Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » czwartek 16 kwietnia 2015, 00:04

Pomyślałem.

Nadinterpretacja.Tu dowód...
na skrzyżowaniu mamy taki kierunek jazdy jak kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu pokazany na znaku C-12

Znowu o kierunku jazdy na skrzyżowaniu...
Dawno mnie tu nie było,
Miałeś "godnych "następców :lol: :lol: :lol:
, że przejazd przez skrzyżowanie w jakimś tam kierunku wcale nie musi oznaczać jednego wielkiego skręcenia czy jednej wielkiej zmiany kierunku jazdy?
Szczególnie gdy stoi F-10 przed skrzyżowaniem. :wink:
A w ogóle to dlaczego niby kierunek jazdy mielibyśmy wbrew rzeczywistości zmieniać "za pomocą ronda" a nie zgodnie z rzeczywistością na zjeździe z ronda?
Na zjeździe jesteś w końcowej fazie zmiany kierunku jazdy, który był zapoczątkowany zgodnie z Art 22.5. W "rzeczywistości" już zmieniasz wjeżdżając..nie "skręcasz w prawo "?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 16 kwietnia 2015, 00:45

szerszon napisał(a):Szczególnie gdy stoi F-10 przed skrzyżowaniem.
Jeżeli szczególnie zależy Ci na rozpatrzeniu przypadku, gdy przed rondem pierścieniowym stoi F-10 to nic nie stoi na przeszkodzie aby zgodnie ze znakiem umieszczonym PRZED skrzyżowaniem przejechać PRZEZ to skrzyżowanie w lewo skręcając w prawo PODCZAS WJAZDU NA NIE, następnie jadąc łukiem w lewo BĘDĄC NA NIM, a na koniec ponownie skręcając w prawo ZJEŻDŻAJĄC Z NIEGO. A wszystko zgodnie z rzeczywistością oraz... treścią PoRD. Nie tylko zgodnie ze strzałkami PRZED skrzyżowaniem ale i strzałkami P-8(b) NA skrzyżowaniu, które zgodnie z Twoją interpretacją nie ma wyjścia - musimy czasem zignorować (np. rondo kwadratowe pokazane w "220"), a także wszystkimi innymi przepisami, które Ty zamiast dosłownie traktujesz z przymrużeniem oka.

Nie widzę w Art.25. w żadnym innym także, ani nawet w połączeniu wszystkich znanych mi przepisów powodu aby traktować przejazd przez skrzyżowanie jako jedno wielkie skręcanie czy zmianę kierunku jazdy więc analizuję sytuację zgodnie z rzeczywistością a nie wbrew jej. Dlaczego niby zjazd z "placu" będącego czterema skrzyżowaniami to skręcanie w prawo a zjazd z "ronda pierścieniowego" będącego jednym skrzyżowaniem już nie? Przecież wgląda tak samo, a i strzałki takie same wymalowane bywają!
-----
szerszon napisał(a):Znowu o kierunku jazdy na skrzyżowaniu...
A to na skrzyżowaniu choć jadę to nie mam kierunku jazdy? Dość schizofreniczna jak dla mnie jest Twoje postrzeganie świata
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 16 kwietnia 2015, 07:56

Jeżeli szczególnie zależy Ci na rozpatrzeniu przypadku,
To nie jest odosobniony przypadek. Wystarczy poczytać, kiedy sie stosuje znaki F-10 i P-8x.
Gorąco polecam dz.u 220 załącznik 1 pkt 7.2.10, a nie sobie fantazjować o "faktycznym rzeczywistym kierunku jazdy na skrzyżowaniu bo widać" :lol:
przejechać PRZEZ to skrzyżowanie w lewo skręcając w prawo PODCZAS WJAZDU NA NIE, następnie jadąc łukiem w lewo BĘDĄC NA NIM, a na koniec ponownie skręcając w prawo ZJEŻDŻAJĄC Z NIEGO. A wszystko zgodnie z rzeczywistością oraz... treścią PoRD.

Czyli znowu sobie wrzuciłeś wszystko do jednego wora..zmianę kierunku jazdy razem ze zmianami kierunku ruchu z dzieleniem manewru.
Przypominam ci kolejny raz ,że obwiednia to nie samodzielna droga z pierwszeństwem, abyś traktował wjazd i zjazd jako zmianę kierunku jazdy..nic do ciebie nie dociera...szczególnie trudny przypadek :eek2:
Tak więc możesz nam oszczędzić powtórne lansowanie prostowania ronda.
ale i strzałkami P-8(b) NA skrzyżowaniu
Zgadza się. Bardzo często te strzałki są strzałkami do lewo lub prawoskrętu i tu twoja wizja o jeździe łukiem, albo na wprost "bo widać" też leży.
które Ty zamiast dosłownie traktujesz z przymrużeniem oka.
Jeśli chodzi o znaki F-10 i P-8x nie znajdziesz w moich postach traktowania z przymróżeniem. :wink:
Natomiast w twoich roi sie od dosłownego traktowania każdego ruchu kierownica jako zmiany kierunku jazdy. Czasami usiłujesz tylko zamydlić obraz używając samego pojęcia "kierunek".
Czyli masz świadomość, że piszesz bzdury równając kierunek ruchu z kierunkiem jazdy. :lol:
Nie widzę w Art.25. w żadnym innym także, ani nawet w połączeniu wszystkich znanych mi przepisów powodu aby traktować przejazd przez skrzyżowanie jako jedno wielkie skręcanie czy zmianę kierunku jazdy więc analizuję sytuację zgodnie z rzeczywistością a nie wbrew jej.

Ponieważ nie rozumiesz tych przepisów. Właśnie w tym momencie dałeś dowód,że F-10 jest dla ciebie czarną magią..Art 25 też.
Ty wszystko traktujesz "bo widać" Sygnalizuj zmianę kierunku ruchu wskazaną na T-18..przecież widać ,że ruszasz kierownicą.
Dlaczego niby zjazd z "placu" będącego czterema skrzyżowaniami to skręcanie w prawo a zjazd z "ronda pierścieniowego" będącego jednym skrzyżowaniem już nie?

Jeśli plac jest oznakowany C-12 to nie są cztery skrzyżowania. Musisz znowu ze dwa miesiące poświęcić na paragraf 36 :wink:
A po drugie...zapytaj się zarządcy , dlaczego postawił C-12 tam , gdzie nie powinno go być..dlaczego nie ma pojęcia o rozporządzeniu dotyczącym warunków technicznych dróg.
A to na skrzyżowaniu choć jadę to nie mam kierunku jazdy? Dość schizofreniczna jak dla mnie jest Twoje postrzeganie świata
Twoje problemy natury psychologicznej mnie nie interesują. Interesuje mnie, gdzie masz napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu jako samodzielnym bycie.Kiedyś ci zadałem to pytanie i jak do tej pory nie potrafiłeś na nie odpowiedzieć, poza wytworem własnej wyobraźni. A ta mnie nie interesuje.Jest niewiele warta..wręcz nic.
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 16 kwietnia 2015, 08:12

Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale wychodzi na to, że kierunek jazdy i zmiana kierunku jazdy to jest to samo. :hmm:
P.S."z przymrużeniem" od "mrugać" 1:0 dla Szymona. :wink:
kg1956

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 kwietnia 2015, 09:47

szymon1977 napisał(a):Jest to kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu.
"Dookoła wyspy" oznacza dla Ciebie kierunek ruchu :roll: W takim razie co wskazują strzałki na C-12: następny kierunek... a może kierunek kierunku ...ruchu/jazdy/czegoś innego?
szymon1977 napisał(a): nie jest to kierunek odbywanego przez Ciebie ruchu na skrzyżowaniu
Raczej sposób ruchu - czyli ruch dookoła wyspy. Dlatego śmiejemy się z "kierunku (nie-)okrężnego" :lol:

Opisałeś się jak wół, ale całe to opowiadanie o kierunkach nie ma sensu. Zrobiłeś kawał bezużytecznej roboty. W par. 36.1., słowo "kierunek" ewidentnie odnosi się do formuły "dookoła". To oczywiste mając na względzie, że wyspę fizycznie można objechać dookoła z dwóch kierunków: od prawej lub lewej strony. Tą stronę pokazują Ci strzałki. Nie pokazują one żadnego kierunku jazdy w sensie nakreślonym w Oddziale 4 PoRD.
szymon1977 napisał(a):Skoro jedziesz to odbywasz ruch w takim właśnie kierunku, w jakim jedziesz.
Czyli jakim? Na wprost po łuku a może dodatkowo w kierunku prawostronnym?
szymon1977 napisał(a):A jedziesz w takim kierunku, w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Czyli masz taki kierunek jazdy jak kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu.
Zważywszy że wcześniej piszesz tak: "nie jest to kierunek odbywanego przez Ciebie ruchu na skrzyżowaniu". Godna pożałowania dedukcja i wychodzą takie kwiatuszki: nie jest to kierunek odbywanego przez Ciebie ruchu na skrzyżowaniu, na którym ruch odbywa się w takim właśnie kierunku. To gorzej niż "mleko o smaku mleka".
Po czy podkładasz sobie (bezprawnie - jak całe twoje wyobrażenia nt. C-12) znak równości: kierunek jazdy jak kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu. Czyli przez mękę doszedłeś na swój sposób do z góry ustalonej tezy, której chciałeś nadać formę majestatycznego wniosku. Nie prościej napisać: z klasycznego SoRO to zawsze w prawo?
szymon1977 napisał(a):Podpowiem Ci, że ruch na skrzyżowaniu odbywa się już wtedy, gdy Ty z Kodeksem w ręku stoisz
Czytanie Twoich wpisów to dla mnie katorga. To tak, jakby ktoś mi zlecił czytanie książki telefonicznej i kazał wyciągać wnioski.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 16 kwietnia 2015, 21:29

kg1956 napisał(a):Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale wychodzi na to, że kierunek jazdy i zmiana kierunku jazdy to jest to samo. :hmm:
Niestety ostatnio nie zdarza ci się dobrze kombinować.
Wszelkie dywagacje szymona są oparte na "bo widać". Zero PoRD, a śmie innym zarzucać :lol:
szerszon

Postprzez papadrive » czwartek 16 kwietnia 2015, 21:51

szymon1977 napisał(a):
A jedziesz w takim kierunku, w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Czyli masz taki kierunek jazdy jak kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu.

Dawno, dawno temu @szerszon próbował Ci wytłumaczyć o kierunku jazdy. Nie dotarło. Najpierw trzeba zrozumieć to na przykładzie jazdy na wprost, bez zmiany k.j.
Wjeżdżając na skrzyżowanie wlotem X i opuszczając go wylotem Y, który jest przedłużeniem wlotu X, jadę na wprost. Czyli nie zmieniam kierunku jazdy. Jedynie mój tor jazdy (omijanie wyspy) jest zgodny z kierunkiem ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu, ale nie mam kierunku jazdy "okrężnej" ("ruch okrężny"), tylko na wprost.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » czwartek 16 kwietnia 2015, 22:01

Dawno, dawno temu @szerszon próbował Ci wytłumaczyć o kierunku jazdy. Nie dotarło.
Ależ to normalna taktyka. Brak odpowiedzi na pytania, tylko dalej swoje....zauważ ile czasu schodzi tomkowikozie odpowiedzenie na temat dwóch pasów zewnętrznych. Sam zauważyłeś,że napisał, że z ronda to w prawo, a potem sie tego wyparł, aby po chwili napisać to samo.
szymon też nie potrafi wskazać,gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 16 kwietnia 2015, 22:58

szerszon napisał(a):
kg1956 napisał(a):Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale wychodzi na to, że kierunek jazdy i zmiana kierunku jazdy to jest to samo. :hmm:
Niestety ostatnio nie zdarza ci się dobrze kombinować.
Wszelkie dywagacje szymona są oparte na "bo widać". Zero PoRD, a śmie innym zarzucać :lol:

Odnoszę wrażenie, że utożsamiasz F10(Wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.) ze zmianą kierunku jazdy z art.22.5 (Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy)
kg1956

Postprzez szerszon » czwartek 16 kwietnia 2015, 23:08

Odnosisz dobre wrażenie. Podałem do poczytania odpowiednie punkty z Dz.U 220. W celu kontynuacji dalszej dyskusji zalecam w pierwszej kolejności z nimi sie zapoznać.
Życzę większego zrozumienia niz w przypadku moich "ulubionych" userów.
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 17 kwietnia 2015, 10:26

Znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" (rys. 7.2.10.1) stosuje się w celu wskazania na wlocie skrzyżowania obowiązujących kierunków jazdy przez skrzyżowanie z określonych pasów ruchu. Znak F-10 należy stosować, gdy organizacja ruchu na wlocie na skrzyżowanie jest odmienna od ustalonej ogólnymi przepisami lub gdy uczestnicy ruchu mogą mieć wątpliwości co do obowiązującej organizacji ruchu, np. ze względu na dużą liczbę pasów ruchu.
Kierunki na pasach ruchu na wlocie na skrzyżowanie powinny wynikać ze szczegółowej analizy uwzględniającej przede wszystkim natężenie ruchu na poszczególnych kierunkach, szerokość jezdni i występowania wypadków na skrzyżowaniu.
Strzałki umieszczone na znaku powinny odpowiadać przyjętej organizacji ruchu i być w pełni zgodne z odpowiadającymi im strzałkami kierunkowymi umieszczonymi na jezdni.
Znak F-10 może mieć wiele odmian uwzględniających rzeczywistą liczbę pasów ruchu i ustalone na nich kierunki.

Jak domniemam kierunkowskazy służą do sygnalizowania zamiaru i samej zmiany kierunku jazdy. Ponieważ są tylko dwa kierunkowskazy, braku zmiany kierunku jazdy nie sygnalizujemy, zmianę kierunku jazdy w prawo sygnalizujemy prawym kierunkowskazem a zmianę kierunku jazdy w lewo (i tradycyjne zawracanie) - lewym. F10 wskazuje kierunki jazdy przez skrzyżowanie. Gdyby Ustawodawca miał na myśli zmiany kierunku jazdy napisałby podobnie jak w art. 22.5.
kg1956

Postprzez szerszon » piątek 17 kwietnia 2015, 12:56

Poczytaj jeszcze wcześniej o celowości umieszczania F-10 i P-8x.
A to jadąc pasem ruchu określającym przejazd przez skrzyżowanie jesteś zwolniony z sygnalizowania ?
Jeśli jedziesz pasem ruchu który przez skrzyżowanie prowadzi np w lewo to nie zmieniasz kierunku jazdy ?
szerszon

Postprzez bllech » piątek 17 kwietnia 2015, 13:49

3.2.1. StrzaΠki kierunkowe
Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania
dozwolonego kierunku jazdy z pasa, na którym się
znajdują.

szerszon napisał(a):Jeśli jedziesz pasem ruchu który przez skrzyżowanie prowadzi np w lewo to nie zmieniasz kierunku jazdy ?

To co zmieniasz
bllech

Postprzez kg1956 » piątek 17 kwietnia 2015, 13:52

Dochodzimy do pytania, na które moim zdaniem PoRD nie daje odpowiedzi.
kg1956

Postprzez szerszon » piątek 17 kwietnia 2015, 20:54

bllech napisał(a):
3.2.1. StrzaΠki kierunkowe
Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania
dozwolonego kierunku jazdy z pasa, na którym się
znajdują.

szerszon napisał(a):Jeśli jedziesz pasem ruchu który przez skrzyżowanie prowadzi np w lewo to nie zmieniasz kierunku jazdy ?

To co zmieniasz
Kierunek jazdy jadąc pasem z którego jest to dozwolone.
Przecież to podstawy ! :wow:
A gdzie sie stosuje F-10 i P-8x ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze