Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » piątek 06 listopada 2015, 00:42

szerszon napisał(a):Podaj jeszcze ten przepis sankcjonujący ten kierunek jazdy na skrzyżowaniu.
Jezeli cos wymaga "usankcjonowania" to jazda na skrzyzowaniu bez kierunku jazdy.
szerszon napisał(a):Było zdjęcie zakrętu.
A obiecales strzalke obrazujaca Twoj kierunek jazdy inny od Twojego kierunku ruchu. I co? Jakos nie widac.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 00:59

Jezeli cos wymaga "usankcjonowania" to jazda na skrzyzowaniu bez kierunku jazdy.
Czekam dalej na przepis o kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Jest za to o kierunku jazdy przez skrzyżowanie i o zmianie kierunku jazdy. To wynika z przepisów.
A obiecales strzalke obrazujaca Twoj kierunek jazdy inny od Twojego kierunku ruchu. I co? Jakos nie widac.
Do tej pory wierzyłem w twoją inteligencję. Nie dawaj mi powodów,że bezpodstawnie.
Zapostować ci jeszcze raz zdjęcie z F-10 i T-18 ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 listopada 2015, 01:56

szerszon napisał(a):Zapostować ci jeszcze raz zdjęcie z F-10 i T-18 ?
Obiecales udowodnic, ze Twoj kierunek jazdy moze byc inny od Twojego kierunku ruchu a nie od kierunku ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu.
.....
szerszon napisał(a):Czekam dalej na przepis o kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
Prosze bardzo - Art.22.5. A moze zmiany kierunku jazdy na skrzyzowaniu nie trzeba sygnalizowac?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 08:21

Obiecales udowodnic, ze Twoj kierunek jazdy moze byc inny od Twojego kierunku ruchu a nie od kierunku ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu.
Dalej nie możesz zrozumieć, że kierunek ruchu mają uczestnicy ruchu a nie skrzyżowanie ? :lol:
Dalej nie potrafisz sie odnieść do testu łosia, C-9 itp ? Boisz sie podnieść rękawicy, ponieważ wyjdzie na to, że twoja obecność na tego typu forum to jedna wieka pomyłka.
Gdzie masz znowu napisane o kierunku ruchu NA skrzyżowaniu ? Nie potrafiłeś wskazać, gdzie jest o kierunku jazdy..teraz klepiesz o kierunku ruchu. A w paragrafie jest napisane o ruchu odbywającym sie w kierunku. Dalej z uporem godnym podziwu łamiesz wykładnię prawa.
Prosze bardzo - Art.22.5. A moze zmiany kierunku jazdy na skrzyzowaniu nie trzeba sygnalizowac?
Zacytuj i wskaż, gdzie jest napisane o kierunkach jazdy na skrzyżowaniu.
Może ja ci zacytuję, a ty wskaż.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Poza tym co za volta...do tej pory pisałeś,że tylko zamiar mamy sygnalizować, a będąc na skrzyżowaniu podobno ten obowiązek zanika :lol: :lol: :lol:
I jeszcze jedno... niezrozumiałym jest fakt, że wiążesz zmianę kierunku jazdy ze skrzyżowaniem. Sam pisałeś, że w przepisach nie ma powiązania. :wink:
Prawda ? Czy zarzucisz mi, że zmyślam i tobie przypisuję nie twoje słowa ? :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez Kajto » piątek 06 listopada 2015, 08:45

Coraz częściej przed rondami turbinowymi pojawiają się poprawne znaki P-8, pokazujące co się dzieje na skrzyżowniu.

- na wjeździe w prawo, potem dookoła wyspy i na końcu w prawo w odpowiedni wylot:

Obrazek

Ktoś tu widzi skręt w lewo?
Kajto

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 08:48

Nie widzę na tym zdjęciu, aby gdziekolwiek było w prawo.Strzałki pokazują na wprost i w lewo.
Ktoś tu widzi skręt w lewo?
Ty nie widzisz ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 listopada 2015, 10:16

Kajto napisał(a):...przed rondami turbinowymi pojawiają się poprawne znaki P-8...
Nie sa one poprawne bo strzalka p-8 pokazuje, w ktora strone jedziesz PRZEZ skrzyzowanie a nie co robisz NA skrzyzowaniu. To co robisz NA skrzyzowaniu jest efektem zastosowania sie do strzalek c-12 i zadnego zwiazku ze strzalkami p-8 nie ma.
.....
szerszon napisał(a):...że kierunek ruchu mają uczestnicy ruchu a nie skrzyżowanie ?
A na znaku pokazano w jakim kierunku ruch odbywa sie na skrzyzowaniu a nie w jakim kierunku ma odbyc ruch na skrzyzowaniu konkretny uczestnik ruchu.
szerszon napisał(a):...gdzie jest napisane o kierunkach jazdy na skrzyżowaniu.
A gdzie z pominieciem kierunku jazdy na skrzyzowaniu?
szymon1977

Postprzez Kajto » piątek 06 listopada 2015, 10:34

szymon1977 napisał(a):
Kajto napisał(a):...przed rondami turbinowymi pojawiają się poprawne znaki P-8...
Nie sa one poprawne bo strzalka p-8 pokazuje, w ktora strone jedziesz PRZEZ skrzyżowanie.
No właśnie. Przez skrzyżowanie!
A przez takie skrzyżowanie jadę tak:
- w prawo na wlocie, dookoła wyspy i w prawo w odpowiedni wylot.
Tylko takie strzałki powinny być stosowane przed rondami turbinowymi - pokazujące to co się rzeczywiście na skrzyżowaniu dzieje.

Zwykła strzałka w lewo przed rondem jest niepoprawna i potem taki delikwent twierdzi, że na rondzie skręcił w lewo. :D :D :D
Kajto

Postprzez szymon1977 » piątek 06 listopada 2015, 11:05

Kajto napisał(a):...jadę tak:
- w prawo na wlocie, dookoła wyspy i w prawo w odpowiedni wylot.
Tak to jedziesz NA skrzyzowaniu a PRZEZ skrzyzowanie jedziesz po prostu w lewo.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 16:02

szymon1977 napisał(a):Nie sa one poprawne bo strzalka p-8 pokazuje, w ktora strone jedziesz PRZEZ skrzyzowanie a nie co robisz NA skrzyzowaniu.

Podczas jazdy przez skrzyżowanie zmieniam kierunek jazdy w lewo. To tylko tyle. Wymyślasz sobie na skrzyżowaniu, bo nie ogarniasz organizacji ruchu. A przepisu jak nie było tak nie ma.
To co robisz NA skrzyzowaniu jest efektem zastosowania sie do strzalek c-12 i zadnego zwiazku ze strzalkami p-8 nie ma.
A jednak kierunek jazdy jest zgodny z tym co strzałki na C-12 pokazują.. :lol: :lol: :lol:
A na znaku pokazano w jakim kierunku ruch odbywa sie na skrzyzowaniu a nie w jakim kierunku ma odbyc ruch na skrzyzowaniu konkretny uczestnik ruchu.
Ale dalej to nie skrzyżowanie ruch odbywa :lol: :lol: :lol:
A gdzie z pominieciem kierunku jazdy na skrzyzowaniu?[
Nie ma co pomijać. Używasz określeń , które nie istnieją.
To twoje "na skrzyzowaniu" to jeden z elementów przejazdu przez skrzyzowanie...a że ty sobie zawsze dzielisz wszystko..bez sensu.
szerszon

Postprzez sankila » piątek 06 listopada 2015, 18:28

szerszon napisał(a):Na podstawie jednego z nielicznych , w dodatku nieprawidłowo oznakowanych skrzyzowań chcesz ustanowić jedno ogólne prawo? Co tam w takim układzie robi C-9 albo C-12 ?
To jest standardowe skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Że obecnie raczej się już takich rond nie buduje i "gimby nie znajo", nie znaczy, że jest nieprawidłowo oznakowane.

Nie chcę ustanowić "jednego ogólnego prawa" - ponieważ jedno ogólne prawo zostało ustanowione dawno temu (art 25) i WSZYSTKIE skrzyżowania mu podlegają.
Widzisz gdzieś w PoRD odmienne regulacje pp dla różnych skrzyżowań? Bo ja nie.
Znaki C12 i C9 - wyznaczają kierunki: jeden ruchu, drugi - jazdy. Nie mają związku z ustalaniem pierwszeństwa
A ja zadałam pytanie o zasady pp na tym rondzie.
Jeśli bym musiał to na podstawie Art 25.1

No to proszę, wskaż - na podst. par. 25.1:
- dlaczego każdy pojazd na skrzyżowaniu, niezależnie od kierunku jazdy, musi ustąpić każdemu pojazdowi, wjeżdżającemu na skrzyżowanie, niezależnie, z której strony nadjechał i jaki jest jego kierunek jazdy? - nie tak stanowi art 25.
- dlaczego pojazd na skrzyżowaniu musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wjeżdżającemu, chociaż obwiednia jest zajęta? - nie tak stanowi art 25.
- dlaczego jadący na wprost musi ustąpić pierwszeństwa skręcającemu w lewo? - nie tak stanowi art 25.

Ostatnie pytanie: dlaczego organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu JEST zgodna z art. 25?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » piątek 06 listopada 2015, 19:40

szerszon napisał(a):Używasz określeń , które nie istnieją.
O czym Ty mowisz? Nie istnieje okreslenie "kierunek jazdy"? Istnieje. Problem w tym, ze Ty swojego kierunku jazdy nie potrafisz na skrzyzowaniu okreslic. Ciekawe dlaczego skoro widac, ze jedziesz w takim kierunku jak strzalki c-12 pokazuja.
szerszon napisał(a):...zmieniam kierunek jazdy...
Skad niby masz wiedziec, ze zmieniasz kierunek jazdy skoro nie wiesz jaki masz kierunek jazdy?
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 listopada 2015, 20:35

szymon1977 napisał(a):O czym Ty mowisz? Nie istnieje okreslenie "kierunek jazdy"?
Wiem o czym mówię..mówię o kierunku jazdy NA skrzyżowaniu. Możesz nie manipulować i nie wciskać mi tego , czego nie pisałem ? Przecież ciągle masz o to pretensje i twoje cytaty uważasz za nie swoje.
Problem w tym, ze Ty swojego kierunku jazdy nie potrafisz na skrzyzowaniu okreslic.
Zmieniając kierunek jazdy jestem w trakcie jego zmiany-dlatego póki go nie wykonam to jeszcze nie mogę mówić o konkretnym. Jestem w trakcie zmiany w lewo. Ty też do tej pory nie potrafisz tego zrobić, a udajesz ,że potrafisz.
Ciekawe dlaczego skoro widac, ze jedziesz w takim kierunku jak strzalki c-12 pokazuja.
Te strzałki nie pokazują kierunku jazdy.Piszesz o kierunku a nie o kierunku jazdy ..to zupelnie co innego, a ty tym pojęciom nadajesz to samo znaczenie. łamiesz wykładnie ? Łamiesz.
Skad niby masz wiedziec, ze zmieniasz kierunek jazdy skoro nie wiesz jaki masz kierunek jazdy?
Bo zgodnie z Art 22.5 zasygnalizowałem zamiar i sygnalizuję do zakończenia manewru.Nie wiem jaki mam kierunek jazdy NA skrzyżowaniu. Niby skąd mam wiedzieć o czymś co nie istnieje ? :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 listopada 2015, 21:40

A dlaczego niby kierunek jazdy ma na skrzyzowaniu nie istniec? Tylko dlatego, ze Ty nie potrafisz go okreslic?
szymon1977

Postprzez Kajto » piątek 06 listopada 2015, 23:03

szerszon napisał(a):Nie wiem jaki mam kierunek jazdy NA skrzyżowaniu.

Czasami nie taki?

Obrazek
Kajto

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze