty wiesz ? To gratuluję.PraktykRuchu napisał(a):szerszon napisał(a):To ci przypomnę-wyrok jest bez sensu ponieważ sąd na przemian operuje kierunkiem ruchu vs kierunek jazdy.
Trudno ci zrozumieć sens wyroku z powodu tego, że sąd używa dwóch zamiennych pojęć?
szerszon napisał(a):Pokaż T-6x na tym filmie. Nie zrozumiałeś ?gumik napisał(a):...Dla ciebie jako ignoranta nic nie zmienia. Co tam wykładnia prawa, prawda ? I mam fajne źródło Art 22. PoRD Pasuje ?]I zupełnie to nic nie zmienia. Jakoś nie widać, żeby ktoś zaskarżył ten wyrok. Jak już będziesz miał jakieś fajne źródło, które by obalało tezy sądu, to daj znać.
.Nawet nie muszą wiedzieć. Domyśl się dlaczego.Bardzo pomocne dla tych, którzy nie mają pojęcia skąd wjechałeś.
Dzielą tak samo. Wystarczy jednak zastosować się do Art 22 i zająć odpowiednią pozycję przed wjazdem. Czyli wyznaczone pasy ruchu działają inaczej na rondzie, a inaczej w innych sytuacjach. Ciekawe.Bo ty zawsze na skrajnych i wyjątkowych przykładach chciałeś udowadniać ogólne zasady.To tylko skrajny przykład.
przez gumik » środa 19 kwietnia 2017, 08:49
A przepraszam najmocniej. Musiałem Cię z kimś pomylić. Widocznie udzielił mi się klimat forum i nieświadomie uznałem Cię za czyjegoś klona.Henq napisał(a):gdzie masz takową? wskaż, bo wydaje mi się że znów coś wymyślasz, nie dopisuj swoich ideologii czytaj co się do ciebie pisze
A to ja wrzuciłem to rondo jako przykład: http://goo.gl/maps/u2nsU ? To ja nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy "Jadąc z Sobieskiego na "15" na południe jedziesz prosto, czy skręcasz w lewo"? Takie ekstremalne przykłady tylko uwidaczniają, że zasady jakie chciałbyś żeby panowały nie działają.szerszon napisał(a):Czy zawsze musisz uciekać do przykładów ekstremalnych, czyli do miejsc, gdzie C-12 nie powinien być postawiony.
Oj szerszon, szerszon. Co ma film do mojego znaku? Film był wrzucony tylko po to, żeby Ci pokazać, że mylisz się pisząc, że mała droga przez wieś nie może być oznakowana jako droga z pierwszeństwem.szerszon napisał(a):Pokaż T-6x na tym filmie. Nie zrozumiałeś ?
Na zwykłej małej drodze na wsi nie stawia się T-6x w takich miejscach(...)
Poczytaj sobie 220 na jakich zasadach oznakowuje sie droge z pierwszeństwem. (...)
5.2.1.2. Ustalenie tras z pierwszeństwem (...)
a) pierwszeństwo nadawać ulicom stanowiącym: (...)
— drogi powiatowe,(...)
Mała droga przez wieś....
A to właśnie na ten artykuł powołał się sąd. Mówię Ci - skoro uważasz, że sąd jest niekompetentny w sprawie czytania przepisów, to zacznij działać w tej sprawie. Nagłośnij, zgłoś skargę.szerszon napisał(a): Co tam wykładnia prawa, prawda ? I mam fajne źródło Art 22. PoRD Pasuje ?
Dlaczego?szerszon napisał(a):Nawet nie muszą wiedzieć. Domyśl się dlaczego.
przez szerszon » środa 19 kwietnia 2017, 12:53
A jest 300 metrów od wlotu do wlotu na które się powołujesz ? Podałem ci przykład,że twoje "z ronda zawsze w prawo" jest guzik warte.gumik napisał(a):A to ja wrzuciłem to rondo Takie ekstremalne przykłady tylko uwidaczniają, że zasady jakie chciałbyś żeby panowały nie działają.
To nie jest skrzyżowanie jak np w Głogowie czy w Szczecinie i nie ma najmniejszego problemu pojechać zgodnie z przepisami. Jak to jest przykład ekstremalny...Takie ekstremalne przykłady tylko uwidaczniają, że zasady jakie chciałbyś żeby panowały nie działają.
No to wskaż, gdzie jest oznakowana jako droga z pierwszeństwem. czekam. Zamysł był inny...chciałeś mi pokazać "tabliczkę T-6x i ci n ie wyszło.Oj szerszon, szerszon. Co ma film do mojego znaku? Film był wrzucony tylko po to, żeby Ci pokazać, że mylisz się pisząc, że mała droga przez wieś nie może być oznakowana jako droga z pierwszeństwem.
Nie rozśmieszaj mnie..przecież to ja ci zapostowałem ten fragment z 220. Usiłujesz odwrócić kota ogonem. Ale to nie ze mną.Poczytaj sobie 220 na jakich zasadach oznakowuje sie droge z pierwszeństwem.
Tak jest napisane w 220 ?Mała droga przez wieś....
Czekam,wskazuj.To Ci pokazałem małą drogę przez wieś, która jest powiatową drogą i zgodnie z rozporządzeniem może być oznakowana jako droga z pierwszeństwem.
Na którym ? Z tabliczki czy z filmu ? Jeśli z tabliczki to pokaż mi jeszcze oznakowanie poziome.To jadąc "od dołu" prosto jak strzała na takim skrzyżowaniu zmieniasz kierunek jazdy, czy nie?
I jest w nim napisane o kierunku ruchu ? Zacytuj i wskaż. Tak na bezczela wciskasz ciemnotę.A to właśnie na ten artykuł powołał się sąd.
Nie tylko ja zwróciłem uwagę na ten idiotyzm.Mówię Ci - skoro uważasz, że sąd jest niekompetentny w sprawie czytania przepisów, to zacznij działać w tej sprawie.
No masz się w końcu domyślić, prawda ?Dlaczego?
przez gumik » środa 19 kwietnia 2017, 13:34
Jedyne 250 metrów jak jedziesz "piętnastką" z południa.szerszon napisał(a):A jest 300 metrów od wlotu do wlotu na które się powołujesz ? Podałem ci przykład,że twoje "z ronda zawsze w prawo" jest guzik warte.
Czyli "migasz" te całe 250 metrów lewym? Od zamiaru aż po zakończenie manewru?To nie jest skrzyżowanie jak np w Głogowie czy w Szczecinie i nie ma najmniejszego problemu pojechać zgodnie z przepisami. Jak to jest przykład ekstremalny...![]()
![]()
Tabliczkę masz na rysunku. Chciałem Ci pokazać małą wiejską drogę powiatową.No to wskaż, gdzie jest oznakowana jako droga z pierwszeństwem. czekam. Zamysł był inny...chciałeś mi pokazać "tabliczkę T-6x i ci n ie wyszło.
To Ty napisałeś w rzeczy samej. Brawo za spostrzegawczość!.Nie rozśmieszaj mnie..przecież to ja ci zapostowałem ten fragment z 220. Usiłujesz odwrócić kota ogonem. Ale to nie ze mną.
Nie. Tak szerszon napisał. To cały czas cytat Twojego postu.Tak jest napisane w 220 ?
Droga wskazana na filmie. Wg. rozporządzenia można ją znakować jako droga z pierwszeństwem. Jeśli nie, to napisz dlaczego.Czekam,wskazuj.
Skrzyżowanie oznaczone taką tabliczką jak na rysunku. Układ dróg jest identyczny. Brak oznaczeń poziomych. Doczekamy się w końcu odpowiedzi?Na którym ? Z tabliczki czy z filmu ? Jeśli z tabliczki to pokaż mi jeszcze oznakowanie poziome.
Bazuję na prawomocnym wyroku sądu. Masz jakieś lepsze źródła?I jest w nim napisane o kierunku ruchu ? Zacytuj i wskaż. Tak na bezczela wciskasz ciemnotę.
I co? Udało się coś wskórać? Póki co wyrok jest prawomocny i nic nie wskazuje na to żeby to się zmieniło.Nie tylko ja zwróciłem uwagę na ten idiotyzm.
No jak to? Przecież jeśli ten wyjazd jest na lewo względem wlotu którym wjechał? A jeśli jedzie na wprost względem swojego wlotu (moje lewo), ale przez konstrukcję ronda nie było widać, że tamtędy wjechał, to mam się domyślać, czy zjedzie zjazdem przede mną, czy za mną? Bo nie wiem czy jedzie prosto z lewej, czy może prosto z naprzeciwka.No masz się w końcu domyślić, prawda ?Nie masz pojęcia , gdzie jedzie pojazd, który sygnalizuje lewym kierunkowskazem ? Podpowiem, na pewno nie wyjeżdża tym wlotem , na którym oczekujesz na wjazd, skoro widzisz lewy kierunkowskaz.Wystarczy trochę pomyśleć.
przez szerszon » środa 19 kwietnia 2017, 14:00
Możliwe. Ale i tak widać,że twoje" z ronda to zawsze w prawo" jest bzdurą. Widać to na tym przykładzie jak i na przykładzie Henqa, gdzie się tylko oblizałeś.W razie czego służę jeszcze wieloma przykładami wysyłającymi twoje teorie na śmietnik. Ale to chyba już znasz.gumik napisał(a):Jedyne 250 metrów jak jedziesz "piętnastką" z południa.
A szkoda ci żarówek ? Daj nr konta. Te 3 złote ci prześlę raz na parę lat.Czyli "migasz" te całe 250 metrów lewym? Od zamiaru aż po zakończenie manewru?
Pokaż mi na filmie te drogę z pierwszeństwem. Czy to do ciebie nie dociera ?Tabliczkę masz na rysunku. Chciałem Ci pokazać małą wiejską drogę powiatową.
Napisałem.."mała wiejska droga " ?Tak szerszon napisał.
]Droga wskazana na filmie. Wg. rozporządzenia można ją znakować jako droga z pierwszeństwem. Jeśli nie, to napisz dlaczego.
No to tabliczka nie jest zgodna z układem dróg. Czyli sobie wymyśliłeś, ponieważ zarządca drogi nie był aż takim gamoniem, aby wstawić taką tabliczkę w takim miejscu. Co jeszcze wymyślisz ?Skrzyżowanie oznaczone taką tabliczką jak na rysunku. Układ dróg jest identyczny. Brak oznaczeń poziomych. Doczekamy się w końcu odpowiedzi?
Tak. Ustawę, na podstawie której sąd powinien wydawać wyroki, anie według swojego widzimisię. Masz problem ze znalezieniem tego "kierunku ruchu" w Art 22 ?Bazuję na prawomocnym wyroku sądu. Masz jakieś lepsze źródła?
Nie wiem, nie śledzę tak zawzięcie. Gdyby mnie dotyczyło bezpośrednio walczyłbym z idiotą.I co? Udało się coś wskórać? Póki co wyrok jest prawomocny i nic nie wskazuje na to żeby to się zmieniło.
Tak to. Co ciebie obchodzi, czy skręca w lewo czy zawraca ? Ciebie obchodzi, że masz warować, bo nie zjeżdża twoim wlotem. I wystarczy.Inaczej będzie za trudne.No jak to?
Jadę na wprost. Nie ma znaczenia,że pomacham kierownicą. Zrozumiałe ? Może rysunek E ( ten słynny znowu nam zaserwujesz) ?Wciąż czekam na odpowiedź na pytanie, na które ciągle z jakiegoś powodu unikasz odpowiedzi. Przypomnę.
https://goo.gl/maps/5TomDaRLkzC2
Jadąc z Sobieskiego na "15" na południe jedziesz prosto, czy skręcasz w lewo? A może w prawo? W jaki sposób sygnalizujesz swój manewr?
przez gumik » środa 19 kwietnia 2017, 15:42
Na tym przykładzie to dobrze widać, że żeby zjechać z ronda, to musisz zawsze wcześniej zjechać do prawej krawędzi. Chyba że chcesz wylądować na wysepce.szerszon napisał(a):Możliwe. Ale i tak widać,że twoje" z ronda to zawsze w prawo" jest bzdurą. Widać to na tym przykładzie jak i na przykładzie Henqa, gdzie się tylko oblizałeś.W razie czego służę jeszcze wieloma przykładami wysyłającymi twoje teorie na śmietnik. Ale to chyba już znasz.
Czyli migasz przez te 250 m, czy nie?A szkoda ci żarówek ? Daj nr konta. Te 3 złote ci prześlę raz na parę lat.
Po co chcesz widzieć na filmie drogę z pierwszeństwem?Pokaż mi na filmie te drogę z pierwszeństwem. Czy to do ciebie nie dociera ?
Dokładnie, to napisałeś "Mała droga przez wieś....". Już nie pamiętasz? viewtopic.php?f=3&t=35676&start=7965#p406191Napisałem.."mała wiejska droga " ?
Film wrzuciłem po to żeby Ci pokazać, że mała wiejska droga może być drogą powiatową. Wg. rozporządzenia drogi powiatowe można znakować jako drogi z pierwszeństwem. Czy uważasz, że drogę z filmu można oznakować jako drogę z pierwszeństwem, czy nie? Wg. mnie można.Wskaż mi te drogę z pierwszeństwem. Po to wrzucałeś ten film. Nie potrafisz ?
Układ dróg jest dokładnie taki jak na tabliczce. Przypomnę, że to jest wymyślony przypadek, a nie rzeczywisty. Nie doszukuj się takiego skrzyżowania na filmie, który wysłałem. Jak już wiele razy podkreślałem film był wysłany w innym celu. Zakładając, że istnieje takie skrzyżowanie, z takim układem dróg jak na tabliczce, czy jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie: "Czy jadąc 'od dołu' prosto jak strzała zmieniasz kierunek jazdy, czy nie?". Czy to pytanie jest niejasne? Coś trzeba doprecyzować, wyjaśnić? Służę pomocą.No to tabliczka nie jest zgodna z układem dróg. Czyli sobie wymyśliłeś, ponieważ zarządca drogi nie był aż takim gamoniem, aby wstawić taką tabliczkę w takim miejscu. Co jeszcze wymyślisz ?
Wymagasz odpowiedzi, kiedy nie umiesz nawet zadać pytania ? To typowe dla ciebie.
Sąd powołał się na artykuł 22 i z pewnością zrobił to dobrze. Nie było odwołania. Wyrok jest prawomocny. Nie wiem co tu jeszcze roztrząsać.Tak. Ustawę, na podstawie której sąd powinien wydawać wyroki, anie według swojego widzimisię. Masz problem ze znalezieniem tego "kierunku ruchu" w Art 22 ?![]()
Na odwołanie jest chyba 14 dni. Jeśli się nie mylę, to kasację można wnieść tylko do wyroku drugiej instancji. Także.... It's too late... A skoro nie było odwołania, to znaczy, że sąd przekonał stronę skarżącą, że nie ma racji.Wyrok jest idiotyzmem. Czekam na kasację czy odwołanie. Może podadzą do publicznej wiadomości.
A zwyczajny prawy kierunkowskaz przed zjazdem w większości przypadków właśnie rozwiązuje sprawę, czy zjeżdża moim wlotem. I zupełnie mnie nie obchodzi skąd przyjechał. Czego chcieć więcej? Proste i czytelne!Tak to. Co ciebie obchodzi, czy skręca w lewo czy zawraca ? Ciebie obchodzi, że masz warować, bo nie zjeżdża twoim wlotem. I wystarczy.Inaczej będzie za trudne.
Skoro jedziesz na wprost, to nie używasz kierunkowskazów, zgadza się? Czyli wtedy w tym miejscu pojedziesz bez kierunkowskazu? https://goo.gl/maps/oRvP6vhZsnE2 A wcześniej się upierałeś, że tu trzeba mrugać.Jadę na wprost. Nie ma znaczenia,że pomacham kierownicą. Zrozumiałe ? Może rysunek E ( ten słynny znowu nam zaserwujesz) ?
szerszon napisał(a):Pojedź prosto z prawym kierunkowskazem, przecież zjazd ze skrzyżowania trzeba sygnalizować..tylko jak sygnalizujesz rzeczywisty skręt w prawo ? Pewnie rękę wystawisz dodatkowo.
przez Henq » środa 19 kwietnia 2017, 20:18
gumik napisał(a):A przepraszam najmocniej. Musiałem Cię z kimś pomylić. Widocznie udzielił mi się klimat forum i nieświadomie uznałem Cię za czyjegoś klona.Henq napisał(a):gdzie masz takową? wskaż, bo wydaje mi się że znów coś wymyślasz, nie dopisuj swoich ideologii czytaj co się do ciebie pisze
gumik napisał(a):To ja nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy "Jadąc z Sobieskiego na "15" na południe jedziesz prosto, czy skręcasz w lewo"? Takie ekstremalne przykłady tylko uwidaczniają, że zasady jakie chciałbyś żeby panowały nie działają.
gumik napisał(a):Czyli "migasz" te całe 250 metrów lewym? Od zamiaru aż po zakończenie manewru?
gumik napisał(a):Sąd powołał się na artykuł 22 i z pewnością zrobił to dobrze. Nie było odwołania. Wyrok jest prawomocny. Nie wiem co tu jeszcze roztrząsać.
gumik napisał(a):Na odwołanie jest chyba 14 dni. Jeśli się nie mylę, to kasację można wnieść tylko do wyroku drugiej instancji. Także.... It's too late... A skoro nie było odwołania, to znaczy, że sąd przekonał stronę skarżącą, że nie ma racji.
gumik napisał(a):A zwyczajny prawy kierunkowskaz przed zjazdem w większości przypadków właśnie rozwiązuje sprawę, czy zjeżdża moim wlotem. I zupełnie mnie nie obchodzi skąd przyjechał. Czego chcieć więcej? Proste i czytelne!
przez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 00:17
Dlaczego zakładasz,że ktoś nie umie jeździć ?gumik napisał(a):Na tym przykładzie to dobrze widać, że żeby zjechać z ronda, to musisz zawsze wcześniej zjechać do prawej krawędzi. Chyba że chcesz wylądować na wysepce.
Nie zrozumiałeś ? Szkoda...Czyli migasz przez te 250 m, czy nie?
Tak o niej pisałeś. No to pokaż. Nie potrafisz ?Po co chcesz widzieć na filmie drogę z pierwszeństwem?
Znowu nie zrozumiałeś. Podałem przepis i twoją mała drogę przez wieś jako "przykład". Mało spostrzegawczy jesteś, jeśli chodzi o czytanie rozporządzenia.Dokładnie, to napisałeś "Mała droga przez wieś....".
Wsi nie widzę.Film wrzuciłem po to żeby Ci pokazać, że mała wiejska droga może być drogą powiatową.
Może i można tylko co innego miało być.Czy uważasz, że drogę z filmu można oznakować jako drogę z pierwszeństwem, czy nie? Wg. mnie można.
To chyba inne filmy oglądamy. Na filmie nie ma żadnego problemu.Droga na wprost i z lewej podporządkowana. Podpowiem...skręcając w lewo użyłbym lewego kierunkowskazu, poważnie.Układ dróg jest dokładnie taki jak na tabliczce.
Jestem w stanie. Pokaż mi takie miejsce w realu to ci odpowiem precyzyjnie. Bo na podstawie samej tabliczki podam jedną odpowiedź, a ty mi zaraz pokażesz zdjęcie, z którego może wynikać co innego. Już tu byłą taka dyskusja przy podobnym układzie dróg, gdzie oznakowanie poziome dopiero rozwiązało problem.. Zakładając, że istnieje takie skrzyżowanie, z takim układem dróg jak na tabliczce, czy jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie: "Czy jadąc 'od dołu' prosto jak strzała zmieniasz kierunek jazdy, czy nie?". Czy to pytanie jest niejasne? Coś trzeba doprecyzować, wyjaśnić? Służę pomocą.
Jeśli dobrze zrobił to zacytuj mi Art 22 i wskaż, gdzie jest napisane o kierunku ruchu. Twoje zapewnienia nie są warte funta kłaków. Przepis poproszę i się nie ośmieszaj.Sąd powołał się na artykuł 22 i z pewnością zrobił to dobrze.
Że nie dopatrzyła sie kierunku ruchu w Art 22 ? Też nie mogę i proszę ciebie o pomoc.A skoro nie było odwołania, to znaczy, że sąd przekonał stronę skarżącą, że nie ma racji.
O ! To ważne co napisałeś, czyli przyznałeś ,że nie masz pojęcia o zmianie kierunku jazdy i wyrok tego, pożal się, sądu tak ci pasuje....zwyczajny to nie znaczy że obowiązkowyA zwyczajny prawy kierunkowskaz
Bardzo..czekaj aż zasygnalizuje "zwyczajnie", a lewy czytelnie wcześniej informuje...tylko aby to wiedzieć, trzeba mieć pojęcie o jeździe.Proste i czytelne!
Nie jest to prawdą. Nie podałem skąd dokąd jadę. Wcześniej pokazałem to miejsce, gdy jadę na wprost bez kierunkowskazu vs twojego z ronda zawsze w prawo. Bądź łaskaw nie kłamać i manipulować, dobrze ?A wcześniej się upierałeś, że tu trzeba mrugać.
Pokazałeś tor jazdy i pytałeś o sygnalizację. Dostałeś odpowiedź. Masz inny problem to zapytaj, a nie wyciągasz jakieś dziwne wnioski. Piszemy o przejeździe przez skrzyżowanie, a nie traktujemy jak ty obwiedni jako drogę jednokierunkową.A jadąc z Sobieskiego w "15" na połnocny-wschód jedziesz w prawo. No to chyba włączasz prawy kierunkowskaz? A jak jedziesz z Sobieskiego w Chrobrego, to też skręcasz w prawo. I co wtedy? Rękę dodatkowo wystawiasz?
przez PraktykRuchu » czwartek 20 kwietnia 2017, 00:23
szerszon napisał(a):Ja nie wiem o czym sąd napisał mając przed nosem ustawę. Ty wiesz ? To gratuluję.
przez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 00:31
Sądzisz że sąd miał aż tak mizerny kapitał ? Tak banalna sprawa jak odróżnienie kierunku jazdy od kierunku ruchu nie powinna jednak dla niego stanowić aż takiego problemu. Z tego co się orientuję sędziowie zazwyczaj kończą studia prawnicze. Powinni dawać radę.PraktykRuchu napisał(a):Bo ustawa to nie wszystko. Istnieje tzw. fikcja powszechnej znajomości prawa, a także zasada jego "powszechnej" zrozumiałości (określona w ZTP). Praktyka jest jednak taka, że prawo pisane jest z myślą o osobach o określonym kapitale intelektualnym.
przez gumik » czwartek 20 kwietnia 2017, 09:28
Na przykład wypowiedzi w tym wątku z:Henq napisał(a):a wskaż gdzie ktoś z piszących twierdzi że ustąpienie pierwszeństwa wynika z tego że niebieski jest z prawej strony czerwonego
Ciiii.... Bo się wyda.....albo jesteś moim klonem
Powodzenia w zjeżdżaniu z lewego pasa... https://goo.gl/maps/ZjaStTkDgq92szerszon napisał(a):Dlaczego zakładasz,że ktoś nie umie jeździć ? A gdzie to napisane,że muszę zjechać do prawej krawędzi ? Zjazd to nie skrzyżowanie. Jeszcze nie dotarło. Tyle postów, a ten dalej swoje...
Nie. To migasz przez te 250m, czy nie?szerszon napisał(a):Nie zrozumiałeś ? Szkoda...
Gdzie pisałem o drodze z pierwszeństwem na filmie? Coś Ci się pomyliło.szerszon napisał(a):Tak o niej pisałeś. No to pokaż. Nie potrafisz ?
Ta droga powiatowa położona jest we wsi Piotrowice oraz we wsi Czesławice. https://www.openstreetmap.org/?mlat=51. ... 80/22.2505 Teraz już widzisz?szerszon napisał(a):Wsi nie widzę.
Specjalnie dla Ciebie rysunek:szerszon napisał(a):Jestem w stanie. Pokaż mi takie miejsce w realu to ci odpowiem precyzyjnie. Bo na podstawie samej tabliczki podam jedną odpowiedź, a ty mi zaraz pokażesz zdjęcie, z którego może wynikać co innego. Już tu byłą taka dyskusja przy podobnym układzie dróg, gdzie oznakowanie poziome dopiero rozwiązało problem.
Podałem konkretne przypadki. Ale specjalnie dla Ciebie w formie rysunkowej.szerszon napisał(a):Pokazałeś tor jazdy i pytałeś o sygnalizację. Dostałeś odpowiedź. Masz inny problem to zapytaj, a nie wyciągasz jakieś dziwne wnioski. Piszemy o przejeździe przez skrzyżowanie, a nie traktujemy jak ty obwiedni jako drogę jednokierunkową.
przez PraktykRuchu » czwartek 20 kwietnia 2017, 14:56
szerszon napisał(a):Sądzisz że sąd miał aż tak mizerny kapitał ?
szerszon napisał(a): Tak banalna sprawa jak odróżnienie kierunku jazdy od kierunku ruchu nie powinna jednak dla niego stanowić aż takiego problemu.
przez szerszon » czwartek 20 kwietnia 2017, 20:19
Nie mam pojęcia co sąd chciał przekazać, ponieważ jest rozbieżność pomiędzy tym co jest napisane w ustawie, a tym co napisał sąd. Jeśli nie stanowi to dla ciebie problemu to moge tylko ubolewać nad takim czytaniem ze zrozumieniem.PraktykRuchu napisał(a):
To ty napisałeś, że nie masz pojęcia, "o czym sąd napisał mając przed nosem ustawę". I nikt Ci nie broni nie wiedzieć. Jak już pisałem, nie musisz.
Ale zwykły szary instruktor z Warszawy potrafił wytknąć bzdurę sądowi z metropolii Gliwice. Tytuły nie dają patentu na nieomylność.Ale wykładnią to się raczej zajmują sądy (ewentualnie inne instytucje państwa, w ostateczności - prawnicy), a nie instruktorzy nauki jazdy. Nawet ci z Warszawy.
Jest nawet konkretna, ale nie widzę sensu , aby ci ją przedstawić. Kapitał intelektualny może stać na przeszkodzie.Ale nie ma w ustawie definicji legalnej tych dwóch pojęć, więc trzeba zastosować jakąś wykładnię.