Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez Henq » wtorek 07 marca 2017, 20:34

gumik napisał(a):Ja nie rozumiem jaki masz problem tam. Oznakowanie moim zdaniem jest czytelne. Znak B-22 informuje Cię, że najbliższa w prawo jest jednokierunkowa i pojechałbyś pod prąd.

Wg filmów tak propagowanych i popieranych przez ciebie, zjazd z ronda dopiero jest zmianą kierunku jazdy i to zmianą kierunku jazdy w prawo więc:
https://www.google.pl/maps/@49.6255407, ... 312!8i6656
zgodnie z oznakowanie C-12 do o koła placu jest w lewo, a wg filmu zjazd z ronda jest w prawo więc gdzie przecież widać ewidentnie że zjazd jest prosto a w prawo jest zakaz B-22 więc się pytam co ty za durnoty usiłujesz wciskać?

gumik napisał(a):Możesz wyjechać z ruchu okrężnego dopiero następnym zjazdem.

:wow: pomoce naukowe:
Obrazek
Pojazd czerwony ma trzy trasy do wyboru czerwoną żółtą niebieską wybiera:
1. ideologię p. Dworaka i wasze głupoty wciskane że opuszczając rondo zmieniamy kierunek w prawo więc sygnalizujemy i jedzie w prawo (kolor czerwony pod zakaz)?
2. prosto opuszczając SoRO nie zmieniając kierunku jazdy (kolor żółty)? szok "prosto" ale przecież p. Dworak wszystko wyjaśnił a tu taki bubel - i trzy filmy w <&%#$@> i cały misterny plan też w <&%#$@> :lol:
3. a może kontynuuje jazdę SoRO do o koła placu i zmieni kierunek jazdy w lewo (kolor niebieski)?
No to jak już coś się rozjaśniło czy nadal ciemnogród?

gumik napisał(a):Nie zmieniam kierunku jazdy jadąc gdzie? 1. Na wprost w drogę podporządkowaną? 2. Zgodnie z drogą z pierwszeństwem? W obu przypadkach nie zmieniam kierunku jazdy?

Tak

gumik napisał(a):Pasy mogą być oznaczone lub nieoznaczone. Zawsze jakieś są.

nie oznaczonych jest tyle ile rzedu pojazdów się zmieści, jeżeli zmieści się tylko jeden TIR jadąc po krawężnikach to pas będzie czy go nie będzie? :hmm: :eek2:

gumik napisał(a):Być może trzeba by sięgnąć do jakiś wytycznych budowy dróg i skrzyżowań. Tam masz parkingi, przejścia dla pieszych. Może i nie jest nadużycie wg. przepisów, ale moim zdaniem lepiej by tam było zrobić zwykłą drogę jednokierunkową. Nikt by nie narzekał.

A to nie może być miejsc postojowych wyznaczonych na obwiedni SoRO albo na placu? Rozumiem że PdP również na SoRO nie mogą występować? :eek2:

gumik napisał(a):ale moim zdaniem lepiej by tam było zrobić zwykłą drogę jednokierunkową. Nikt by nie narzekał.

Jest SoRO i nikt nie narzeka, każdy wie że zjeżdżając z tego SoRO jedzie prosto i nie mruga a jadąc do o koła placu zmienia kierunek w lewo i mruga bo przepis mu tak nakazuje. :eek2:

---

mp0011 napisał(a):Kto w powyższej sytuacji zmienia kierunek?
A) Rowerzysta jadący w Goworka "w lewo"
B) Rowerzysta jadący w Klonową "prosto"
C) Kierowca jadący w Goworka "w lewo"
D) Kierowca jadący w Klonową "prosto"

Zgodnie z oznakowaniem pionowym nikt.
Zgodnie z urządzeniami na drodze pojazd wjeżdżający w Spacerową skręca w prawo i w tym przypadku znak pionowy powinien trochę inaczej wyglądać.

mp0011 napisał(a):Czy rowerzysta jadący w Goworka skręca, w związku z czym ma obowiązek ustąpić (jako skręcający) kierowcy "jadącemu prosto" w Klonową?

Rowerzysta jedzie drogą z pierwszeństwem a to pojazd skręca w prawo w podporządkowaną więc:
1a. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu nawprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej częścidrogi, którą zamierza opuścić.
Ostatnio zmieniony wtorek 07 marca 2017, 20:44 przez Henq, łącznie zmieniany 2 razy
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 07 marca 2017, 20:34

Oczywiście. Tylko jest traktowana jako jazda na wprost.Bez sygnalizacji. W przykładzie gumika mamy tylko tabliczkę i nic więcej. Tak więc ciężko coś wyrokować.
szerszon

Postprzez papadrive » wtorek 07 marca 2017, 21:50

LeszkoII napisał(a):
szerszon napisał(a):Po oznakowaniu poziomym pojazdy jadą po łuku z kierunkiem jazdy na wprost
Czyli jednak jazda po łuku na skrzyżowaniu istnieje :)

A czemu ma nie istnieć? W wątku o "łamanym" jest coś o tym (T-6b). Jazda drogą z PP przebiegającą łukiem przez skrzyżowanie, traktowana jest jako jazda na wprost.
Jak dla mnie, w sytuacji którą zapodał @mp0011 jest zmiana kierunku jazdy w lewo jako rozwidlenie,...

Jest rozwidleniem, ale prosto i w prawo.
Ja i tak w takich sytuacjach kierunkowskaz włączam.

I oczywiście robisz to z lewego pasa? :wink:
szerszon napisał(a): W przykładzie gumika mamy tylko tabliczkę i nic więcej. Tak więc ciężko coś wyrokować.

Sama tabliczka jeszcze nic nie daje, dopiero znaki poziome potwierdzą (przynajmniej powinno tak być), że wjazd w podporządkowaną będzie wiązał się ze skrętem w prawo. Tak powinny być wyprofilowane wloty w takich sytuacjach.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » wtorek 07 marca 2017, 22:04

STARYSZOFER napisał(a):Jadąc dookoła wyspy jedziemy- nie na wprost tylko w kierunku wskazanym na znaku C-12, a to znaczy, że kierunku jazdy nie zmieniamy.
Napisano to w definicji ruchu okrężnego w §36.1 . Jest to jazda dookoła wyspy w KIERUNKU WSKAZNYM NA ZNAKU C-12.
"jazda dookoła wyspy w KIERUNKU WSKAZNYM NA ZNAKU C-12" to nie definicja ruchu okrężnego, tylko dyspozycja znaku C12, czyli wskazanie, jak ma się zachować kierowca w tak oznakowanym miejscu (np. na krakowskich Sukiennicach :wink: ).
Definicją ruchu okrężnego jest "cykliczny ruch po okręgu, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnym do ruchu wskazówek zegara".

Kierunek ruchu DROGOWEGO wyznaczają - zgodnie z def. drogi, jezdni i pasa ruchu - podłużne pasy jezdni. Zatem, żeby ten ruch odbywał się wokół wyspy lub placu, to również droga musi przebiegać wokół wyspy lub placu. Tylko wtedy kierowca, jadący wokół wyspy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, będzie miał kierunek jazdy zgodny z kierunkiem ruchu, wskazanym na znaku. I jak długo trzyma ten kierunek jazdy - znajduje się (porusza/jedzie/pozostaje) w ruchu okrężnym.

W przeciwieństwie do kierunku ruchu drogowego, wyznaczonego przebiegiem drogi (lub znakiem), na który kierowca nie ma wpływu - wybór kierunku jazdy zależy od jego woli. Na drodze z C12 zawsze jest co najmniej jeden pas, którym można poruszać się dookoła wyspy; pozostałe mogą więc nakazywać jazdę do określonych wylotów.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez gumik » środa 08 marca 2017, 10:47

szerszon napisał(a):Bądź łaskaw nie manipulować. Jeśli na coś się powołujesz, to w pierwszej kolejności przeczytaj ze zrozumieniem. Pisałem o jeździe po zakręcie a nie na skrzyżowaniu.
Nie jest to w żadnym przypadku manipulacja. Henq w innym poście nazywa takie skrzyżowanie (viewtopic.php?f=3&t=39754#p404853) łukiem drogi.
A skręcam w prawo ? Co prawda w takich sytuacjach pomocne jest oznakowanie poziome, linie krawędziowe itp, ewentualnie F-10 się czasami pojawia.
Czyli jaka jest odpowiedź na pytanie: "Chyba, że zjeżdżając z głównej w tą podporządkowaną też nie zmieniamy kierunku jazdy?"? Załóżmy, że nie ma tam żadnego oznakowania poziomego. Zwykła, mała droga na wsi.
A ja uważam ,że nie jest ok.Wobec naszych odmiennych przekonań rozstrzygnąć musi prawo. Wskaż, gdzie jest napisane w Art 22 obowiązek sygnalizacji opuszczania skrzyżowania ? Czy stać ciebie na konkretną odpowiedź czy dalej wodolejstwo ?
"Zmiana kierunku ruchu następuje dopiero przy opuszczaniu skrzyżowania o ruchu okrężnym." To jest zastosowanie Art. 22. na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Prawomocne orzeczenie Sądu (http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/23F480BB10). To jest właśnie rozstrzygnięcie prawem. A Ty jakie masz oficjalne źródła, które by potwierdziły Twoją tezę?
Proponuje temat z łamanym pierwszeństwem, ponieważ też ci linie P-1d i e "wyznaczały pasy ruchu :lol: :lol: :lol: I nie zauważyłeś mojego pytania, które oczywiście w swojej ostatniej odpowiedzi pominąłeś. I oczywiście wracając do tego wątku...napisałeś...
Temat o łamanym pierwszeństwie jak dla nie się już wyczerpał. Pytanie zauważyłem, ale oczywiście na nie nie odpowiedziałem. Pisałem już dlaczego: viewtopic.php?f=3&t=39754&start=45#p405160
W pierwszym przypadku rzekomo zmienisz jedną DROGĘ na drugą DROGĘ..ok..jeśli z ronda jest tak samo to gdzie są te drogi ? Obwiednia jest drogą i skręcamy w drogę poprzeczną ??? Skoro tak samo... :lol:
j.w. Sąd potwierdził, że zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym zmieniasz kierunek ruchu. Widocznie obwiednia nie musi być drogą, żeby tak było.
Art 22... z zastrzeżeniem do realnej sytuacji, gdzie jest dodatkowo inne oznakowanie.
Czyli jak? A jakie powinno być dodatkowe oznakowanie? I czy jest wymagane?
To jest tylko twój wniosek, który nie wynika z tego skompromitowanego wyroku, gdzie sąd raz pisze o kierunku ruchu, raz o kierunku jazdy, a w końcu iż to takie same skrzyżowanie jak inne i wyraża obawę,że lewy kierunkowskaz mógłby sugerować jazdę pod prąd. Jakoś takich obaw nie ma gdy skręca się w lewo w dwukierunkową dwujezdniową. :lol: :lol: :lol:
To jest wniosek sądu. To kto skompromitował ten wyrok? Jest jakieś odwołanie? Wyrok wyższej instancji, który by kompromitował ten wyrok? Jakiś prawnik się wypowiedział na ten temat? Poproszę linki do wiarygodnych źródeł.
Ile jeszcze razy będziesz się powoływał na te bzdety ? A może jednak przepisy ?
To jest właśnie interpretacja przepisów.
Poszukaj sobie jak Pan Dworak w jednym z odcinków jedzie przez rondo kwadratowe...turbin się boi, to ich unika, bo świetnie zdaje sobie sprawę, że polegnie z tym swoim "umówmy się" :lol:
Tak, jest taki odcinek w którym jedzie przez rondo "kwadratowe". To podasz w końcu jakiś dowód na to, że Pan Dworak unika i boi się rond turbinowych?
Jak to oznakowanie się ma do tego,że z ronda to zmiana kierunku jazdy w prawo ? Dałem tu niedawno zdjęcie, gdzie w identycznej sytuacji nie ma B-22..i co ? Nie zauważyłeś... :lol: :lol: :lol:
Nie widzę tam nic złego. Zakaz skrętu w prawo w pierwszą uliczkę za znakiem.
Musiałem nie zauważyć co wrzucałeś. Podesłałbyś link do postu?
Henq napisał(a):Wg filmów tak propagowanych i popieranych przez ciebie, zjazd z ronda dopiero jest zmianą kierunku jazdy i to zmianą kierunku jazdy w prawo więc:
https://www.google.pl/maps/@49.6255407, ... 312!8i6656
zgodnie z oznakowanie C-12 do o koła placu jest w lewo, a wg filmu zjazd z ronda jest w prawo więc gdzie przecież widać ewidentnie że zjazd jest prosto a w prawo jest zakaz B-22 więc się pytam co ty za durnoty usiłujesz wciskać?
Filmy pokazywały zupełnie inne ronda, więc ciężko też tak w 100% dopasować to co było tam mówione do tego konkretnego przypadku. Dworak głównie skupia się na małych i średnich rondach z pasami biegnącymi dookoła, bo takie są największym problemem.
Wrzucałem już fragment, gdzie prowadzący zwracał uwagę, że w niektórych sytuacjach byłoby czytelniej postawić znak C-9. Być może w tym przypadku czytelniej byłoby właśnie tak oznakować. Nie wiem. Dla mnie jazda po tym rynku nie byłaby problemem i zgadzam się z Twoim sposobem sygnalizowania na tym konkretnym skrzyżowaniu. Przede wszystkim sygnalizacja powinna mówić innym kierującym o naszych zamiarach. Tak więc nie będę się kłócił, że na każdym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym trzeba wrzucać prawy kierunkowskaz przed zjazdem. Natomiast zgadzam się z Panem Dworakiem, że na takich rondach jakie prezentował w odcinkach należy robić tak jak on sugeruje.
No to jak już coś się rozjaśniło czy nadal ciemnogród?
Dla mnie nigdy nie było problemu z sygnalizowaniem. Ciemnogród, to osoby, które zjeżdżają z typowego okrągłego ronda z lewym kierunkowskazem, a inni stojący przed wjazdem czekają, bo myślą, że będzie dalej jechał w kółko.
Tak
Czyli w obu przypadkach nie zmieniasz kierunku jazdy?
nie oznaczonych jest tyle ile rzedu pojazdów się zmieści, jeżeli zmieści się tylko jeden TIR jadąc po krawężnikach to pas będzie czy go nie będzie?
Będzie jeden pas nieoznaczony.
A to nie może być miejsc postojowych wyznaczonych na obwiedni SoRO albo na placu? Rozumiem że PdP również na SoRO nie mogą występować? :eek2:
Tego nie wiem. Odsyłam Cię tak jak mnie kiedyś odesłałeś. :-) viewtopic.php?f=3&t=39754&start=75#p405251
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » środa 08 marca 2017, 23:00

gumik napisał(a):Nie jest to w żadnym przypadku manipulacja. Henq w innym poście

Ale nie ja tak pisałem. Miej pretensje do Henqa
Załóżmy, że nie ma tam żadnego oznakowania poziomego. Zwykła, mała droga na wsi.
Na zwykłej małej drodze na wsi nie stawia się T-6x w takich miejscach. A jak stoi to do zarządcy.
"Zmiana kierunku ruchu następuje dopiero przy opuszczaniu skrzyżowania o ruchu okrężnym." To jest zastosowanie Art. 22. na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Prawomocne orzeczenie Sądu (http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/23F480BB10). To jest właśnie rozstrzygnięcie prawem. A Ty jakie masz oficjalne źródła, które by potwierdziły Twoją tezę?
Dalej zamierzasz się kompromitować swoim brakiem czytania ze zrozumieniem ? :lol: :lol: :lol:
Zmiana kierunku ruchu następuje dopiero
sygnalizuje się zmianę kierunku JAZDY..sąd i ty tego nie wiecie...znacie prawo :lol: :lol: :lol: a ja mam Art 22
Temat o łamanym pierwszeństwie jak dla nie się już wyczerpał.
ale tam też jest o liniach.Boisz się ? :lol: :lol: :lol:
Sąd potwierdził, że zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym zmieniasz kierunek ruchu.
zgadzam się z sądem, ale podobno, z tego co mi wiadomo nie sygnalizuje się zmiany kierunku ruchu tylko jazdy..chyba że sygnalizujesz jadąc drogą, gdzie jest T-18 :lol:
To jest wniosek sądu. To kto skompromitował ten wyrok?
To są brednie sądu, a skompromitował PoRD. Nauczcie się czytać ze zrozumieniem , co jest napisane w ustawie.
Poproszę linki do wiarygodnych źródeł.
Były w tym wątku. Poszukaj sobie.
To jest właśnie interpretacja przepisów.
Na pewno nie Art 22..zacytować ci ten artykuł i wyboldować o co chodzi ?
To podasz w końcu jakiś dowód na to, że Pan Dworak unika i boi się rond turbinowych?
Dowodem jest fakt,że nie ma chyba odcinak poświęconego rondom turbinowym.Bo sie boi. :lol:
Musiałem nie zauważyć co wrzucałeś.
Podejrzanie dużo nie zauważasz. Szczególnie tego co dobitnie ci pokazuje,że twój punkt widzenia nadaje się wszędzie , ale nie na to forum.
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » czwartek 09 marca 2017, 07:24

Henq napisał(a): :wow: pomoce naukowe:
Obrazek

Ponieważ jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym, na podstawie §36.1 - jazda zgodnie z niebieską strzałką to kontynuacja jazdy w kierunku wskazanym na znaku C-12, natomiast jazda zgodnie z czerwoną i zółtą strzałką to zmiana tego kierunku jazdy.
Oczywiście pomijam kwestie, że to skrzyżowanie powinno,zostać nieco przebudowane, żeby można było legalnie oznakować je znakiem C-12.
STARYSZOFER

Postprzez Tom661 » czwartek 09 marca 2017, 08:43

Nie wiem, czy ktoś tutaj o tym wspominał, ale wyrok WSA w Gliwicach z dnia 3.11.2016r. sygn. akt II SA/Gl 888/16 stał się prawomocny.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/23F480BB10.
Tom661

Postprzez gumik » czwartek 09 marca 2017, 10:18

Na zwykłej małej drodze na wsi nie stawia się T-6x w takich miejscach. A jak stoi to do zarządcy.
A gdzie to napisane jest, że na zwykłej drodze na wsi nie stawia się takiego znaku? Jakiś cytat z ustawy, rozporządzenia? Czy znowu teoria nie poparta źródłem?
Dalej zamierzasz się kompromitować swoim brakiem czytania ze zrozumieniem ? :lol: :lol: :lol: sygnalizuje się zmianę kierunku JAZDY..sąd i ty tego nie wiecie...znacie prawo :lol: :lol: :lol: a ja mam Art 22
Zechciałbyś podać jakieś źródło mówiące czym jest ten kierunek jazdy, a czym kierunek ruchu? Tylko nie jakieś wypociny na forum, gdzie każdy może sobie napisać co chce. Może być na przykład orzeczenie sądu.
ale tam też jest o liniach.Boisz się ? :lol: :lol: :lol:
Oczywiście, że się nie boję. Założyłem osobny wątek, gdzie wszystkim wytłumaczysz różnicę między wyznaczonymi, a oddzielonymi pasami ruchu. Dlaczego temat o łamanym uważam za wyczerpany już napisałem: viewtopic.php?f=3&t=35676&start=7920#p405994
zgadzam się z sądem, ale podobno, z tego co mi wiadomo nie sygnalizuje się zmiany kierunku ruchu tylko jazdy..chyba że sygnalizujesz jadąc drogą, gdzie jest T-18 :lol:
Sąd potwierdził, że zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym sygnalizujesz ten manewr.
To są brednie sądu, a skompromitował PoRD. Nauczcie się czytać ze zrozumieniem , co jest napisane w ustawie.
Wybacz, ale póki co nikt tego wyroku nie podważył. Jest on prawomocny.
Były w tym wątku. Poszukaj sobie.
Nie chcesz podać, bo pewnie nie ma takich.
Na pewno nie Art 22..zacytować ci ten artykuł i wyboldować o co chodzi ?
W w/w orzeczeniu sąd powołał się właśnie na Art. 22. paragraf 5. Ustawy o Ruchu Drogowym.
Dowodem jest fakt,że nie ma chyba odcinak poświęconego rondom turbinowym.Bo sie boi. :lol:
To jest dowód tylko na to, że nie ma odcinka o rondzie turbinowym. Na nic więcej. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to mógłbym napisać, że Ty unikasz picia wody. No bo przecież nic o piciu wody nie napisałeś.
Pan Dworak porusza kwestie, które sprawiają najwięcej problemów kierowcom. Widocznie jazda po rondzie turbinowym nie sprawia problemów i nie jest konieczne tworzenie odcinków na ten temat. Tak samo jak nie ma odcinków na wiele innych zagadnień ruchu drogowego w Jedź Bezpiecznie. Nie oznacza to, że ktoś unika tych tematów.
Podejrzanie dużo nie zauważasz. Szczególnie tego co dobitnie ci pokazuje,że twój punkt widzenia nadaje się wszędzie , ale nie na to forum.
To podasz link do tego postu, gdzie wrzucałeś to zdjęcie? Czy może nie było jednak takiego postu?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » czwartek 09 marca 2017, 10:53

gumik napisał(a):A gdzie to napisane jest, że na zwykłej drodze na wsi nie stawia się takiego znaku? Jakiś cytat z ustawy, rozporządzenia? Czy znowu teoria nie poparta źródłem?
Poczytaj sobie 220 na jakich zasadach oznakowuje sie droge z pierwszeństwem. Ciężko tu cytować całe rozporządzenie. Wydaje mi sie iż podchodząc do dyskusji o przepisach wypada mieć o nich chociaż blade pojęcie.No to jak ? Poczytasz ?
5.2.1.2. Ustalenie tras z pierwszeństwem
Ustalając trasy z pierwszeństwem, należy kierować
się następującymi zasadami:
a) pierwszeństwo nadawać ulicom stanowiącym:
— drogi krajowe,
— drogi wojewódzkie,
— drogi powiatowe,
— połączenia międzydzielnicowe,
— trasy komunikacji zbiorowej,
Mała droga przez wieś....

Zechciałbyś podać jakieś źródło mówiące czym jest ten kierunek jazdy, a czym kierunek ruchu? Tylko nie jakieś wypociny na forum, gdzie każdy może sobie napisać co chce. Może być na przykład orzeczenie sądu.
Zechciałbyś w końcu jednak odnieść sie do rozporządzenia i pomyśleć ? Podaje ci przykład F-10 i T-18.Polecam Art 22, gdzie mowa o sygnalizacji kierunku JAZDY, a nie ruchu.Poczytaj.Orzeczeń sądu nie podaję. Nie chcę ryzykować wklejenia kolejnej bzdury.
Oczywiście, że się nie boję.
Moja odpowiedź już jest. Nie ucieszy ciebie.
Sąd potwierdził, że zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym sygnalizujesz ten manewr.
Czyli sąd nie ma pojęcia o PoRD. Sąd chce sygnalizować zmianę kierunku RUCHU. W ustawie nie ma o tym słowa. W Art 22 jest napisane o zmianie kierunku JAZDY. Dla ciebie i sądu to to samo ? :lol:
Wybacz, ale póki co nikt tego wyroku nie podważył. Jest on prawomocny.
Po pierwsze, dopiero co. Po drugie wcześniej chyba sie nie podważa, póki się nie uprawomocni. Po trzecie- ewidentna bzdura co wyżej wykazałem.
Nie chcesz podać, bo pewnie nie ma takich.
Są. Nie chce mi się ich po raz kolejny szukać. I tak zapewne nie zauważysz.
W w/w orzeczeniu sąd powołał się właśnie na Art. 22. paragraf 5. Ustawy o Ruchu Drogowym.
Powołać się, a go przeczytać ze zrozumieniem to dwie różne sprawy.
]To jest dowód tylko na to, że nie ma odcinka o rondzie turbinowym. Na nic więcej. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to mógłbym napisać, że Ty unikasz picia wody. No bo przecież nic o piciu wody nie napisałeś.
Nie ma odcinka, ponieważ całą wizja poleciałaby na twarz. Proste.I nie podążaj moim tokiem rozumowania..nie nadążysz.
Pan Dworak porusza kwestie, które sprawiają najwięcej problemów kierowcom. Widocznie jazda po rondzie turbinowym nie sprawia problemów i nie jest konieczne tworzenie odcinków na ten temat.
Jesteś jego rzecznikiem ? Popatrz, a C-12 ten sam...tylko nie da się wcisnąć kitu z "umówmy sie ,że w lewo i nie da sie wyprostować ronda, aby uzasadnić zawracanie pasem zewnętrznym.
To podasz link do tego postu, gdzie wrzucałeś to zdjęcie? Czy może nie było jednak takiego postu?

Jeszcze raz..zauważysz w końcu ?
http://goo.gl/maps/u2nsU
szerszon

Postprzez Blacksmith » czwartek 09 marca 2017, 13:57

Już na pierwszych godzinach kariery drogowej podczas jazdy "elką" gdzie jeszcze zdarzało się pomylić gaz z hamulcem... ronda nie sprawiały mi żadnej trudności. A tutaj "fachowcy" potrzebują 530 stron dyskusji jak się jeździ :lol:
Blacksmith

Postprzez LeszkoII » czwartek 09 marca 2017, 19:43

Dyskusja skończyła się dość dawno temu. Mniej więcej w momencie, w którym wyszło na jaw, że w rozporządzenie (dz. u. 220) "zawiera błędy".

Wyrokami sądów proszę się nie przejmować, przynajmniej nie z punktu widzenia dyskusji. Niektórzy bowiem sędziowie jeżdżą po pijaku, są złodziejami, przyjmują łapówki. Ale nie to jest najważniejsze. Najistotniejsze, że niektóre wyroki są pozbawione ELEMENTARNEJ logiki (patrz: głośne orzeczenie WSA w Gliwicach). NIEKTÓRE! To nie oznacza, że wszystkie wyroki są pozbawione sensu. Potwierdza się reguła, że wyjątki nie tworzą reguły.

Ilekroć podnoszono w tym wątku, że C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy (i kierunkowskazem), tylekroć opozycja (tego słusznego poglądu) zaczynała sprowadzać temat do ABSURDU. Okazywało się przecież, że:

- w "220-stce" jest błąd ministra;
- znak nakazu zmiany kierunku jazdy zwalnia kierującego od użycia kierunkowskazu;
- na zakręcie zmieniamy kierunek jazdy;
- obwiednia wyspy to droga jednokierunkowa;
- SoRO to tak naprawdę to zespól N skrzyżowań, gdzie N to liczba wlotów;
- wykonując manewr zmiany kierunku jazdy kierujący traci zamiar jego wykonania;
- po obwiedni wyspy poruszamy się na wprost;
- na SoRO nie można skręcić w lewo ani zawrócić;
- opuszczając SoRO (niech będzie "klasyczne") z wewnętrznego pasa zmieniamy kierunek jazdy ORAZ pas ruchu;
- sygnalizacja świetlna anuluje (na podstawie art. 5 ust. 1 PoRD) oznakowanie C-12 PLUS A-7;
- wjeżdżając na SoRO oznaczone C-12 PLUS A-7 ustępujemy pierwszeństwa tylko pojazdom na zewnętrznym pasie ruchu a ci na wewnętrznym maja pierwszeństwo;
LeszkoII

Postprzez Blacksmith » czwartek 09 marca 2017, 19:54

LeszkoII napisał(a): Niektórzy bowiem sędziowie jeżdżą po pijaku, są złodziejami, przyjmują łapówki

BARDZO PROSZĘ!!! Bez skrupułów właśnie LeszkoII zmieszał z błotem sędziów... Ludzi z ogromnym autorytetem, którzy na swoje stanowisko musieli kończyć wieloletnie studia, mieć długoletni bagaż zawodowy i nieskazitelną opinię, a nominację sędziowską otrzymują z rąk samego prezydenta. Co jak co ale 100 razy łatwiej zostać egzaminatorem w WORD niż sędzią. Ale jak taki Blacksmith czepia się (też niektórych) chamskich i wywołujących stres egzaminatorów to to Blacksmith jest mieszany z błotem!
I co szerszon ? Co ty na to, że sędziów nazywa się złodziejami? Ale tutaj nic nie powiesz.... bo napisał to LeszkoII :thumb2:
Ostatnio zmieniony czwartek 09 marca 2017, 20:01 przez Blacksmith, łącznie zmieniany 2 razy
Blacksmith

Postprzez Henq » czwartek 09 marca 2017, 19:57

gumik napisał(a):Zmiana kierunku ruchu następuje dopiero przy opuszczaniu skrzyżowania o ruchu okrężnym." To jest zastosowanie Art. 22. na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.

Przecież art 22 mówi o zmianie kierunku jazdy a nie ruchu no to co jest? Sygnalizujemy zmianę kierunku jazdy a nie ruchu :eek2:

gumik napisał(a):Prawomocne orzeczenie Sądu (http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/23F480BB10). To jest właśnie rozstrzygnięcie prawem. A Ty jakie masz oficjalne źródła, które by potwierdziły Twoją tezę?

a skąd wiesz że wyrok jest prawomocny?

gumik napisał(a): Sąd potwierdził, że zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym zmieniasz kierunek ruchu.

Oraz wymyślił że należy to sygnalizować pomimo że PoRD o tym milczy :eek2:
W kodeksie drogowym nie ma wymogu by sygnalizować zmianę kierunku ruchu! :spoko:

gumik napisał(a):To jest właśnie interpretacja przepisów.

mógłbyś wskazać w którym miejscu w PoRD jest nakaz sygnalizowania zmiany kierunku ruchu? :eek2:

gumik napisał(a):Filmy pokazywały zupełnie inne ronda, więc ciężko też tak w 100% dopasować to co było tam mówione do tego konkretnego przypadku. Dworak głównie skupia się na małych i średnich rondach z pasami biegnącymi dookoła, bo takie są największym problemem.

A całą ideologię filmów opiera na znaku C-12 czyli SoRO, więc przypisuje wszystkim SoRO takie same manewry...

gumik napisał(a):Wrzucałem już fragment, gdzie prowadzący zwracał uwagę, że w niektórych sytuacjach byłoby czytelniej postawić znak C-9.

bo ideologia kwadratowego ronda nie pasuje do zmiany kierunku jazdy na rondzie w lewo i dlatego ten bełkot...

gumik napisał(a):Być może w tym przypadku czytelniej byłoby właśnie tak oznakować.

Jest plac, jest droga biegnąca do o koła placu jest C-12 więc mamy SoRO czytelne i przejrzyste, jak widac nie dla wszystkich :eek2:

gumik napisał(a):... i zgadzam się z Twoim sposobem sygnalizowania na tym konkretnym skrzyżowaniu. Przede wszystkim sygnalizacja powinna mówić innym kierującym o naszych zamiarach. Tak więc nie będę się kłócił, że na każdym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym trzeba wrzucać prawy kierunkowskaz przed zjazdem.

No widzisz a filmiki p. Dworaka wrzucają wszystkie SoRO do jednego worka i dlatego user który to wstawił ma takie problemy :eek2:

gumik napisał(a): Natomiast zgadzam się z Panem Dworakiem, że na takich rondach jakie prezentował w odcinkach należy robić tak jak on sugeruje.

dlaczego akurat tylko na takich przecież ideologia p. Dworaka wg niego samego odpowiada skrzyżowaniom o ruchu okrężnym, wszystkim a nie tylko tym co wskazane na filmach i właśnie dlatego filmy są sprzeczne z PoRD i wprowadzają zamęt wśród kierowców i nie powinny być propagowane.

gumik napisał(a):Dla mnie nigdy nie było problemu z sygnalizowaniem.

No jak to nie przecież wjeżdżasz na SoRO bez kierunkowskazu bo podobno masz ten sam kierunek jazdy przed wjazdem na SoRO co na SoRO :hmm: :eek2: czyli jaki?

gumik napisał(a):Ciemnogród, to osoby, które zjeżdżają z typowego okrągłego ronda z lewym kierunkowskazem, a inni stojący przed wjazdem czekają, bo myślą, że będzie dalej jechał w kółko.

To że jedzie w lewo wkoło wyspy czy placu z lewym kierunkowskazem nie jest błędem, o ile właśnie zjeżdżając z SoRO odpowiednio to zasygnalizuje, czyli jeżeli pojedzie prosto odpowiednio wcześniej wyłączy ten lewy kierunek bo manewr skrętu w lewo już wykonał, a jeżeli budowa ronda odpowiada to zjazd z ronda będzie zmianą kierunku jazdy w prawo i również należy to sygnalizować.

gumik napisał(a):
nie oznaczonych jest tyle ile rzedu pojazdów się zmieści, jeżeli zmieści się tylko jeden TIR jadąc po krawężnikach to pas będzie czy go nie będzie?
Będzie jeden pas nieoznaczony.

przypominam że pasy są na jezdni nie na krawężnikach więc jak?

gumik napisał(a):Tego nie wiem. Odsyłam Cię tak jak mnie kiedyś odesłałeś. :-) viewtopic.php?f=3&t=39754&start=75#p405251

Przynajmniej udzieliłem ci odpowiedzi, nie moja wina że nie zrozumiałeś :wink: pasowało by ci trochę doczytać skoro chcesz dyskutować w temacie...

---

STARYSZOFER napisał(a):Ponieważ jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym, na podstawie §36.1 - jazda zgodnie z niebieską strzałką to kontynuacja jazdy w kierunku wskazanym na znaku C-12...
czyli w koło placu czy to ten sam kierunek co przed wjazdem na SoRO? :hmm:

STARYSZOFER napisał(a):natomiast jazda zgodnie z czerwoną i zółtą strzałką to zmiana tego kierunku jazdy.

Czyli należy sygnalizować bo każdą zmianę kierunku jazdy należy sygnalizować, więc jak będziesz sygnalizował zjazd z tego SoRO prosto jak żółta strzałka - podpowiem w przepisie jesteś obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować, a wiec tak by inny uczestnik ruchu wiedział co zamierzasz zrobić.

STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście pomijam kwestie, że to skrzyżowanie powinno,zostać nieco przebudowane, żeby można było legalnie oznakować je znakiem C-12.

Dlaczego przebudowane? bo nie pasuje do ideologi p. Dworaka? :eek2: czy do twojej ideologi w koło placu jedziemy zgodnie z C-12 więc nie mrugamy w lewo?

---

Tom661 napisał(a):Nie wiem, czy ktoś tutaj o tym wspominał, ale wyrok WSA w Gliwicach z dnia 3.11.2016r. sygn. akt II SA/Gl 888/16 stał się prawomocny.

skąd taka pewność? nikt nie złożył odwołania czy apelacji?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Tom661 » piątek 10 marca 2017, 09:56

Henq napisał(a):
Tom661 napisał(a):Nie wiem, czy ktoś tutaj o tym wspominał, ale wyrok WSA w Gliwicach z dnia 3.11.2016r. sygn. akt II SA/Gl 888/16 stał się prawomocny.

skąd taka pewność? nikt nie złożył odwołania czy apelacji?

W prawym górnym rogu - w tej samej linijce co data orzeczenia pisze: "orzeczenie prawomocne".
Najwyraźniej nikt nie złożył kasacji.
Być może egzaminator zrozumiał, że nie ma sensu upierać się przy całkowicie nikomu nie przydatnym sygnalizowaniem skrętu w lewo przed wjazdem na SoRO - tylko dlatego, że kiedyś w Polsce ktoś (chyba Drexler) dokonał takiej interpretacji przepisów PoRD.

A co do "zmiany kierunku jazdy" i "zmiany kierunku ruchu" - mając na względzie:
1. treść art. 16 ratyfikowanej przez Polskę Konwencji Wiedeńskiej mówiącej o obowiązku sygnalizowania zmiany kierunku ruchu, a nie zmiany kierunku jazdy,
2. brak definicji obu tych pojęć,
upieranie się, że zjazd z SoRO "nie jest zmianą kierunku ruchu" - jest rzeczą bezsensowną.
Tom661

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze