Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez papadrive » sobota 20 lutego 2016, 22:20

SJS napisał(a):[
Dookoła wyspy jedziesz w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Dokładanie to napisano w §36.1 . Ośmieszasz się udając, że tego nie rozumiesz.

C-12 to nakaz zastosowania się do zasad ruchu okrężnego, a nie nakaz jazdy w nieskończoność dookoła wyspy.

To w końcu C-12 wskazuje jeden kierunek jazdy, czy jednak nie? :?:
Mogę przejechać przez skrzyżowanie w dowolnym kierunku, czy znak zakazuje mi tego? :?:
Kiedy przestaje obowiązywać C-12? Czy dotyczy tylko "skrzyżowania" wlotu z obwiednią, czy na całej obwiedni? :?
Jeśli nie na całej, to mogę zawrócić i pojechać w kierunku przeciwnym? :wow:
W nieskończoność nie pojadę nigdzie, bo zabraknie wachy. :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 22:23

papadrive napisał(a):To w końcu C-12 wskazuje jeden kierunek jazdy, czy jednak nie? :?:

Oczywiście. Skoro w to wątpisz to jesteś następny w kolejce do odpowiedzi na proste pytanie:

W jakim kierunku porusza się talerz w mikrofalówce i w jakim kierunku jadą pojazdy na skrzyżowaniuno ruchu okrężnym?

Bez tego ani rusz.
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 22:27

SJS napisał(a):Podstawowa zasada ruchu okrężnego (...): dookoła wyspy w KIERUNKU wskazanym na znaku C-12, (...) a nie w lewo na wprost w prawo lub zawracanie, (...)

No OK... czyli zgodnie z tą podstawową zasadą muszę dalej w kierunku wskazanym na znaku i nie mogę w prawo wyjechać... Sam o tym piszesz... więc ciągle pat... dalej zgodnie z twoją zasadą nie mam jak opuścić ronda.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 20 lutego 2016, 22:30

SJS napisał(a):W jakim kierunku porusza się talerz w mikrofalówce...
Talerz nie porusza się podobnie, jak nie porusza się rondo.
.....
papadrive napisał(a):To w końcu C-12 wskazuje jeden kierunek jazdy, czy jednak nie?
Mogę przejechać przez skrzyżowanie w dowolnym kierunku, czy znak zakazuje mi tego?
PRZEZ skrzyżowanie możesz przejechać w dowolnym kierunku, ale NA skrzyżowaniu musisz jechać w takim, jak pokazany na c-12
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 22:32

szymon1977 napisał(a):
SJS napisał(a):W jakim kierunku porusza się talerz w mikrofalówce...
Talerz nie porusza się

Jak to nie? Mikrofalówki w życiu nie włączałeś? :eek2:

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):Podstawowa zasada ruchu okrężnego (...): dookoła wyspy w KIERUNKU wskazanym na znaku C-12, (...) a nie w lewo na wprost w prawo lub zawracanie, (...)

No OK... czyli zgodnie z tą podstawową zasadą muszę dalej w kierunku wskazanym na znaku i nie mogę w prawo wyjechać...
Możesz.
Ostatnio zmieniony sobota 20 lutego 2016, 22:35 przez SJS, łącznie zmieniany 1 raz
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 22:35

szymon1977 napisał(a):NA skrzyżowaniu musisz jechać w takim, jak pokazany na c-12

Obrazek
No to już jest was dwóch zabraniających mi czerwonego toru...

Naradźcie się może na priv, co by znaleźć jakąś podstawę prawną, która pozwoli mi opuścić wreszcie to rondo :D
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 22:36

dylek napisał(a):
szymon1977 napisał(a):NA skrzyżowaniu musisz jechać w takim, jak pokazany na c-12

Obrazek
No to już jest was dwóch zabraniających mi czerwonego toru...

Naradźcie się może na priv, co by znaleźć jakąś podstawę prawną, która pozwoli mi opuścić wreszcie to rondo :D

Stwarzasz problem tam gdzie go nie ma. Passat jadąc czerwonym torem będzie chwilowo w trakcie zmiany kierunku jazdy. Inny kierunek będzie miał już po opuszczeniu skrzyżowania, także §36.1 nie złamie.
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 22:41

SJS napisał(a):Stwarzasz problem tam gdzie go nie ma. Passat jadąc czerwonym torem będzie chwilowo w trakcie mianu kierunku jazdy.

Jakim prawem ?
Ma jechać jak pokazuje C-12...koniec. kropka.
Ciągle brak podstawy do zmiany ...
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 22:43

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):Stwarzasz problem tam gdzie go nie ma. Passat jadąc czerwonym torem będzie chwilowo w trakcie mianu kierunku jazdy.

Jakim prawem ?
Ma jechać jak pokazuje C-12...koniec. kropka.

I jedzie, dopóki nie zdecyduje się na rozpoczęcie manewru zmiany kierunku jazdy i opuszczenie skrzyżowania. Już ci napisałem, że jak chcesz to sobie jeździj w kółko w nieskończoność. Nie mam nic przeciwko.
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 22:49

SJS napisał(a):
dylek napisał(a):Ma jechać jak pokazuje C-12...koniec. kropka.

Bo ty tak twierdzisz?

Ja ??????
SJS napisał(a):No i bzdura ci wyszła.
Jeżeli to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym, to ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12, a nie w czterech kierunkach. Nie ma zatem mowy, że jadąc dookoła wyspy zmieniasz kierunek jazdy.
Rysunek do kitu.

To przecież twoje słowa...z dzisiaj...z poprzedniej strony... jak chcesz to jeszcze na pęczki tu wkleję tego typu twoich stwierdzeń...
Zapitalasz wokół i nie zmieniasz... no a ja się pytam, jak wyjechać w takim razie ?
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 22:55

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):
dylek napisał(a):Ma jechać jak pokazuje C-12...koniec. kropka.

Bo ty tak twierdzisz?

Ja ??????
SJS napisał(a):No i bzdura ci wyszła.
Jeżeli to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym, to ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12, a nie w czterech kierunkach. Nie ma zatem mowy, że jadąc dookoła wyspy zmieniasz kierunek jazdy.
Rysunek do kitu.

To przecież twoje słowa...z dzisiaj...z poprzedniej strony... jak chcesz to jeszcze na pęczki tu wkleję tego typu twoich stwierdzeń...
Zapitalasz wokół i nie zmieniasz... no a ja się pytam, jak wyjechać w takim razie ?

Normalnie. Nic ci tego nie zabrania. Poza tym to nie sa moje słowa tylko cytat z §36. To podstawowa zasada ruchu okrężnego.
Nie ma tam nic o tym , że opuszczenie ruchu okrężnego jest zabronione. C-12 to nakaz stosowania się do zasad ruchu okrężnego, a nie nakaz jazdy na wieki dookoła wyspy.
Także sorry, ale próbujesz tu imputować coś co nie ma miejsca w zasadach ruchu drogowego. Myślę, że może to wynikać z niezrozumienia przez ciebie tego przepisu.
SJS

Postprzez szymon1977 » sobota 20 lutego 2016, 22:58

dylek napisał(a):Ma jechać jak pokazuje C-12...
Podobno ma odbywać ruch a nie jechać. Tak czy siak wydostać się nie może.
dylek napisał(a):...koniec. kropka..
...tylko, że załatwiłeś zarówno SJS jak i samego siebie odłamkami. Rzucając granat pomyśl, czy nie jesteś w polu rażenia.
.....
Prawda jest taka, że zjechać może, bo strzałka c-12 nie pokazuje jak ma poczynać po wjechaniu na rondo, a organizację ruchu, do której ma się dostosować poczynania pomiędzy wjeżdżaniem a zjeżdżaniem z ronda.
Ostatnio zmieniony sobota 20 lutego 2016, 23:06 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 20 lutego 2016, 23:04

eragon napisał(a):@szerszon - odpowiadaj na pytania, bo twoja mantra "220,36.1,220,36.1.." juz wszystkich wqrvija..
Ależ odpowiadam podając przepisy..nawet ci je cytuje. Nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem co oznacza P-3b ?
A denerwuje tylko tych, co w kółko klepią swoje bez żadnych podstaw prawnych i wymyślają sobie że ruch jest kierunkiem jazdy
Odpowiedz, własnymi słowami - nie mów, że mam sobie coś przeczytać..
Po co ? Przepisy są precyzyjne. Możesz tak jechać ale zmieniasz pasa ruchu i musisz ustąpić pierwszeństwa. Wiedziałbyś o tym gdybyś nie był farbowanym instruktorem
Zatkało cię, że to jednak nie turbina ten wynalazek fatalnie pomalowany co chciałeś mi wcisnąć ???
Nie zatkało, bo jest to turbina. A że nie zgadza się z twoimi wyobrażeniami-trudno.
Wyluzuj - chetnie bym przyszedł do ciebie na szkolenie.. Ale bym sie dowiedział..
W pierwszej kolejności musiałbyś wykazać się zdaną teorią :mrgreen:
Za którym razem twoi kursanci zdają egzamin ?? Wyrabiają się w jednocyfrówce ?? Osobiście nie sądzę..
Dane do wglądu na odpowiednich stronach.
Kopiujesz, nie czytasz, nie rozumiesz - gdzie tu jest napisane "nakazane" ?? Nie pisze też "zakazane"..
Po pierwsze-jak dozwolone kierunki z poszczególnych pasów to zrozumiałe, że inne kierunki z tych pasów nie są dozwolone. Tak jak masz nakaz jazdy na wprost to nie masz napisane,że jest zakaz skrętu w lewo lub w prawo. To jest oczywiste.
Podałem też cytat z 220 , gdzie było napisane o "obowiązujących"
Po drugie- na pewno jesteś instruktorem ale fitness- do niedawna był wymóg przynajmniej średniego wykształcenia.

Nie "PISZE" tylko "jest NAPISANE"
To jakim cudem masz zrozumieć co jest napisane w paragrafie 72 ?
Tu masz skrzyzowanie.. I twoje F-10..
Daj namiary na googlemaps i zobaczymy te skrzyżowanie

Polecam zmienić styl pisania na forum ogólnym na mniej zaczepny, jeśli nie szukasz warna.
Oczywiście ciebie to nie dotyczy ? :lol:
i te twoje F-10 możesz sobie wsadzić w d...
:lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 20 lutego 2016, 23:25

SJS napisał(a):Obrazek
Passat jadąc czerwonym torem będzie chwilowo w trakcie zmiany kierunku jazdy. Inny kierunek będzie miał już po opuszczeniu skrzyżowania, także §36.1 nie złamie.

Zmiana kierunku jazdy następuje wtedy, gdy pojazd skręcając na skrzyżowaniu (lub w innym miejscu przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem) w drogę, która prowadzi w innym kierunku w stosunku do tej, którą wjechał. A nie w relacji skrzyżowanie - wylot. Nie wiem, którym wlotem wjechał ten passat i nie mogę powiedzieć czy zmienia k.j., czy przejeżdża na wprost. Jedynie, co można o nim powiedzieć to, że opuszcza skrzyżowanie. A chwilowo, to będzie jechał zgodnie ze wskazaniami znaku C-12.
Mikrofalówki nie posiadam. Preferuję świeżutkie jedzonko. :yes:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 23:47

szymon1977 napisał(a):Prawda jest taka, że (...) strzałka c-12 (...) pokazuje (...) organizację ruchu, do której ma się dostosować poczynania pomiędzy wjeżdżaniem a zjeżdżaniem z ronda.

Dokładnie tak.
Więc w żaden sposób nie narzuca kierunku jazdy, a tylko organizację ruchu.
Kierunki jazdy pozostają ogólnie przyjęte.
Cieszę się, że po ponad 400 stronach wreszcie to do ciebie dotarło :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze