Wyznaczone vs oddzielone pasy ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyznaczone vs oddzielone pasy ruchu

Postprzez szerszon » środa 15 marca 2017, 18:40

gumik napisał(a): A wg. Ciebie linia P-4 nie wyznacza pasów ruchu. Jak widzisz jednak w "220" nie mieli problemu z wyznaczeniem pasów ruchu linią P-4, która to wg. Ciebie jedynie rozdziela pasy ruchu.

Jak widzisz jesteś w błędzie.

A to ciekawe,że jestem w błędzie. Rozporządzenie też jest w błędzie po podobno według ciebie ustawodawca żongluje sobie zamiennie określeniami.
5. Znak P-4 „linia podwójna ciągła” rozdziela pasy
ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania
przez tę linię i najeżdżania na nią.

To ze 170..w 220 to samo...a tobie wyznacza..i weź tu dyskutuj. :lol: :lol: :lol:
Nie wydaje mi się, tylko podałem Ci przykład, że pasy ruchu są wyznaczone liniami, którymi rzekomo się nie wyznacza pasów ruchu. No zacytuj tą wykładnię, może coś ciekawego się dowiemy.
Oczywiście,że ci się wydaje, podałem ci dyspozycję ze 170...wyznacza, prawda ? :lol: :lol:
A co do wykładni...ci co tu są jakiś czas mają pojęcie o co chodzi( chociaż nie wszyscy) . ale skoro nalegasz...
1. Wykładnia językowa - polega na ustaleniu znaczenia i zakresu wyrażeń tekstu prawnego ze względu na język, w którym zostały sformułowane.

Jedna z cech.
bez umotywowanych racji nie należy identycznym sformułowaniom w tym samym akcie prawnym nadawać różnych znaczeń.

Raz piszesz, że linia P-4 nie wyznacza. Teraz piszesz, że wyznacza. Zdecyduj się.
Gdzie napisałem,że linia P-4 wyznacza ? Nadinterpretujesz sobie. Ma rysunkach masz także linie , które wyznaczają pasy ruchu. Nie widać ?
No kurcze. A tu jednak napisali w tym przepisie ogólnym, że linie segregacyjne służą do oddzielania. Wklejam jeszcze raz
Dlatego ci pokazałem,że manipulujesz, bo ja ci dla odmiany z tego samego akapitu wkleiłem,że do linii segregacyjnych należą także linie wyznaczające pasy ruchu. Czyli segregacja nie może tylko oznaczać oddzielenia. Tego nie chcesz zrozumieć. Albo trwasz w uporze wbrew przepisom.
Nie umiesz obronić swoich tez? Ja Ci już po raz któryś wklejam definicje linii segregacyjnych w których jest napisane, że oddzielają.
Nie umiesz udowodnić swoich tez ? Mogę ci po raz kolejny wkleić, ,że do linii segregacyjnych należą linie wyznaczające P-1a i P-1b. No i co ? To linie segregacyjne w końcu oddzielają czy wyznaczają ? I masz konflikt. :lol:
Prawo zostaw prawnikom i sądom, bo im lepiej wychodzi jego czytanie i rozumienie.
[/quote]Szczególnie temu w Gliwicach, co nie odróżnia kierunku ruchu od kierunku jazdy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: popłakałem się ze śmiechu.
Mam nadzieję ,że mimo wszystko nie czujesz się obrażony moim postem, w którym punktuję twoje nonsensy ?
szerszon

Postprzez gumik » środa 15 marca 2017, 19:54

szerszon napisał(a):A to ciekawe,że jestem w błędzie. Rozporządzenie też jest w błędzie po podobno według ciebie ustawodawca żongluje sobie zamiennie określeniami.

To ze 170..w 220 to samo...a tobie wyznacza..i weź tu dyskutuj. :lol: :lol: :lol:
Oczywiście,że ci się wydaje, podałem ci dyspozycję ze 170...wyznacza, prawda ? :lol: :lol:
A co do wykładni...ci co tu są jakiś czas mają pojęcie o co chodzi( chociaż nie wszyscy) . ale skoro nalegasz...
To jak skomentujesz szkic nr 7.6.3.3 na którym pasy ruchu są wyznaczone linią P-4?
1. Wykładnia językowa - polega na ustaleniu znaczenia i zakresu wyrażeń tekstu prawnego ze względu na język, w którym zostały sformułowane.

Jedna z cech.
bez umotywowanych racji nie należy identycznym sformułowaniom w tym samym akcie prawnym nadawać różnych znaczeń.
A no to się zgadza. Bo ja nie nadaję identycznym sformułowaniom różnych znaczeń. ;-)
Gdzie napisałem,że linia P-4 wyznacza ? Nadinterpretujesz sobie. Ma rysunkach masz także linie , które wyznaczają pasy ruchu. Nie widać ?
Tak. Są też takie linie na rysunkach, ale różnica między rysunkami, to linia P-4, która tam wyznacza pasy ruchu.
Dlatego ci pokazałem,że manipulujesz, bo ja ci dla odmiany z tego samego akapitu wkleiłem,że do linii segregacyjnych należą także linie wyznaczające pasy ruchu. Czyli segregacja nie może tylko oznaczać oddzielenia. Tego nie chcesz zrozumieć. Albo trwasz w uporze wbrew przepisom.
A to w tej regule kolizyjnej jest napisane, że jak mamy przepis ogólny A i przepisy szczególne A1 i A2, to jeśli jest kolizja między A i A1, to przepis ogólny jest też uchylony względem A2? Jeśli by tak było to przepis ogólny można by całkowicie usunąć. Tak nie jest. Jeśli jest kolizja, to przepis szczególny ma pierwszeństwo, ale tylko w kontekście tego przepisu szczególnego.
Nie umiesz udowodnić swoich tez ? Mogę ci po raz kolejny wkleić, ,że do linii segregacyjnych należą linie wyznaczające P-1a i P-1b. No i co ? To linie segregacyjne w końcu oddzielają czy wyznaczają ? I masz konflikt. :lol:
Konflikt, jeśli już, jest między definicja linii segregacyjnych i definicja P-1a/b. Ale między definicja linii segregacyjnych, a P-3b nie ma konfliktu dlatego nie ma powodu, żeby uchylać w tym kontekście przepis ogólny. Napiszesz nam w końcu skąd wziąłeś, że linie P-3b wyznaczają pasy ruchu? Jak skomentujesz post JAKUBA w którym zwraca uwagę, że w UoRD raz jest o wyznaczonych pasach, a raz o oznaczonych?
Liczę na wypowiedź na miarę eksperta.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » środa 15 marca 2017, 21:18

gumik napisał(a):To jak skomentujesz szkic nr 7.6.3.3 na którym pasy ruchu są wyznaczone linią P-4?
A gdzie jest napisane, że pasy są wyznaczone P-4 ? To ty sobie "wyznaczyłeś" W rozporządzeniu nie ma o tym słowa.
A no to się zgadza. Bo ja nie nadaję identycznym sformułowaniom różnych znaczeń.
Jak to nie ? Przecież sam napisałeś ,że ustawodawca naprzemiennie sobie używa "wyznaczone" "oddzielone". Tobie wszystko jedno. Linia to raz ci wyznacza, a za chwilę oddziela-nie widzisz różnicy.
Tak. Są też takie linie na rysunkach, ale różnica między rysunkami, to linia P-4, która tam wyznacza pasy ruchu.
Gdzie napisałęm,że linia P-4 wyznacza ? Cytatcik ? Wskaż chociaż jeden fragment w rozporządzeniu, gdzie napisali, iż P-4 wyznacza pasy ruchu. Słabo to wygląda wobec przepisów , które cytowałem.
A to w tej regule kolizyjnej jest napisane, że jak mamy przepis ogólny A i przepisy szczególne A1 i A2, to jeśli jest kolizja między A i A1, to przepis ogólny jest też uchylony względem A2? Jeśli by tak było to przepis ogólny można by całkowicie usunąć. Tak nie jest. Jeśli jest kolizja, to przepis szczególny ma pierwszeństwo, ale tylko w kontekście tego przepisu szczególnego.
Przepis ogólny odnosi się do wszystkich linii, jakie są. Natomiast przepisy A1 i A2 są przepisami szczególnymi. Na samej podstawie przepisu A nie jesteś w stanie określić ani A1 ani A2. Poza tym ten nasz przepis A zawiera jeszcze więcej informacji.
Konflikt, jeśli już, jest między definicja linii segregacyjnych i definicja P-1a/b. Ale między definicja linii segregacyjnych, a P-3b nie ma konfliktu dlatego nie ma powodu, żeby uchylać w tym kontekście przepis ogólny. Napiszesz nam w końcu skąd wziąłeś, że linie P-3b wyznaczają pasy ruchu?
I także pomiędzy linią P-4. Natomiast w przypadku linii P-3b w przepisie szczególnym nie ma nic o wyznaczaniu jaki o oddzielaniu.Prawda ?
Jak skomentujesz post JAKUBA w którym zwraca uwagę, że w UoRD raz jest o wyznaczonych pasach, a raz o oznaczonych?
Taka sama sytuacja..pasy oznaczone mogą być wyznaczone lub oddzielone. Aby oddzielić trzeba oznaczyć. Aby wyznaczyć trzeba oznaczyć.
Mam nadzieję ,że nie czujesz się urażony, gdy po raz kolejny wykazałem,że nie umiesz czytać ze zrozumieniem ? Nie mam zamiaru ciebie obrażać, tylko delikatnie zasugerować po sięgnięcie do literatury, bo samo "bo widać" to trochę za mało.
szerszon

Postprzez gumik » czwartek 16 marca 2017, 09:50

szerszon napisał(a):A gdzie jest napisane, że pasy są wyznaczone P-4 ? To ty sobie "wyznaczyłeś" W rozporządzeniu nie ma o tym słowa.

Wskaż chociaż jeden fragment w rozporządzeniu, gdzie napisali, iż P-4 wyznacza pasy ruchu. Słabo to wygląda wobec przepisów , które cytowałem.

Oczywiście jest tak napisane. Wrzucę to jeszcze raz.
7.6.3.2
P-4-a.jpg
Podpis pod rysunkiem brzmi: "Kształtowanie linii krawędziowych na skrzyżowaniach z drogami, na których ze względu na szerokość nie jest możliwe wyznaczenie pasów na wlocie". Patrząc na rysunek można zauważyć, że szerokość drogi podporządkowanej jest mniejsza niż 6m. Z tego powodu wyznaczenie pasów na niej nie jest możliwe.

7.6.3.3
P-4-b.jpg
Podpis pod rysunkiem brzmi: "Kształtowanie linii krawędziowych na skrzyżowaniach z drogami, na których wyznaczono pasy ruchu". I tutaj wyznaczone są pasy ruchu już na obu drogach. Na drodze podporządkowanej pasy ruchu są wyznaczone linią P-4.
Jak to nie ? Przecież sam napisałeś ,że ustawodawca naprzemiennie sobie używa "wyznaczone" "oddzielone". Tobie wszystko jedno. Linia to raz ci wyznacza, a za chwilę oddziela-nie widzisz różnicy.
Musisz zrozumieć co oznacza to zdanie, które napisałeś: "bez umotywowanych racji nie należy identycznym sformułowaniom w tym samym akcie prawnym nadawać różnych znaczeń.". Nadawanie różnych znaczeń tym samym sformułowaniom występowałoby wtedy, kiedy bym pisał na przykład, że sformułowanie "wyznaczone pasy ruchu" raz oznaczają jedno, a drugim razem coś zupełnie innego. Tak nie robię, więc nie łamię wykładni prawa.
Mam nadzieję, że nie czujesz się urażony, kiedy pokazuję Ci, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem?
Gdzie napisałęm,że linia P-4 wyznacza ? Cytatcik ?
"Ja tam widzę linie wyznaczające. Podać ci definicję P-4 ?" To pisz precyzyjnie o co Ci chodzi. Skoro widziałeś tam wyznaczające linie, a na rysunku były różne rodzaje linii, w tym P-4...
Przepis ogólny odnosi się do wszystkich linii, jakie są. Natomiast przepisy A1 i A2 są przepisami szczególnymi. Na samej podstawie przepisu A nie jesteś w stanie określić ani A1 ani A2. Poza tym ten nasz przepis A zawiera jeszcze więcej informacji.
Tak zgadza się. Na jakiej podstawie twierdzisz, że przepis ogólny o liniach segregacyjnych należy uchylić w stosunku po przepisu linii P-3b?
I także pomiędzy linią P-4. Natomiast w przypadku linii P-3b w przepisie szczególnym nie ma nic o wyznaczaniu jaki o oddzielaniu.Prawda ?
To napiszesz nam w końcu skąd stwierdzenie, że linia P-3b wyznacza pasy ruchu skoro "nie ma nic o wyznaczaniu"?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez waw » czwartek 16 marca 2017, 11:48

Moderatorzy - prośba taka: dałoby się ten wątek zamknąć?
waw

Postprzez JAKUB » czwartek 16 marca 2017, 12:06

waw napisał(a):Moderatorzy - prośba taka: dałoby się ten wątek zamknąć?
Ależ nie!!!
Ja jestem wręcz zachwycony tą tautologią.
JAKUB

Postprzez eragon » czwartek 16 marca 2017, 12:19

waw napisał(a): dałoby się ten wątek zamknąć?

A czemu ?? Jeszcze wielu nie rozumie co to jest wyznaczony pas ruchu.. No i nie ma jeszcze 500 stron. :spoko:
Taka prosta rzecz na drodze i jezdni - kawałek asfaltu między liniami jesli mieści sie na nim pojazd wielosladowy nazywa sie wyznaczony pas ruchu, a jaka skomplikowana.. bo nie wolno powiedziec, że wyznacza i oddziela to to samo.. No i jest problem - jeszcze chwile potrwa rozwiązywanie go.. Szymonie !! zbudź się.. :lol:
Ktos wcześniej zauważył, że pas ruchu to nie linia. Jakie ma znaczenie czy pas ruchu jest między różnymi liniami - ważne, że są.
P-4, segregacyjna, krawędziowa itp - pomiędzy nimi jest pas ruchu.. Czy odkryłem Amerykę ?? :hmm:
gumik napisał(a):wyznaczenie pasów na niej nie jest możliwe.

A dlaczego, skoro szerokość pojazdu max jest 2,55, czyli 5,10 na pasy, zostaje 0,9m na linie.. To mało ?? Dziwne tłumaczenie.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » czwartek 16 marca 2017, 13:46

eragon napisał(a):A dlaczego, skoro szerokość pojazdu max jest 2,55, czyli 5,10 na pasy, zostaje 0,9m na linie.. To mało ?? Dziwne tłumaczenie.

Takie są przepisy.
Screenshot_20170316-124319.png
gumik

Postprzez Henq » czwartek 16 marca 2017, 20:26

gumik napisał(a): Patrząc na rysunek można zauważyć, że szerokość drogi podporządkowanej jest mniejsza niż 6m. Z tego powodu wyznaczenie pasów na niej nie jest możliwe.

Patrząc na rysunek masz jak byk zaznaczone szerokość jezdni <6m, zakładając nawet szerokość krawężnika 8mm nadal pozostaje 5,84m więc nadal spełnia: <5,8 wymagane, no to w czym problem?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 16 marca 2017, 21:52

gumik napisał(a):Oczywiście jest tak napisane. Wrzucę to jeszcze raz.
"Kształtowanie linii krawędziowych na skrzyżowaniach z drogami, na których ze względu na szerokość nie jest możliwe wyznaczenie pasów na wlocie". Patrząc na rysunek można zauważyć, że szerokość drogi podporządkowanej jest mniejsza niż 6m. Z tego powodu wyznaczenie pasów na niej nie jest możliwe.

Podpis pod rysunkiem brzmi: "Kształtowanie linii krawędziowych na skrzyżowaniach z drogami, na których [b]wyznaczono pasy ruchu".[/b] I tutaj wyznaczone są pasy ruchu już na obu drogach. Na drodze podporządkowanej pasy ruchu są wyznaczone linią P-4.

Wyboldowałem ci grubiej, abyś mi wskazał, gdzie w tym tekście jest napisane, że P-4 wyznacza pasy ruchu. Podałem ci dyspozycję ze 170..zauważyłeś, czy jeszcze raz ?
Proszę bardzo...
wskaż mi w końcu , gdzie wyznacza.
Musisz zrozumieć co oznacza to zdanie, które napisałeś: "bez umotywowanych racji nie należy identycznym sformułowaniom w tym samym akcie prawnym nadawać różnych znaczeń.". Nadawanie różnych znaczeń tym samym sformułowaniom występowałoby wtedy, kiedy bym pisał na przykład, że sformułowanie "wyznaczone pasy ruchu" raz oznaczają jedno, a drugim razem coś zupełnie innego. Tak nie robię, więc nie łamię wykładni prawa.
Łamiesz. Ponieważ oddzielone pasy ruchu ( za 170 i 220) nazywasz wyznaczonymi.
[url=http://www.forum.prawojazdy.com.pl/posting.php?mode=quote&f=3&t=39843&p=406495#pr406461]"Ja tam widzę linie wyznaczające. Podać ci definicję P-4 ?
I gdzie napisałem,że linia P-4 wyznacza ? Nie zrozumiałeś. Tam też są inne linie oprócz P-4 a te wyznaczają( P-1 a i b). Za dużo sobie nadinterpretowujesz.
Tak zgadza się. Na jakiej podstawie twierdzisz, że przepis ogólny o liniach segregacyjnych należy uchylić w stosunku po przepisu linii P-3b?
Gdzieś pisałem,że trzeba uchylić ? Wskazałem tylko, że w przepisie szczególnym dotyczącym P=3b nie ma nic o wyznaczaniu ani oddzielaniu.
Stawiam takie pytanie...
Dlaczego wymyślasz jakieś rzekome moje stwierdzenia ?
To napiszesz nam w końcu skąd stwierdzenie, że linia P-3b wyznacza pasy ruchu skoro "nie ma nic o wyznaczaniu"?
Bo nie ma również o oddzielaniu.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 17 marca 2017, 10:07

szerszon napisał(a):Wyboldowałem ci grubiej, abyś mi wskazał, gdzie w tym tekście jest napisane, że P-4 wyznacza pasy ruchu.
Tak. W tych podpisach pod rysunkami jest napisane, że na pierwszym skrzyżowaniu na drodze podporządkowanej nie są wyznaczone pasy ruchu ponieważ jej szerokość na to nie pozwala. Na drugim rysunku szerokość drogi pozwala na wyznaczenie pasów ruchu i autorzy "220" wyznaczyli tam pasy ruchu linią P-4.
P-4-c.jpg
P-4-c.jpg (7.97 KiB) Przeglądane 6507 razy
Czy widzisz już, że pasy ruchu są wyznaczone linią P-4? I to w tym samym rozporządzeniu.
Łamiesz. Ponieważ oddzielone pasy ruchu ( za 170 i 220) nazywasz wyznaczonymi.
Nadal nie zrozumiałeś o czym pisze ta Twoja wykładnia. Pisze o nadawaniu dwóch różnych znaczeń temu samemu określeniu. Ja nie nadaję temu samemu określeniu różnych znaczeń. Moim zdaniem linie segregacyjne służą do wyznaczania pasów ruchu. W samym rozporządzeniu znajdziesz wiele różnych określeń na to samo. Jest mowa o wydzielaniu/rozdzielaniu/wyznaczaniu pasów ruchu. Jak widzisz z przykładu powyżej, rozporządzenie wyznacza pasy ruchu linią, która rzekomo pasów ruchu nie wyznacza.
I gdzie napisałem,że linia P-4 wyznacza ? Nie zrozumiałeś. Tam też są inne linie oprócz P-4 a te wyznaczają( P-1 a i b). Za dużo sobie nadinterpretowujesz.
Odpowiem tak samo jak poprzedni. To co wyciąłeś: "To pisz precyzyjnie o co Ci chodzi. Skoro widziałeś tam wyznaczające linie, a na rysunku były różne rodzaje linii, w tym P-4..."
Gdzieś pisałem,że trzeba uchylić ? Wskazałem tylko, że w przepisie szczególnym dotyczącym P=3b nie ma nic o wyznaczaniu ani oddzielaniu.
Stawiam takie pytanie...
Dlaczego wymyślasz jakieś rzekome moje stwierdzenia ?

Bo nie ma również o oddzielaniu.

To skoro uważasz, że przepisu ogólnego nie uchylamy względem przepisu szczególnego linii P-3b, to dlaczego twierdzisz, że nie możemy zastosować wprost tego co jest napisane w przepisie ogólnym? Skoro w przepisie odnośnie linii P-3b nie jest napisane, czy wyznacza, czy oddziela, to nie sensownie jest odnieść się do przepisu ogólnego, w którym jest napisane, że oddziela? Jeśli nie, to dlaczego uporczywie twierdzisz, że wyznacza? "Bo nie jest napisane ani odzielaniu ani o wyznaczaniu", to słabe tłumaczenie.

Henq napisał(a):Patrząc na rysunek masz jak byk zaznaczone szerokość jezdni <6m, zakładając nawet szerokość krawężnika 8mm nadal pozostaje 5,84m więc nadal spełnia: <5,8 wymagane, no to w czym problem?
Widocznie na rysunku jest przedstawiona jezdnia bez krawężników, gdzie szerokość jezdni musi mieć przynajmniej 6m, żeby można było wyznaczyć pasy ruchu. Na rysunku szerokość jezdni jest mniejsza niż 6m. Ja tego Henq nie wymyśliłem, tylko tak jest napisane w rozporządzeniu "220" 7.6.3, rysunki 7.6.3.1 - 7.6.3.4.
gumik

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 10:27

gumik napisał(a):Tak. W tych podpisach pod rysunkami jest napisane, że na pierwszym skrzyżowaniu na drodze podporządkowanejCzy widzisz już, że pasy ruchu są wyznaczone linią P-4? I to w tym samym rozporządzeniu.

Nie ma nic o podporządkowanej.
Czy widzisz już, że pasy ruchu są wyznaczone linią P-4? I to w tym samym rozporządzeniu.
Widzę P-4, natomiast nigdzie nie widzę, że P-4 wyznacza pasy ruchu. W dodatku na twoim rysunku pasy ruchu są w przeciwnych kierunkach, gdzie zgodnie z dyspozycją oddziela. Chyba niefortunnie napisali, że wszystkie definicje ignorujesz, a czepiłeś sie swojej interpretacji.
]Nadal nie zrozumiałeś o czym pisze ta Twoja wykładnia. Pisze o nadawaniu dwóch różnych znaczeń temu samemu określeniu. Ja nie nadaję temu samemu określeniu różnych znaczeń.
Ależ nadajesz. P-4 według dyspozycji oddziela, a tobie wyznacza.A raz oddziela, jak ci się spodoba, ponieważ ustawodawca sobie naprzemiennie używa.
To samo określenie w wykładni- linia P-4
Według dyspozycji-oddziela, tobie czasami wyznacza.
Moim zdaniem linie segregacyjne służą do wyznaczania pasów ruchu.
To twoje zdanie. Według przepisów linie mogą wyznaczać lub oddzielać.
To skoro uważasz, że przepisu ogólnego nie uchylamy względem przepisu szczególnego linii P-3b, to dlaczego twierdzisz, że nie możemy zastosować wprost tego co jest napisane w przepisie ogólnym?
Ależ w przypadku P-3b możemy zastosować przepis ogólny... tylko jest coś poza segregacją ? Z przepisu ogólnego wynika,że segregacja to wyznaczenie lub oddzielenie.
"Bo nie jest napisane ani odzielaniu ani o wyznaczaniu", to słabe tłumaczenie.
Zdecydowanie lepsze od twojego, gdzie sam sobie bez podstaw zakwalifikowałeś do jednej grupy.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 17 marca 2017, 13:01

szerszon napisał(a):Nie ma nic o podporządkowanej.
Ależ oczywiście, że wyznaczanie pasów dotyczy drogi podporządkowanej. Nie bez powodu na pierwszym rysunku zaznaczono szerokość jezdni drogi podporządkowanej i napisano, że tam nie można wyznaczyć pasów ruchu, a na drugim obrazku droga podporządkowana jest szersza i pasy ruchu są już wyznaczone. Nie zmienisz rzeczywistości zaprzeczając faktom. Na tym rysunku pasy ruchu są wyznaczone przez linię P-4.
Widzę P-4, natomiast nigdzie nie widzę, że P-4 wyznacza pasy ruchu. W dodatku na twoim rysunku pasy ruchu są w przeciwnych kierunkach, gdzie zgodnie z dyspozycją oddziela. Chyba niefortunnie napisali, że wszystkie definicje ignorujesz, a czepiłeś sie swojej interpretacji.
To nie jest moja interpretacja, tylko jak widzisz rozróżnianie linii na oddzielające i wyznaczające nie ma sensu, ponieważ w samym rozporządzeniu podają przykłady, gdzie linie "oddzielające" wyznaczają pasy ruchu. A jeśli tak mocno obstajesz przy tym, to może nam wytłumaczysz jaka jest różnica między pasami, które rozdzielają, a oddzielają? Przecież to dwa różne słowa są. :-)
Ależ nadajesz. P-4 według dyspozycji oddziela, a tobie wyznacza.A raz oddziela, jak ci się spodoba, ponieważ ustawodawca sobie naprzemiennie używa.
To samo określenie w wykładni- linia P-4
Według dyspozycji-oddziela, tobie czasami wyznacza.
Wcale nie twierdzę, że czasem wyznacza, a czasem oddziela. Twierdzę, że linie na jezdni zawsze oddzielają od siebie, czy to pas ruchu od innego pasa ruchu, czy to pas ruchu od pobocza. Twierdzę też, że jeśli są wymalowane linie i pasy ruchu są oddzielone od siebie tymi liniami, to pasy ruchu są wyznaczone. Nigdzie nie nadaję temu samemu sformułowaniu dwóch różnych znaczeń.
To twoje zdanie. Według przepisów linie mogą wyznaczać lub oddzielać.
I jeszcze rozdzielać. ;-) Z niecierpliwością czekam na odpowiedź na pytanie wyżej.
Ależ w przypadku P-3b możemy zastosować przepis ogólny... tylko jest coś poza segregacją ? Z przepisu ogólnego wynika,że segregacja to wyznaczenie lub oddzielenie.
W przepisie ogólnym jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania.Dopiero opisy poszczególnych rodzajów linii ewentualnie zmieniają to na wyznaczenie. W samym przepisie ogólnym nie ma nic o wyznaczaniu.
Zdecydowanie lepsze od twojego, gdzie sam sobie bez podstaw zakwalifikowałeś do jednej grupy.
Nawet, gdyby było lepsze, to nie oznacza, że jest poprawne. Chyba nie wybieramy najlepszego tłumaczenia spośród marnych tłumaczeń i uznajemy je za prawdę? :-) To doczekamy się w końcu fachowego wytłumaczenia skąd wnioskujesz, że linia P-3b wyznacza wg. Ciebie pasy ruchu, a nie oddziela?
gumik

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 14:15

gumik napisał(a):To nie jest moja interpretacja, tylko jak widzisz rozróżnianie linii na oddzielające i wyznaczające nie ma sensu, ponieważ w samym rozporządzeniu podają przykłady, gdzie linie "oddzielające" wyznaczają pasy ruchu. A jeśli tak mocno obstajesz przy tym, to może nam wytłumaczysz jaka jest różnica między pasami, które rozdzielają, a oddzielają? Przecież to dwa różne słowa są. :-)
Podałeś jeden przykład, który jest być może sprzeczny z całą resztą. W tym samym rozporządzeniu jest napisane,że P-4 oddziela pasy ruchu. W 170 też nie napisali ,że wyznacza. Jest użyta "rozdziela" o ile pamietam. Czyli sobie coś wymyśliłeś i tłuczesz wbrew przepisom.
Wcale nie twierdzę, że czasem wyznacza, a czasem oddziela.
Ależ tak twierdzisz. Co lepsze piszesz,że ustawodawca stosuje to sobie naprzemiennie.
Twierdzę też, że jeśli są wymalowane linie i pasy ruchu są oddzielone od siebie tymi liniami, to pasy ruchu są wyznaczone. Nigdzie nie nadaję temu samemu sformułowaniu dwóch różnych znaczeń.
Czyli dalej nie zrozumiałeś wykładni prawa. To przypomnę ci kolejny przykład. Po dwa pasy ruchu niewyznaczone w każdym kierunku oddzielone P-4. P-4 wyznacza pasy ruchu ?
Dalej upierasz się ,że wyznaczone i oddzielone to to samo, a piszesz,że nie nadajesz różnych określeń.No jak nie ?
I jeszcze rozdzielać. ;-) Z niecierpliwością czekam na odpowiedź na pytanie wyżej.
Tu chyba nie ma wątpliwości, że rozdzielenie i oddzielenie to to samo. Sens jest ewidentnie ten sam. Natomiast wyznaczanie to zupełnie co innego...szkoda ,że nie ma ? tu naszego specjalisty od języka polskiego...może by wyjaśnił.
W przepisie ogólnym jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania
Na pewno ? Cos mi się wydaje,że zbyt szybko kończysz czytać.
Nawet, gdyby było lepsze, to nie oznacza, że jest poprawne.

Jak lepsze to bliżej do poprawności niż tobie.
To doczekamy się w końcu fachowego wytłumaczenia skąd wnioskujesz, że linia P-3b wyznacza wg. Ciebie pasy ruchu, a nie oddziela?
Masz powyżej. Nie omijaj tylko tekstu , który ci nie pasuje.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 17 marca 2017, 17:16

szerszon napisał(a):Podałeś jeden przykład, który jest być może sprzeczny z całą resztą. W tym samym rozporządzeniu jest napisane,że P-4 oddziela pasy ruchu. W 170 też nie napisali ,że wyznacza. Jest użyta "rozdziela" o ile pamietam. Czyli sobie coś wymyśliłeś i tłuczesz wbrew przepisom.
Jest sprzeczny względem Twojego punktu widzenia. Jeśli przyjmiesz punkt widzenia mój, Sankili i eragona, to nie ma żadnej sprzeczności. Czy przypadkiem ta Twoja wykładnia nie nakazuje czytać aktu prawnego tak, żeby nie było żadnych niespójności?
Poza tym to nie jest jedyny przykład. Popatrz na to:
Jeżeli pas włączania nie kończy się, a jego kontynuacją jest pas ruchu, wówczas nie stosuje się strzałek naprowadzających, a do oddzielenia od pasa sąsiedniego stosuje się linię P-2a i P-1b do oddzielenia pasów na jezdni głównej (rys. 7.7.2.3).

A w definicji linii P-1b napisali, że wyznacza. A przecież
szerszon napisał(a):Coś jest przeznaczone do wyznaczania a coś do oddzielenia. Takie trudne do zrozumienia ?

Ależ tak twierdzisz. Co lepsze piszesz,że ustawodawca stosuje to sobie naprzemiennie.
To Ty twierdzisz, że ja twierdzę. ;-) Trzy razy Ci tłumaczyłem, że tak nie jest. Linki do postów:
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406541
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406588
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406602
Czyli dalej nie zrozumiałeś wykładni prawa. To przypomnę ci kolejny przykład. Po dwa pasy ruchu niewyznaczone w każdym kierunku oddzielone P-4. P-4 wyznacza pasy ruchu ?
A czy ta wykładnia zabrania używać różnych słów do określania tego samego?
W Twoim przykładzie jak najbardziej P-4 wyznacza pasy ruchu. Tak jak i na rysunku w rozporządzeniu wyznaczała pasy ruchu. Poza tym ustawa mówi o oznaczonych i nieoznaczonych pasach ruchu. Więc tutaj niezależnie od zastosowanej linii będą 2 oznaczone pasy ruchu. Sam to nawet stwierdziłeś ("pasy oznaczone mogą być wyznaczone lub oddzielone"). Pytanie, czy w obrębie jednego oznaczonego pasa ruchu mogą występować pasy nieoznaczone?
Dalej upierasz się ,że wyznaczone i oddzielone to to samo, a piszesz,że nie nadajesz różnych określeń.No jak nie ?
j.w. (linki do trzech postów)
Tu chyba nie ma wątpliwości, że rozdzielenie i oddzielenie to to samo. Sens jest ewidentnie ten sam. Natomiast wyznaczanie to zupełnie co innego...szkoda ,że nie ma ? tu naszego specjalisty od języka polskiego...może by wyjaśnił.
No jak to, rozdzielenie i oddzielenie to to samo? Przecież to zupełnie dwa różne słowa. Po co by w rozporządzeniu stosowali różne sformułowania? Tak zupełnie bez powodu? Nagle możemy stosować synonimy kiedy sam pisałeś, że nie można?
szerszon napisał(a):Synonimy to sobie w wierszach stosuj, a nie w akcie prawnym.

Na pewno ? Cos mi się wydaje,że zbyt szybko kończysz czytać.
Tak, na pewno jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania pasów ruchu oraz do informowania o możliwości zmiany pasa ruchu.
Jak lepsze to bliżej do poprawności niż tobie.
Może być bliżej, ale wciąż daleko, by być poprawne. ;-)
Masz powyżej. Nie omijaj tylko tekstu , który ci nie pasuje.
To jakie to tłumaczenie? Że nie jest napisane, że oddziela, ani wyznacza? Czy może to: "Jak lepsze to bliżej do poprawności niż tobie."? :-)
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze