Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 23:11

szymon1977 napisał(a):Tak, wiem, "tlumaczyles" wiele razy. Ruch odbywa sie w kierunku pokazanym na znaku, ale na znaku nie pokazano kierunku ruchu, tylko z ktorej strony ominac wyspe.
No to sie w końcu naucz i nie będzie "tłumaczenia" tylko tłumaczenie które dotarło. :lol:
A jednak kierunek jazdy NA skrzyzowaniu masz taki jak strzalki na c-12 pokazuja, i to niezaleznie jaki masz kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie.
To bzdura..nie jesteś w stanie podać przepisu,który powiązałby C-12 z kierunkiem jazdy na skrzyzowaniu. Mieszasz pojęcia nadając im te same znaczenie...jako wybitny prawnik powinieneś wiedzieć,że w prawie nie daje sie tego samego znaczenia dwóm, trzem oddzielnym określeniom..a ty to robisz.Dlatego wychodzą ci bez przerwy brednie..a my mamy ubaw.
. Jedziesz PRZEZ skrzyzowanie w prawo, w lewo lub na wprost a NA skrzyzowaniu jedziesz tak jak strzalki na c-12 pokazuja. Dlaczego skoro c-12 nie ma nic wspolnego z kierunkiem jazdy? Jedz w przeciwnym!
Jadąc przez skrzyzowanie jestem także na skrzyzowaniu :lol: nie zauważyłeś ?....przejazd przez skrzyzowanie jest procesem ciągłym w którym zawiera się twoje niczym nie poparte "własny kierunek jazdy na skrzyzowaniu" ...sam sobie to wymysliłeś, aby uzasadnić, że na skrzyzowaniu po obwiedni jedziesz na wprost..a to bzdura, która jest sprzeczna z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie. C-12 to organizacja ruchu, abys nie pojechał pod prąd..a występując z A-7 określa pierwszeństwo..nic więcej C-2 czy C-9 razem z A-7 nie mają takiej mocy, aby określić pierwszeństwo na skrzyzowaniu tego typu. Zastosowanie tych znaków znaczyłoby,ze obwiednia jest drogą..nawet jednokierunkową... a jak wynika z paragrafu 36 -nie jest.
Co nie znaczy, ze dwa rozne zjawiska nie moga odbywac sie w tym samym kierunku.
Zjawiskiem to jesteś ty ze swoimi teoriami :lol: Ruch odbywający sie w kierunku to nie kierunek jazdy przez skrzyzowanie...tak samo jak ruch prawostronny ( Art 16) to tez nie kierunek jazdy przez skrzyzowanie :lol: :lol: :lol: Gdyby było jak piszesz byłby konflikt przepisów, którego nie ma. :lol:
Zgadza sie... ale tylko prawie sie zgadza bo sygnalizowac mamy zmiene kierunku jazdy a nie kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie.
Kierunek jazdy przez skrzyzowanie jest ściśle związany ze zmiana kierunku jazdy jeśli mój kierunek jazdy jest inny niz na wprost... to nie ja chćę sygnalizować kierunek jazdy na wprost :lol: :lol: :lol: Jeśli jadę pasem ruchu na którym jest P-8c i wykonany kierunek jazdy przez skrzyzowanie spowoduje ,że skręcę w lewo, zmienie kierunek jazdy to ja nie widze problemu... ty masz je ciągle :lol: :lol: :lol:

Wiem o czym piszesz... tylko, ze Art.22. nie ma zwiazku z kierunkiem jazdy PRZEZ skrzyzowanie. Wiec jak bedziesz mial zamiar skrecic w prawo zjezdzajac z ronda pierscieniowego postapisz nieco inaczej i to niezaleznie od kierunku jazdy PRZEZ skrzyzowanie
Nie masz zielonego pojęcia o czym sie tu pisze. To dla ciebie zjazd z ronda jest zmiana kierunku jazdy(i dla klona) . Z przepisów tego nie udowodnisz..tak samo jak nie uowodnisz,że jadąc po zakręcie zmieniasz kierunek jazdy...kiedy w końcu oprzesz się na przepisach ?
Bez przesady! Do art.22. nalezy stosowac sie w konkretnym miejscu, w ktorym dochodzi do skrecania czy zmiany kierunku jazdy.
Poważnie ? Znowu sobie wymysliłeś przepis..jest napisane o zmianie kierunku jazdy lub pasa ruchu..twoje skręcanie i zmiana kierunku jazdy jest tylo twoim wymysłem :lol: :lol: :lol:
Nadal nikt nie przedstawil potrzeby stosowania wykladni odmiennej od literalnej. Takze opisane przez Morawskiego zasady wykladni odmiennej od literalnej odstaw na bok.
A po co ? Przecież ty wybierasz sobie wykładnie pomijając te niewygodne i równasz sobie ruch odbywający się z kierunkiem ruchu i jazdy.
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 23:27

A strzalka w prawo przed zjazdem ze skrzyzowania? Swiadczy wprost, ze jednak mam racje.
To zostawiłem specjalnie oddzielnie...szymuś ..a Art 5 :lol: :lol: :lol: tyle twojej "racji" :lol: :lol: :lol: może ci zacytować o co chodzi ?
pssssy..jest materiał osk turbo spod Łodzi, gdzie instruktor wzorem szymona twierdzi ,że zjazd z ronda to w prawo, a przed zjazdem strzałka na wprost :lol: :lol: :lol: i szymuś ..teraz ja mam rację :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 01 września 2015, 00:16

szerszon napisał(a):...instruktor wzorem szymona twierdzi ,że zjazd z ronda to w prawo, a przed zjazdem strzałka na wprost...
A teraz znajdz przyklad, gdzie Szerszon twierdzi ze zjazd z ronda to ZAWSZE prosto a przed zjazdem strzalka w prawo. Jednak Szymon ma racje.
.....
szerszon napisał(a):To bzdura..nie jesteś w stanie podać przepisu,który powiązałby C-12 z kierunkiem jazdy na skrzyzowaniu.
Nie jestem...
szymon1977 napisał(a):A jednak kierunek jazdy NA skrzyzowaniu masz taki jak strzalki na c-12 pokazuja...

.....
szerszon napisał(a):Kierunek jazdy przez skrzyzowanie jest ściśle związany ze zmiana kierunku jazdy...
...poza Twoimi jazdami zadnego zwiazku nie ma. Wprost przeciwnie, zakaz wykladni synonimicznej wprost swiadczy, ze sa to dwa rozne pojecia. Musi wiec istniec sytuacja, w ktorej kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie nie pokrywa sie ze zmiana kierunku jazdy NA skrzyzowania. W przeciwnym przypaku Ustawodawca uzylby jednego okreslenia a nie dwoch roznych (zasada jezyka prawnego, z ktorej wynika zakaz wykladni synonimicznej).
szerszon napisał(a):Jadąc przez skrzyzowanie jestem także na skrzyzowaniu nie zauważyłeś ?
Zauwazylem. A zauwazyles, ze jadac np. w lewo PRZEZ skrzyzowanie niekoniecznie musisz jechac w lewo NA skrzyzowaniu?
.....
szerszon napisał(a):Mieszasz pojęcia nadając im te same znaczenie...
Dyskutujesz sam ze soba?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 01 września 2015, 00:37

A teraz znajdz przyklad, gdzie Szerszon twierdzi ze zjazd to ZAWSZE na wprost a przed zjazdem strzalka w prawo. Jednak Szymon ma racje.
szymuś..jesteś juz wręcz groteskowy ..polecam ci Art 5 raz za razem ,a do ciebie nie dociera..nie jest istotne, że twierdzisz że zjazd to zawsze w prawo a ja ,że zawsze na wprost ,ponieważ masz się zastosować do znaków, nawet jeśli z przepisów wynika inne zachowanie.Namalują ci strzałkę ,że zjazd to zmiana kierunku jazdy w lewo i zmieniamy kierunek jazdy w lewo. I tym optymistycznym akcentem pokazującym ,że nie jesteś aktywny umysłowo i przyjaźnie nastawiony do słowa pisanego można zakończyć z toba wszelakie dyskusje...przeciez ty nie znasz podstawowych przepisów..bo strzałka w prawo...bo widać :lol: :lol: :lol:
Nie jestem...
No nie jesteś...to co zacytowałeś poniżejj to kpina...właśnie czekam na potwierdzenie tego w przepisach...to jestes w stanie ? :lol:
...poza Twoimi jazdami zadnego zwiazku nie ma.
To co robisz jak masz F-10 do skrętu w prawo i odpowiednia strzałkę P-8x ? :lol: :lol: :lol:
zakaz wykladni synonimicznej wprost swiadczy, ze sa to dwa rozne pojecia
:lol:
w ogóle czytasz co się do ciebie pisze ? :lol: a ty olewasz tę wykładnię równając kierunek jazdy z ruchem odbywającym sie w kierunku i uważasz,że po obwiedni to kierunek jazdy na wprost
Napisałem..powtórzę, abyś może spróbował zrozumieć
Kierunek jazdy przez skrzyzowanie jest ściśle związany ze zmiana kierunku jazdy jeśli mój kierunek jazdy jest inny niz na wprost...
jest ściśle związany, a nie jest synonimem :lol: :lol: :lol:
Musi wiec istniec sytuacja, w ktorej kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie nie pokrywa sie ze zmiana kierunku jazdy NA skrzyzowania.
Nie musi, ponieważ nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy na skrzyzowniu okraszony przez ciebie przymiotnikami własny, faktyczny, rzeczywisty...bo widać.
Nie przedstawiłeś na to żadnego przepisu...chyba że ze swojego PoRD. :lol: :lol: :lol:
Zauwazylem. A zauwazyles, ze jadac np. w lewo PRZEZ skrzyzowanie niekoniecznie musisz jechac w lewo NA skrzyzowaniu
No to jeszcze raz..przedstaw przepis mówiący o kierunku jazdy na skrzyzowaniu..uzywasz z powrotem zwrotu z którego juz ryliśmy ze śmiechu...a ty rżniesz i dalej w kółko piszesz to samo..bez podstaw.
Podałem ci przykłady, gdzie przez skrzyżowanie jedziesz na wprost i to nie w linii prostej...juz sie wycofujesz z tego "bo widać" ? :lol: :lol: :lol:
Dyskutujesz sam ze soba?
Zacytować ci abys znowu dostał kociej mordki ? :lol:
Myślisz że twoje 'wybitne' posty zniknęły ? Po co kłamiesz...przecież wszystko da sie udowodnić, a ty swoim zwyczajem będziesz udawał,że nic sie nie stało i dalej wypiywał o kierunku jazdy na skrzyzowaniu. :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 01 września 2015, 02:38

szerszon napisał(a):Namalują ci strzałkę ,że zjazd to zmiana kierunku jazdy w lewo...
Znaki nie maja kierujacego w blad wprowadzac a informowac o rzeczywistosci wiec nie namaluja mi strzalki w prawo przed zjazdem ze skrzyzowania jezeli zjezdzajac ze skrzyzowania nie skrecam w prawo. Chcesz wykazac, ze nie mam racji twierdzeniem, ze znak jest sprzeczny z rzeczywistoscia i drogowcy sobie jaja z kierujacych zrobili? A moze przed tym wiaduktem co sie ciezarowka pod nim nie zmiescila tez byl znak dla jaj informujacy, ze sie zmiesci?
.....
szerszon napisał(a):To co robisz jak masz F-10 do skrętu w prawo i odpowiednia strzałkę P-8x ?
W PoRD nie napisano o strzalkach do skretu w prawo tylko o strzslkach do "skretu w prawo" informujacych o dozwolonym kierunku jazdy. Wiec gdy widze PRZED skrzyzowaniem strzalke do "skretu w prawo" jade w prawo PRZEZ skrzyzowanie bo jest to jedyny dozwolony kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie, a to moze oznaczac skret w prawo, jazde lukiem w lewo i ponowny skret w prawo. Zebys sie nie zdziwil jak otworzysz "Pana Tadeusza" a tam nie zobaczysz pana Tadeusza tylko literki jakies.
.....
szerszon napisał(a):...jest ściśle związany, a nie jest synonimem...
Powtorze:
szymon1977 napisał(a):Musi wiec istniec sytuacja, w ktorej kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie nie pokrywa sie ze zmiana kierunku jazdy NA skrzyzowania. W przeciwnym przypaku Ustawodawca uzylby jednego okreslenia a nie dwoch roznych (zasada jezyka prawnego, z ktorej wynika zakaz wykladni synonimicznej).

.....
szerszon napisał(a):...równając kierunek jazdy z ruchem odbywającym sie w kierunku i uważasz,że po obwiedni to kierunek jazdy na wprost...
Na szczescie nikt poza Toba takich bzdur nie wymysla.
szerszon napisał(a):Zacytować ci abys znowu dostał kociej mordki ?
Myślisz że twoje 'wybitne' posty zniknęły ?
Cytuj miszczu! Tylko nie pomyl moich wybitnych postow ze swoimi wypocinami, w ktorych to powyzsze stwierdzenia padaja.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 01 września 2015, 07:22

Znaki nie maja kierujacego w blad wprowadzac a informowac o rzeczywistosci wiec nie namaluja mi strzalki w prawo przed zjazdem ze skrzyzowania jezeli zjezdzajac ze skrzyzowania nie skrecam w prawo.
Ależ nien wprowadzają...cytowałem swego czasu, po co się umieszcza strzałki kierunkowe i F-10...polecam 220. To nie do ciebie nalezy ocena czy ciebie " w błąd wprowadzają" znowu zaczynasz filozofować :lol: :lol: :lol: . Na rondzie turbinowym pewnie ciebie też " w błąd wprowadzają" ponieważ pokazują np jazdę na wprost a ty ewidentnie widzisz, że na wprost to przez środek wyspy :lol: :lol: :lol: ...a wszystko to wynika z twojego wypaczonego "rozumowania"
Chcesz wykazac, ze nie mam racji twierdzeniem, ze znak jest sprzeczny z rzeczywistoscia i drogowcy sobie jaja z kierujacych zrobili?
To że nie masz racji zostało juz dawno pokazane i udowodnione..znaki nie zawsze "odzwierciedlają rzeczywistość" przykład T-6a vs T-6b.
Jedyne co chcę to wzbudzić aktywna umysłową u ciebie, abyś w końcu nauczył sie przepisów..zacznij od Art 5 :lol: :lol: :lol: dla ciebie kierunek jazdy jest tym kierunkiem gdzie akurat jedziesz... dlatego co iraz dostajesz znaki, które przeczą temu radosnemu twierdzeniu ( C-11)
Powtorze:
I po co ? Przecież swoim cytatem ci udowodniłem,że nie masz pojęcia o czym piszę. ty walisz o synonimach ( chyba nie wiesz co to znaczy) a ja o powiązaniu..ściśle związany to nie taki sam...jak z toba dyskutować, skoro masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego?
Może w końcu powtórzysz przepis traktujący o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ? Bo do tejpory tak zapamietale o tym piszesz..a przepisu jak nie było tak nie ma.
Cytuj miszczu!
O czym sobie życzysz ? O drogach kończących sie przed skrzyzowaniem,o resoraku, piaskownicy..skarpetki ..rys E , że z ronda to zawsze w prawo czy o tym , że nie masz pojęcia o Art 5 "bo widać" Masz wybór :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 01 września 2015, 10:01

szerszon napisał(a):O czym sobie życzysz ?
Na poczatek...
szerszon napisał(a):...że z ronda to ZAWSZE w prawo.
Dawaj!
.....
szerszon napisał(a):I po co ?
Zebys zrozumial, ze Swoja sprzeczna z zasadami wykladni prawa interpretacja, ze "zmiana kierunku jazdy=kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie" posadzasz Ustawodawce o napisanie PoRD z pogwalcenien zasad jezyka prawnego.
.....
szerszon napisał(a):...pokazują np jazdę na wprost a ty ewidentnie widzisz, że na wprost to przez środek wyspy.
Pokazuja jazde na wprost PRZEZ skrzyzowanie a nie jazde na wprost NA skrzyzowaniu, czego Ty oczywiscie nie rozrozniasz.
.....
szerszon napisał(a):...znaki nie zawsze "odzwierciedlają rzeczywistość" przykład T-6a vs T-6b.
Dobrze sie czujesz? Znaki sprzeczne z rzeczywistoscia? Zapoznaj sie moze, co znaki przedstawiaja i czy przedstawiaja to sprzecznie z rzeczywistoscia bo Twoje twierdzenie oparte jest na probie odczytania z t-6a lub t-6b czego innego niz Ustawodawca przewidzial.
.....
szerszon napisał(a):...dla ciebie kierunek jazdy jest tym kierunkiem gdzie akurat jedziesz... dlatego co iraz dostajesz znaki, które przeczą temu radosnemu twierdzeniu ( C-11)
To z c-11 wynika, ze jade w innym kierunku niz jade?
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 01 września 2015, 15:31

Zebys zrozumial, ze Swoja sprzeczna z zasadami wykladni prawa interpretacja, ze "zmiana kierunku jazdy=kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie" posadzasz Ustawodawce o napisanie PoRD z pogwalcenien zasad jezyka prawnego.

Ale zacytuj , gdzie tak napisałem..co ty startujesz do interpretacji skoro nie rozumiesz co się do ciebie pisze.Przecież odstawiasz cyrk...
napisałem
Kierunek jazdy przez skrzyzowanie jest ściśle związany ze zmiana kierunku jazdy jeśli mój kierunek jazdy jest inny niz na wprost...
Oczywiście ,że zmiana kierunku jazdy jest powiązna z kierunkiem przejazdu przez skrzyzowanie, jeśli pojazd jedzie pasem do skrętu w lewo lub w prawo..wynika to z tego, że dalej napisałem
kierunek jazdy jest inny niz na wprost.
jadąc na wprost nie ma zmiany kierunku jazdy...dlatego napisałem ,że jest powiązany, a nie że jest synonimem jak ty uważasz i nie możesz tego zrozumieć :lol: :lol: :lol: jeśli tak prostych rzeczy nie rozumiesz to ja nie wiem... :lol: :lol: :lol:
Pokazuja jazde na wprost PRZEZ skrzyzowanie a nie jazde na wprost NA skrzyzowaniu, czego Ty oczywiscie nie rozrozniasz.
Bo nie ma co rozrózniać, ponieważ kierunek jazdy na skrzyzowaniu jest tylko twoim wymysłem i nie masz potwierdzenia w przepisach ,że takie coś istnieje. Bez żadnych podstaw sobie wymyśliłeś kieunek jazdy na skrzyzowaniu i klepiesz to bezsensownie w kółko. Podaj przepis. :lol:
czyli jak widać odróżniam przepis od twojego fantazjowania,które nie ma pokrycia w PoRD..bezpośrednio i pośrednio.
Dobrze sie czujesz? Znaki sprzeczne z rzeczywistoscia?
Ale ty cienki jesteś jak portfel emeryta... :lol: :lol: :lol:
F-10 przed rondem odzwierciedla rzeczywisty przebieg toru jazdy ?
Albo strzałki kierunkowe na wprost przy przejeździe przez skrzyzowanie Grójecka Korotyńskiego... :lol: :lol: :lol:
http://goo.gl/maps/9nrBo
http://goo.gl/maps/Q8hL1
jedziesz prosto w linii prostej bo ci tak strzałka pokazuje zgodnie z "rzeczywistością" :lol: :lol: :lol:
Tabliczki o których wspominałem.. ze 170

2. Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo
T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg
drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie
lub układ
dróg podporządkowanych.

Co doT-6b za 220
Załącznik 1
pkt 2.2.6
po pierwsze
znakA-6..stosuje się na drogach, które na skrzyzowaniu przebiegają w linii prostej , włączając to równiez przebieg drogi w łuku
Widziałes "wygiętą' drogę z pierwszeństwem na znaku A-6x :lol: :lol: :lol:
z tego samego punktu...
Na tabliczce T-6b przedstawia się SCHEMATYCZNIE rzeczywisty układ dróg na skrzyzowaniu.
Dla ułatwienia wykreśl sobie teraz SCHEMATYCZNIE :lol: :lol: :lol:
To z c-11 wynika, ze jade w innym kierunku niz jade?
Nie wiem gdzie ty jedziesz..ale klonowi wychodziło,że zmienia kierunek jazdy..tobie też wychodzi bo widać, że RZECZYWIŚCIE nie masz juz takiego samego toru jazdy.
============================================
Tu ci szymonku wykopałem twój post :lol: :lol: :lol:
Hmmm... obaj jadą po tym samym okręgu choć są w innym jego miejscu, żaden z nich nie sygnalizuje zamiaru zmiany kierunku jazdy kierunkowskazem więc nadal po tym okręgu jechać będą (strzałeczki powinny być łukiem w lewo narysowane). Może to być zaskakujące, ale skoro kierunkiem jazdy oby pojazdów jest ten sam okrąg to kierunek jazdy obu pojazdów jest taki sam. Usuń z rysunku drogi odchodzące od skrzyżowania i zostaw tylko jezdnię prowadzącą wokół wyspy centralnej to może łatwiej będzie Ci to zrozumieć.
Kierunek jazdy na obwiedni jako samodzielny byt..jadą po okręgu to nie zmieniaja kierunku jazdy...a jak w końcu zechcą zjechac z ronda to zmienia kierunek jazdy( po twojemu)...w którą stronę ? W lewo czy w prawo ? :lol: :lol: :lol: starsz wątki są kopalnia absurdów w twoim wykonaniu :lol:
viewtopic.php?f=3&t=34123&p=333267&hilit=rondo#p333267
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 01 września 2015, 17:32

Zacytowales fragment mojej wypowiedzi. A gdzie ten absurd?
.....
szerszon napisał(a):...napisałem ,że jest powiązany, a nie że jest synonimem...
Wiec podaj choc jeden przyklad, w ktorym jazda w kierunku innym niz na wprost przez skrzyzowanie nie pokrywa sie ze zmiana kierunku jazdy. A jak na razie robisz cos zupelnie przeciwnego na podstawie pokazanego przez strzalki p-8 kierunku jazdy przez skrzyzowanie caly przejazd przez skrzyzowanie traktujesz jako jedna zmiane kierunku jazdy. To w koncu synonim czy jednak dwa rozne pojecia?
.....
szerszon napisał(a):F-10 przed rondem odzwierciedla rzeczywisty przebieg toru jazdy ?
A czy strzalki f-10 maja odzwiercedlac "rzeczywisty przebieg toru jazdy" na skrzyzowaniu czy tylko kierunek jazdy przez skrzyzowanie?
.....
szerszon napisał(a):...jadąc na wprost nie ma zmiany kierunku jazdy...
Skad takie zalozenie?
.....
szerszon napisał(a):Widziałes "wygiętą' drogę z pierwszeństwem na znaku A-6x
Bardzo czesto.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 01 września 2015, 23:30

szymon1977 napisał(a):Zacytowales fragment mojej wypowiedzi. A gdzie ten absurd?

Pojazdy jadące przez skrzyzowanie po obwiedni maja ten sam kierunek jazdy..jaki ? :lol: A jeśli zjeżdżają z obwiedni to gdzie ? W lewo czy w prawo ? Twój wyczyn intelektualny pasuje do każdego rodzaju ronda..bo na każdym pojazdy jadące po obwiedni będa miały ten sam kierunek "jazdy" a opuszczenie obwiedni to zmiana kierunku "jazdy" :lol: W kierunku wyspy raczej nie pojadą tylko na zewnątrz..po twojemu z ronda zawsze w prawo. :lol: Mamy ubaw ? Mamy...
Wiec podaj choc jeden przyklad, w ktorym jazda w kierunku innym niz na wprost przez skrzyzowanie nie pokrywa sie ze zmiana kierunku jazdy.
Tu zadam ci podchytliwe pytanie..co rozumiesz pod pojęciem na wprost ? To co "widać" ? :lol: Rzeczywiście i faktycznie ?
Bo dla mnie " na wprost" nie znaczy zawsze w linii prostej...a u ciebie w tym momencie wchodzi w grę resorak i piaskownica. Polecam ci jeszcze raz moja wypowiedź , którą cytowałem powtórnie..czytaj ze zrozumieniem.
A jak na razie robisz cos zupelnie przeciwnego na podstawie pokazanego przez strzalki p-8 kierunku jazdy przez skrzyzowanie caly przejazd przez skrzyzowanie traktujesz jako jedna zmiane kierunku jazdy. To w koncu synonim czy jednak dwa rozne pojecia?
Na razie pokazuję ci na podstawie przepisów czym jest kierunek jazdy i jego zmiana w odniesieniu do oznakowania pionowego ( F-10) ipoziomego (P-8x).Cały przejazd przez skrzyzowanie jest konsekwencją zmiany kierunku jazdy, zajęciem odpowiedniego pasa ruchu odpowiadającego zamierzonej zmianie i jej realizacji.
Nie ma czegoś takiego jak odrębny kierunek jazdy na skrzyzowaniu...do tej pory poza mąceniem wody kijem nie jesteś w stanie wykazać tego na podstaie jakiegokolwiek przepisu...przecież twoje "bo widać" to farsa.
A czy strzalki f-10 maja odzwiercedlac "rzeczywisty przebieg toru jazdy" na skrzyzowaniu czy tylko kierunek jazdy przez skrzyzowanie?
A to juz ciebie nie wprowadzają w bład ?Przecież narobiłeś krzyku, że tak czujesz sie oszukany :lol: To ci pokazałem co symbolizują znaki na podstawie rzeczywistej faktycznej sytuacji i przepisów...i po co sie kompromitowałeś ? :lol: F-10 na wprost nie jest wcale w linii prostej jak oczekiwałeś :lol:
Skad takie zalozenie?
Z przepisów. Bo dla mnie na wprost to nie zawsze w linii prostej..a twoje pytanie wyraźnie wskazuje ,że dla ciebie na wprost to w linii prostej...do tego prowadzi terminologia rodem z piaskownicy.
Poza tym juz zadawałeś to niezbyt mądre pytanie odzwierciedlające twój stan wiedzy,gdzie niezbyt nachalnie zgłębiłeś PoRD. "Bo widać" to jest twój główny i jedyny "argument"..a jak widać to ci pokazałem w tych dwóch linkach :lol: :lol: :lol:
Bardzo czesto.
To podaj jakiekolwiek namiary :lol: Nie widziałem nic poza A-6a,b,c,d,e...masz także inne rozporządzenie, własne ? :lol:
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 01 września 2015, 23:41

Kolejny genialny wpis szymona :lol: :lol: :lol:
O skrzyżowaniu o ruchu okrężnym może być mowa jedynie jeżeli pasy ruchu wymalowane są dookoła.
czyli wszystkie C-1 ustawione na pozostałyh skrzyzowaniach są nielagalne i nie przestrzegają wartości.. :lol: :lol: :lol:
szymuś..chyba ci założę oddzielny wątek..tyle tego jest. :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 02 września 2015, 07:30

Szerszon, żebyś nie był atakowany za wrzucanie wypowiedzi bez całego kontekstu, podaję namiary na:
wątek --> viewtopic.php?f=3&t=34123
wpis Szymona1977 w odpowiedzi do sankili (na dole) --> viewtopic.php?p=329852#p329852
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » środa 02 września 2015, 07:48

O skrzyżowaniu o ruchu okrężnym może być mowa jedynie jeżeli pasy ruchu wymalowane są dookoła. I tylko wtedy wtedy faktycznie możemy powiedzieć, że "na skrzyżowaniu ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku".

O tym decyduje, zgodnie z §36.1 obecność znaku C-12.
Oczywiście oznakowanie poziome powinno być zgodne z tym znakiem - patrz rozporządzenie - załącznik 4 - 8.4.1.

Cała ta patologia jaką mamy obecnie (warszawska szkółka niedzielna), rozpoczęła się chyba od znakowania skrzyżowań z sygnalizacją i ruchem wokół wyspy - znakami C-12.
A na tym schemacie (8.5.4) nie ma nawet śladu C-12 i nie powinno być.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » środa 02 września 2015, 08:04

szerszon napisał(a):Pojazdy jadące przez skrzyzowanie po obwiedni maja ten sam kierunek jazdy..jaki ?
A w jakim kierunku odbywa sie ruch z miejsca, w ktorym sie obaj znajduja? Jak nie dojada do celu podrozy jadac w takim to pewnie zmienia na inny ale na razie to obaj jada wlasnie w takim.
szerszon napisał(a):A jeśli zjeżdżają z obwiedni to gdzie ?
A ruch uregulowany jest dookola obwiedni czy wyprowadza z niej?
szerszon napisał(a):...z ronda zawsze w prawo.
Skad pomysl, ze ZAWSZE.
szerszon napisał(a):Mamy ubaw ?
Poznac glupiego po smiechu jego.
.....
szerszon napisał(a):F-10 na wprost nie jest wcale w linii prostej
Czyli nadal nie doczytales i jestes zaskoczony, ze f-10 nie odzwierciedla rzeczywistego toru jazdy a tylko kierunek jazdy PRZEZ skrzyzowanie. Twoich wnioskow opartych na twierdzeniu, ze na f-10 pokazano co innego niz Utawodawca przewidzial nie skomentuje.
.....
szerszon napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak odrębny kierunek jazdy na skrzyzowaniu...
Skad taki pomysl?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 02 września 2015, 08:09

O tym decyduje, zgodnie z §36.1 obecność znaku C-12.
O czym ? O oznakowaniu poziomym ? :lol: :lol: :lol:
Oczywiście oznakowanie poziome powinno być zgodne z tym znakiem - patrz rozporządzenie - załącznik 4 - 8.4.1.

ZAŁĄCZNIK Nr 4
SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA URZĄDZEŃ BEZPIECZEŃSTWA RUCHU DROGOWEGO I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH
Coś ci się pomyliło :lol: :lol: :lol:
natomiast w załaczniku drugim pod tym punktem jest napisane o oznaczeniu WLOTÓW...a to zupełnie co innego :lol: :lol: :lol:
Cała ta patologia
A według mnie wzięła się stąd,że takie osobniki jak ty bez odpowiedniego wykształcenia zabrali się do "interpretacji"...co tam wykształcenie..czytanie ze zrozumieniem leży..nawet nie potrafisz podać , gdzie jest napisane o kierunku jazdy w paragrafie 36 :wink:
A na tym schemacie (8.5.4) nie ma nawet śladu C-12 i nie powinno być.
No właśnie..schemat...traktujecie schematy jako całościowe oznakowanie..nie dociera,że jest to schemat zastosowania konkretnego znaku, który nie jest sprzeczny z innymi których na schemacie nie ma, aby nie zaciemniać istoty schematu.
Ale C-12 jest zastosowane i nie tobie oceniać na podstawie swojego widzimisię czy słusznie czy nie...dotychczasową swoją działalnością pokazałeś ile jesteś wart jako "ekspert" :lol:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze