Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymon1977 » wtorek 23 czerwca 2015, 00:25
przez sankila » wtorek 23 czerwca 2015, 01:16
W cudzysłów wzięłam ja - jako cytat. W ustawie cudzysłowu nie ma, jest za to skrzyżowanie o ruchu okrężnym (A8) i ruch okrężny (C12).papadrive napisał(a):Napisano, ale w cudzysłowie i nie należy tego traktować dosłownie.
przez szerszon » wtorek 23 czerwca 2015, 07:19
Chyba raczej nie wiedzą. GDDP nie jest organem tworzącym prawo, a papier jest cierpliwy.sankila napisał(a):A skoro GDDP definiuje rondo jako skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, to chyba wiedzą, co budują. Ustawa musiała się do tego dostosować - stąd ruch okrężny.
szymon1977 napisał(a):Pisales o skrecaniu w lewo. A jezeli chodzi o zawrcanie to na sasiednia jezdnie - czemu nie? A swoja droga to c-12 trakujecie jak c-9 a nie c-10 czy c-11. Przeciez te dwa ostanie sa sprzeczne z "kierunkiem ruchu prawostronnego".
przez LeszkoII » wtorek 23 czerwca 2015, 10:15
Ani słowa? Kpisz sobie?szymon1977 napisał(a):W $36.1. ani slowa o odbywaniu ruchu dookola.
odbywania ruchu dookoła wyspy a nie ruchu czy jazdy przez skrzyżowanie lub na skrzyżowaniu (jak woliszszymon1977 napisał(a):par.36.1. wprost napisano czego kierunek wskazano na znaku c-12
przez papadrive » wtorek 23 czerwca 2015, 11:43
szymon1977 napisał(a):par.36.1. wprost napisano czego kierunek wskazano na znaku c-12
sankila napisał(a):W cudzysłów wzięłam ja - jako cytat. W ustawie cudzysłowu nie ma, jest za to skrzyżowanie o ruchu okrężnym (A8) i ruch okrężny (C12).
Przypominam, że to przepisy mają być dostosowane do dróg, a nie drogi do przepisów.
A skoro GDDP definiuje rondo jako skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, to chyba wiedzą, co budują. Ustawa musiała się do tego dostosować - stąd ruch okrężny.
przez LeszkoII » wtorek 23 czerwca 2015, 12:14
Bo to nazwy znaków a nie definicje czegokolwiek. Zwłaszcza nazwa znaku A-8 może kogoś skusić, aby uznać ją za definicję skrzyżowania o ruchu okrężnym. Tymczasem takiej nie ma. Nie ma też definicji ruchu okrężnego.papadrive napisał(a):przy obu znakach "ruch okrężny" i "skrzyżowanie o ruchu okrężnym", są wzięte w cudzysłów.
przez szymon1977 » wtorek 23 czerwca 2015, 18:17
A to mi wychodzi z PoRD absurdum, ze swoim pojazdem wykonuje ruchy w innym kierunku niz jade?LeszkoII napisał(a):Tak należy ten przepis rozumieć, każda inna próba prędzej czy później w ogółach czy w szczegółach prowadzi na manowce.
Oj Lesiu... Prawie masz racje ale prawie robi wielka roznice. Bo to nie Twoj ruch opisano i pokazano na znaku a ruch w sensie organizacje ruchu, do ktorej Ty masz swoje poczynania dostosowac.LeszkoII napisał(a):Jest to wybrzmienie nakazujące odbywanie takiego ruchu przez każdego kierującego.
Ale to nie Ty prosisz, a ktos prosi Ciebie.LeszkoII napisał(a):...uprzejmie "uprasza się"...
Ale to nie Ty czytasz swoje posty, a ktos je czyta.LeszkoII napisał(a):Moje posty "czyta się" (a nie: czytają się) ze zrozumieniem.
No to CO sie odbwa na skrzyzowaniu w kierunku pokazanym na znaku?papadrive napisał(a):Napisano, nie czego (kierunek), a jak się odbywa
No wlasnie.papadrive napisał(a):(co?) ruch
przez LeszkoII » wtorek 23 czerwca 2015, 19:18
Że Ci wychodzi swoje "własne" absurdum, to już nie moja działkaszymon1977 napisał(a):A to mi wychodzi z PoRD absurdum, ze swoim pojazdem wykonuje ruchy w innym kierunku niz jade?
Nie mój ruch opisano?szymon1977 napisał(a):Bo to nie Twoj ruch opisano i pokazano na znaku a ruch w sensie organizacje ruchu, do ktorej Ty masz swoje poczynania dostosowac
Człowieku... kompromitujesz się, bo takie masz hobby? Czy wiesz w jakim celu w prawie stosuje się konstrukcje bezpodmiotowe i co one oznaczają??? Do książek!szymon1977 napisał(a):Czas terazniejszy: nie Twoj ruch sie odbywa NA skrzyzowaniu bo Ty jeszcze odbywasz ruch PRZED skrzyzowaniem.
A po co ustawodawca miałby wprowadzać tak idiotyczny przepis? Taki tok rozumowania należy odrzucić w zarodku zamiast bajać. Ruch dookoła wyspy z odpowiedniej strony jest obowiązkiem każdego kierującego na SoRO i tyle w par. 36. 1 przekazano. Zadnych sprzeczności ze strzałkami F-10/P-8 nie ma. Nie potrzeba nakręcać się po kolejne absurdy związane z dyspozycjami tym razem tych znaków. Ale skoro lubisz.... Pisz bloga, wysyłaj zapytania do ministerstwa nich Ci sam minister wyjaśni a później zgłoś się na to forum.szymon1977 napisał(a):Na szczescie to nie kierunek Twojego ruchu pokazano na znaku - inaczej musialbys jezdzic w kolko az skonczylaby Ci sie benzyna.
Swoje czytam w myślach, zanim je napiszęszymon1977 napisał(a):Ale to nie Ty czytasz swoje posty, a ktos je czyta.
przez szymon1977 » wtorek 23 czerwca 2015, 21:46
Nie kogo ruch a jaki ruch. A to akurat wyraznie w $36.1. napisano - ruch odbywajacy sie na skrzyzowaniu. Nie tylko sprecyzowano ze odbywa sie on dookola wyspu lub placu ale nawet jego kierunek na znaku c-12 pokazano. A jezeli juz chcesz zapytac "kogo" to jest ruch to wszystkich pojazdow, ktore sa na skrzyzowaniu. A Ciebie jeszcze na skrzyzowaniu nie ma.LeszkoII napisał(a):Nie mój ruch opisano? A kogo?
Wprost z $36.1. napisanego i odczytanego zgodnie z zasadami jezyka prawnego i wykladni prawa a nie naciaganego wbrew jakimkolwiek zasadom na potwierdzenie wlasnej wizji.LeszkoII napisał(a): Skąd Ty bierzesz te farmazony?
W takim samym jak w jezyku polskim (podstawowa zasada jezyka prawnego). Tylko, ze podmiotem w $36.1. jest "ruch na skrzyzowaniu".LeszkoII napisał(a):Czy wiesz w jakim celu w prawie stosuje się konstrukcje bezpodmiotowe i co one oznaczają???
Jedz sobie jak chcesz - nic w PoRD z tym faktem nie jest zwiazane.LeszkoII napisał(a):Ja jadę na wprost w ciągu drogi...
Nie wiem ale ze stwierdzeniem, ze to o Twoim ruchu mowa w $36.1. nie pozostaje Ci nic innego jak jezdzic dookola wyspy az do skonczenia benzyny bo tak Ci strzalki pokazuja.LeszkoII napisał(a):A po co ustawodawca miałby wprowadzać tak idiotyczny przepis?
przez sankila » wtorek 23 czerwca 2015, 22:21
Ścieżki rowerowe budowano zanim powstały odnośne przepisy.papadrive napisał(a):Nie można budować dróg, gdy nie będą brane pod uwagę PoRD.
Ma dużo wspólnego z tymi drogami - miejsca przecięcia kierunków ruchu.Tylko czy to odrębna jezdnia, nie mająca nic wspólnego z drogami, które na skrzyżowaniu się przecinają?
Kierujący nie odbywa ruchu, kierujący może odbyć spacer albo wycieczkę;LeszkoII napisał(a):"ruch odbywa się dookoła" Jest to wybrzmienie nakazujące odbywanie takiego ruchu przez każdego kierującego.
przez szymon1977 » wtorek 23 czerwca 2015, 22:50
przez szerszon » wtorek 23 czerwca 2015, 23:25
szymon1977 napisał(a):
"Tak należy ten przepis rozumieć, każda inna próba prędzej czy później w ogółach czy w szczegółach prowadzi na manowce" typu pojazd poruszajacy sie w innym kierunku niz jedzie.
sankila napisał(a): Ścieżki rowerowe budowano zanim powstały odnośne przepisy.
BTW - jak już będziesz na tym urlopie, to może obejrzyj sobie jakieś rondo - ze szczególnym uwzględnieniem miejsc, w których pojazdy zmieniają kierunek jazdy.
Jechać to można na wycieczkę, a poruszać to palcem w bucieDookoła wyspy może, co najwyżej, jechać albo poruszać się - ale wcale nie musi i C12 tego nie wymaga!
przez szymon1977 » środa 24 czerwca 2015, 00:41
szerszon napisał(a):Pokaż mi zdefiniowane pojęcie w PoRD albo przynajmniej podaj przykłady z przepisów
Potocznie to "jedzie ze skarpet". A ogolnie to jazda jest ruchem wykonywanym przez pojazd. Nie myl znaczenia potocznego ze znaczeniem ogolnym.szerszon napisał(a):Faktycznie pojazd "jedzie" i "porusza się". Tylko to są dwa różne potoczne określenia tego samego stanu.
przez szerszon » środa 24 czerwca 2015, 07:40
Również nie pokażesz mi gdzie "jedzie".2. Nie pokaze Ci definicji okreslen "kierunek", "ruch", "jazda" odmiennej od ogolnej bo jej w PoRD nie ma.
Świetny przykład braku czytania ze zrozumieniem.3. Skoro nie ma odmiennej od ogolnej defonicji okreslen "kierunek", "ruch", "jazda" Ustawodawca uzyl ich zgodnie ze znaczeniem ogolnym.
Ustawodawca nie pisał,że "jedzie na skrzyzowaniu" tylko pisał o "kierunkach jazdy przez skrzyżowanie"4. Skoro Ustawodawca uzyl ich zgodnie ze znaczeniem ogolnym interpretujac tresc PoRD takze nalezy rozumiec je zgodnie ze znaczeniem ogolnym.
A zgodnie z twoim podejściem nie czytasz tekstu ze zrozumieniem. nawet nie sylabizujesz. próbujesz sklecać literki i wielkim sukcesem w twoim wykonaniu jest złożenie jednego słowa, które wyrwane z kontekstu budzi w tobie wielka radość i lecisz powiadomic świat( piaskownicę),ze ci sie udało5. A zgodnie ze znaczeniem ogolnym "jazda" jest "ruchem" wykonywanym przez pojazd.
Ot i sobie wytłumaczył6. Skoro "jazda" jest "ruchem" wykonywanym przez pojazd to "kierunek jazdy" pojazdu nie moze byc inny niz "kierunek ruchu pojazdu".
Oczywiście,że nie przez pojazd tylko przez uczestników ruchu.7. Literalna wykladnia tresci PoRD dowodzi ze "ruch", o ktorym mowa w przypadku znakow c-12, d-3, t-18 nie jest okresleniem czynnosci wykonywanej przez pojazd a
slownym okresleniem regulacji ruchu drogowego (np. sposobu wyznaczenia pasow ruchu).
ruch, kierunek ruchu, kierunek jazdy a nie jazda, poruszanie się, kierunek chodu8. W uzasadnionych przypadkach mozna zastosowac interpretacje tekstu prawnego odmienna od litetalnej.
Koza i pojazd to sobie może...uczestnik ruchu...nawet w tak PODSTAWOWEJ kwestii pokazujes swoje ignoranctwo.9. Skoro wiec uzasadnimy dlaczego to robimy mozemy wbrew literalnej tresci PoRD strzalki na c-12, d-3, t-18 potraktowac jako obrazujace ruch jako czynnosc wykonywana przez pojazd.
Dlatego wszystkie twoje są odrzucane.10. Pomimo zasadnosci interpretowania tresci PoRD inaczek od literalnej tresci nalezy odzucic interpretacje po dojsciu do absurdalnych wnioskow.
Może być odmienny jak widac na przykładzie F-10 i T-18.Poza tym ty pisałeś nie o kierunku jazdy czy kierunku ruchu tylko o "jeździe" i'poruszniu się"...a to zupełnie co innego.11. Skoro wynikiem interpretacji jest stwierdzenie, ze pojazd moze miec "kierunek jazdy" inny niz "kierunek ruchu" nalezy wiec odzucic taka intetpretacje - patrz pkt. 5 i 6.
to tyle w skrocie z zasad jezyka prawnego i wykladni prawa.
Tych podawanych za przykład przez ciebie to i owszem.Potocznie to "jedzie ze skarpet".
Ogólnemu bliżej do potocznego niż do przepisów. a że wypisujesz bzdury to ci udowodniłem na przykładzie Art 35 i "kierunku chodu"A ogolnie to jazda jest ruchem wykonywanym przez pojazd. Nie myl znaczenia potocznego ze znaczeniem ogolnym.
przez szymon1977 » środa 24 czerwca 2015, 09:25
Jezeli okreslenie stosuje sie w znaczeniu odmiennym od ogolnego MUSI zostac zdefiniowane - jedna z podstawowych zasad jezyka prawnego. I na tym mozna zakonczyc traktowanie powaznie Twoich zabaw w interpretowanie tresci PoRD.szerszon napisał(a):Ogólnemu bliżej do potocznego niż do przepisów.