Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez Makabra » piątek 13 lutego 2015, 11:12

10 meteorytów od skrzyżowania parkujemy :) Zakładam że to oznakowanie w Głogowie to jedna z nieścisłości. Inną nieścisłością jest dziadostwo zrobione w kodeksie drogowym odnośnie SORO. Jeszcze raz mojego autorstwa porównanie naszych przepisów i australijskich dotyczących tego samego tematu SORO.

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 13 lutego 2015, 11:16 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 13 lutego 2015, 11:14

10 meteorytów od skrzyżowania parkujemy

Zara zara... pytałem o obwiednię :D , a nie o odległość od skrzyżowania.
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 13 lutego 2015, 11:17

C12 = obwiednia + wyspa = skrzyżowanie
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 13 lutego 2015, 11:25

Unikasz.... :D wyobraź sobie,ze chyba wiem gdzie są granice skrzyżowania oznaczonego C-12.
To było pytanie do zwolenników ,że z ronda to zawsze w prawo i na klasyku mamy cztery skrzyżowania. Czy mogę zaparkować po lewej stronie pomiędzy tymi "skrzyżowaniami" ?
( podejrzewam,ze po prawej jakiś Gienio postawił B-36) :lol:
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 13 lutego 2015, 11:41

Oni Ci odpowiedzą że to jedno skrzyżowanie ale ma cztery skrzyżowania, bo widać. Rozumiesz, masz dwa w jednym, i zależnie od tego o czym dyskusja, to bierzemy jedno z dwóch to które bardziej pasuje do dyskusji :mrgreen: Dlatego mamy już 222 strony tematu.
Makabra

Postprzez disaster » piątek 13 lutego 2015, 12:13

I żeby było zabawniej, poglądy piszących w tym wątku, zmieniają się w zależności od tego komu chcą dowalić :ups:
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez szerszon » piątek 13 lutego 2015, 16:01

Makabra napisał(a):Oni Ci odpowiedzą że to jedno skrzyżowanie ale ma cztery skrzyżowania, bo widać. Rozumiesz, masz dwa w jednym, i zależnie od tego o czym dyskusja, to bierzemy jedno z dwóch to które bardziej pasuje do dyskusji :mrgreen: Dlatego mamy już 222 strony tematu.

Bardzo dobrze napisane.
disaster napisał(a):I żeby było zabawniej, poglądy piszących w tym wątku, zmieniają się w zależności od tego komu chcą dowalić :ups:

Z tego co zauważyłem...dylkowi, leszkowi czy mi sie raczej nie zmieniły
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 13 lutego 2015, 20:26

dylek napisał(a):Wg mnie plac, rynek, skwer czy jak tam go nazwą...to nie skrzyżowanie.
Czy aby na pewno to coś NIGDY SKRZYŻOWANIEM nie może być?
Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Wobec powyższego, podlegli ministrowi legislatorzy(a później minister swoim podpisem pod rozporządzeniem) dopuścili przypadek, że na skrzyżowaniu może wystąpić plac.

Dla mnie to jest niezrozumiałe. Inna sprawa, czy ten "las w Głogowie" można nazwać placem?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 13 lutego 2015, 20:50

Placem nie, ale wyspą jak najbardziej. http://zielen.rybnik.pl/index.php?id=ronda
Na jednym rondzie na wyspie będzie mniej zieleni na innym będzie cały park

Tu masz rondo dookoła placu:

Obrazek
Makabra

Postprzez LeszkoII » piątek 13 lutego 2015, 21:48

Makabra napisał(a):Placem nie, ale wyspą jak najbardziej. http://zielen.rybnik.pl/index.php?id=ronda
Nie czepiam się roślinności, aczkolwiek elementy tworzące wyspę nie mogą utrudniać widoczności.
A czemu nie placem? Planty, to wg. Ciebie wyspa kanalizująca ruch na skrzyżowaniu?
Makabra napisał(a):Na jednym rondzie na wyspie będzie mniej zieleni na innym będzie cały park
Dlatego odwołuje się do definicji skrzyżowania z PoRD (a także z UoDP, w miejscach zbieżnych) i protestuję przeciwko uznawaniu ponad wszelka cenę za skrzyżowanie to coś, przed czym stoi C-12.
Jest tutaj sprzeczność(?) w przepisach. Ustawa gryzie się z rozporządzeniem. Ustawa jest jednak aktem wyższej rangi niż rozporządzenie :P

Potrafię odróżnić kwietnik na wyspie od 'plant/lasu' w Głogowie(...które notabene stanowi/-ą inną parcelę, z drogą nie mającą niczego wspólnego).
Sam zobacz poniżej. Czy to jest skrzyżowanie czy skrzyżowania? Widzisz gdzieś tutaj wyspę centralną kanalizującą ruch? Czy obręb plant w Nowym Sączu zalicza się do składnika pasa drogowego?

Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 13 lutego 2015, 22:11

A niby czemu elementy na wyspienie moga utrudniac widocznosci?
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 13 lutego 2015, 22:14

Niii..wcale nie utrudniają..w Sukiennicach pootwierają drzwi na przestrzał, a w Głogowie jak opadną liście to niedźwiedzie widać.
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 13 lutego 2015, 23:02

Makabra napisał(a):A niby czemu elementy na wyspienie moga utrudniac widocznosci?
§ 76.3. Wyspa kanalizująca ruch wyodrębniona z jezdni powinna wyraźnie różnić się od jezdni, a umieszczone na niej urządzenia lub zieleń nie powinny ograniczać wymaganego pola widoczności.
To też dyskusyjne... bo czy planty to wyspa centralna na skrzyżowaniU?... nie odpowiedziałeś. Ja tylko pytam, bo szczerze... to sam nie wiem.

P.S. Skąd ten cytat - sam dojdziesz po Google, chyba że znasz.
LeszkoII

Postprzez Makabra » sobota 14 lutego 2015, 15:29

Planty to nie jest wyspa centralna. Równie dobrze każdy blok można by nazwać wyspą centralną dla ulic i skrzyżowań które dookoła niego się znajdują.

Dla mnie wyspa kanalizująca ruch to coś innego niż wyspa dookoła której ruch odbywa się na rondzie.
Tutaj przykład wysp kanalizujących > https://goo.gl/maps/5ttLU

Wiadomą sprawą jest że skoro są one na środku skrzyżowania pomiędzy pasami ruchu, to widoczność musi być zapewniona. Sytuacja kiedy padną światła na tym skrzyżowaniu i podjeżdża pojazd do warunkowej linii P13, wysepka nie może zasłaniać mu widoczności przy ustępowaniu pierwszeństwa. Wyspa która tworzy rondo tak jak Sukiennice, komu coś przeszkadza? Czy utrudnia widoczność przy wjeździe? Czy utrudnia poruszanie się po rondzie? Czy utrudnia opuszczenie skrzyżowania? Jedyne co może utrudniać to zlokalizowanie wzrokowo wyjazdu w momencie dojeżdżania do skrzyżowania.
Makabra

Postprzez Kajto » wtorek 17 lutego 2015, 12:18

Chciałem poruszyć temat lewego kierunkowskazu ma rondach.
Sposób sygnalizowania w taki sposób jest niewyraźny i nieprecyzyjny, zwłaszcza, że kierowcy wlączajacy lewy kierunkowskaz rzadko kiedy decydują sie na włączenie prawego zjazdowego kierunkowskazu.

Ostatnio miałem taką sytuację - dojeżdżając do ronda zatrzymałem się, żeby ustąpić pierwszeństwa 3 pojazdom poruszającym sie po obwiedni ronda. Wszystkie 3 pojazdy poruszały sie z włączonym lewym kierunkowskazem.
Okazuje się, że pierwszy z nich zjechał zjazdem z którego ja wjeżdżałem na rondo, a wiec bez problemu mogłem wjechać w sposób bezkolizyjny, następny pojazd nie zjechał tym zjazdem, tylko kontynuował jazdę po rondzie, natomiast trzeci również zjechał tak jak pierwszy.

Okazało się, że taki sposób sygnalizacji jest całkowicie nielogiczny, nieprecyzyjny, i nie informujący o niczym. Po konsultacji ze znajomym ekspertem od ruchu drogowego okazało się, ze jest także niezgodny z prawem(słusznie).
Dziwi zatem postawa wielu kierujących sygnalizujacych przejazd przez rondo w tak absurdalny sposób.
Kajto

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze