Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » sobota 07 marca 2015, 20:22

tomekkoz napisał(a):
szerszon napisał(a):Po trzecie-jak chodziło o podanie konkretów, to jakoś nabierałeś wody w usta..

Na wszytkie pytania odpowiedzi już dawno padły. Cóż poradzić, że nie jesteś w stanie nic zrozumieć?

.
Kłamiesz trollu.
Gdyby tak było podałbyś cytaty.
Zaczęliśmy skromnie od dwóch pasów zewnętrznych.
Proszę o wskazanie odpowiedzi.

szoferemeryt napisał(a):
Tak domagam się bo twoje wyjaśnienie nie trzyma się kupy.
Nie możesz wskazać przepisu zakazującego, gdyż przepisy którymi usiłujesz to wykazać w swojej treści mają określenie warunkowe że coś tam musi być (strzałka) a tego warunku nie ma na jezdni (P-x) ani na znaku (F-10,11). Tak więc nie umiesz wykazać pośredniego związku między przepisami.

Dlatego że jeśli ktoś nie rozumie zasad SoRO to musimy mu rondo rozprostować. Większość to zrozumie, ale są tacy co nawet tego nie rozumieją.

Moje wyjaśnienia są jak najbardziej spójne. Twoje domaganie jest tak śmieszne jak zezwolenie na jazdę prosto lub w prawo , gdy stoi zakaz skrętu w lewo :lol:
Również nie zrozumiałeś ,że większość przepisów jaki ci podałem to były przykłady.
Kolejny przykład, chociaż podaję go juz bez większej nadziei
C-13- część drogi przeznaczona dla rowerzystów z której muszą korzystać jeśli ich kierunek jazdy jest zgodny z przebiegiem DDR.
Ty oczywiście będziesz jechał jezdnią i domagał się zakazu jazdy po jezdni :lol: :lol: :lol:
To dziecinne, ale jak wynika z nicka jesteś już poważnym :lol: , statecznym :lol: kierowcą...
Nie jestem frustratem,

Frustracja (łac. frustratio - zawód, udaremnienie) – zespół przykrych emocji związanych z niemożliwością realizacji potrzeby lub osiągnięcia określonego celu.
Nie możesz sie nauczyć PoRD.

Dlatego że jeśli ktoś nie rozumie zasad SoRO to musimy mu rondo rozprostować. Większość to zrozumie, ale są tacy co nawet tego nie rozumieją.
A może to wy musicie sobie rozprostować, aby ogarnąć ? Poprostuj sobie pozostałe skrzyżowania :lol:
Zacznij od ronda turbinowego
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 07 marca 2015, 21:10

tomekkoz napisał(a):Na wszytkie pytania odpowiedzi już dawno padły. Cóż poradzić, że nie jesteś w stanie nic zrozumieć?

Powołując się na budowlańców. :hmm:
To akurat jest fakt o którym uczą profesorowie na politechnice na wydziale budownictwa, wiec daruj sobie swoje wymysły.

Wychodzi na to, że każdy, dla zrozumienia czym jest SoRO, musi ukończyć Politechnikę w zakresie budownictwa. Najlepiej drogowego. :lol:
Leszko ja widzę na poniższym rondzie jedną jezdnię (jednokierunkową) wokół wyspy i łączące sie z nią jezdnie wlotów.

A wloty, to pies? Przecież opuszczając obwiednię zmieniasz kierunek jazdy. :wink:
Dlaczego nie powiesz od razu, że rondo to zespół skrzyżowań, zamiast krążyć wokół tematu. :?:
Z resztą, i tak wiemy, że tak uważacie. :!:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 07 marca 2015, 21:15

"Rzeczywisty skręt" w lewo... brzmi znajomo

Rzeczywisty faktyczny kierunek własny na skrzyżowaniu bo widać ? :D
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 07 marca 2015, 21:21

szoferemeryt napisał(a):Nie jestem frustratem, ale specjalnie dla ciebie
https://www.youtube.com/embed/ojDqt8X6B90

Zamiast z tego rynku robić jedno dziadowskie skrzyżowanie, wystarczyłoby łamane pierwszeństwa dać, i miałoby to jakiś sens. Tak jest na Placu Centralnym w Krakowie, który ma większą powierzchnię, i nie ma problemów.

https://www.youtube.com/watch?v=14rNoj2TbwY
Makabra

Postprzez szoferemeryt » sobota 07 marca 2015, 22:36

Makabra piszesz o dziadowskim oznakowaniu. To nie ja ustawiam lub maluję znaki. Robi to zarządcza drogi. Ja mam sie tylko stosować do nich.
Szerszon;
Nie jesteś w stanie nic udowodnić ani też wskazać konkretnych przepisów PRD.
Teraz wywijasz kota ogonem i piszesz:
Zacznij od ronda turbinowego

Odkąd to rondo turbinowe ma cokolwiek wspólnego z rondem klasycznym.
Czy wiesz jak oznakowane jest jedno, a jak oznakowane jest drugie rondo?
Zacznij od pasów ruchu, dalej oznakowanie na wjeździe na rondo i przejazdu przez oba ronda. Twoje przykłady jednoznacznie wskazują na chęć udowodnienia czegoś czego nie możesz udowodnić.
Naukę języka polskiego zacznij od swojego kolegi, bo to on nazwał mnie frustratem.
Leszko;
Podaj przepis który złamał kierujący, jadąc po rondzie jak na filmie.
No właśnie nie możesz podać sensownego przepisu ani nie jesteś w stanie wskazać powiązań między przepisami PRD w celu wykazania swoich racji.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 07 marca 2015, 23:00

Odkąd to rondo turbinowe ma cokolwiek wspólnego z rondem klasycznym.

Wyspa, C-12, skrzyżowanie. A gdzie masz podział na ronda klasyczne, turbinowe, kwadratowe w PoRD ?
Czy wiesz jak oznakowane jest jedno, a jak oznakowane jest drugie rondo?

Jakbyś miał problem to polecam rondo klasyczne w Piastowie z F-10 i P-8x, bo o to ci chodzi. :lol:
A C-12 z A-7 dalej to samo.
Nie jesteś w stanie nic udowodnić ani też wskazać konkretnych przepisów PRD.

Udowodniłem ci wskazując szereg przepisów wiążących manewr skrętu w lewo z zawracaniem.
Oczywiście nie jesteś w stanie tego zaakceptować, bo boisz się ,że będziesz durniem..nie obawiaj się :wink:
Natomiast nie byłeś w stanie wykazać żadnego przepisu, który wiązałby manewr zawracania z jazdą na wprost lub skrętem w prawo..co więcej..uważasz,że zawracanie to dwa skręty w lewo, co jest totalnym idiotyzmem w świetle chociażby znaku B-23, czy sygnalizatorów kierunkowych nie wspominając o paragrafie 87.2.
Jedyne co przemawia za zawracaniem pasem zewnętrznym jest mocno podejrzana wizja szkoły krakowskiej czyli prostowania ronda, co namacalnie pokazał ci leszko...nie wiem po co..i tak do ciebie nie dociera :lol:
tak więc nie masz żadnych argumentów poza kozim uporem
"pokażcie mi przepis zabraniający" :lol:
No to ci pokazałem na przykładzie ..ostatnio z C-13 (DDR)..tradycyjnie grochem o ścianę. :D
Naukę języka polskiego zacznij od swojego kolegi, bo to on nazwał mnie frustratem.
Oj tam...ujawnił tajemnicę państwową ? :wink:
Jesteś, ponieważ dawno zarzuciłeś dyskusję na argumenty , tylko usiłujesz czasami napisać coś mądrego...z mizernym skutkiem.
Nie chcesz zrozumieć ,że obowiązek czegoś jest pośrednim zakazem innej czynności-twój problem.
==========================================================================================================================

Cecha charakterystyczna Razem z tomkiemkoz macie problem z odpowiedziami na pytania, które się pojawiają po waszych kontrowersyjnych wypowiedziach.
Obaj macie swoje ulubione filmiki, którymi zaśmieciliście wątek dokumentnie.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 08 marca 2015, 01:03

szoferemeryt napisał(a):Podaj przepis który złamał kierujący, jadąc po rondzie jak na filmie.
No właśnie nie możesz podać sensownego przepisu ani nie jesteś w stanie wskazać powiązań między przepisami PRD w celu wykazania swoich racji.
Skręcanie w lewo od prawej krawędzi. Ładnie to tak?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » niedziela 08 marca 2015, 08:25

LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Podaj przepis który złamał kierujący, jadąc po rondzie jak na filmie. https://www.youtube.com/embed/ojDqt8X6B90
Skręcanie w lewo od prawej krawędzi. Ładnie to tak?

Przede wszystkim:
1. Jazda wokół wyspy nie stanowi skręcania w lewo (§36.1). Gdyby stanowiła, to zgodnie z art 22.2, po obwiedni możnaby poruszać się wyłącznie lewym pasem, co jest nonsensem w przypadku rond wielopasowych.

A poza tym:
2. Zgodnie z waszą ośmieszającą was logiką pojazd nie skręcał w lewo tylko jechał na wprost przez skrzyżowanie...
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » niedziela 08 marca 2015, 09:54

1. Jazda wokół wyspy nie stanowi skręcania w lewo (§36.1).

Cały czas czekamy na przepis , gdzie przy C-12 jest napisane o kierunku jazdy.
Jak również na przepis, który pozwala nie sygnalizować zamierzonego kierunku jazdy przed skrzyżowaniem, w jego trakcie i zaprzestania po zakończeniu.
Dzielenie jednego manewru na podmanewry w waszym wykonaniu jest szokujące, ale i tak mniej niż zbawienny wpływ F-10 na C-12 :lol:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » niedziela 08 marca 2015, 10:44

LeszkoII napisał(a):Skręcanie w lewo od prawej krawędzi. Ładnie to tak?

Mówimy tu o zachowaniu na SoRO.
Nie mówimy o tym czy ładnie czy brzydko, ale o zapisach w PRD.
Jeśli będzie mowa o tym czy ładnie czy brzydko to masz rację. To bardzo brzydko.
Jeśli będziemy rozmawiać o zapisach w PRD to mało ważne czy brzydko, ale Kodeks Drogowy takiego zachowania nie zabrania.
szoferemeryt

Postprzez tomekkoz » niedziela 08 marca 2015, 11:27

Czemu Szoferze jest to wg Ciebie "brzydko"?
Przecież jedziesz zgodnie z organizacją ruchu, wyznaczonym pasem ruchu na tym rondzie, a więc zgodnie z zamysłem projektanta/organizatora ruchu.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 11:45

Czerwone suzuki zmienia pasy ruchu na linii przerywanej i opuszcza rondo, wolno na przerywanej zmieniac, jedzie zgodnie z organizacja ktora w tamtym miejscu pozwala na taki manewr. W Krakowie sa ciagle jednostronnie przekraczalne w miejscu w ktorym czerwony zmienia pasy :mrgreen:
Makabra

Postprzez LeszkoII » niedziela 08 marca 2015, 12:38

tomekkoz napisał(a):Jazda wokół wyspy nie stanowi skręcania w lewo (§36.1)
To już zależy od kierunku jazdy a nie od strzałek na znaku C-12. Jak pojadę na wprost (co w filmie Szofera oznaczałoby uwalenie drogowskazu ze strzałkami w lewo lub w prawo, czyli wjechanie w budynek) to generalnie obowiązuje przepis o ruchu prawostronnym możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
Ruch wokół wyspy nie stanowi też skręcania w prawo, nie odkryłem ameryki.

Masz poważne problemy w logicznym rozumowaniu, skoro domniemywasz, że par. 36.1. uniemożliwia skręcania w lewo. Teraz poproszę o potwierdzenie wyższości znaku F-10 nad znakiem C-12.
tomekkoz napisał(a):Gdyby stanowiła, to zgodnie z art 22.2, po obwiedni można by poruszać się wyłącznie lewym pasem, co jest nonsensem w przypadku rond wielopasowych.
Przed skręceniem w lewo wyłącznie lewym pasem, chyba że wykorzystasz Art. 22.3..
tomekkoz napisał(a):Zgodnie z waszą ośmieszającą was logiką pojazd nie skręcał w lewo tylko jechał na wprost przez skrzyżowanie...
Ja tam widzę kilka skrzyżowań i nieudolnie wstawiony C-12.
szoferemeryt napisał(a):Mówimy tu o zachowaniu na SoRO.
Dookoła wyspy lub placu w kierunku prawostronnym.
szoferemeryt napisał(a):ale Kodeks Drogowy takiego zachowania nie zabrania
Art. 22.2..
Cóż... skoro nie dociera, to zapraszam wirtualnie(piratów drogowych sobie nie życzymy) do Nowego Sącza na rynek http://goo.gl/maps/ZCyaR Spróbuj kręcić się w kółeczko wokół Ratusza zewnętrznymi pasami ruchu. A jakbyś chciał opuścić skrzyżowanie (tzw. "zawsze w prawo bo par. 36.1. ble ble ble") to nadziejesz się na B-22. Musisz zrewidować swoje poglądy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 12:52

szoferemeryt napisał(a):Makabra piszesz o dziadowskim oznakowaniu. To nie ja ustawiam lub maluję znaki. Robi to zarządcza drogi. Ja mam sie tylko stosować do nich.

Ja nie mam do Ciebie pretensji jeśli chodzi o to oznakowanie, ale jest tak samo dziadowskie jak na Krakowskim rynku gdzie są znaki C12 bez A7. Wiadomo, że tańczymy jak nam zagrają organizatorzy ruchu. Tylko że te ronda należałoby poprawić.
Makabra

Postprzez Makabra » niedziela 08 marca 2015, 12:57

tomekkoz napisał(a):Przede wszystkim:
1. Jazda wokół wyspy nie stanowi skręcania w lewo (§36.1).
Stanowi skręt w lewo.
Obrazek

tomekkoz napisał(a):Gdyby stanowiła, to zgodnie z art 22.2, po obwiedni możnaby poruszać się wyłącznie lewym pasem, co jest nonsensem w przypadku rond wielopasowych.

Trzeba się poruszać tylko lewym pasem i nie jest to nonsensem. W przypadku rond wielopasmowych powinno się stosować dodatkowe oznakowanie na każdym pasie ruchu którego brakuje na rondzie w Szczecinie (wklejał tomekkoz) i w Miechowie (wklejał szoferemeryt). Wtedy można w lewo na rondzie z więcej niż jednego pasa ruchu. Zawracanie tylko z lewego zaczynamy, powód prosty, mamy nie zajechać drogi podczas zawracania.

Obrazek
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze