LeszkoII napisał(a):No to są dwa przypadki:
a.) obwiednia to jedna, odrębna jezdnia jednej drogi
b.) na obwiednię składają się przecinające się jezdnie dróg wlotowych i takie jezdnie(oraz pasy wzdłuż nich) łatwo policzyć .
Właściwie to nie wiem do czego zmierzasz, ale zaproponuję przypadek trzeci:
c.) to jedna jezdnia wspólna dla oby przecinających się dróg.
=====
maryann napisał(a):Kiedy widzę dwa RÓŻNE znaki(czyli z dwoma rozbieżnymi informacjami)...
Ups! Kolejny, który twierdzi, że nie nie da się przez piaskownicę w lewo przejechać resorakiem inaczej niż skręcając na niej w lewo? Praktyka pokazuje, że się da. Nie tylko resorakiem przez piaskownicę, ale i samochodem przez skrzyżowanie. Trzeba tylko przestać mylisz kierunek przejazdu przez piaskownicę, ze zmianą kierunku pchania resoraka podczas przejazdy przez piaskownicę... przepraszam, kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie, z kierunkiem jazdy NA skrzyżowaniu.
=====
dylek napisał(a):Pogadajcie sobie, że ciężarówka nie ustąpiła podczas zmiany pasa...
AKTUALIZACJA 07.10.2014
(...) to kierujący samochodem ciężarowym jadąc lewym pasem zmienił go na prawy bez upewnienia się, czy ma na to dostatecznie dużo miejsca i nie spowoduje zagrożenia w ruchu. W konsekwencji, to on został uznany sprawcą zdarzenia.
Pogadaj sobie...
=====
maryann napisał(a):Czyli wjeżdżam na skrzyżowanie tak jak pokazuje F10, potem robię to co wynika z kolejnych napotkanych znaków.
A dokładnie to
z pasa oznaczonego strzałką w lewo przejeżdżasz przez skrzyżowanie w lewo. A co podczas tego przejazdu w lewo będziesz robił treścią strzałki F-10 sprzed skrzyżowania już nie jest. Więc zachowujesz się zgodnie z Kodeksem lub napotkanym oznakowaniem.
=====
LeszkoII napisał(a):Nie wiem jaki sposób dowodzenia (metodologię dowodów) uznasz za dopuszczalny i optymalny w naszych sporach.
Taki, który w jakikolwiek sposób potwierdzi, którekolwiek z założeń, o które wzbogacasz PoRD jak to nazywasz "interpretując" go. Jak na razie to wszystkie z Twoich dowodów, choć w jakimś stopniu potwierdzają możliwość wystąpienia Twoich założeń, to w takim samym stopniu nie zaprzeczają możliwości ich nie wystąpienia.
Żaden przepis nie zaprzecza możliwości przejazdu przez skrzyżowanie w lewo składającego się ze skręcenia w prawo, jazdy łukiem w lewo i ponownego skręcenia w prawo. Nie wykazałeś także żadnego "kontekstu", który by takiemu przejazdowi zaprzeczał.LeszkoII napisał(a):Pisałem wielokrotnie o analizie porównawczej, która trzeba wykonać, żebyś jej efekt mógł uznać za "dowód". Dopóki jej SAM nie poczynisz, to "dowodu" nie zrozumiesz.
Analizę poczyniłem wielokrotnie. Czego moja analiza nie wykazała, a co Ty uparcie wmawiasz:
- podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie można skręcić tylko jeden raz,
- podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie można zmienić kierunek jazdy tylko jeden raz,
- skręcanie jest to to samo co zmiana kierunku jazdy,
- przejeżdżając przez skrzyżowanie skręcamy oraz zmieniamy kierunek jazdy właśnie w tym kierunku,
- cały przejazd przez skrzyżowanie to skręcenie oraz zmiana kierunku jazdy,
A może coś jeszcze? Mniejsza o to. Żadnego ze swoich założeń jak dotąd nie udowodniłeś.
LeszkoII napisał(a):...nie rozumiem pytania...
Hmmm... To może zanim zabierzesz się za PoRD odpowiedz na pytanie dotyczące resoraka i piaskownicy. Czy jeżeli powiem, że przez piaskownicę resorakiem przejechałem w lewo będziesz miał pewność, że na tej piaskownicy skręciłem jeden raz w lewo? Czy masz jakąkolwiek podstawę aby wykluczyć, że zaraz po wjeździe na piaskownicę skręciłem w prawo, następnie łukiem w lewo objechałem prawie całą piaskownicę dookoła by na koniec ponownie skręcić w prawo?
Dlaczego twierdzisz, że nie mogę przejechać w lewo przez skrzyżowanie zaraz po wjeździe na nie skręcając w prawo, następnie jadąc łukiem w lewo, by przed zjazdem ponownie skręcić w prawo? Podobno w świetle PoRD nie jest to możliwe, choć fizycznie jest to możliwe tak samo, jak w przypadku resoraka i piaskownicy.
LeszkoII napisał(a):A powinieneś wykazać na podstawie PoRD lub prawa z nim powiązanego.
A dlaczego to ja mam cokolwiek wykazywać, skoro rzeczywistość właśnie na to wskazuje, a PoRD temu nie zaprzecza?
To Ty musisz wykazać, że strzałka, która posiada wszelkie cechy skręcanie nie jest skręcaniem tylko dlatego, że nie pokrywa się z przejazdem przez skrzyżowanie w kierunku. Zwłaszcza, że wszystkie dotyczące skręcania a nawet zmiany kierunku jazdy przepisy można z powodzeniem zastosować do strzałki w prawo obrazującej zjazd z klasycznego ronda pierścieniowego. Ze zdecydowanie większym powodzeniem niż do strzałki obrazującej cały przejazd w lewo przez klasyczne rondo pierścieniowe.