szoferemerytPrzecież uważają Was za laików w znajomości PRD.
Przeszacowałeś.
Tak zacząłem postępować. I co uzyskuję, epitety lub pytania.
Dostałeś odpowiedzi ode mnie na twoje dwa pytania. Możesz wskazać te epitety ?
Żadnej konkretnej odpowiedzi wyjaśniającej moje zdanie lub wątpliwości.
Na podstawie przepisów..jeszcze raz sobie życzysz ?
Boją się by nie wpaść w pułapkę z której nie znajdą wyjścia.
jak dotąd to raczej szkoła krakowska unika jak ognia konkretnych określeń pt. zmiana kierunku jazdy..tylko skręcają
.
którego mam prawo nie rozumieć,
Brawo za odwagę, że sie przyznałeś.
Gdy proszę wyjaśnienia związku sytuacją odpowiedzi nie ma.
Ależ odpowiedź jest. Tylko skoro, jak sam przyznałeś, że nie rozumiesz PoRD to przepraszam.
Ot czego można się nauczyć na tym forum.
W pierwszej kolejności PoRD, a później możemy wyjaśniać wątpliwości. Bez pkt 1 nie widzę takiej możliwości.
maryannPrzecież żaden z nich nie skręca ani nie zawraca! Więc co ich różni?
W ogóle przeczytałeś o co chodzi, czy jak kiedys pisałeś, że nie interesuja ciebie posty innych, tylko odpowiedzi na twoje ?
Tak, np z lewego nie wolno skręcić w prawo, a z prawego w jechać na wyspę centralną. Prosto można, o ile znaki....
To jedyne obostrzenia..to z prawego można zawracać ?
piszemy o skrzyżowaniach z ruchem okrężnym, a nie o skrzyżowaniach bez ruchu okrężnego, bądź więc precyzyjny i nie pisz po prostu "skrzyżowanie".
A masz gdzieś odrębne przepisy dla poszczególnych skrzyżowań ?
To co ma napisac jak nie skrzyżowanie ?
kombiSkoro §36 mówi o kierunku jadących po rondzie pojazdów....jasne jest, że chodzi o kierunek jazdy.
A skąd ci wiadomo ? Masz to napisane ?
Wiem, ze dla ciebie kierunek=kierunek ruchu=kierunek jazdy co juz ci kilka razy nadmieniałem o T-18 i F-10, gdzie dalej unikasz jak ognia odpowiedzi, ponieważ wykaże to mizerie twojej "równości"
Długo jeszcze będziesz przypominał gołębia i udawał, że nie umiesz zrozumieć prostych rzeczy?
Upraszczasz sprawę, ponieważ nie jest dla ciebie do ogarnięcia różnica między kierunkiem ruchu i kierunkiem jazdy i dla ciebie żółty bus zmienia kierunek jazdy jadąc po zakręcie.
Jedziesz drogą dwujezdniową, po czym skręcasz w lewo w przełączkę i zatrzymujesz się. No popatrz - skręciłeś/zmieniłeś kierunek jazdy, a dalej jesteś na tej samej drodze...
Jeszcze nie zmieniłem kierunku jazdy. Jeśli jest przełączka, bo nie ma na razie mowy o skrzyzowaniu to jesteś w trakcie zawracania
Czyli zatrzymałeś sie w połowie przykładu...a juz lecisz do następnego.
Inny przykład to skrzyżowanie typu cygaro, które aby przejechać "na wprost" musisz wykonać 3 manewry- skrecic w prawo, zawrócic i powtórnie skręcić w prawo.
A gdzie w PoRD jest napisane o "cygaro" ?
Poprosze o przykłady z sensem.
Poza tym znam jeszcze kilka skrzyżowań, ma których zeby pojechać na wprost, należy skręcić w prawo a potem w lewo.
Z niecierpliwością oczekuję...