Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

sygnalizator S1 i S2

Postprzez rocko19 » wtorek 06 stycznia 2015, 12:45

Witam. Proszę zobaczyć odcinek wklejony przezemnie " Jedz Bezpiecznie" który prowadzi M. Dworak, tam jest opisana sytuacja gdzie mamy sygnalizatory S1 i z naprzeciwka S2, kobieta skręca w lewo na sygnalizatorze S1 a z przeciwka facet jedzie w prawo na sygnalizatorze S2, kobieta uzurpuje sobie pierszeństwo dochodzi do niebezpiecznej sytuacji i trąbienia, a potem dworak w swoim materiale filmowym objaśnia że tutaj niestety kierowca skręcający w prawo ma bezwzględne pierszeństwo, ale czyżby zapomniał powiedzieć że jak kierowca skręca w prawo i wjeżdza za sygnalizator S2 na warunkowym skręcie w prawo, to przecież pierszeństwo przechodzi na panią skręcającą w lewo, on ma obowiązek ustąpić wszystkim pojazdom poruszającym się po drodze, czy w ogóle może tak być że pani skręca w lewo i niema pewności jaki sygnał pali się kierowcy z naprzeciwka, może dochodzić do niebezpiecznych akcji na drodze, kierowca który wjezdza za sygnalizator S2 i pali mu się tylko zielona strzałka, myśli że ma pierszenstwo przed skręcającym w lewo a tak naprawde to musi ustąpić. Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam.
Oto link do materiału filmowego
http://www.tvp.pl/krakow/magazyny/jedz- ... 4/18247378
rocko19

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szoferemeryt » wtorek 06 stycznia 2015, 13:09

LeszkoII napisał(a):Jestem po obejrzeniu najnowszego odcinka.
Z ubolewaniem stwierdzam, że Prowadzący opowiada w nim bzdury.

Panie Leszko!!! To Pan opowiada bzdury.
Z czego to wynika?
Z tego że Pan doszukuje się tego czego nie ma.
Dworak nie mówił o pasie środkowym na dojeździe do pierwszego skrętu w lewo
https://www.youtube.com/watch?v=RUf21yNhJTc#t=86

ale o pasie środkowym już po wykonaniu pierwszego skrętu w lewo
https://www.youtube.com/watch?v=RUf21yNhJTc#t=94

I z całą pewnością nie tak jak ten biały ale jak ten czarny jadący za nim
https://www.youtube.com/watch?v=RUf21yNhJTc#t=101
szoferemeryt

Re: sygnalizator S1 i S2

Postprzez szoferemeryt » wtorek 06 stycznia 2015, 13:22

rocko19
Niestety Pan Dworak ma rację.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » wtorek 06 stycznia 2015, 13:54

Nie zwróciłem uwagi na to, że skręcający w prawo widzi S-2(czerwony). Jeśli tak, to pani miała rację. nieutrudnianie ruchu siedzi w dyspozycji S-2.

P.S. Odcinki JB komentujemy w wątku przyklejonym (proszę o przeniesienie).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » wtorek 06 stycznia 2015, 14:02

szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » wtorek 06 stycznia 2015, 14:38

dylek napisał(a):Możesz jaśniej opisać co ci się nie podobało ?
Dzielenie jednego zawracania na jednym skrzyżowaniu na N skrętów w lewo na ...skrzyżowaniu ...skrzyżowaniach(?)

To tak jakby zawracać ze środkowego pasa do skrętu w lewo. Dla płynności ruchu to całkowicie bez znaczenia.

Tak jakby przed skrętem w lewo ustawić się do lewej krawędzi, ale na skrzyżowaniu w trakcie realizacji tego zamiaru zmienić pas na prawy i dokręcać od prawej krawędzi (na dowolnym skrzyżowaniu - np. klasycznym rondzie). Czy przypominasz sobie jak Szymon zawraca na rondzie z wlotową strzałką w lewo i do jazdy na wprost? Przypomnę. Ustawia się na lewym pasie a na skrzyżowaniu zmienia pas na prawy i zawraca prawym.

Do momentu zawrócenia (skrętu w prawo lub w lewo) należy trzymać się określonej przepisami strony jezdni (pomijamy Art. 22.3., żeby nie zaciemniać). Inaczej będzie kombinatorstwo, cwaniactwo, wzajemna agresja drogowa, wypadki.....

W ogóle odcinek uczy jazdy na pamięć (konkretne zawracanie z konkretnego wlotu)...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 06 stycznia 2015, 15:41

roco a dlaczego wymyśliłeś sobie sygnalizator s1 i s2 --- w materiale filmowym jest dokładnie wyjasnione i Pan Dworak też słusznie prawi.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » wtorek 06 stycznia 2015, 16:02

oskbelfer napisał(a):Pan Dworak też słusznie prawi.

Taaaa...szczególnie od 3:00 do 3:07... tak słusznie, że aż uszy więdną i ręce opadają :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » wtorek 06 stycznia 2015, 16:05

a konkretnie o co Ci się rozchodzi ? o słownictwo ?

Może zacytujesz p Dworaka i wyłuszczyć czemu wodę mącisz :lol: ??
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » wtorek 06 stycznia 2015, 17:07

No chodzi o korelację przy S-1 między prawoskręcajacym, a lewoskręcajacym.
Wg p. Dworaka : " Ci skręcajacy w prawo skręcają na prawy pas, a ci skręcający w lewo skręcają na lewy pas" oraz : "Myślę, że ci skręcający w prawo nie będą tacy, żeby wjechać na pas lewy, bo byliby w prawie, ale byliby niezgodni z partnerstwem"
Co zrobi pani po takich tłumaczeniach ?
Przestanie się pchać na lewoskręcie przed prawoskręcających....fakt, to się zmieni...zamiast przed nich zacznie się pchać równo z nimi w lewy pas, bo tak w telewizji powiedział dyrektor MORD...
Mi ręce opadają...
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » wtorek 06 stycznia 2015, 19:14

dylek napisał(a):Wg p. Dworaka : " Ci skręcajacy w prawo skręcają na prawy pas, a ci skręcający w lewo skręcają na lewy pas"

Dalej się zrehabilitował, prawidłowo wyjaśniając PP przy sygnalizacji S-1. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez rocko19 » środa 07 stycznia 2015, 11:01

Panowie dokładna minuta gdzie tłumaczy dworak że jak skręcający w prawo kierowca na zielonej strzałce jak wjeżdza musi ustąpić również tym skręcającym z przeciwka w lewo, bo oglądam drugi raz i nie dopatrzyłem się tego fragmentu.
rocko19

Postprzez dylek » środa 07 stycznia 2015, 11:10

papadrive napisał(a):Dalej się zrehabilitował, prawidłowo wyjaśniając PP przy sygnalizacji S-1. :wink:

W którym momencie powiedział, że skręcający w prawo ma prawo zająć po skręcie nawet i skrajnie lewy pas, a skręcający w lewo nie ma prawa mu w tym przeszkodzić ?
Cały czas jest gadka, że powinni to robić bezkolizyjnie...
Czy tak ten problem rozstrzygają przepisy ?
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » środa 07 stycznia 2015, 11:34

dylek napisał(a):Cały czas jest gadka, że powinni to robić bezkolizyjnie...
Nie tylko w tym odcinku. Były dwa odcinki o podobnej sytuacji, z czego jeden szybko znalazłem (drugi był dość niedawno)
http://www.tvp.pl/krakow/magazyny/jedz-bezpiecznie/wideo/ul-sw-gertrudy-bernardynska-i-stradom-w-krakowie/1677735

http://goo.gl/maps/29ZEM

Tutaj p. Dyrektor twierdzi, że skręcający w lewo powinni (w ramach tzw. partnerstwa na drodze) skręcając w lewo wjeżdżać na wylot skrzyżowania kosztem skręcających w prawo, którzy powinni (w ramach tzw. partnerstwa na drodze) zajmowac prawy, kończący się pas ruchu. Być może to prawda, ale w przypadku kolizji nikt za prawdę nie ma zamiaru "umierać"(naprawiać sobie pojazd na własny koszt).
LeszkoII

Postprzez rocko19 » środa 07 stycznia 2015, 11:45

Ale mnie tylko nurtuje jedno. Sam nieraz znalazłem się w takiej sytuacji że skręcałem w lewo na sygnalizatorze ogólnym S1 i z przeciwka przepuszczałem pojazd który skręcał w prawo i on stanoł i ja. Nie powinno być takiego czegoś, takiej niejasności, ja wróżką nie jestem i nie wiem jaki ten z przeciwka ma sygnał czy strzałka mu się pali czy nie. Jest to jakoś rozwiązane? Czy ja może o czymś nie wiem?
rocko19

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze