szerszon napisał(a):Na podstawie jednego z nielicznych , w dodatku nieprawidłowo oznakowanych skrzyzowań chcesz ustanowić jedno ogólne prawo? Co tam w takim układzie robi C-9 albo C-12 ?
To jest
standardowe skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Że obecnie raczej się już takich rond nie buduje i "gimby nie znajo", nie znaczy, że jest nieprawidłowo oznakowane.
Nie chcę ustanowić "jednego ogólnego prawa" - ponieważ
jedno ogólne prawo zostało ustanowione dawno temu (art 25) i
WSZYSTKIE skrzyżowania mu podlegają.
Widzisz gdzieś
w PoRD odmienne regulacje pp dla różnych skrzyżowań? Bo ja nie.
Znaki C12 i C9 - wyznaczają kierunki: jeden ruchu, drugi - jazdy. Nie mają związku z ustalaniem pierwszeństwa
A ja zadałam pytanie o zasady pp na tym rondzie.
Jeśli bym musiał to na podstawie Art 25.1
No to proszę, wskaż - na podst. par. 25.1:
- dlaczego każdy pojazd na skrzyżowaniu, niezależnie od kierunku jazdy, musi ustąpić każdemu pojazdowi, wjeżdżającemu na skrzyżowanie, niezależnie, z której strony nadjechał i jaki jest jego kierunek jazdy? - nie tak stanowi art 25.
- dlaczego pojazd na skrzyżowaniu musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu, chociaż obwiednia jest zajęta? - nie tak stanowi art 25.
- dlaczego jadący na wprost musi ustąpić pierwszeństwa skręcającemu w lewo? - nie tak stanowi art 25.
Ostatnie pytanie: dlaczego organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu JEST zgodna z art. 25?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".