dylek napisał(a):Łuk i górka mają - co do zasadności obecności tego zadania na placu - sprawdzić elementarne umiejętności panowania nad pojazdem zanim się w ruch drogowy wybierzemy...
Bezsens!! Dyplom ukończenia kursu w OSK moim zdaniem jest wystarczającym dowodem, że elementarne umiejętności się posiada! A więc to co się dzieje na placu jest conajmniej nietaktowne, aby nie używać mocniejszych słów. Podam analogiczny przykład. Przychodzisz do mnie do firmy jako kandydat na pracownika i pokazujesz mi dyplom ukończenia uczelni. A ja przy Tobie dzwonie do tej uczelni aby zapytać tam czy rzeczywiście ją ukończyłeś. Jak byś się czuł jako dorosły człowiek?
dylek napisał(a): i ruszyć pod górkę, gdyby się takowa trafiła na mieście - to wyjeżdżamy
W dobie automatyzacji hamulca ręcznego gdzie wystarczy przycisk nacisnąć i przy ruszeniu hamulec automatycznie zwalnia... uważam za głupotę. W takim razie czemu nie ma zadania odpalania auta na korbę? Ja żądam aby było zadanie odpalania korbą, bo co jak takie auto się kiedyś trafi?
dylek napisał(a):Zadanie spełni swoją rolę - skończy się liczenie obrotów, a zacznie sprawdzanie panowania nad bryczką.
Jak najbardziej, ale daj mi zdawać na aucie na którym uczyłem się jeździć. A nie dajesz mi nowe auto i nie dasz nawet chwili aby wyczuć sprzęgło/hamulec. To jest wbrew logice. Bo idąc tą logiką to tak jakbyś powiedział, że w każdych butach chodzi się tak samo i są tak samo wygodne bo przecież but to but.
szerszon napisał(a):Absolutnie nie. Ma być jak na zachodzie. Zero łuku. I bardzo mi się ten pomysł podoba. Poważnie.
Widać moje starania aby wytłumaczyć ludziom najprostsze i logiczne rzeczy przynoszą efekty.