Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez SJS » wtorek 15 marca 2016, 23:45

sankila napisał(a):Pytanie brzmiało: kto ma pierwszeństwo w punkcie 1,2,3,4: a czy A; b czy B; c czy C; d czy D?
Zatem odpowiedzią na moje pytanie jest podanie czterech literek,
To co, może jeszcze raz? Tym razem w temacie?

Oczywiście we wszystkich tych miejscach jadący po obwiedni musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie, a więc zgodnie z artykułem 25.1 - nadjeżdzającym z prawej strony.

szerszon napisał(a):
SJS napisał(a):Napisali o ruchu odbywającym się w kierunku (wskazanym na C-12).
Naprawdę nie widzisz tutaj informacji o kierunku ruchu?
Nie.

No cóż....Informacja, że ruch odbywa się w kierunku , jest właśnie informacją o kierunku ruchu.
Nie obraź się, ale widocznie zrozumienie tego, przewyższa twoje skromne możliwości intelektualne. Jest wiele innych zajęć dla takich jak ty, a prawo o ruchu drogowym zostaw dla inteligentniejszych.
szerszon napisał(a):
Żeby taki stary chłop jak ty nie rozumiał prostego zdania napisanego w języku polskim?
Aby egzaminator i instruktor w jednym wypisywał ,że ruch odbywający się w kierunku nie jest kierunkiem ruchu ? Aby bał się odpowiedzieć czy T-18 też taktuje o ruchu w kierunku nieoczekiwanym w dodatku ?
Może ktoś ten bełkot przetłmaczyć na polski?
szerszon napisał(a):
I ty chcesz zajmować się interpretacją prawa o ruchu drogowym?
Tak. I kosić takie kozy jak ty, które wypisuję ,że kierunek jazdy dotyczy tylko tych co jadą bo widać.
Tutaj sama konstrukcja słowna wskazuje, że dotyczy jadących. Skoro chcesz się upierać, że kierunek jazdy dotyczy pieszych na chodniku.... :lol: Śmiech to zdrowie. Czasami można się pośmiać z takich jak ty.
SJS

Postprzez dylek » środa 16 marca 2016, 10:18

sankila napisał(a): @dylek, dla ciebie specjalne zaproszenie !
Może się skusisz? Napisanie czterech liter chyba nie zajmie ci wiele czasu?

papadrive napisał(a):Nie zajmuję się nieprawidłowo oznakowanym skrzyżowaniem, C-12 bez A-7.Dlatego, że C-12 nie ustala PP, to stosuje się art,25. I to jest odpowiedź na pytanie o pierwszeństwo doTwojego przykładu.

Temat w zasadzie wyczerpany tą odpowiedzią...
Nie bardzo rozumiem filozofię, że można wymyślić coś niezgodnego z wytycznymi i na tej podstawie udowadniać rzekomo obowiązujące prawo...
Dla mnie właśnie po to znakuje się C-12 razem z A-7 - byś nie miała tego typu dylematów.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » środa 16 marca 2016, 22:48

sankila napisał(a):Pytanie brzmiało: kto ma pierwszeństwo w punkcie 1,2,3,4: a czy A; b czy B; c czy C; d czy D?
Zatem odpowiedzią na moje pytanie jest podanie czterech literek,

Podanie czterech literek nie rozwiąże problemu :? , bo niby..
.
SJS napisał(a):Oczywiście we wszystkich tych miejscach jadący po obwiedni musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie, a więc zgodnie z artykułem 25.1 - nadjeżdzającym z prawej strony.

...co też, zresztą napisałem, to nie do końca tak musi być.
Co mówi art. 25.1?
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność...
A więc, zbliżam się do skrzyżowania wlotem 1 (od dołu), mam zachować SzO i...
...i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, ...
Nadjeżdżający z mojej prawej, będzie zbliżał się lub już wjeżdżał na skrzyżowanie, wlotem 2 (od prawej). Ustępuję mu PP i mogę wjechać na obwiednię. Zbliżam się do wlotu 3 (od góry) z zamiarem dalszej jazdy (w lewo), to...
...a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Jemu również ustępuję i jadę dalej do wlotu 4 (po lewej). I tu jest dylemat, bo to ja dla niego byłem nadjeżdżającym z prawej strony i to on powinien mi ustąpić PP.
Tak byłoby zgodnie z art.25.1, który nie uwzględnia wyjątku w postaci "ruchu okrężnego", a dotyczy wszystkich skrzyżowań i innych miejsc przecinania się kierunków ruchu poza nimi. Nie innych miejsc na skrzyżowaniach, a właśnie poza nimi.
Oczywiście, że na SoRO, szczególnie większych niż miniatury, w momencie mojego wjazdu na skrzyżowanie, ten z wlotu po lewej (ostatni) może spokojnie wjechać również, nie wymuszając na mnie niczego. A z kolei, gdy znajdę się przed jego wlotem (po okrążeniu wyspy), to on nie musi wiedzieć, z której strony nadjechałem, względem niego.
W tej sytuacji, jadąc po obwiedni, ustępuje się PP każdemu, chcącemu wjechać na nią.
Gdyby, więc była możliwość stawiania samego C-12, to tylko i wyłącznie na malutkich rondkach.
Niestety, wytyczne nie przewidują takiego rozwiązania i dlatego, między innymi po to stawia się, razem z C-12, znak A-7, aby jasno określić pierwszeństwo na każdym takim skrzyżowaniu. a dodatkowo pozwolić w pierwszej kolejności na opuszczenie jego i nie blokowanie się ronda.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez sankila » czwartek 17 marca 2016, 00:40

SJS napisał(a):Oczywiście we wszystkich tych miejscach jadący po obwiedni musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie, a więc zgodnie z artykułem 25.1 - nadjeżdzającym z prawej strony.
Ty lepiej uważaj, bo za twierdzenie, że pojazd na skrzyżowaniu j e d z i e (a nie tylko przez nie przejeżdża), @szymon został zhejtowany jako twórca notorycznej, świadomej rozpierduchy forumowej, specjalista od bezsensownego wydłużania wątków, tudzież dostał parę innych epitetów, kwestionujących jego sprawność umysłową.

dylek napisał(a):
papadrive napisał(a):Dlatego, że C-12 nie ustala PP, to stosuje się art,25. I to jest odpowiedź na pytanie o pierwszeństwo doTwojego przykładu.
Temat w zasadzie wyczerpany tą odpowiedzią...
Temat nie będzie wyczerpany, dopóki będziesz lawirował jak g.... w przerębli i machał wytycznymi o stawianiu słupków, zamiast powiedzieć, kto komu ustępuje ...

Spróbuję przejechać przez to JEDNO skrzyżowanie, stosując JEDEN raz art. 25.1 ( według jedynie słusznej teorii wlotowo - wylotowej)

Dla pojazdu na wlocie B: A - nadjeżdża z prawej; C - z lewej; D - z naprzeciwka.
W tej sytuacji, zgodnie z art 25.1:
- jadący z B ustępuje pierwszeństwa A, który nadjeżdża na skrzyżowanie z prawej strony;
- jadący z B ma pierwszeństwo przed C, który nadjeżdża z lewej strony;
- jadący z B ustępuje D, jeśli ten wjeżdża z prawym migaczem lub bez migacza (jedzie na wprost lub skręca w prawo); ale ma pierwszeństwo, jeśli D jedzie z lewym migaczem (skręca w lewo lub zawraca).

Zatem moje oficjalne pytanie do instruktora nauki jazdy: Czy tak należy przejechać przez skrzyżowanie, oznaczone znakiem C12?
TAK czy NIE?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez SJS » czwartek 17 marca 2016, 07:50

Papadrive, twoja interpretacja artykułu 25 jest idiotyczna, prowadzi do mnóstwa absurdów.

Jak można tak kaleczyć prawo ruchu drogowym?
SJS

Postprzez papadrive » czwartek 17 marca 2016, 19:59

SJS napisał(a):Papadrive, twoja interpretacja artykułu 25 jest idiotyczna, prowadzi do mnóstwa absurdów.

Do mnóstwa może nie, ale w pewnych okolicznościach, pewnie tak. :? Dlatego na SoRO nie może stać sam C-12, tylko łącznie z A-7. Taki jest wymóg i kto robi inaczej, robi to niezgodnie z wytycznymi.

Dla pojazdu na wlocie B: A - nadjeżdża z prawej; C - z lewej; D - z naprzeciwka.
- jadący z B ustępuje pierwszeństwa A, który nadjeżdża na skrzyżowanie z prawej strony;
- jadący z B ustępuje D, jeśli ten wjeżdża z prawym migaczem lub bez migacza (jedzie na wprost lub skręca w prawo); ale ma pierwszeństwo, jeśli D jedzie z lewym migaczem (skręca w lewo lub zawraca).

Tutaj masz lepszą interpretację art.25.1. :lol:
Sankila, a to można zawrócić na rondzie i jechać z lewym kierunkowskazem? :shock:
papadrive

Postprzez sankila » piątek 18 marca 2016, 02:17

papadrive napisał(a):Sankila, a to można zawrócić na rondzie i jechać z lewym kierunkowskazem? :shock:
Przecież to teoria Twoich mistrzów - czyżby już Ci się nie podobała? A tak ładnie rondo objeżdżałeś, pomimo dylematów moralnych "kto komu z której strony nadjeżdża."
Tak byłoby zgodnie z art.25.1, który nie uwzględnia wyjątku w postaci "ruchu okrężnego",[...] Dlatego na SoRO nie może stać sam C-12, tylko łącznie z A-7. Taki jest wymóg i kto robi inaczej, robi to niezgodnie z wytycznymi.
A świstak siedzi i zawija sreberka ...
Wszystkie skrzyżowania równorzędne jedzie się zgodnie z 25.1. Ruch okrężny nie jest żadnym wyjątkiem.
Chcesz sprawdzić? No to postaw na tym rysunku na każdym wlocie C2 i jedź je jeszcze raz. Coś się zmieni?
Oczywiście C2 BEZ A7 - to chyba nie złamie żadnej wytycznej?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » piątek 18 marca 2016, 22:12

sankila napisał(a):
papadrive napisał(a):Sankila, a to można zawrócić na rondzie i jechać z lewym kierunkowskazem? :shock:
Przecież to teoria Twoich mistrzów - czyżby już Ci się nie podobała?

Ja o tym wiem, tylko miałem nadzieję, że Ty się nawróciłaś i przyjęłaś do wiadomości tę oczywistą oczywistość. Jednak nadzieja jest matką... :(

sankila napisał(a):
Tak byłoby zgodnie z art.25.1, który nie uwzględnia wyjątku w postaci "ruchu okrężnego",[...] Dlatego na SoRO nie może stać sam C-12, tylko łącznie z A-7. Taki jest wymóg i kto robi inaczej, robi to niezgodnie z wytycznymi.

Wszystkie skrzyżowania równorzędne jedzie się zgodnie z 25.1. Ruch okrężny nie jest żadnym wyjątkiem.

Chyba nie za bardzo zrozumiałaś co napisałem. Tylko, że wychodzą z tego czasami absurdy w postaci:

Dlatego takiego rozwiązania się nie stosuje.
papadrive

Postprzez sankila » sobota 19 marca 2016, 00:34

papadrive napisał(a):Chyba nie za bardzo zrozumiałaś co napisałem. Tylko, że wychodzą z tego czasami absurdy w postaci:

Tzn jakiego rozwiązania się nie stosuje - skrzyżowań równorzędnych? Czy jednej wielkiej zmiany kierunku jazdy między wlotem a wylotem? Bo ja nie bardzo rozkminiam, co w Twoim kodeksie napisali
BTW - absurdy to będą Ci wychodziły, dopóki będziesz traktował skrzyżowanie skanalizowane jak przecięcie jezdni.

Ja o tym wiem, tylko miałem nadzieję, że Ty się nawróciłaś i przyjęłaś do wiadomości tę oczywistą oczywistość.
Zatem skoro zawracanie na rondzie to taka oczywista oczywistość, to zapewne odpowiesz poprawnie na pytanie, czy na TYM rondzie można zawrócić? Gdybyś nie pamiętał, to przepisy zabraniają zawracać na mostach ...
Obrazek
sankila

Postprzez dylek » niedziela 20 marca 2016, 17:35

phpBB [media]

"jadący wokół wyspy zgodnie ze znakiem C-12" versus " skręcający w prawo z lewego pasa ".

P.S. Obaj zapewne dziękują p. Dworakowi, że dzięki m.in. "Jedź bezpiecznie" tak zostali Krakusi zaprogramowani ....
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » niedziela 20 marca 2016, 18:44

sankila napisał(a):Bo ja nie bardzo rozkminiam...

To już wiemy od dawna. :wink:
Napisałem:
...art.25.1, który nie uwzględnia wyjątku w postaci "ruchu okrężnego"...

A Ty poprawiłaś mnie pisząc:
zgodnie z 25.1. Ruch okrężny nie jest żadnym wyjątkiem.

Dalej w mojej wypowiedzi było:
Tylko, że wychodzą z tego czasami absurdy w postaci:

Twoja logika pojmowania tegoż artykułu. :shock:

Dlatego napisałem, że:
Dlatego na SoRO nie może stać sam C-12, ...

I odnośnie do tego:

Gdzie w tych wpisach masz coś o skrzyżowaniach równorzędnych czy wielkiej zmiany k.j.? :?:
BTW - absurdy to będą Ci wychodziły, dopóki będziesz traktował skrzyżowanie skanalizowane jak przecięcie jezdni.

A cóz ja poradzę, że z definicji skrzyżowania wynika, że to jest przecięcie dróg posiadających jednie. Logicznym jest, że jeśli drogi się przecinają, to tym samym i jezdnie należące do nich. :?
Zatem skoro zawracanie na rondzie to taka oczywista oczywistość, to zapewne odpowiesz poprawnie na pytanie, czy na TYM rondzie można zawrócić? Gdybyś nie pamiętał, to przepisy zabraniają zawracać na mostach ...
Obrazek

Nie widzę tutaj żadnego mostu, a wielopoziomowe skrzyżowanie. :(
A rondo chyba też być nie może, bo są tacy, którzy twierdzą, że na rondzie musi występować wyspa lub plac. A tutaj jest wielka dziura zamiast tego. :lol:
Ale nawet tutaj zaryzykowałbym zawracanie. 8)
papadrive

Postprzez SJS » niedziela 20 marca 2016, 19:38

dylek napisał(a):
phpBB [media]

"jadący wokół wyspy zgodnie ze znakiem C-12" versus " skręcający w prawo z lewego pasa ".
P.S. Obaj zapewne dziękują p. Dworakowi, że dzięki m.in. "Jedź bezpiecznie" tak zostali Krakusi zaprogramowani ....

Dobrze się czujesz?
Gdzie ty tam widzisz ruch okrężny?
Dylku czy to kwestia słabego wzroku, czy braku zrozumienia zasady ruchu okrężnego?
SJS

Postprzez dylek » poniedziałek 21 marca 2016, 00:49

Klonie - wiem co piszę.... na filmiku jest rondo Grunwaldzkie z Krakowa... zapomniałeś już jak uczy p. Dworak jeździć po rondzie ? :D

Niech by uczył zasad zgodnych z przepisami, a nie swoich interpretacji, które tak wychwalacie... to by takich debilnych dzwonów na rondach nie było.

Nigdy nie przyjmę do wiadomości, że tu to tak...ale jak by C-12 stał to by odwrócił zasady do góry nogami... zasady są jedne i widać skutki dziwnych interpretacji zasad ruchu.
dylek
Moderator

Postprzez sankila » poniedziałek 21 marca 2016, 01:43

dylek napisał(a):Klonie - wiem co piszę.... na filmiku jest rondo Grunwaldzkie z Krakowa... zapomniałeś już jak uczy p. Dworak jeździć po rondzie ? :D [..]Nigdy nie przyjmę do wiadomości, że tu to tak...ale jak by C-12 stał to by odwrócił zasady do góry nogami... zasady są jedne i widać skutki dziwnych interpretacji zasad ruchu.
Oskarżasz Dworaka, że każe skręcać w lewo z pasa, wystrzałkowanego na wprost? Że uczy olewać zasady ruchu, ze zmianą pasa i zajeżdżaniem drogi włącznie?

Oskarż go jeszcze, ze A7 z C12 ściąga ... :twisted:
sankila

Postprzez SJS » poniedziałek 21 marca 2016, 07:17

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):
dylek napisał(a):
phpBB [media]

Dobrze się czujesz?
Gdzie ty tam widzisz ruch okrężny?
Dylku czy to kwestia słabego wzroku, czy braku zrozumienia zasady ruchu okrężnego?
Klonie - wiem co piszę.... na filmiku jest rondo Grunwaldzkie z Krakowa... zapomniałeś już jak uczy p. Dworak jeździć po rondzie ? :D

Widocznie, kompletnie nie wiesz co piszesz. "Rondo Grunwaldzkie" nie jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Mieszasz pojęcie potoczne "rondo" z pojęciem wystepującym w ustawie "ruch okrężny". Typowy błąd laika.

dylek napisał(a):Niech by uczył zasad zgodnych z przepisami, a nie swoich interpretacji, które tak wychwalacie... to by takich debilnych dzwonów na rondach nie było.
Kierowca na filmie pojechał jak najbardziej nagannie. Natomiast stłuczki na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym (tych prawidłowo oznakowanych) wynikają głownie z niezastosowania się do artykułu 22.2 i wykanania skrętu w prawo (przy opuszczeniu ruchu okrężnego) bez uprzedniego zbliżenia się do prawej krawędzi jezdni.

dylek napisał(a):Nigdy nie przyjmę do wiadomości, że tu to tak...ale jak by C-12 stał to by odwrócił zasady do góry nogami... zasady są jedne i widać skutki dziwnych interpretacji zasad ruchu.

Wrzucanie wszystkich skrzyżowań do jednego worka to kolejny typowy błąd laika.
Na skrzyżowaniach ze znakiem C-12 obowiązuje §36.1, a na innych skrzyżowaniach - nie obowiązuje.
To dwa całkowicie różne typy skrzyżowań. Mieszanie tego prowadzi do niebezpiecznych sytuacji.
SJS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze