szymon1977 napisał(a):W którym miejscu ?
Art.22.2.2. vs zajmowanie lewgo pasa przez SKRĘCAJĄCEGO. Analiza porównawcza wykazuje, że PoRD swoje - a Ty swoje.
BTW, strzałki też nie mówią "którym pasem" a "z którego".
Twoje braki w przepisach są przerażające. Dylek linkował ci juz kiedys z 220 w temacie znaku F-10, gdzie wyraźnie jest napisane o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie. czyli także , "którym pasem". Wniosek ? Naucz się czytać ze zrozumieniem przepisy.
szoferemerytZwróć uwagę na pogrubienie, jeśli by nie było tego dopisku „na którym się znajdują” to zgoda, ale tam ich nie ma. Czytaj ze zrozumieniem.
Widzisz, jednak nie masz pojęcia o przepisach. Poszukaj sobie w 220 o F-10
W celu zrozumienia znaczenia znaków jak to napisali w Art 7.3
Part 87 nie jest żadną konsekwencją co ma piernik do wiatraka.
Nie ?

czyli bez wyznaczonych pasów ruchu ze strzałkami jedziesz sobie w lewo od prawej krawędzi ? Bo ci nie namalowali ?
To ma piernik do wiatraka, ze zarówno art 22.2 jak i paragraf 87 dotyczą zmiany kierunku jazdy.
Czy w Art. 22 jest cokolwiek napisane z którego pasa wolno zawracać?, to ty tylko dopisując własne widzi mi się łączysz różne przepisy, których nie da się połączyć.
Nie ma, ale przy lewej krawędzi, jak pasy ruchu są nawet niewyznaczone jest lewy pas, a nie prawy.
Te dwa przepisy, jak napisałem powyżej dotyczą zmiany kierunku jazdy- przykro mi ,że tego nie jesteś w stanie doczytać.
To są podstawy czytania ze zrozumieniem, a ty śmiesz mi zarzucić, że podaję dwa przepisy które nie maja ze soba nic wspólnego.
Szanowny userze- to kompromitacja.
Istota strzałek polega na tym ze jeśli są to należy się do nich bezwzględnie stosować, jeśli ich nie ma to art. 22 nie mówi nic o tym jak mamy zawracać.
Podtrzymuje zdanie, ze też nie masz zielonego pojęcia o przepisach jak szymon.
Gdzie jest napisane bezwzględnie ?
Art 22.2 określa, jak mamy zmienić kierunek jazdy w lewo. Naturalną konsekwencją jest fakt zawarty w paragrafie 87, gdzie napisali, że można zawracać z pasa do skrętu w lewo pod pewnymi warunkami.
Nic nie napisali, że jest taka możliwość z innych pasów.Oczywiście to było za trudne dla ciebie, a już o tym pisałem.
Wystarczy dodać dwa do dwóch.
. Z tego wynika że pozostawił dowolność w zachowaniu.
Idiotyzm.
Fakt wyboru lewego pasa przy zawracaniu i braku strzałek jest tylko i wyłącznie zasadą umowną.
Idiotyzm. Tylko dla takich osobników jak ty i szymon, którzy nie znają lub nie umieją połączyć przepisów dotyczących zmiany kierunku jazdy.
To że ty zabraniasz zawracania z prawego pasa nie znaczy że ustawodawca tak chciał

idiotyzm. Było by to napisane przy strzałkach do jazdy na wprost lub skrętu w prawo.
Poza tym spólne cechy zawracania i skrętu w lewo występują przy sygnalizatorze S-3, jak i przy znakach B-21 i B-23. B-22 nie doczekał sie tej zbieżności
. Twoja pomocna dłoń nie ma związku z PRD, używaj rozumu tam gdzie należy byś nie pisał bzdur. Par. 36 wyraźnie mówi co to jest ruch okrężny, a ty z uporem maniaka powtarzasz te same błędy w rozumieniu PRD.
Bo nie masz pojęcia o przepisach, jak tu wykazałem.
Paragraf 36 mówi o skrzyżowaniu i objechaniu wyspy z własciwej strony, a nie o prostowaniu ronda i zawracaniu wbrew Art 22.2 i F-10 oraz P-8x
Jak na razie użyłem rozumu i pokazałem ci twoje "sprawy umowne" tak jak Pan Dworak sie "umawiał"