Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » sobota 20 czerwca 2015, 23:26

Nie moze byc skrzyzowania w pkt.X. Jezeli juz to pkt.X moze byc na skrzyzowaniu. Na jednym rysunku jest a na drugim nie.

Czekam ze zdwojana niecierpliwoscia - opcje sa dwie, a obiecales wykazanie mojego bledu w obu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » sobota 20 czerwca 2015, 23:38

szymon1977 napisał(a):Tomek: ruch drogowy odbywa sie w takim kierunku w jakim go uregulowano a nie w takim, w jakim pojazdy jada. Kierunek jazdy pojazdu jest pochodna kierunku ruchu drogowego a nie na odwrot. I ruch drogowy nie odbywa sie w tym czasie ale caly czas.
Ruch drogowy odbywa sie a nie odbywaja pojazdy. Podszkolcie sie razem z Lesiem z regul stosowania bezoosobowej formy czasownika w zdaniu.

Szymonie oczywiście nie zgodzę się z tym co piszesz.
Pokazałem ci przykład pustej drogi na której nie odbywa się żaden ruch pojazdów i pieszych - nie odbywa się ruch drogowy.
Bo ruch drogowy - to ruch pojazdów i pieszych - generalnie uczestników ruchu - na drogach.
Zatem jeżeli nie ma uczestników ruchu - nie ma ruchu drogowego - tym bardziej nie wtedy żadnego kierunku ruchu drogowego.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 20 czerwca 2015, 23:39

bądź łaskaw wrzucic ten rysunek jeszcze raz i napisać w końcu czy jest skrzyzowanie czy go nie ma.Bronisz sie jak panna młoda udająca dziewicę przed nocą poślubną. :lol:
Obrazek
Jest tu skrzyzowanie ? Bo o tym rysunku piszesz.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 20 czerwca 2015, 23:44

Kierunek ruchu drogowego jest okresleniem uregulowania ruchu a nie opisem zdarzen, ktore w jakims tam czasie na drodze sie dzieja. Nie trzeba zadnego uczestnika ruchu aby ustalic, ze ruch na drodze obywac sie bedzie np. w jednym tylko kierunku. Pojazdy maja jechac w takim kierunku jak ustalono, ze ruch sie odbywa a nie ustala sie w jakim kierunku ruch sie odbywa w oparciu o to w jakim kierunku jada pojazdy. Nie ogarniasz ciagu przyczynowo-skutkowego.
Ostatnio zmieniony sobota 20 czerwca 2015, 23:51 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » sobota 20 czerwca 2015, 23:47

Nie pisze o zadnym rysunku, ale moja wypowiedz takze do tego rysunku pasuje. A czy jest skrzyzowanie czy nie dowiesz sie z oznakowania.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 00:02

Pisałeś o jeździe z punktu a do b oraz punkcie x. Czyż nie odnosiłeś sie do tego rysunku ? Bo twoje fantazjowanie o czymś co tylko uroiło sie w twojej głowce mało mnie interesuje.
Czy na tym rysunku jest skrzyzowanie ?
Napisałeś tu bzdurę, do której sie nie odniosłeś...
A jak myslisz, dlaczego w art.25. napisali, ze jezeli masz ustapic PP to juz przed skrzyzowaniem a nie dopiero przed pkt.X, w ktorym przecinaja sie kierunki ruchu?

Przed skrzyżowaniem masz wiedzieć komu ustępujesz pierwszeństwa, a nie ustępować pierwszeństwa.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 00:05

W PoRD co innego napisano.
szerszon napisał(a):Czyż nie odnosiłeś sie do tego rysunku ?
Ile razy mam jeszcze napisac, ze nie?
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2015, 00:08 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 00:08

Poważnie ? To cytuj , podkreśl , narysuj w którym miejscu zbliżając się do skrzyżowania mam ustąpić pierwszeństwa.W którym miejscu ma pierwszenstwo pojazd nadjeżdżjacy z prawej ?
Ile razy mam jeszcze napisac, ze nie?
To ile razy będziesz fantazjował ? Jak piszesz o jakims punkcie B i X to wypadałoby jednak coś konkretniej.
A ja wiem , gdzie ty masz b lub x...a może d ?
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2015, 00:11 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 00:11

"Art.25.1. ...zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić..."
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 00:12

Rysuj i wskazuj. Jesli jestem jeszcze przed skrzyzowaniem , na swojej drodze to jeszcze nie mam komu ustapić.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 00:37

W art.25.1. wprost Ci napisano wiec nie medrkuj tylko sie zastosuj.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 czerwca 2015, 00:48

Wiesz na czym polega twój problem ? Napiszesz bzdurę, a gdy ci ją wytknę to nawet nie potrafisz obronić swojego stanowiska cytując odpowiedni fragment. Tak jak przy C-12 nie potrafisz wskazać nic o kierunku ruchu tak samo w tym przypadku nie potrafisz wskazać, gdzie to mam ustąpić pierwszeństwa będąc jeszcze na swojej drodze.
Poza tym w przepisie jest napisane komu... :wink:
Czytanie ze zrozumieniem dalej jest ci obce-polonista welcome to.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 01:17

Nadal nie doczytales sie w $36.1. czego kierunek wskazuja strzalki na c-12? Nie masz sie czym chwalic. A w art.25.1. napisano co masz robic zblizajac sie do skrzyzowania a nie po wjechaniu na nie. Oczywiscie tego takze sie nie doczytales.
szymon1977

Postprzez tomekkoz » niedziela 21 czerwca 2015, 08:28

szymon1977 napisał(a):Kierunek ruchu drogowego jest okresleniem uregulowania ruchu a nie opisem zdarzen, ktore w jakims tam czasie na drodze sie dzieja. Nie trzeba zadnego uczestnika ruchu aby ustalic, ze ruch na drodze obywac sie bedzie np. w jednym tylko kierunku. Pojazdy maja jechac w takim kierunku jak ustalono, ze ruch sie odbywa a nie ustala sie w jakim kierunku ruch sie odbywa w oparciu o to w jakim kierunku jada pojazdy. Nie ogarniasz ciagu przyczynowo-skutkowego.

Szymonie jest dokładnie na odwrót. To ty nie ogarniasz ciągu przyczynowo- skutkowego.
Skutek tego taki, że twierdzisz, że na pustej drodze odbywa się ruch drogowy.

Chyba, że do ruchu drogowego zaliczasz ruch żab , ślimaków, i mrówek.... :lol:
Ostatnio zmieniony niedziela 21 czerwca 2015, 08:39 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 1 raz
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 czerwca 2015, 08:38

Sadzisz, za pomoca
d-3 drogowcy informuja Cie, ze wszystkie samochody jada w takim kierunku jak strzalka pokazuje? A jak nic nie jedzie? A jak jedzie karetka "pod prad"? Malo jestes przekonujacy.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze