Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 marca 2015, 00:33

dylek napisał(a):Makabra - ja to wiem...ale wytłumacz to tym, co uwazają, że mają rację i mogą sobie do wieczora sznureczkiem jeździć w kółko zewnętrznym pasem całkowicie blokując możliwość opuszczenia ronda tym, co nieopatrznie odważyli się wjechać na inny niż zewnętrzny.

Zastanów się czy to jest zgodne z PoRD czy nie. Ja uważam że zawracanie prawym pasem na ruchu okrężnym jest prawnie dopuszczalne, że faktyczne zawracamy z lewego pasa to tylko zdrowy rozsądek to nakazuje nic innego. Bo jeśli skręcając w lewo mamy obowiązek rozpocząć manewr zgodnie z Art.22.2.2 to tymbardziej zawracanie.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » czwartek 05 marca 2015, 00:44

Wytłumaczyć to Dworakowi? :mrgreen:
Makabra

Postprzez dylek » czwartek 05 marca 2015, 01:11

Makabra napisał(a):Wytłumaczyć to Dworakowi? :mrgreen:

Dworaka od tych jego teorii nie odwiedziesz...
Ale spróbuj może przekonać, by pokasował pierścieniowe malowania jak jest więcej niż jeden pas obwiedni. Niedawno jedno rondko wam już przemalowali - ciekaw jestem jak wrażenia...poprawiło się?
Dla mnie niech tam sobie Dworak swoje uważa...jak nie będzie takich rond to może dalej trwać przy swoim :D
Jakby miał opory, to np. Zielona Góra również przemalowuje, o warszawskiej Babce (Radosława) nie wspomnę :D
https://www.youtube.com/watch?v=SUPgnpET_X8
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » czwartek 05 marca 2015, 01:20

Jesli masz na mysli rondo Hipokratesa, to bardzo fajnie wyglada teraz, nawet wrzucalem tutaj zdjecia z tego ronda.
Makabra

Postprzez szerszon » czwartek 05 marca 2015, 01:24

szoferemeryt napisał(a): Ja uważam że zawracanie prawym pasem na ruchu okrężnym jest prawnie dopuszczalne, że faktyczne zawracamy z lewego pasa to tylko zdrowy rozsądek to nakazuje nic innego. Bo jeśli skręcając w lewo mamy obowiązek rozpocząć manewr zgodnie z Art.22.2.2 to tymbardziej zawracanie.

Czy masz gdziekolwiek napisane, ze dopuszcza się z prawego pasa zawracanie jak w przypadku paragrafu 87.2 ?
Makabra napisał(a):Jesli masz na mysli rondo Hipokratesa, to bardzo fajnie wyglada teraz, nawet wrzucalem tutaj zdjecia z tego ronda.
Widocznie mieli już dość użerania sie z trollami. Przemalowali i święty spokój z prostowaczami rond.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 marca 2015, 08:18

szerszon napisał(a):Czy masz gdziekolwiek napisane, ze dopuszcza się z prawego pasa zawracanie jak w przypadku paragrafu 87.2 ?

Czy czytasz dokładnie?
2. Strzałka kierunkowa zezwalajàca na skręcanie
w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu,
oznacza także zezwolenie na zawracanie,

Strzałka kierunkowa musi być namalowana, a w klasycznym , jak na wzorcowym z 220 jej nie ma.
Na moim filmie też jej nie ma! Dlatego wrzucanie każdego skrzyzowania do jednego wora mija się z prawdą i daje podstawy do sporów na temat So/zRO
szoferemeryt

Postprzez Makabra » czwartek 05 marca 2015, 12:28

Chyba wiem o co chodzi szerszonowi. Na klasycznym masz dwa pasy przed ronde niewyznaczone wiec przepis do skretu w lewo ustawienie do lewej krawedzi/osi jezdni, na rondzie gdzie masz dwa pasy do skretu w lewo to juz stosujesz przepis o zawracaniu z pasa skrajnie lewgo do skretu w lewo. Czyli masz sie ustawic zawsze tak jak do skrętu w lewo jesli manewr zawracania rozpoczynasz tak jak manewr skrętu w lewo.
Makabra

Postprzez szerszon » czwartek 05 marca 2015, 13:34

Czy to takie trudne do zrozumienia ?
szerszon

Postprzez Makabra » czwartek 05 marca 2015, 13:47

Czarno na białym w pord też to napisane nie jest, dlatego rozumiem o czym szofer pisze.
Makabra

Postprzez szerszon » czwartek 05 marca 2015, 14:00

Nie może być wszystko napisane dosłownie i bezpośrednio.Chyba wystarczy przeczytać parę przepisów, aby domyślić się ,że z prawego zawracać raczej nie zezwalają.
Dlaczego np sygnalizator S-3 do zawracania jest po lewej stronie drogi, a nie po prawej , zakaz zawracania itp..
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 marca 2015, 14:08

szerszon napisał(a):Czy to takie trudne do zrozumienia ?

Widać, że tak i brak ci argumentów. Zgodziłbym się z tobą, jeśli będziesz zwolennikiem zawracania jako dwa skręty w lewo, ale że jesteś zwolennikiem zawracania jako jeden ciągły manewr więc udowodnij mi że nie mam racji.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » czwartek 05 marca 2015, 14:40

szerszon napisał(a):Dlaczego np sygnalizator S-3 do zawracania jest po lewej stronie drogi, a nie po prawej , zakaz zawracania itp..

Chyba chodzilo Ci o lewa strone jezdni, po prawej tez takie stawiaja
Makabra

Postprzez szerszon » czwartek 05 marca 2015, 14:44

. Zgodziłbym się z tobą, jeśli będziesz zwolennikiem zawracania jako dwa skręty w lewo,
Oczywiście nie można się zgodzić z tym co piszesz. Dlaczego ?
Jest chociażby rozróżnienie w paragrafie 87.2 skrętu w lewo i zawracania, a dozwolone jest z powodów o których pisał Makabra.
Nie masz tego pozwolenia przy strzałkach w prawo i na wprost. Tu juz ci coś powinno zaświtać. Tu jest potrzebna umiejętnośc przeczytania kilku przepisów,ich połączenia i wyciągnięcia wniosków, a nie opisywania w kolejnych punktach artykułu czy paragrafu wszystkich możliwych i domniemanych sytuacji.
Po coś jest znak B-23, gdyby to były dwa skręty w lewo ten znak nie maiłby racji bytu.
To samo przy sygnalizatorach kierunkowych, strzałkach P-8x, Art 22.6
więc udowodnij mi że nie mam racji.
Podałem ci przepisy. Widzisz, to jest taka sama sytuacja jak na rondach. Nagle inne kierunki jazdy się robią przy istnieniu F-10, a inne przy ich braku.
A napisali dlaczego się używa F-10 i P-8x...cytowałem.
Może ty udowodnisz, ze możesz zawracać z prawego pasa poprzez wskazanie odpowiednich przepisów nawet nie bezpośrednio zezwalających, ale pozwalających na domniemanie.

Makabra napisał(a):
szerszon napisał(a):Dlaczego np sygnalizator S-3 do zawracania jest po lewej stronie drogi, a nie po prawej , zakaz zawracania itp..

Chyba chodzilo Ci o lewa strone jezdni, po prawej tez takie stawiaja
Tak jest . Paragraf 2.1. Z rozpędu. :spoko:
szerszon

Postprzez tomekkoz » czwartek 05 marca 2015, 16:44

Makabra napisał(a):
Chyba chodzilo Ci o lewa strone jezdni

Zawsze mu się myliła droga z jezdnią i jak widać jeszcze się nie nauczył... :lol: Norma u niego.
I dlatego nie może pojąć, jak na skrzyżowaniu może istnieć wyspa z jednokierunkową jezdnią biegnącą dookoła niej.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 marca 2015, 17:09

Szerszon;
https://www.google.pl/maps/@50.095836,1 ... oOppBw!2e0
Gdzie tu widzisz S-3, P-8, F-10, F-11
Widzę tylko C-12 i A-7 do których mam się stosować.
Gdy ustawisz inne znaki to będę się do nich stosował, tyle że ich nie ma.
W 2.1 rozporządzenia wyraźnie pisze o znakach umieszczonych, a nie domniemanych, więc nadal nic nie udowodniłeś.
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze