POLICJA stworzenie zagrożenia i mandat

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

POLICJA stworzenie zagrożenia i mandat

Postprzez JakubU » środa 23 listopada 2016, 17:52

Dzień dobry,
chciałbym wszystkich prosić o odpowiedź czy samochód z drogi wewnętrznej (widoczny na zdjęciu) może włączyć się do ruchu na prawy pas, kiedy lewym pasem jedzie samochód przed siebie i nie sygnalizuje skrętu. Prosiłbym o odpowiedź i uzasadnienie. Pan funkcjonariusz policji stwierdził, że "nie może!" i jest to wykroczenie stwarzające zagrożenie i należy się mandat bo kierowca niebieskiego samochodu zawsze może zmienić pas, a drugi samochód ma mu ustąpić pierwszeństwa.
Załączniki
ruch.jpg
JakubU

Re: POLICJA stworzenie zagrożenia i mandat

Postprzez LeszkoII » czwartek 24 listopada 2016, 13:20

JakubU napisał(a):czy samochód z drogi wewnętrznej (widoczny na zdjęciu) może włączyć się do ruchu na prawy pas, kiedy lewym pasem jedzie samochód przed siebie i nie sygnalizuje skrętu
Nie tylko może, ale nawet w pewnych okolicznościach powinien.
JakubU napisał(a):Pan funkcjonariusz policji stwierdził, że "nie może!"
Moja ciocia stwierdziła coś zupełnie innego. Niestety przepisów trzeba się uczyć na własną rękę - bo jak mawiał doc. Józef Kossecki: "wszystko sprawdzać, nikomu nie wierzyć". W naszym kraju zaufanie do Policji i SM(i całej hordy organów Państwa) jest mocno nadszarpnięte.
JakubU napisał(a):bo kierowca niebieskiego samochodu zawsze może zmienić pas, a drugi samochód ma mu ustąpić pierwszeństwa
Trudno nazwać zmianą pasa manewr, który nie zostaje odpowiednio zasygnalizowany.

Wg. pana policjanta nawet gdyby postawiono w miejscu linii wyznaczającej pasy ruchu zasieki z drutu kolczastego, to winnym ewentualnej kolizji byłby wg. niego włączający się do ruchu.

Zagrożenie b.r.d., w sensie art. 86 kodeksu Wykroczeń, musi być realne a nie księżycowe. Na tym polega strategia której gwarantem jest art. 4 uPoRD (czyli tzw. zasada ograniczonego zaufania).
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 24 listopada 2016, 18:57

jak najbardziej pan policjant ma rację, auto jadące główna w każdej chwili może zmienić pas na prawy i wjeżdżającym w tym przypadku włączających się do ruchu, stworzy zagrożenie lub doprowadzi do kolizji.
To że auto nie ma włączonego kierunkowskazu nic nie zmieni w orzeczeniu winy, włączając się do ruchu należy zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu.
---

@LeszkoII aż strach czytać co ty wypisujesz, a co z kierowcami BMW gdzie kierunkowskaz jest zbyteczny?
czy skoro nie mruga włączający się do ruchu ma pierwszeństwo?
Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i sygnalizowalem zmianę pasa a tu auto z parkingu już w połowie wpakowane na prawy pas :eek2: no i co wolno bo kilometr wcześniej nie sygnalizowalem zmianę pasa tylko 50 m przed?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 24 listopada 2016, 20:00

Henq napisał(a):To że auto nie ma włączonego kierunkowskazu nic nie zmieni w orzeczeniu winy, włączając się do ruchu należy zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu.
Skręcałeś kiedyś z drogi podporządkowanej(bez łamanego pierwszństwa) w prawo w sytuacji, gdy prawym pasem drogi z pierwszeństwem poruszał się jakiś pojazd?
Pytam, bo odnoszę wrażenie, że zazwyczaj czekasz do momentu, aż nikt nie nadjeżdżał z prawej :hmm:

Używanie kierunkowskazów oraz gwarancja ich sprawności to podstawa uczestniczenia w ruchu drogowym.
Henq napisał(a):@LeszkoII aż strach czytać co ty wypisujesz, a co z kierowcami BMW gdzie kierunkowskaz jest zbyteczny?
Możesz wskazać mi źródło prawne tezy("kierunkowskaz zbyteczny"), którą zawarłeś w tym pytaniu? :help:
Henq napisał(a):czy skoro nie mruga włączający się do ruchu ma pierwszeństwo?
Nie mówimy tu o pierwszeństwie, tylko o winie i jej konsekwencjach karnych i cywilnych.
Henq napisał(a):Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i sygnalizowalem zmianę pasa a tu auto z parkingu już w połowie wpakowane na prawy pas no i co wolno bo kilometr wcześniej nie sygnalizowalem zmianę pasa tylko 50 m przed?
To zależy z jaka prędkością się poruszałeś. Oblicz sobie, ile mrugnięć kierunkowskazu przypada na odległość pokonanego odcinka. Dopuszczalna częstotliwość migania to od 1 do 2 sekund.
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 24 listopada 2016, 21:47

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):To że auto nie ma włączonego kierunkowskazu nic nie zmieni w orzeczeniu winy, włączając się do ruchu należy zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu.
Skręcałeś kiedyś z drogi podporządkowanej(bez łamanego pierwszństwa) w prawo w sytuacji, gdy prawym pasem drogi z pierwszeństwem poruszał się jakiś pojazd?
Pytam, bo odnoszę wrażenie, że zazwyczaj czekasz do momentu, aż nikt nie nadjeżdżał z prawej :hmm:

Jak się poruszał prawym pasem nigdy! co miałem mu przed maskę wyjechać?
Jeżeli chodziło ci o lewy pas, to również nigdy, czekam aż sobie spokojnie przejedzie, a nóż widelec zmieni pas ruchu bo ma taki kaprys i bummm czyja wina? włączającego się do ruchu/wjeżdżającego spod A-7 czy może poruszającego się drogą główną?

LeszkoII napisał(a):Używanie kierunkowskazów oraz gwarancja ich sprawności to podstawa uczestniczenia w ruchu drogowym.

:wow: wytłumacz to skręcającym/zmieniającym pas poruszającym się po drodze głównej bez kierunkowskazu.
Czy taka osoba jest winna kolizji? Czy też osoba włączająca się do ruchu/wjeżdżająca spod A-7?
jeżeli tak uważasz poczekam na ciebie na drodze zapewne dopiero sąd ci udowodni że stworzyłeś zagrożenie w ruchu drogowym. :thumb2:

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):@LeszkoII aż strach czytać co ty wypisujesz, a co z kierowcami BMW gdzie kierunkowskaz jest zbyteczny?
Możesz wskazać mi źródło prawne tezy("kierunkowskaz zbyteczny"), którą zawarłeś w tym pytaniu? :help:

Jakie źródło prawne? Jakiej tezy?
Zadałem ci pytanie co z kierowcami BMW którzy kierunkowskazów nie używają?

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):czy skoro nie mruga włączający się do ruchu ma pierwszeństwo?
Nie mówimy tu o pierwszeństwie, tylko o winie i jej konsekwencjach karnych i cywilnych.

Czyli co? włączający się do ruchu skoro nie ma pierwszeństwa jest bez winy i bez konsekwencji? winny jedynie ten co nie sygnalizował zmiany pasa ruchu? :eek2:

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i sygnalizowalem zmianę pasa a tu auto z parkingu już w połowie wpakowane na prawy pas no i co wolno bo kilometr wcześniej nie sygnalizowalem zmianę pasa tylko 50 m przed?
To zależy z jaka prędkością się poruszałeś. Oblicz sobie, ile mrugnięć kierunkowskazu przypada na odległość pokonanego odcinka. Dopuszczalna częstotliwość migania to od 1 do 2 sekund.

Podstawa prawna.
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 24 listopada 2016, 23:14

Henq napisał(a):Jak się poruszał prawym pasem nigdy! co miałem mu przed maskę wyjechać?
Jeżeli chodziło ci o lewy pas, to również nigdy, czekam aż sobie spokojnie przejedzie, a nóż widelec zmieni pas ruchu bo ma taki kaprys i bummm czyja wina? włączającego się do ruchu/wjeżdżającego spod A-7 czy może poruszającego się drogą główną?
Wina włączającego się do ruchu lub z podporządkowanej, ale czekać jak nic nie wskazuje na zmianę pasa ? Może u ciebie na wsi takie zachowanie przejdzie, ale nie w normalnym ruchu miejskim.
szerszon

Postprzez Blacksmith » piątek 25 listopada 2016, 00:04

szerszon napisał(a):Wina włączającego się do ruchu lub z podporządkowanej, ale czekać jak nic nie wskazuje na zmianę pasa ? Może u ciebie na wsi takie zachowanie przejdzie, ale nie w normalnym ruchu miejskim.

Czyli we wsi Warszawa tez nie przejdzie??
Blacksmith

Postprzez szerszon » piątek 25 listopada 2016, 00:54

Blacksmith napisał(a):Czyli we wsi Warszawa tez nie przejdzie??
Ale o co ci chodzi ??? Przecież szanowny user sam napisał...
Henq napisał(a):
Nie raz jechałem lewym pasem drogą dwujezdniową u mnie na wsi i
Oprócz braku umiejętności prowadzenia pojazdu nie potrafisz również czytać ze zrozumieniem ?
szerszon

Postprzez sankila » sobota 26 listopada 2016, 01:05

JakubU napisał(a):czy samochód z drogi wewnętrznej (widoczny na zdjęciu) może włączyć się do ruchu na prawy pas, kiedy lewym pasem jedzie samochód przed siebie i nie sygnalizuje skrętu [...] kierowca niebieskiego samochodu zawsze może zmienić pas, a drugi samochód ma mu ustąpić pierwszeństwa.
1/ Pojazd może wjechać na prawy pas, bo ustąpienie pierwszeństwa dotyczy sytuacji, w której Twój wjazd "mógłby zmusić kierującego do zmiany pasa ruchu" - a nie zmusza.
2/ Kierowca niebieskiego nie może zmienić pasa "zawsze", tylko po zawczasu i wyraźnie zasygnalizowaniu ZAMIARU zmiany, oraz upewnieniu się, że nikt tym pasem nie jedzie, bądź nie wjeżdża nań z prawej strony (art 22). Zatem w jego gestii jest takie dostosowanie "zawczasu", abyś nie rozpoczął wjazdu na drogę z pierwszeństwem. Jeśli już zaczniesz wjeżdżać - jesteś dla niego pojazdem z art. 22, czyli wjeżdżającym z prawej strony na pas ruchu, na który on chce wjechać.

Pan policjant musi sobie znajomość przepisów odświeżyć. Kierujący ma prawo do JEDNEGO pasa ruchu, a nie całej szerokości drogi.
Faktem jest, że w przypadku kolizji na skrzyżowaniu - wjeżdżający z podporządkowanej nie miał możliwości udowodnić, że pojazd na drodze z pierwszeństwem NIE sygnalizował zamiaru zmiany pasa (a zatem nie miał prawa go zmienić) i policja z automatu przyklepywała "nieustąpienie pierwszeństwa", ale sytuacja zmieniła się wraz z wprowadzeniem monitoringu i kamerek samochodowych. Teraz możesz udowodnić czy włączył migacze i czy zrobił to odpowiednio wcześnie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez JAKUB » sobota 26 listopada 2016, 07:32

Mieszasz przepisy ... wykazujesz się dużą nadinterpretacją przez co błądzisz "jak dziecię we mgle".
+
Co należy zrobić, aby nagranie z kamerki w samochodzie stało się dowodem?
JAKUB

Postprzez szerszon » sobota 26 listopada 2016, 08:49

sankila napisał(a): bądź nie wjeżdża nań z prawej strony (art 22). Zatem w jego gestii jest takie dostosowanie "zawczasu", abyś nie rozpoczął wjazdu na drogę z pierwszeństwem. Jeśli już zaczniesz wjeżdżać - jesteś dla niego pojazdem z art. 22, czyli wjeżdżającym z prawej strony na pas ruchu, na który on chce wjechać.
Brak zrozumienia Art 22. Tylko Art 17.
Pan policjant musi sobie znajomość przepisów odświeżyć.
Niektórzy muszą je zrozumieć.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 26 listopada 2016, 16:47

sankila napisał(a):oraz upewnieniu się, że nikt tym pasem nie jedzie, bądź nie wjeżdża nań z prawej strony (art 22)
Chcesz zrobić z art. 22 przepis regulujący ruch na skrzyżowaniu. Pomijam już kwestię znaków regulujących pierwszeństwo.
sankila napisał(a):ale sytuacja zmieniła się wraz z wprowadzeniem monitoringu i kamerek samochodowych
Niestety musiałabyś mieć 4 kamery (każda o zasięgu co najmniej 90 stopni) albo kamerę panoramiczną, żeby nagrać nią to co się dzieje z boku. Taniej by wyszedł obowiązek montowania czarnych skrzynek w pojazdach. W końcu przestałoby się bagatelizować użycie kierunkowskazów przy ustaleniu winy.
LeszkoII

Postprzez sankila » sobota 26 listopada 2016, 19:21

LeszkoII napisał(a):Chcesz zrobić z art. 22 przepis regulujący ruch na skrzyżowaniu.
Który przepis obowiązuje zmieniającego pas? Czy nie art. 22?
A czy ten art. przestaje obowiązywać na drodze z pierwszeństwem? A może nie obowiązuje na odcinku drogi, przebiegającym przez skrzyżowanie albo inne miejsce przecięcia kierunków ruchu? A może w art 22.4. za: "jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony" jest dopisek: "nie dotyczy pojazdów, wjeżdżających z innej drogi"?

Przepisy o skrzyżowaniu/włączaniu się do ruchu dotyczą relacji pomiędzy pojazdami na RÓŻNYCH drogach. Przepisy o zmianie pasa dotyczą pojazdów na różnych pasach ruchu tej samej drogi! Czy to takie trudne do ogarnięcia?

Jeśli wjeżdżam na drogę, to MNIE obowiązuje art. 17/A7 - zatem upewniam się, że nie utrudnię jazdy jadącemu tą drogą: skoro nie jedzie prawym pasem i nie zamierza nań wjechać - droga wolna.
Jeśli jedziesz drogą i zamierzasz zmienić pas, to CIEBIE obowiązuje art 22 - zachowanie szczególnej ostrożności, do której zalicza się ocena sytuacji i odpowiednio wczesne sygnalizowanie. Zatem jeśli widzisz, że mój pojazd zbliża się do drogi, to lepiej, żebym ja również widziała Twój migacz, bo wtedy się zatrzymam. Jeśli go nie zobaczę, to zacznę wjeżdżać - a wtedy już pasa nie zmienisz, bo na zajęty wjechać Ci nie wolno.

W przypadku kolizji - ja będę odpowiadała za art 17, a Ty - za 22. Ja udowodnię, że zaczęłam wjeżdżać, gdy byłeś na lewym pasie i nie sygnalizowałeś zamiaru zmiany, a Ty co - będziesz dowodził, że włączający się do ruchu nie jest wjeżdżającym na pas, "bo to nadinterpretacja przepisu"?

JAKUB napisał(a):Mieszasz przepisy ...
Zechcesz wskazać, które przepisy mieszam, a które nadinterpretuję?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » sobota 26 listopada 2016, 20:14

sankila napisał(a):Który przepis obowiązuje zmieniającego pas? Czy nie art. 22?

skręcającego
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 26 listopada 2016, 20:18

sankila napisał(a):A czy ten art. przestaje obowiązywać na drodze z pierwszeństwem?
Nie przestaje, ale go nie rozumiesz (już pomijam art. 5 uPoRD).
sankila napisał(a):A może w art 22.4. za: "jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony" jest dopisek: "nie dotyczy pojazdów, wjeżdżających z innej drogi"?
Nie potrzeba żadnych dopisków.
Bezpieczne wymijanie polega na tym, że dwa pojazdy nie wjeżdżają na sąsiedni pas ruchu, ale jeżeli którykolwiek z nich by taki manewr wykonał to LITERALNIE wjeżdża na sąsiedni pas z prawej strony. LITERALNIE ustalaj pierwszeństwo :lol:

Po prostu Twoja interpretacja (znana mi od usera o nicku kopan) opiera się na szaleństwie wymieszanym z prowokacją.
sankila napisał(a):Przepisy o skrzyżowaniu/włączaniu się do ruchu dotyczą relacji pomiędzy pojazdami na RÓŻNYCH drogach. Przepisy o zmianie pasa dotyczą pojazdów na różnych pasach ruchu tej samej drogi! Czy to takie trudne do ogarnięcia?
To już sam nie wiem... bo wcześniej pisałaś, że wjeżdżający z podporządkowanej wjeżdża na pas z prawej strony. Zgadzam się z powyższym cytatem, ale po odpowiedniej modyfikacji.
sankila napisał(a): Zatem jeśli widzisz, że mój pojazd zbliża się do drogi, to lepiej, żebym ja również widziała Twój migacz, bo wtedy się zatrzymam.
Tylko nie próbuj na autostradzie :help: Chciałbym jeszcze z tobą popisać.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze