Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » niedziela 25 października 2015, 12:18

tomekkoz napisał(a):
tomekkoz napisał(a): Czyli wg ciebie pojazd po opuszczeniu skrzyżowania nadal odbywa ruch w kierunku wskazanym na znaku C-12?
Jak powiedziało się A trzeba powiedzieć B.

Przecież już ci odpowiadałem...
Na skrzyżowaniu ruch odbywa się wokół wyspy lub placu...
Po opuszczeniu ruch nie odbywa się wokół wyspy lub placu.
Ty z uporem maniaka chcesz sygnalizować kierunkowskazem zmianę z "wokół" na "nie wokół", a ja tego nie kupuję.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » niedziela 25 października 2015, 12:25

Na skrzyżowaniu z C-12 pojazd odbywa ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Dlatego cały czas pytam, a ty usiłujesz uniknąć odpowiedzi:
Czy wg ciebie pojazd po opuszczeniu skrzyżowania nadal odbywa ruch w kierunku wskazanym na znaku C-12?
Ostatnio zmieniony niedziela 25 października 2015, 12:52 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 2 razy
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 12:27

papadrive napisał(a):Czy uważasz, że gdyby ruch i jazda były zawsze tożsame, to dlaczego jest B-1 (zakaz ruchu) i B-2 zakaz wjazdu?
W przypadku b-2 choc nie mozna wjechac to ruch na drodze sie odbywa (pojazdy jezdza), a w przypadku b-1 ruch na drodze sie nie odbywa (pojazdy nie jezdza) i dlatego wjechac nie mozna... chociaz zaraz, czasem mozna.
papadrive napisał(a):Wreszcie D-3 informuje o drodze o jednym kierunku ruqchu, a dlaczego nie jazdy?
Bo nawet na drodze, na ktorej ruch odbywa sie w dwoch kierunkach (czesc pojazdow jedzie w jednym kierunku, czesc pojazdow jedzie w drugim kierunku) zaden pojazd nie jest w stanie jechac w dwoch kierunkach (pojazd moze jechac albo w jednym kierunku albo w drugim, ewentualnie moze zaprzesrac jazde w jednym kierunku a zaczac jazde w drugim kierunku).
.....
Moze zacznie switac, ze okreslenie "kierunek jazdy" odnosi sie do poczynan konkretnego uczestnika ruchu, ktorym jestes Ty, a okreslenie "kierunek ruchu" zjawiska odbywajacego sie na drodze bedacego suma poczynan wszystkich uczestnikow ruchu.
.....
dylek napisał(a):Po opuszczeniu ruch nie odbywa się wokół wyspy lub placu.
Ale jaja! Czyli jak opuscisz skrzyzowanie to znak zdejmuja i mozna walic prosto przez wyspe? Naucz sie j. polskiego bo tresci, ktore przekazujesz roznia sie od tych, ktore chcesz przekazac... tak samo jak tresci, ktore odczytujesz roznia sie od przekazanych.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 25 października 2015, 12:39

tomekkoz napisał(a):A czemu pomijasz najistotniejszą rzecz?
Na skrzyżowaniu z C-12 pojazd odbywa ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Najistotniejsze to jest to, że ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu... po czym następuje rozstrzygnięcie w jaki sposób (zgodnie lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Cały czas próbujesz na siłę przerobić prawo tak, by pasowało do tezy, iż na rondzie możesz albo jeździć "prosto", albo w dowolnym momencie zmienić sobie to "prosto" na "w prawo" po uprzednim obowiązkowym zasygnalizowaniu.

Proponuję ci więc coś takiego :
Na rondzie obowiązują następujące kierunki jazdy :
Obrazek
Masz problem z głowy...wsio ci zagra...
Ale dopóki przepisy są inaczej spisane, to nijak swych teorii w nie nie dopasujesz.

@szymon1977 - masz rację....zabrakło we wpisach opisujących ruch wokół słowa "jego".
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » niedziela 25 października 2015, 12:52

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):A czemu pomijasz najistotniejszą rzecz?
Cały czas próbujesz na siłę przerobić prawo tak, by pasowało do tezy, iż na rondzie możesz albo jeździć "prosto", albo w dowolnym momencie zmienić sobie to "prosto" na "w prawo" po uprzednim obowiązkowym zasygnalizowaniu.
Proponuję ci więc coś takiego :
Na rondzie obowiązują następujące kierunki jazdy :
Obrazek
Masz problem z głowy...wsio ci zagra....

Ja nic nie przerabiam. Cały czas cytuję §36.1 To ty próbujesz manipulować i wstawiać jakieś nonsensy.
W §36.1 wyrażnie wskazano w jakim kierunku pojazdy odbywają ruch na takim skrzyżowaniu:
Na skrzyżowaniu z C-12 ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Obrazek

Czy wg ciebie pojazd po opuszczeniu skrzyżowania nadal odbywa ruch w kierunku wskazanym na znaku C-12?
tomekkoz

Postprzez kg1956 » niedziela 25 października 2015, 13:02

W kierunku wskazanym na znaku, a nie odwrotnym.
kg1956

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 13:12

Po opuszczeniu skrzyzowania pojazd odbywa ruch na drodze w kierunku wskazanym (byc moze) na znaku d-3, natomiast ruch na skrzyzowaniu nadal odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku c-12. Litosci... ruch odbywajacy sie na skrzyzowaniu to nie ruch pojazdu odbyty na skrzyzowaniu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 25 października 2015, 13:14

Odbywa się w kierunku....co rusz to jakiś dojedzie...aż do zapełnienia obwiedni....potem to się odbywa w tym kierunku, aż komuś paliwa zabraknie...i już się nie odbywa tylko wsio stoi.
I nie mów mi, że pojazdy zmieniają sobie kierunek i opuszczają rondo....nie ma takiej opcji...odbywa się tylko w kierunku ze znaku...w żadnym innym. Próba zmiany musiała by się zacząć jeszcze na skrzyżowaniu, a na nim nie ma opcji - musi się odbywać jak pokazano na znaku - znak nie przewidział zjeżdżania...
Możesz zaproponować coś w tym stylu:
Obrazek
Tyle, że te strzałki dookoła nie są prosto, więc niemiganie jeżdżenia wokół średnio ci sankcjonują - dlatego zaproponowałem poprzedni znak.

Zrozumiałem - i również nie kupiłem.
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » niedziela 25 października 2015, 13:18

tomekkoz napisał(a):Bzdura.
Na pierwszym skrzyżowaniu jedzie się w kierunku wskazanym na znaku C-12, a na drugim nie.
Bo na drugim nie ma znaków C-12, choć pojazdy wykonują identyczny tor jazdy na obu skrzyżowaniach. Podobnie z rondami kwadratowymi, co do których twierdziłeś nieraz, że są oznakowane zgodnie z rozporządzeniem "220", w którym popełniono błąd (rys. 8.5.4.) - ronda takie pokonuje się identycznie (mając na uwadze manewr zmiany kierunku jazdy) niezależnie od tego, czy na wlotach ustawiono C-12 czy D-1/A-7/B-20.
tomekkoz napisał(a):Poza tym na drugim zmanipulowałeś i narysowałeś nieprawidłowo pasy ruchu (dookoła wyspy).
Co narysowałem? :shock: "Problem" w tym, że nie narysowałem pasów wzdłuż drogi z pierwszeństwem. To w końcu pasy ruchu wyznaczają kierunek jazdy czy strzałki na C-12?
tomekkoz napisał(a):Pojazd na skrzyżowaniu z C-12, odbywa ruch dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12(mówi o tym §36.1).
Natomiast po wyjeździe ze skrzyżowania już nie.
Tak więc jasne staje się, źe przy opuszczaniu skrzyżowania zmienił kierunek jazdy.
Pojazd na jezdni jednokierunkowej z D-1, odbywa ruch w kierunku określonym na znaku.
"Natomiast po wyjeździe" z odcinka jednokierunkowego i wjechaniu na dwukierunkowy (A-20) w obrębie tej samej jezdni - już nie.
"Tak więc jasne staje się, źe" przy wjeździe na odcinek dwukierunkowy zmienił kierunek jazdy. :shock:
szymon1977 napisał(a):Jedno to skrzyzowanie a drugie skrzyzowania karykatura. Poczytaj w "220" jak maluje sie pasy ruch na skrzyzowaniu zanim zaczniesz bawic sie w drogowcow malujacych pasy.
Może znajdziesz zapis lub przynajmniej rysunek, z których wynika, że na pierwszym skrzyżowaniu należy malować pasy w tzw. "pierścieniowy" sposób.
Ostatnio zmieniony niedziela 25 października 2015, 13:24 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 13:21

Doskonaly znak dla Ciebie Dylek - przeciez to Tobie c-12 pokazuje w jakim kieruku masz odbyc ruch wiec to Ty zjechac z ronda przy obecnym c-12 nie mozesz. Po raz kolejny wykazales, ze nie rozumiesz tego co czytasz a bledy powielasz w swoich wypowiedziach. Brawa za samoboja!
szymon1977

Postprzez tomekkoz » niedziela 25 października 2015, 13:26

dylek napisał(a): I nie mów mi, że pojazdy zmieniają sobie kierunek i opuszczają rondo....nie ma takiej opcji...odbywa się tylko w kierunku ze znaku...w żadnym innym. Próba zmiany musiała by się zacząć jeszcze na skrzyżowaniu, a na nim nie ma opcji - musi się odbywać jak pokazano na znaku - znak nie przewidział zjeżdżania...
Oczywiście, że przewidział. Po zastosowaniu się do znaku przy wjeździe na skrzyżowanie, dyspozycja nie zakłada jazdy w tym kierunku w nieskończoność.
Jak zastosujesz się do znaku c-2 to też jedziesz w tym kierunku, aż ci paliwa zabraknie? Wypisujesz nonsensy.

No i w dalszym ciągu nie doczekłem się odpowiedzi:
Na skrzyżowaniu z C-12 ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Obrazek

tomekkoz

Postprzez dylek » niedziela 25 października 2015, 13:32

tomekkoz napisał(a):Oczywiście, że przewidział. Po zastosowaniu się do znaku przy wjeździe na skrzyżowanie, dyspozycja nie zakłada jazdy w tym kierunku w nieskończoność.
Jak zastosujesz się do znaku c-2 to też jedziesz w tym kierunku, aż ci paliwa zabraknie? Wypisujesz nonsensy.

Przy c-2 to na skrzyżowaniu skręcam w prawo jak strzałka pokazuje.
Ty przy c-12 kręcisz się w kółko na skrzyżowaniu jak strzałki pokazują...
Koniec. Kropka.

@szymon1977 - coś odleciałeś - mi C-12 pokazuje organizację ruchu na skrzyżowaniu, a nie kierunek dla mnie...
dylek
Moderator

Postprzez tomekkoz » niedziela 25 października 2015, 13:36

dylek napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Oczywiście, że przewidział. Po zastosowaniu się do znaku przy wjeździe na skrzyżowanie, dyspozycja nie zakłada jazdy w tym kierunku w nieskończoność.

Przy c-2 to na skrzyżowaniu skręcam w prawo jak strzałka pokazuje.

I po zastosowaniu się do znaku jedziesz w tym kierunku aż ci paliwa zabraknie?

Widzisz więc lukę w swoim myśleniu?
tomekkoz

Postprzez dylek » niedziela 25 października 2015, 13:43

Po skręceniu w prawo wypełniłem nakaz skrętu w prawo - skręciłem. Nie nakazuje mi skręcać tylko skręcić.
Ty masz jeździć wokół wyspy w kierunku ze znaku....kiedy wypełnisz ? Wg mnie nigdy...
Gdyby było napisane, że się odbędzie...no miałbyś szansę....ale jest odbywa się....jak u Owsiaka...do końca świata i jeszcze dzień dłużej... :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 października 2015, 14:06

dylek napisał(a):...mi C-12 pokazuje organizację ruchu na skrzyżowaniu, a nie kierunek dla mnie...
To c-12 juz nie "nakazuje odbyc ruch w kierunku"? Wow!
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze