Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez JAKUB » poniedziałek 07 grudnia 2015, 21:08

Możesz prawym zamiatac wkoło ronda, (ja zrobiłem sobie nawet kilka kółek), ale
1.Twoje zachowanie na rondzie jest wtedy typowe (standardowe), czy nie?
2.Na egzaminie zdający tak pojedzie to w arkuszu wpiszesz wtedy - p, czy n?
....
3.Doszly mnie słuchy (mam nadzieje plotki) że te "kółka" to na kierunkowskazie włączonym lewym wymagają na egzaminie państwowy?
JAKUB

Postprzez sankila » wtorek 08 grudnia 2015, 03:16

JAKUB napisał(a):Możesz prawym zamiatac wkoło ronda
Ad. 1 zależy od okoliczności; mogę szukać właściwego zjazdu i objazd ronda prawym pasem jest najlepszym rozwiązaniem.
Ad. 2. Egzaminator wpisze N, ale nie za złamanie przepisów, tylko za zachowanie w stosunku do innych kierujących - to niepotrzebne utrudnianie ruchu.
Ad. 3. Nie ma przepisu o sygnalizowaniu jazdy zgodnie/przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Jest przepis o sygnalizowaniu "zawczasu i wyraźnie". Stąd na mini-rondach praktykuje się "lotną zmianę kierunkowskazów".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez JAKUB » wtorek 08 grudnia 2015, 06:22

sankila napisał(a):
JAKUB napisał(a):Możesz prawym zamiatac wkoło ronda
Ad. 1 zależy od okoliczności; mogę szukać właściwego zjazdu i objazd ronda prawym pasem jest najlepszym rozwiązaniem.
Czy standartowym, tzn. często pojazdy tak jeżdżą?
Ad. 2. Egzaminator wpisze N, ale nie za złamanie przepisów, tylko za zachowanie w stosunku do innych kierujących - to niepotrzebne utrudnianie ruchu.
też wpisuje "n" i jade dalej.
. 3. Nie ma przepisu o sygnalizowaniu jazdy zgodnie/przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Jest przepis o sygnalizowaniu "zawczasu i wyraźnie". Stąd na mini-rondach praktykuje się "lotną zmianę kierunkowskazów".
Co to takiego "lotna zmiana..."? Czy za "niewylatanie" na "rondzie" (średnie standardowe - wew. średn. 20-40 m.) wpisuje się "n"?
JAKUB

Postprzez SJS » wtorek 08 grudnia 2015, 11:13

JAKUB napisał(a):Możesz prawym zamiatac wkoło ronda, (ja zrobiłem sobie nawet kilka kółek), ale
1.Twoje zachowanie na rondzie jest wtedy typowe (standardowe), czy nie?
2.Na egzaminie zdający tak pojedzie to w arkuszu wpiszesz wtedy - p, czy n?
....
3.Doszly mnie słuchy (mam nadzieje plotki) że te "kółka" to na kierunkowskazie włączonym lewym wymagają na egzaminie państwowy?

1. Jak ktoś nie ma ochoty zmieniać pasa ruchu ma rondzie, niech sobie jedzie prawym. Nie mam nic przeciwko temu. Jedzie zgodnie z przepisami, więc nic mi do tego.
2. Skoro jedzie zgodnie z przepisami - tylko P, nie ma prawa wpisać N.
3. W mojej miejscowości L-ki nie włączają lewego kierunkowskazu na rondzie.
SJS

Postprzez JAKUB » wtorek 08 grudnia 2015, 13:42

SJS napisał(a):
JAKUB napisał(a):Możesz prawym zamiatac wkoło ronda, (...)
2.Na egzaminie zdający tak pojedzie to w arkuszu wpiszesz wtedy - p, czy n?(...)
2. Skoro jedzie zgodnie z przepisami - tylko P, nie ma prawa wpisać N. (...).
Mówisz proszę w prawo. Kursant robi kółko i wyjeżdża we właściwą drogę
Pozytywnie jest wykonane zadanie i wykonane polecenie skrętu w prawo?
Wpiszesz "p" czy "n"?
JAKUB

Postprzez szymon1977 » środa 09 grudnia 2015, 02:31

JAKUB napisał(a):Czy standartowym, tzn. często pojazdy tak jeżdżą?
A standardowo to wszyscy lecą setą przez obszar zabudowany, a kto nie leci to wszystkim ruch utrudnia. Tylko co to ma wspólnego z przepisami? Jazdy prawym pasem dookoła nic nie zabrania, więc ocena negatywna za jazdę prawym pasem nie może być negatywna. Może być co najwyżej negatywna za inne fakty towarzyszące jeździe prawym pasem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » środa 09 grudnia 2015, 17:07

szymon1977 napisał(a):(...) wszyscy lecą setą (...)kto nie leci to wszystkim ruch utrudnia. Tylko co to ma wspólnego z przepisami?
...brak konsekwencji, bo sam piszesz, że jednak - "ktoś nie..."
szymon1977 napisał(a):(...)Może być co najwyżej negatywna za inne fakty towarzyszące jeździe prawym pasem.
Tu się zgadzamy w arkuszu wpisujemy "n" i zadanie powtarzamy.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » środa 09 grudnia 2015, 17:21

To co jest "N" skoro fakt zajmowania prawego pasa ruchu z dwoch prowadzacych dookola wyspy podczas jazdy dookola wyspy sam w sobie jest "P" (nie jest niezgodny z przepisami)? A gdy na rondzie i w poblizu jest tylko jazda egzaminacyjna? Posiadasz uprawnienia egzaminatora?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » środa 09 grudnia 2015, 17:36

szymon1977 napisał(a):To co jest "N" skoro fakt zajmowania prawego pasa ruchu z dwoch prowadzacych dookola wyspy podczas jazdy dookola wyspy sam w sobie jest "P" (nie jest niezgodny z przepisami)? (...)
już wpisalismy "n" "małe" i jedziemy dalej bo rondo musimy powtórzyć za
szymon1977 napisał(a):(...)Może być co najwyżej negatywna za inne fakty towarzyszące jeździe prawym pasem.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » środa 09 grudnia 2015, 18:17

szymon1977 napisał(a):To co jest "n" skoro fakt zajmowania prawego pasa ruchu z dwoch prowadzacych dookola wyspy podczas jazdy dookola wyspy sam w sobie jest "p" (nie jest niezgodny z przepisami)? A gdy na rondzie i w poblizu jest tylko jazda egzaminacyjna? Posiadasz uprawnienia egzaminatora?
szymon1977

Postprzez JAKUB » środa 09 grudnia 2015, 19:27

1. Zgadzam się z Tobą, że jazda prawym psem sama w sobie nie jest błędem (jednakże jest to nietypowe zachowanie) Wyobraź sobie, że jak szkoliłem to wydawałm polecenie: -"proszę kręcimy się wkoło po rondzie". A to po to, aby kursant nabrał odwagi w zachowaniu wobec innych kierujacych i zobaczył jak inni sie zachowują. Jeździliśmy lewym i prawym pasem - nie robiąc "lotnych zmian... " (kol.@sankila,... ? )
Jak ocenisz , którym pasem było bezpieczniej?
Czy egzaminator wydaje takie polecenie?
(uważam, nie - bo jak i po co?)

2. pyt. - Przepraszam, ale nie rozumiem o co pytasz?
3. pyt. - każdy posiada te uprawnienia. Ty również oceniać, stopniujesz, krytykujesz, uzasadniasz, dowodzisz...
JAKUB

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 grudnia 2015, 00:33

JAKUB napisał(a):2. pyt. - Przepraszam, ale nie rozumiem o co pytasz?
Za co dasz "n" jezeli jazda egzaminacyjna bedzie jedynym pojazdem na rondzie i w poblizu?
szymon1977

Postprzez aguusia88 » czwartek 10 grudnia 2015, 00:46

mam do was pytanie, przejezdzam przez dwa ronda, na pierwszym zawracam bo kogos podrzucam a to miejsce jest po drugiej stronie drogi. wlaczam lewy kierunkowskaz i objezdzam rondo do okola. zjezdzajac wlaczam prawy kierunkowskaz. jest to male rondko, tiry musza po wysepce jezdzic. potem dojezdzam do drugiero ronda, jest duze, nie ma pasow, wylozone kostka , dwa auta obok siebie przejada, po nim tez tiry jezdza. ja zjezdzam w 3 zjazd, wlaczam lewy kierunkowskaz , nie wazne czy jade srodkiem, bardziej na lewo czy na prawo, zawsze Janusz z 1 wjazdu wpycha sie i mi zajedzie droge, ja moge gwałtownie zahamować albo odbic na lewo i razem omijamy 2 zjazd i zajezdzam jemu druge bo musze zjechac zaraz w 3. ja zajmuje prawy pas, zeby nie blokowac wiecznie spieszacych sie w superfurze, jest torowisko i stop i niektorzy nawet nie zatrzymuja sie. co robię nie tak?
przez zjazd moga dwa auta osoboqe przejechac ale jest tez torowisko pod katem i ntroche jade srodkiemie bardzo chce stracic panowanie nad pojazdem (wiadomo o co chodzi)
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez JAKUB » czwartek 10 grudnia 2015, 01:06

2.pyt. odp.
ktoś napisał(a):Chodziło mi o sytuację, gdy wjeżdżam na rondo, jadę dookoła wyspy i skręcam w :
- pierwszy zjazd
- drugi zjazd
- trzeci zjazd
- czwarty zjazd
- wykonuję pełne okrążenie i skręcam w pierwszy zjazd.
- wykonuję pełne okrążenie i skręcam w drugi zjazd.
- wykonuję pełne okrążenie i skręcam w trzeci zjazd. Itd.
wykonane podczas nauki , egzaminu z jazdy
Tu się zgadzamy w arkuszu wpisujemy "n" i zadanie powtarzamy.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 grudnia 2015, 01:41

Co to za fakty gdy jazda egzaminacyjna jest jedynym pojazdem na rondzie i w pobliżu?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze