Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » środa 27 maja 2015, 18:03

szymon1977 napisał(a):Prima aprillis?
Chyba mam lepszy prima aprilis. Wasz "logika": pojazdy opuszczające skrzyżowanie, choć jeszcze się na nim znajdujące, "odbywają ruch" (jak mawiacie :) ) tylko w jednym kierunku wskazanym na znaku.
Strzałkom na C-12 urosły groty zwrócone w przeciwna stronę, i wtedy się obudziłeś Szymon :shock:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » środa 27 maja 2015, 18:34

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Ruch na skrzyżowaniu (a nie tylko na wewnętrznym pasie) odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Na każdym skrzyżowaniu o więcej niż jednym pasie, ruch odbywa się wszystkimi pasami.
Czy to znaczy, że przez skrzyżowanie można przejechać w dowolnym kierunku z dowolnego pasa?

Art 22 nic nie mówi o przejeżdżaniu przez skrzyżowanie. Przepisu, że z każdego pasa można pojechać na wprost przez skrzyżownie nie ma już od ponad 40 lat.
Natomiast w §36.1 stwierdzono, że na skrzyżowniu ruch odbywa się dookoła wyspy w jednym kierunku wskazanym na znaku C-12.
Zatem na całym skrzyżowaniu można jechać dookoła wyspy tak jak pokazuje znak C-12, a nie tylko na wewnętrznym pasie.

jordan napisał(a): Mnie uczono, że jeśli chcę skręcić w lewo czy zawrócić na rondzie bez wyznaczonych kierunków jazdy to zajmuję lewy pas i zmieniam na prawy przed wyjazdem a tymczasem dziś oglądam jakiś filmik na yotube gdzie policjant mówi, że nic nie stoi na przeszkodzie aby skręcić w lewo czy zawrócić z pasa prawego.
Cóż, miałeś instruktora bez pojęcia. Zdarza się.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » środa 27 maja 2015, 20:06

Czy Szanowni nie zastanawiali się na tym, czy poruszając się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym C-12 można być narażonym przez wjeżdżających na to skrzyżowanie na zmuszenie do zmiany kierunku ruchu? To wciąż a propos "wyłącznie jednego kierunku ruchu" :)
Bo ja przyznam się, że nie wpadłbym na to, żeby C-12 ograniczał definicję ustąpienia pierwszeństwa.
Natomiast z racji że pamięć mam dobrą, nie zdziwię się jeśli padnie odpowiedź w stylu" ruch pojazdu to nie to samo co poruszanie się pojazdu". 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » środa 27 maja 2015, 20:54

tomekkoz napisał(a):... ...

Nie będę się odnosił do całego postu, bo to było wałkowane już nie raz i szkoda mi klawiatury. Już i tak spacja "wylata". :(
Mam dla ciebie propozycję rysunkową, ale sam go sobie, wg. moich wskazówek, musisz narysować, to lepiej zrozumiesz.
Wyjmij z tornistra blok rysunkowy i kredki. Na kartonie narysuj rondo. Ale większe, tak na cały karton.
Masz już?
Teraz weź inną kredkę i narysuj kierunek ruchu. Z jednego (dowolnego) wlotu pociągnij linię do wylotu naprzeciwległego. Ale czekaj... nie prosto, a z ominięciem wyspy. Wiesz, taki brzuszek przy wyspie. :wink: Już? Nie? No to prędzej, nie musi być tak dokładnie.
Następnie poprowadź takie same linie z pozostałych wlotów. Możesz użyć różnych kolorów. Będzie ładniej wyglądało.
I jak wypadło? Widać różne kierunki ruchu przecinające się na skrzyżowaniu? Ja wiem, trudno to sobie wyobrazić, a cóż dopiero pojąć. :?
Teraz niech Twój palec (obojętnie który) symbolizuje pojazd. Wjedź nim na skrzyżowanie i przejedź, po kolei, we wszystkich możliwych kierunkach.
Przejechane?
To teraz zgaduję, co Ci wyszło. Jeśli tylko narysowałeś zgodnie z moimi wskazówkami.
Fokus-pokus, abra-kadabra. Wyszło Ci, że pojazd (Twój palec) przejeżdżając przez SoRO, niezależnie w którym kierunku, omijał wyspę zawsze z tej samej strony i jechał tak, jak ruch się odbywa w kierunku pokazanym przez strzałki na znaku C-12.
I masz rację, że ruch ten odbywa się na całym skrzyżowaniu, a nie tylko na jego części. :D
To o kierunkach ruchu na skrzyżowaniu. O kierunkach jazdy później.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » środa 27 maja 2015, 22:00

Lesiu! Jezeli wiesz dlaczego w polowie drogi oznaczonej d-3 mozesz zjechac na posesje/droge gruntowa/cofnac parkujac to wiesz tez dlaczego my mozemy zjechac w prawo ze skrzyzowania oznakowanego c-12. Ale skoro dziwisz sie naszym poczynaniom domyslam sie, ze nie wiesz co pozwala Ci na Twoje.

Lesiu! Chociaz by nas zmuszano nie jestesmy w stanie zmienic kierunku w jakim ruch odbywa sie na skrzyzowaniu... no chyba ze ktos przystawi nam pistolet do glowy i rozkaze zdjac c-12 i przemalowac linie. Nadal widze mylisz kierunek w jakim ruch sie odbywa z kierunek ruchu wlasnego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 27 maja 2015, 22:20

szymon1977 napisał(a):Zamotales sie Ty - Szymon nigdy nie pisal o jezdzie na wprost po łuku w lewo.
Z tego co pisałeś wynika,że jedziesz prosto w łuku i dlatego nie sygnalizujesz.
tomekkoz napisał(a):Art 22 nic nie mówi o przejeżdżaniu przez skrzyżowanie.
.
Art 22 dotyczy zmiany kierunku jazdy, która także występuje przy przejeździe przez skrzyżowanie.Paragraf 36 też nic nie mówi o nakazanym kierunku jazdy, a ty bez przerwy to lansujesz.

Natomiast w §36.1 stwierdzono, że na skrzyżowniu ruch odbywa się dookoła wyspy w jednym kierunku wskazanym na znaku C-12.
Sprawdziłem najnowsze nowelizacje i w chwili obecnej nie ma nic o "jednym kierunku". Dalej jest "kierunku"
Zatem na całym skrzyżowaniu można jechać dookoła wyspy tak jak pokazuje znak C-12, a nie tylko na wewnętrznym pasie.
A C-12 wskazuje kierunek jazdy ? Masz to napisane w paragrafie 36 ?
Cóż, miałeś instruktora bez pojęcia. Zdarza się
A argumentu żadnego. Wychodzi na to,ze pojęcie masz tylko ty :lol:
Został nauczony tak jak chociażby napisała KRA.

LeszkoII napisał(a):Czy Szanowni nie zastanawiali się na tym, czy poruszając się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym C-12 można być narażonym przez wjeżdżających na to skrzyżowanie na zmuszenie do zmiany kierunku ruchu? To wciąż a propos "wyłącznie jednego kierunku ruchu" :)
Bo ja przyznam się, że nie wpadłbym na to, żeby C-12 ograniczał definicję ustąpienia pierwszeństwa.
Podejrzewam, że twoje pytanie zostanie pominięte jako zbyt trudne.

szymon1977 napisał(a):Lesiu! Jezeli wiesz dlaczego w polowie drogi oznaczonej d-3 mozesz zjechac na posesje/droge gruntowa/cofnac parkujac to wiesz tez dlaczego my mozemy zjechac w prawo ze skrzyzowania oznakowanego c-12. Ale skoro dziwisz sie naszym poczynaniom domyslam sie, ze nie wiesz co pozwala Ci na Twoje.

.
Ależ szymonie. Zjazd z drogi jednokierunkowej w posesję, miejsce parkingowe, drogę poprzeczną nie jest tym samym jak np przejazd przez rondo cały czas tą samą drogą. Nie opuszczam tej drogi zjeżdżając ze skrzyżowania w drogę poprzeczną itp
Lesiu! Chociaz by nas zmuszano nie jestesmy w stanie zmienic kierunku w jakim ruch odbywa sie na skrzyzowaniu... no chyba ze ktos przystawi nam pistolet do glowy i rozkaze zdjac c-12 i przemalowac linie. Nadal widze mylisz kierunek w jakim ruch sie odbywa z kierunek ruchu wlasnego
Ależ nikt was nie zmusza do jazdy wokół wyspy z niewłaściwej strony. Możesz wskazać kto chociażby próbował ?
A kierunek ruchu własnego to pochodna własnego kierunku jazdy ?
Możesz odnieść się bezpośrednio do PoRD. Sam przecież wręcz zapluwałeś się, że pojazd nie może zmienić kierunku ruchu, bo to droga zmienia. :help:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 27 maja 2015, 22:39

Moge. W par.36.1. nie ma ani slowa o kierunku mojego ruchu. Wystarczy?
szerszon napisał(a):Z tego co pisałeś wynika,że jedziesz prosto w łuku...
Nic podobnego: choc nie jade prosto a łukiem to nie sygnalizuje, bo jade caly czas w tym samym kierunku.
szerszon napisał(a):...nie ma nic o "jednym kierunku". Dalej jest "kierunku"...
To o ilu kierunku jest mowa? O czterech kierunku na przyklad?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 27 maja 2015, 22:51

szymon1977 napisał(a):Lesiu! Jezeli wiesz dlaczego w polowie drogi oznaczonej d-3 mozesz zjechac na posesje/droge gruntowa/cofnac parkujac to wiesz tez dlaczego my mozemy zjechac w prawo ze skrzyzowania oznakowanego c-12.
Zjechać to sobie możesz na pobocze, do rowu. :lol: Rozmawiamy o zmianie kierunku jazdy a Twoja riposta przedstawia opuszczanie drogi jednokierunkowej lub skrzyżowania. Jeśli tak bardzo chcesz, to spróbuj opuścić drogę jednokierunkową wjeżdżając na wprost na drogę dwukierunkową i nie bądź zaskoczony ze nie zmieniasz kierunku jazdy.

Co do tego "zjeżdżania w prawo", to mam wątpliwości co dla Ciebie oznacza "w prawo". Opuścić skrzyżowanie mogę w dowolnym kierunku: lewym, prawym, na wprost - tak jak informuje mnie tablica przeddrogowskazowa, jakie mam możliwości wyboru i jak należy się przygotować do manewru.
szymon1977 napisał(a):Chociaz by nas zmuszano nie jestesmy w stanie zmienic kierunku w jakim ruch odbywa sie na skrzyzowaniu
"Ruch odbywa się" znaczy tyle, co poruszanie się każdego pojazdu na skrzyżowaniu i bynajmniej nie w kierunku tylko dookoła wyspy w kierunku, czego zrozumieć nie jesteś w stanie i dlatego sobie wymyślasz o odbywający się ruchu na pustkowiu.
szymon1977 napisał(a):no chyba ze ktos przystawi nam pistolet do glowy i rozkaze zdjac c-12 i przemalowac linie
Par. 36. z 170-tki dotyczy kierujących a nie drogowców lub kierujących ruchem funkcjonariuszy... Na skrzyżowaniu Ty odbywasz ten ruch, dzięki czemu można powiedzieć że ruch się odbywa, bo on nie dotyczy tylko Ciebie.
szymon1977 napisał(a):Nadal widze mylisz kierunek w jakim ruch sie odbywa z kierunek ruchu wlasnego.
Kierunek własnego ruchu odbywa się... Czyj ruch odbywa się na skrzyżowaniu? Szymon, z takimi argumentami to... rzeczywiście i faktycznie tylko zjeżdżać do piaskownicy.
Juz Ci pisałem, że wysłowić się w paru zdaniach nie potrafisz, o formalnym piśmie do urzędu, sądu czy instytucji nie wspominam. Błagam :rotfl2:
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 27 maja 2015, 22:53

Moge. W par.36.1. nie ma ani slowa o kierunku mojego ruchu. Wystarczy?

Przecież pisałeś...
Nadal widze mylisz kierunek w jakim ruch sie odbywa z kierunek ruchu wlasnego

Czyli jak coś z czymś myli to wyjaśnij różnicę odnosząc się bezpośrednio do PoRD.
Jeśli nie ma czegoś to po co znowu wymyślasz ?
Nie wystarczy ci już "własny rzeczywisty faktyczny kierunek jazdy bo widać " ?
Nic podobnego: choc nie jade prosto a łukiem to nie sygnalizuje, bo jade caly czas w tym samym kierunku.
Ależ to to samo. Twój"własny kierunek jazdy" to prosto w łuku lub łukiem prosto. Tylko dalej nie ma wyjaśnienia jak dajesz radę określić swój kierunek jazdy wyrywkowo na powierzchni skrzyżowania, gdzie przecinają się drogi.
To prosto według drogi , która wjechałeś czy prosto według drogi w którą zjeżdżasz np przy skręcie w lewo ?
To o ilu kierunku jest mowa? O czterech kierunku na przyklad?
Przy jednokierunkowej jest napisane wyraźnie o jednym. Tutaj natomiast wyrywasz sobie z kontekstu "kierunku" i wychodzą bzdury.
Podałem ci przykład z Art 16..oczywiście przemilczany..po co się wysilać ?
szerszon

Postprzez sankila » środa 27 maja 2015, 23:18

jordan napisał(a):Mnie uczono, że jeśli chcę skręcić w lewo czy zawrócić na rondzie bez wyznaczonych kierunków jazdy to zajmuję lewy pas i zmieniam na prawy przed wyjazdem
Uczono Cię wykonywania komend na egzaminie, a nie przepisowej jazdy.
Instruktor powiedział Ci, co robić, gdy chcesz skręcić w ulicę Iksińską, tylko nie wiesz, która to jest? W końcu nie masz obowiązku znać mapy na pamięć. To co? Postawisz auto na parkingu i oblecisz całe rondo, żeby ustalić, którym pasem wjechać? A może będziesz woził kryształową kulę? No, sorry!

BTW - na rondzie nie ma znaczenia kierunek, w którym chcesz pojechać, tylko kolejność zjazdów:, czyli pierwszy zjazd - zajmujesz zewnętrzny pas, ostatni zjazd - wewnętrzny pas, a reszta - zależy od ronda i liczby pasów (w praktyce rzadko się zdarza, żeby niewyznaczonych pasów było więcej niż dwa); grunt, żebyś przed "swoim" zjazdem był na zewnętrznym pasie.
Jeśłi nie wiesz, który to "swój" zjazd, to wjeżdżasz na prawy pas i jedziesz nim, aż znajdziesz; jeśli go przegapisz, to objeżdżasz rondo po raz drugi. Nie znajdziesz - to wyjeżdżasz tam, gdzie wjechałeś - cały czas zgodnie z przepisami.

Prawdą jest, że gdybyś - podczas egzaminu - na komendę "zawrócić na rondzie" ustawił się na prawym pasie, byłoby to uznane za błąd, ponieważ to nieprawidłowy sposób wykonania manewru zawracania. Ale nie dlatego, że objechałbyś rondo prawym pasem, tylko dlatego, ze nie zastosowałeś się do reguły "na skrzyżowaniu jak najkrócej".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » środa 27 maja 2015, 23:32

Uczono Cię wykonywania komend na egzaminie, a nie przepisowej jazdy.

Kompletna bzdura. polecam zapoznać się z rozporządzeniem w sprawie egzaminowania, gdzie jest m.in napisane, że egzaminator nie może wydawać poleceń niezgodnych z przepisami.
Przykro mi, ale się doucz..szybko i dogłębnie.
A może będziesz woził kryształową kulę? No, sorry!
Wystarczy tylko trochę inteligencji. Egzaminator nie wydaje polecenia, aby skręcić w "ulicę Iksińską"
Jeśłi nie wiesz, który to "swój" zjazd, to wjeżdżasz na prawy pas i jedziesz nim, aż znajdziesz; jeśli go przegapisz, to objeżdżasz rondo po raz drugi. Nie znajdziesz - to wyjeżdżasz tam, gdzie wjechałeś - cały czas zgodnie z przepisami.
Którymi przepisami ? Że skrzyżowanie to droga jednokierunkowa ? :lol:
. Ale nie dlatego, że objechałbyś rondo prawym pasem, tylko dlatego, ze nie zastosowałeś się do reguły "na skrzyżowaniu jak najkrócej".

Kompletna bzdura. Wskaż mi tę "regułę" jako jakikolwiek przepis. Może w ogóle przy skręcie w lewo nie warto sie fatygować wokół wyspy tylko przy wjeździe w lewo " pod prąd" :lol: Oblewa za niezastosowanie się do Art 22.
Ale dyletanctwo.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 28 maja 2015, 10:17

szerszon napisał(a):...jak dajesz radę określić swój kierunek jazdy wyrywkowo na powierzchni skrzyżowania, gdzie przecinają się drogi.
Tak jak i poza miejscem, w ktorym przecinaja sie drogi - wzgledem kierunkow, w jakich ruch drogowy sie odbywa. Albo kontynuuje jazde w takim kierunku w jakim ruch drogowy sie odbywa, albo zmieniam kierunek jazdy na inny.

Rondo pierscieniowe jest o tyle nietypowe, ze ruch na nim odbywa sie dookola wyspy w kierunku wskazanym na znaku c-12, a nie tak jak na skrzyzowaniu zwyklym. O tyle cenna informacja, ze nie musze sie zadatanawiac gdzie i czy drogi sie lacza/przecinaja/rozwidlaja gdzie i czy jade jazdnia ktorej z drog itd., itp.

Kierunek, w jakim ruch na skrzyzowaniu sie odbywa mam pokazany na znaku - albo kontynuuja jazde w takim kierunku albo zmieniam na inny.
.....
LeszkoII napisał(a):Opuścić skrzyżowanie mogę w dowolnym kierunku: lewym, prawym, na wprost...
Lesiu! Przejechac przez skrzyzowanie mozesz w prawo/w lewo/na wprost o czym informuje Cie p-8 przed skrzyzowaniem. A zjechac ze skrzyzowania mozesz tylko w ptawo o czym informuje Cie p-8 na slrzyzowaniu. Mowa oczywiscie o skrzyzowaniu zwanym rondem pierscieniowym.

To "dementuje" to od demencji, ktorej efektem sa Twoje kuriozalne teorie?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 maja 2015, 11:42

szymon1977 napisał(a):Rondo pierscieniowe jest o tyle nietypowe, ze ruch na nim odbywa sie dookola wyspy w kierunku wskazanym na znaku c-12, a nie tak jak na skrzyzowaniu zwyklym.
Szymon o czym Ty piszesz :help: Czy obecność znaku P-8b albo F-10 powoduje, że na skrzyżowaniu oznaczonym C-12 ruch przestaje się odbywać dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku? :) No pomyśl trochę... Jest wiele skrzyżowań "nie-zwyczajnych" i z różnorodną organizacją ruchu, np. skanalizowane wysepką na wlocie przed którą stoi C-9, albo z tzw. "łamanym pierwszeństwem".
szymon1977 napisał(a):O tyle cenna informacja, ze nie musze sie zastanawiac gdzie i czy drogi sie lacza/przecinaja/rozwidlaja
Cenną informację to zawiera tablica E-1, a później drogowskazy. Gdzie się łączą, przecinają, rozwidlają? Na skrzyżowaniu, w tym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
szymon1977 napisał(a):Kierunek, w jakim ruch na skrzyzowaniu sie odbywa mam pokazany na znaku
Manipulacja. Zgubiłeś "dookoła wyspy lub placu".
szymon1977 napisał(a):Lesiu! Przejechac przez skrzyzowanie mozesz w prawo/w lewo/na wprost o czym informuje Cie p-8 przed skrzyzowaniem.
P-8 informuje mnie o dozwolonym kierunku jazdy w lewo z pasa ruchu na którym sie znajduje, czyli o dopuszczalnym skręcie w lewo (poczytaj par. 87). O tym, że przez skrzyżowanie - to oczywista sprawa, którą co prawda wprost przemilczano w rozporządzeniu ws. znaków i sygnałów(pośrednio można do tego łatwo dojść, jak się potrafi), to uzupełniono w rozporządzeniu ws. szczegółowych warunków technicznych umieszczania znaków(...) w odpowiednim punkcie. Całokształt przepisów daje jasny obraz, iż skręcenie w lewo na skrzyżowaniu = przejazd przez skrzyżowanie w lewo = zmiana kierunku jazdy w lewo.

Twórz dalej "własne kierunki jazdy" :lol:
LeszkoII

Postprzez Pentuer » czwartek 28 maja 2015, 14:12

LeszkoII napisał(a):...
Całokształt przepisów daje jasny obraz, iż skręcenie w lewo na skrzyżowaniu = przejazd przez skrzyżowanie w lewo = zmiana kierunku jazdy w lewo.
...

Jeżeli przyjąć, że wjazd na SoRO (dwupasowe, A-7 i C-12) południowym wjazdem i wyjazd zachodnim jest jednym manewrem skrętu w lewo, to wówczas kierujący autem ma obowiązek włączenia lewego kierunkowskazu i wyłączenia go dopiero po opuszczeniu ronda, jak nakazuje art. 22 ust. 5 PoRD.

Takie zachowanie jest jedną z konsekwencji przyjęcia stanowiska, że SoRO jest skrzyżowaniem typu "+" i geometria ronda jest nieistotna w tym względzie.

Skoro tak, należy także zastosować się art. 22 ust. 2 PoRD na tym skrzyżowaniu (zajęcie lewego pasa przy wjeździe), czyli przy opuszczaniu skrzyżowania konieczny jest przejazd z pasa wewnętrznego na pas zewnętrzny albo przecięcie pasa zewnętrznego, co także należy zasygnalizować, tylko jak, skoro lewy wolno wyłączyć dopiero po zakończeniu manewru skrętu w lewo?

W efekcie auto z lewego pasa migające lewym kierunkowskazem albo przejedzie na prawo przed pojazdami z pasa zewnętrznego, jakby miało pierwszeństwo albo najpierw zajmie pozycję na pasie zewnętrznym i z niego zjedzie ze skrzyżowania, cały czas mając włączony lewy migacz.

Pojawia się pytanie, skąd kierowcy mają wiedzieć widząc taki pojazd z lewym migaczem na pasie po lewej, że będzie przejeżdżał ich pas z prawem pierwszeństwa?
I że w ogóle ma zamiar opuścić skrzyżowanie?
Pentuer

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 maja 2015, 14:57

Pentauer,
sam przejazd przez skrzyżowanie od wlotu do wylotu nie jest sam w sobie zmianą kierunku jazdy, lecz czynnością wynikającą z tego manewru. Zastosowałem znak równości, jako skrót myślowy. Nie wdaję się w drobiazgi, gdyż zakładam że wątek czytają Ci, co liznęli przepisy.
Używanie kierunkowskazu nie jest ściśle uzależnione od czynności ewakuowania się ze skrzyżowania, co dla większości jest zrozumiałe na każdym skrzyżowaniu...poza SoRO, niestety.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze