A to drogi powiatowe na wsiach nie istnieją? I nie są małe? No to popatrz na to: https://www.youtube.com/watch?v=nwh5zI1 ... ture=share To co? Odpowiesz na pytanie? "To jak powinno się poprawnie sygnalizować w takim przypadku? 1. jadąc na wprost. 2. Jadąc zgodnie z drogą z pierwszeństwem."szerszon napisał(a):Poczytaj sobie 220 na jakich zasadach oznakowuje sie droge z pierwszeństwem. Ciężko tu cytować całe rozporządzenie. Wydaje mi sie iż podchodząc do dyskusji o przepisach wypada mieć o nich chociaż blade pojęcie.No to jak ? Poczytasz ?Mała droga przez wieś....5.2.1.2. Ustalenie tras z pierwszeństwem
Ustalając trasy z pierwszeństwem, należy kierować
się następującymi zasadami:
a) pierwszeństwo nadawać ulicom stanowiącym:
— drogi krajowe,
— drogi wojewódzkie,
— drogi powiatowe,
— połączenia międzydzielnicowe,
— trasy komunikacji zbiorowej,
Nie podasz żadnego sensownego źródła, bo takiego nie ma. Sąd odniósł się do aktów prawnych i na pewno zrobił to lepiej.Zechciałbyś w końcu jednak odnieść sie do rozporządzenia i pomyśleć ? Podaje ci przykład F-10 i T-18.Polecam Art 22, gdzie mowa o sygnalizacji kierunku JAZDY, a nie ruchu.Poczytaj.Orzeczeń sądu nie podaję. Nie chcę ryzykować wklejenia kolejnej bzdury.
j.w.Czyli sąd nie ma pojęcia o PoRD. Sąd chce sygnalizować zmianę kierunku RUCHU. W ustawie nie ma o tym słowa. W Art 22 jest napisane o zmianie kierunku JAZDY. Dla ciebie i sądu to to samo ?
Więc przenieśmy ten temat do tamtego wątku.Moja odpowiedź już jest. Nie ucieszy ciebie.
Patrz ten post viewtopic.php?f=3&t=35676&start=7965#p406228 Bzdurą jest tworzenie własnych interpretacji prawa jeśli sądy i ludzie zajmujący się bezpieczeństwem na drodze mówią inaczej.Po pierwsze, dopiero co. Po drugie wcześniej chyba sie nie podważa, póki się nie uprawomocni. Po trzecie- ewidentna bzdura co wyżej wykazałem.
Czyli znowu tezy niczym nie poparte.Są. Nie chce mi się ich po raz kolejny szukać. I tak zapewne nie zauważysz.
Zarzucasz sądowi, że przeczytał przepisy bez zrozumienia. To poważny zarzut. Powinieneś złożyć czym prędzej skargę na tych sędziów.Powołać się, a go przeczytać ze zrozumieniem to dwie różne sprawy.
Na pewno żadna wizja nie poleciałaby na twarz. To są tylko Twoje spekulacje nie poparte żadnym źródłem.Nie ma odcinka, ponieważ całą wizja poleciałaby na twarz. Proste.I nie podążaj moim tokiem rozumowania..nie nadążysz.
Nie jestem rzecznikiem. Uważam, że jego programy są bardzo dobre i należy się nimi kierować. W Programie była zaprezentowana jazda przez rondo "klasyczne" oraz przez "kwadratowe" zgodnie z obowiązującym prawem. Sądzę, że z turbiną też nie byłoby problemu.Jesteś jego rzecznikiem ? Popatrz, a C-12 ten sam...tylko nie da się wcisnąć kitu z "umówmy sie ,że w lewo i nie da sie wyprostować ronda, aby uzasadnić zawracanie pasem zewnętrznym.
I to jest ta identyczna sytuacja? Przecież tam można pojechać w uliczkę w prawo. Zupełnie inna sytuacja.Jeszcze raz..zauważysz w końcu ?
http://goo.gl/maps/u2nsU
Dałem tu niedawno zdjęcie, gdzie w identycznej sytuacji nie ma B-22..i co ? Nie zauważyłeś...
To poproszę o jakieś wiarygodne źródło, które by wyjaśniało różnicę tych dwóch pojęć.Henq napisał(a):Przecież art 22 mówi o zmianie kierunku jazdy a nie ruchu no to co jest? Sygnalizujemy zmianę kierunku jazdy a nie ruchumógłbyś wskazać w którym miejscu w PoRD jest nakaz sygnalizowania zmiany kierunku ruchu?
![]()
Wystarczy wejść w link, który podałem i przeczytać.a skąd wiesz że wyrok jest prawomocny?
Sąd powołał się na te przepisy.Oraz wymyślił że należy to sygnalizować pomimo że PoRD o tym milczy![]()
W kodeksie drogowym nie ma wymogu by sygnalizować zmianę kierunku ruchu!![]()
Dz.U. 2012 poz 1137 art. 22 ust. 5 Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym - tekst jednolity
Dz.U. 2002 nr 170 poz 1393 par. 36 ust. 1 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych
Nic nie jest wymyślone.
Są różne SoRO i sygnalizowanie należy dostosować do konkretnego przypadku. Znak C-12 nie mówi nic na temat tego czy to jest turbina, czy kwadratow, czy spiralne, czy może jakieś ósemkowo-obwarzankowe.A całą ideologię filmów opiera na znaku C-12 czyli SoRO, więc przypisuje wszystkim SoRO takie same manewry...
Rondo kwadratowe również było poruszane w programie. Nie było z tym zadnego problemu.bo ideologia kwadratowego ronda nie pasuje do zmiany kierunku jazdy na rondzie w lewo i dlatego ten bełkot...
Jeśli nie dla wszystkich, to byłoby to dobrym argumentem na zmianę organizacji żeby była czytelna dla wszystkich. Znak C-12 nie ma w tym przypadku żadnych zalet nad postawieniem tam C-9 czy C-2.Jest plac, jest droga biegnąca do o koła placu jest C-12 więc mamy SoRO czytelne i przejrzyste, jak widac nie dla wszystkich![]()
Nie wrzucają wszystkich SoRO do jednego worka. Opisują sytuacje na konkretnych przykładach. Były też ronda kwadratowe jak już wspomniałem.No widzisz a filmiki p. Dworaka wrzucają wszystkie SoRO do jednego worka i dlatego user który to wstawił ma takie problemy![]()
j.w.dlaczego akurat tylko na takich przecież ideologia p. Dworaka wg niego samego odpowiada skrzyżowaniom o ruchu okrężnym, wszystkim a nie tylko tym co wskazane na filmach i właśnie dlatego filmy są sprzeczne z PoRD i wprowadzają zamęt wśród kierowców i nie powinny być propagowane.
Na okrągłe SoRO z pasami biegnącymi okrężnie właśnie tak wjeżdżam. Na to co podesłałeś wjechał bym dokładnie tak samo. Natomiast dalej sygnalizowałbym tak jak sugerowałeś.No jak to nie przecież wjeżdżasz na SoRO bez kierunkowskazu bo podobno masz ten sam kierunek jazdy przed wjazdem na SoRO co na SoRO![]()
czyli jaki?
Czyli zgadzamy się, że zjeżdżając z ronda sygnalizujemy to odpowiednio. Super!To że jedzie w lewo wkoło wyspy czy placu z lewym kierunkowskazem nie jest błędem, o ile właśnie zjeżdżając z SoRO odpowiednio to zasygnalizuje, czyli jeżeli pojedzie prosto odpowiednio wcześniej wyłączy ten lewy kierunek bo manewr skrętu w lewo już wykonał, a jeżeli budowa ronda odpowiada to zjazd z ronda będzie zmianą kierunku jazdy w prawo i również należy to sygnalizować.
Ciężarówka nie powinna tam jechać. Jeśli nie ma oznaczonych pasów ruchu i mieści się jeden pojazd, to jest jeden nieoznaczony pas ruchu.przypominam że pasy są na jezdni nie na krawężnikach więc jak?
Taaaak. Odpowiedź brzmiała dokładnie tak: "Szukał bym raczej odpowiedzi w wytycznych do projektowania skrzyżowań.". Tyle konkretów, że ho ho.Przynajmniej udzieliłem ci odpowiedzi, nie moja wina że nie zrozumiałeśpasowało by ci trochę doczytać skoro chcesz dyskutować w temacie...