Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Makabra » piątek 27 marca 2015, 09:57
przez LeszkoII » piątek 27 marca 2015, 18:37
Oczywiście TAK. Def. ustąpienia pierwszeństwa, def. drogi podporządkowanej, dyspozycja znaku A-7.Makabra napisał(a):Jak dojedziesz do A7 to wolno Ci się zatrzymać przed pustym skrzyżowaniem i upewnić, albo w momencie kiedy nie masz widoczności?
Jak pieszy oczekuje to nie ma pierwszeństwa (chyba że inwalida - wtedy należy się zatrzymać).Makabra napisał(a):Bo skoro zatrzymanie przed pdp jak pieszy oczekuje na wejście jest wykroczeniem
Makabra napisał(a):no to spod każdego A7 trzeba jechać a jak się kogoś zobaczy to dopiero wtedy powstrzymywać się od jazdy, czyli czasami na środku skrzyżowania
To akurat inny temat.Makabra napisał(a):tak jak w przypadku innego wątku gdzie była kolizja A7 vs. pod prąd.
przez Makabra » piątek 27 marca 2015, 19:52
LeszkoII napisał(a):W obecnym kształcie przepisów o pieszych, obowiązek umożliwienia wejścia na jezdnię pieszemu wynika z dwóch(a może i więcej?) przypadków:
a.) niepełnosprawny;
b.) skręcając w drogę poprzeczną;
LeszkoII napisał(a):Zatrzymanie to nie jest zmniejszenie prędkości.
LeszkoII napisał(a):P.S. Rozwiązałeś już "zagadkę" z Art. 18, w którym napisano o zmniejszeniu prędkości a nawet zatrzymaniu się?
przez LeszkoII » sobota 28 marca 2015, 19:01
Unieruchomienie pojazdu... - jako cel sam w sobie.Makabra napisał(a):Stanie w miejscu to nie jest zmniejszenie prędkości. A zatrzymywanie samochodu to co to według Ciebie jest?
przez Makabra » sobota 28 marca 2015, 19:17
przez LeszkoII » sobota 28 marca 2015, 20:06
Filmiki mile widzianeMakabra napisał(a):Kursantka sama od siebie zdecydowała się na to co widać na filmiku, chociaż dziś dopiero ma 1/3 kursu podstawowego. Ja siedziałem cicho.
przez szerszon » sobota 28 marca 2015, 20:24
przez Makabra » sobota 28 marca 2015, 20:30
LeszkoII napisał(a):Filmiki mile widzianeMakabra napisał(a):Kursantka sama od siebie zdecydowała się na to co widać na filmiku, chociaż dziś dopiero ma 1/3 kursu podstawowego. Ja siedziałem cicho.![]()
Kursantka prawidłowo zmniejszyła prędkość(ładnie i płynnie), ale pieszy nie chciał skorzystać. Powinna pojechać dalej, bez zatrzymania, znajdując się bezpośrednio przed przejściem i to nawet z większa prędkością. Pieszy wolał poczekać a przez zatrzymanie pojazdu poczuł się "zmuszony" do wejścia, co widać po przebiegnięciu.
LeszkoII napisał(a):Zarejestrowałeś wykroczenie
przez LeszkoII » sobota 28 marca 2015, 21:04
I dlatego zmniejszam prędkość, ale nie zatrzymam się żeby przepuścić dziecko (zwłaszcza na jezdni o 2 pasach). Dzieci reagują tak: skoro się zatrzymał to idę... prosto do nieba (pod omijający pojazd).szerszon napisał(a):Leszko..nie wykroczenie. tak się robi, gdy dziecko jest przy PdP, które jeszcze nie ma zdolności prawidłowej oceny sytuacji.
Osoby starsze nie chcą wchodzić na PdP mimo zatrzymania - często to widzę w swoim mieście. Dzieje się tak dlatego, że przepuszczający kierowca nie musi uwzględniać ruchu pozostałych pojazdów, ale przysłowiowa babcia chce mieć pewność i woli poczekać na pustą jezdnię dwukierunkową.Makabra napisał(a):Jakby nie chciał skorzystać, to by nie przeszedł pomimo zatrzymania.
Bo widziała, że mimo zmniejszenia prędkości pieszy nie reaguje. nie zrozum mnie źle - ja nie piszę o zwiększaniu prędkości tylko o jej ustabilizowaniu i przejechaniu przez PdP będąc bezpośrednio przed nim czyli w miejscu, w którym pieszy nie ma prawa wejść na jezdnię.Makabra napisał(a):A czemu miała jechać z większa prędkością?
To chyba oczywiste że kwestia nienarażania pieszego na niebezpieczeństwo związana jest z umożliwieniem mu wejścia... no ewentualnie żeby podmuch przejazdu samochodu spowodował problemów jak skoczkom narciarskim po wybiciu z progu.Makabra napisał(a):Może zwolnienie z 50kmh do 48kmh to już jest to zmniejszenie prędkości o które chodzi przy pdp i niech już pieszy wchodzi bo po co zmniejszać bardziej prędkość.
przez szerszon » sobota 28 marca 2015, 21:09
Pisałem Dziecko traktujemy jako kogoś wyjątkowego. Nie napiszę że jak osobę o widocznej niesprawności.A czemu to nie jest wykroczenie? Pytam, bo od Makabry się nie dowiedziałem, jakie warunki lub przepisy ruchu drogowego dopuszczałyby zatrzymanie przez PdP - w celu tzw. przepuszczania pieszego.
przez Makabra » sobota 28 marca 2015, 21:20
LeszkoII napisał(a):Co z tego, że się zatrzymam, skoro będą mnie omijać na sąsiednim pasie? Przy obecnych realiach powszechności wyprzedzania i omijania przed PdP, wywieranie presji na pieszym aby wszedł na jezdnię to jest pośrednie narażanie na niebezpieczeństwo.
LeszkoII napisał(a): ja nie piszę o zwiększaniu prędkości tylko o jej ustabilizowaniu i przejechaniu przez PdP
LeszkoII napisał(a):
będąc bezpośrednio przed nim czyli w miejscu, w którym pieszy nie ma prawa wejść na jezdnię.
LeszkoII napisał(a):To chyba oczywiste że kwestia nienarażania pieszego na niebezpieczeństwo związana jest z umożliwieniem mu wejścia...
przez papadrive » sobota 28 marca 2015, 21:25
LeszkoII napisał(a):Zarejestrowałeś wykroczenie
przez Makabra » sobota 28 marca 2015, 21:28
przez Makabra » sobota 28 marca 2015, 21:45
LeszkoII napisał(a):. Pieszy wolał poczekać a przez zatrzymanie pojazdu poczuł się "zmuszony" do wejścia, co widać po przebiegnięciu.
przez szerszon » sobota 28 marca 2015, 21:46
I wszystko jasne...papadrive napisał(a):widząc oczekującego pieszego (lub pieszą), zatrzymać przed PdP.