Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 19:37

szerszon napisał(a):
Ania26 napisał(a):[

Można tak powiedzieć, ale poprawniej będzie - kierunek wskazany na znaku C-12.

Znowu w kółeczko...jaki kierunek, czego kierunek ? Co to za odpowiedź ?
Z Art 22 wynika ,że skręcając zmieniamy kierunek jazdy( tytuł oddziału). Wskaż mi w paragrafie ten kierunek jazdy , który zmieniam zjeżdżając ze skrzyżowania,

Oczywiście jest to kierunek wskazany na znaku C-12. Jest to napisane w paragrafie 36 ustęp 1.
Ostatnio zmieniony wtorek 13 września 2016, 19:40 przez Ania26, łącznie zmieniany 1 raz
Ania26

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 19:38

Znalezione na innym forum - bardzo dobry poradnik jazdy po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym :

http://www.prawojazdy.fora.pl/zasady-ru ... ym,12.html
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 13 września 2016, 19:50

Ania26 napisał(a):Znalezione na innym forum - bardzo dobry poradnik jazdy po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym :

Coś wymyślasz :lol:
Na pewno nie jest to bardzo dobry poradnik :eek2:
Już był tutaj taki jeden co forsował temat jedynej słusznej jazdy po rondzie :eek2: chyba nie jesteś jego klonem?

Ta prosta zasada na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym sprowadza się do obowiązku syganalizowania zamiaru zmiany pasa ruchu (na skrzyżowaniach wielopasowych) oraz sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy prawym kierunkowskazem przed opuszczeniem skrzyżowania o ruchu okrężnym.

Należy tutaj podkreślić z całą stanowczością, że jadąc dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12 - nie zmieniamy kierunku jazdy, a więc nie należy używać żadnego kierukowskazu. Wyjątek stanowi tutaj sytuacja w której zamiarzamy zmianić pas ruchu lub zamiarzamy opuścić skrzyżowanie o ruchu okrężnym.

Czyli jadąc prosto przed wyspą nie sygnalizuje zmiany kierunku jazdy wjeżdżając na wyspę która wymusza na mnie kierunek wskazany na znaku C-12 czyli de facto kierunek inny niż prosto którym jechałem? No ciekawe ciekawe :hmm:

---
Zgodnie ze znakiem C-12 ruch pojazdów odbywa sie dookoła wyspy W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12.

Czyli inny niż ruch z przed wjechania na drogę dookoła wyspy więc mamy zmianę kierunku jazdy, więc sygnalizować trzeba :wink:

W związku z powyższym jazda zgodnie ze znakiem C-12 - dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12 - może odbywać się dowolnym pasem ruchu.

znaki P-8x oraz F-10 przed wjazdem na SoRO śmią przeczyć tym mądrością, ale co tam znaki :wink: :eek2:
Ostatnio zmieniony wtorek 13 września 2016, 20:01 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 19:54

Henq napisał(a):
Ania26 napisał(a):Znalezione na innym forum - bardzo dobry poradnik jazdy po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym :

Coś wymyślasz :lol:
Na pewno nie jest to bardzo dobry poradnik :eek2:
Już był tutaj taki jeden co forsował temat jedynej słusznej jazdy po rondzie :eek2: chyba nie jesteś jego klonem?

Ja nic nie forsuję. Znalazłam ten link na forum skyscrapercity i uważam, że poradnik jest bardzo dobry, merytoryczny z odwołaniem do przepisów ruchu drogowego. Dokładnie tak jak uczył mnie instruktor i tak jak uczy policja.
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 13 września 2016, 20:07

Ania26 napisał(a):Ja nic nie forsuję. Znalazłam ten link na forum skyscrapercity i uważam, że poradnik jest bardzo dobry, merytoryczny z odwołaniem do przepisów ruchu drogowego. Dokładnie tak jak uczył mnie instruktor i tak jak uczy policja.

Pierwsze słyszę by policja uczyła ignorowania P-8x oraz F-10 :eek2:
Zresztą czegóż się spodziewać po tym forum:
Użytkowników: 1 aaltonen

:eek2:
Henq

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 20:09

Henq napisał(a):
Ania26 napisał(a):Ja nic nie forsuję. Znalazłam ten link na forum skyscrapercity i uważam, że poradnik jest bardzo dobry, merytoryczny z odwołaniem do przepisów ruchu drogowego. Dokładnie tak jak uczył mnie instruktor i tak jak uczy policja.

Nie rozmawiamy o rondach z P-8 i F-10 tylko o skrzyżowanich o ruchu okrężnym. Widać, że nie odróżniasz jednego od drugiego.
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 13 września 2016, 20:16

Ania26 napisał(a):
Henq napisał(a):

Nie rozmawiamy o rondach z P-8 i F-10 tylko o skrzyżowanich o ruchu okrężnym. Widać, że nie odróżniasz jednego od drugiego.

Aha, a co to jest rondo?

albo łatwiejsze pytanie, jaki znak definiuje rondo a jaki znak definiuje skrzyżowanie o ruchu okrężnym?
Henq

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 20:30

Rondo to skrzyżowanie z wyspą centralną.

Natomiast skrzyżowanie o ruchu okreżnym definiuje znak C-12 oraz organizacja ruchu na takim skrzyżowaniu.
Ruch musi odbywać się w jednym kierunku (wskazanym na znaku C-12) , więc F-10 i P-8 odpadają - są niekompatybilne z C-12.
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 13 września 2016, 21:08

Ania26 napisał(a):Rondo to skrzyżowanie z wyspą centralną.

Natomiast skrzyżowanie o ruchu okreżnym definiuje znak C-12 oraz organizacja ruchu na takim skrzyżowaniu.
Ruch musi odbywać się w jednym kierunku (wskazanym na znaku C-12) , więc F-10 i P-8 odpadają - są niekompatybilne z C-12.

A rozumiem twoją wizję (chyba :help: ): jest wyspa centralna jest rondo, ale jeżeli jest wyspa centralna i jest znak C-12 to jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym :hmm: tak?
Więc ileż to bubli drogowych mamy w Polsce:
Poznań,
Katowice,
Częstochowa,
a Kedzieżyn - Koźle to można powiedzieć aż wymusza na tobie objazd w koło wyspy :eek2: aż dziwne że kierowcy wybierają zjazd w prawo :thumb2:
Henq

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 21:12

No trochę jest takich bubli, a to w Katowicach to wyjątkowy bubel. Nie wierzę, że ta organizacja ruchu przetrwała do dzisiaj bez zmiany....
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 13 września 2016, 21:14

Ania26 napisał(a):No trochę jest takich bubli

:wow: no to jak jeździć? sprecyzuje: zajmując prawy pas ruchu do skrętu w prawo jak mam się zachować? czegóż to instruktor uczył cię na kursie? które znaki ważniejsze?
Ostatnio zmieniony wtorek 13 września 2016, 21:20 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 21:19

Henq napisał(a):
Ania26 napisał(a):No trochę jest takich bubli

:wow: no to jak jeździć?

Na tych tworach? Na pewno nie tak jak pokazuje znak C-12, bo się nie da - przynajmmiej nie ze wszytkich pasow ruchu.
Ania26

Postprzez Henq » wtorek 13 września 2016, 21:27

Ania26 napisał(a):Na tych tworach?

To nie są twory wg ciebie to
Ania26 napisał(a):skrzyżowanie o ruchu okreżnym
bo
Ania26 napisał(a):definiuje znak C-12

więc z każdego pasa ruchu możemy jechać w dookoła :eek2:
...
Ania26 napisał(a):...przynajmmiej nie ze wszytkich pasow ruchu.

no jak to nie przecież:
Forum napisał(a):W związku z powyższym jazda zgodnie ze znakiem C-12 - dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12 - może odbywać się dowolnym pasem ruchu.

sama twierdzisz cytuje:
Ania26 napisał(a):...i uważam, że poradnik jest bardzo dobry, merytoryczny z odwołaniem do przepisów ruchu drogowego.

więc się pytam do jakich przepisów ruchu drogowego ten poradnik się odnosi? bo na pewno nie do PoRD i 220
Henq

Postprzez sankila » wtorek 13 września 2016, 21:32

Ania26 napisał(a):Rondo to skrzyżowanie z wyspą centralną. Natomiast skrzyżowanie o ruchu okreżnym definiuje znak C-12 oraz organizacja ruchu na takim skrzyżowaniu.
Za porządkiem:
C12 moze stać przed wyspą centralną, więc nie ma to nic do rzeczy ...
Znak C12 nie definiuje skrzyżowania tylko organizację ruchu - tu: obowiązujący kierunek ruchu: C12 może stać przed przecięciem dróg i będziesz mieć ruch okrężny na skrzyżowaniu; może stać przed krakowskim rynkiem i będziesz mieć ruch okrężny wokół rynku.
Znaki kierunku jazdy nie mają nic wspólnego z obowiązującym kierunkiem ruchu: równie dobrze możesz powiedzieć, że C1 - C4 są niekompatybilne z D3 - przecież na tamtej drodze też obowiązuje jeden kierunek ruchu wskazany strzałką - a skręcać wolno.

BTW - C12 wskazuje na możliwość objechania ronda dookoła - co nie znaczy, że z każdego pasa.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Ania26 » wtorek 13 września 2016, 21:39

Henq napisał(a):
Ania26 napisał(a):Na tych tworach?

To nie są twory wg ciebie to
Ania26 napisał(a):skrzyżowanie o ruchu okreżnym
bo
Ania26 napisał(a):definiuje znak C-12

No i nie zroumiałeś. Jest to warunek konieczny, niewystarczający, bo jest jeszcze jeden warunek. ".... definiuje znak C-12 oraz organizacja ruchu na takim skrzyżowaniu . "

Henq napisał(a):
Ania26 napisał(a):...przynajmmiej nie ze wszytkich pasow ruchu.

no jak to nie przecież:
Forum napisał(a):W związku z powyższym jazda zgodnie ze znakiem C-12 - dookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12 - może odbywać się dowolnym pasem ruchu.

A na tych skrzyżowaniach nie odbywa się, więc C-12 stoi bezprawnie.

sankila napisał(a):BTW - C12 wskazuje na możliwość objechania ronda dookoła - co nie znaczy, że z każdego pasa.

Znak C-12 przed skrzyżowaniem dotyczy każdego pasa ruchu.
Ania26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze