Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez Pentuer » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 12:54

Kierując samochodem jedziemy jak droga nas prowadzi (formalnie: zgodnie z kierunkiem ruchu określonym na pasie którym się poruszamy) i obracając kierownicą nie uważamy, że zmieniliśmy kierunek jazdy, nawet mocne kręcenie na serpetynie tego nie zmienia.
Bywa jednak, że samochód dojeżdża do miejsca, gdzie kierowca obracając kierownicą intuicyjnie ma poczucie, że zmieni kierunek jazdy i wtedy włącza kierunkowskaz.

Gdyby potraktować samochód jako łódź z silnikiem, a pasy jezdni jako nurt rzeki, to za zmianę kierunku jazdy kierowca jako sternik uzna zmianę nurtu, który unosi łódź (a może to zrobić, bo ma silnik).
Jak wiadomo, żadna rzeka nie skręca pod kątem prostym, zakola rzeki są owalne i nurt jest ten sam przed i za zakrętem.
Zatem zmiana nurtu na inny musi zostać wymuszona przez sternika. Przy takiej zmianie kierowca czuje się w obowiązku sygnalizować kierunkowskazem, bo jest przekonany, że jest już na innej drodze, niesie go inny nurt.

Skręcenie pod kątem prostym w prawo lub lewo jest w sposób naturalny odbierane jako zmiana kierunku jazdy. Formalnie, czy zmiana była czy nie, ma decydować znak.
Jednakże skręcając pod kątem prostym jesteśmy przekonani, że zmieniamy kierunek jazdy, bo przedłużenie jezdni, którą przyjechaliśmy i przedłużenie jezdni, na którą wjeżdżamy przecinają się i rozchodzą (formalnie - zachodzi zmiana jednego kierunku ruchu na inny).
Znak, który ma nas przekonać, że tak nie jest, wyraźnie się kłóci z tym, co widzimy.

Jadąc prosto i tym samym zjeżdżając z głównej drogi zakręconej prostopadle w lewo jedziemy na wprost czy nie?
Znak mówi nam, że na wprost to ostro w lewo, ale nasze oczy skierowane prosto zgodnie z kierunkiem jezdni, którą dojeżdżamy do skrzyżowania widzą inne na wprost.

Stąd biorą się ten różne sygnalizacje na drodze z łamanym pierwszeństwem. Tutaj formalnie o sygnalizacji ma decydować znak wskazujący przebieg drogi z pierwszeństwem. W tym samym układzie dróg postawienie innej tabliczki z innym wskazaniem pierwszeństwa wskaże inny bieg drogi i gdzie indziej będzie na wprost.

Zupełnie inaczej jest przy łukach. Gdy skręt w lewo (prawo) idzie łukiem, intuicja łatwo nagina się do formalnego porządku narzuconego znakami przez analogię do zakola rzeki, której nurt nadal jest ten sam przed i za zakrętem.
Pentuer

Postprzez Makabra » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:14

szoferemeryt napisał(a):Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???

A czemu nie? Zmyli to kogokolwiek? Sam napisales ze w lewo na skrzyzowaniu, a czy pasy wyznaczone czy nie to nie ma wiele do rzeczy jak sniegu napada.
Makabra

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:23

szoferemeryt pisze:
Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???

Juz była dyskusja w tym temacie i jakoś nie dali rady pokazać mi wyznaczonego pasa ruchu :wink:
Pentuer
Znak, który ma nas przekonać, że tak nie jest, wyraźnie się kłóci z tym, co widzimy.

Wniosek: trzeba znać znaki.
Jadąc prosto i tym samym zjeżdżając z głównej drogi zakręconej prostopadle w lewo jedziemy na wprost czy nie?

Zjeżdżając gdzie ? Piszesz o zakręcie , czy o skręcie w np podporządkowaną ?
Tutaj formalnie o sygnalizacji ma decydować znak wskazujący przebieg drogi z pierwszeństwem

W którym miejscu ! :wow: Pierwsze słyszę, aby T-6a coś decydowało lub nakazywało w temacie sygnalizacji kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:46

Makabra pisze:A czemu nie?

Mnie się wydaje że nie.
szerszon napisał(a):Juz była dyskusja w tym temacie i jakoś nie dali rady pokazać mi wyznaczonego pasa ruchu

Tu pewnie powiesz że, że?
https://www.google.pl/maps/@50.031277,2 ... !2e0?hl=pl
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:53

szoferemeryt napisał(a):Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
A masz rozróżnienie(w Art. 22) pomiędzy skręcaniem w lewo z wyznaczonego pasa od skrętu w lewo z niewyznaczonego pasa ruchu?

Obrazek
http://s11.postimg.org/6nhyqi19t/gdzie_na_wprost.jpg

Tutaj pasy ruchu zawijają w lewo tak jak droga z pierwszeństwem przez skrzyżowanie. Czy miałbyś jakiekolwiek wątpliwości gdzie na wprost a gdzie w lewo - nawet gdyby nie było strzałek P-8x? A może stosowałbyś "zasadę": tam gdzie pasy prowadza to na wprost? :)

============
Obrazek

A tutaj poniżej czy można skręcić w prawo na tym rondku(z perspektywy robiącego fotkę)?
A czy na wprost to znaczy wjechać w budynek wcześniej najechawszy na wyspę?

Prostowaczom rond GRATULUJĘ poczucia humoru :lol:
Pentuer napisał(a):Jadąc prosto i tym samym zjeżdżając z głównej drogi zakręconej prostopadle w lewo jedziemy na wprost czy nie?
Znak mówi nam, że na wprost to ostro w lewo, ale nasze oczy skierowane prosto zgodnie z kierunkiem jezdni, którą dojeżdżamy do skrzyżowania widzą inne na wprost.
Od tego są znaki a nie: "widzi mi się w prawo".
Analogia do nurtu rzeki... rzeka płynie wokół wyspy? Perpetuum mobile :spoko:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:06

szoferemeryt napisał(a):
szerszon napisał(a):Juz była dyskusja w tym temacie i jakoś nie dali rady pokazać mi wyznaczonego pasa ruchu

Tu pewnie powiesz że, że?
https://www.google.pl/maps/@50.031277,2 ... !2e0?hl=pl

Czy szanowny ma pojęcie jakie linie zostały zastosowane na skrzyżowaniu ? Czy szanowny ma pojęcie jakie linie wyznaczają pas ruchu ?
Polecam zajrzeć do 220..tam napisali...
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:10

P-1d widzę na osi prawej "jezdni". Skrajnie prawa linia źle namalowana, na pewno nie wygląda jak P-1e.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:13

Bo patrzysz z boku. Spotkałem sie z finezyjnie namalowanymi P-14, które dopiero zza kierownicy przypominały P-14 :D
Ale dalej nie sa to linie wyznaczające pas ruchu.
Nie wystarczy, ze jest coś namalowanego przerywanego :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:31

Tu dobre ujęcie: http://goo.gl/maps/hrbNV
Pasy ruchu wyznaczone znakiem P-1d (szerokość 12cm). Tak więc wycofuję się, że skrajna linia "źle namalowana".
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:56

LeszkoII napisał(a):
A masz rozróżnienie(w Art. 22) pomiędzy skręcaniem w lewo z wyznaczonego pasa od skrętu w lewo z niewyznaczonego pasa ruchu?

Obrazek
http://s11.postimg.org/6nhyqi19t/gdzie_na_wprost.jpg

Tutaj pasy ruchu zawijają w lewo tak jak droga z pierwszeństwem przez skrzyżowanie. Czy miałbyś jakiekolwiek wątpliwości gdzie na wprost a gdzie w lewo - nawet gdyby nie było strzałek P-8x? A może stosowałbyś "zasadę": tam gdzie pasy prowadza to na wprost? :)

============
Obrazek

A tutaj poniżej czy można skręcić w prawo na tym rondku(z perspektywy robiącego fotkę)?
A czy na wprost to znaczy wjechać w budynek wcześniej najechawszy na wyspę?

Prostowaczom rond GRATULUJĘ poczucia humoru :lol:

No cóż, Pokrętasom(to odpowiedź na powyższe) :lol: gratuluję pokrętnych odpowiedzi. Byle na ich było na wierzchu.
A jak na moje zapytanie nie ma odpowiedzi, tak nadal nie ma.
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 16:22

szerszon napisał(a):Czy szanowny ma pojęcie jakie linie zostały zastosowane na skrzyżowaniu ? Czy szanowny ma pojęcie jakie linie wyznaczają pas ruchu ?
Polecam zajrzeć do 220..tam napisali...

Wie!
A co to takiego 220.... Znowu niedomówienie, będzie można pokręcić, albo zadawać kolejne pytania by nie ustosunkować się do zapytań innych.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 18:15

szoferemeryt napisał(a):No cóż, Pokrętasom(to odpowiedź na powyższe) gratuluję pokrętnych odpowiedzi. Byle na ich było na wierzchu.
A jak na moje zapytanie nie ma odpowiedzi, tak nadal nie ma.
Cóż, liczyłem, że ustosunkujesz się do mojego wcześniejszego wpisu - przecież podałem grafikę na tacy - zawiodłem się. Wybacz, że Ci nie odpowiedziałem literalnie "TAK"(myślałem, że na pytania retoryczne w miarę stałemu bywalcowi Forum nie trzeba odpowiadać...) a zamiast tego poleciłem przemyśleć sytuacje z grafik i lekturę Art. 22. Zakładam, że nie pytałeś dlatego, bo uczysz się na egzamin na prawko...więc odpowiedziałem pytaniem z ukrytą sugestią :)

Myślę, że jak poradzisz sobie z grafikami i pytańkami pod nimi, to Twoje pytanie nabierze jeszcze bardziej retorycznego charakteru.
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 20:13

Nie mam zamiaru domyślać się co Ty masz na myśli. Lubie jasne i klarowne sytuacje.
Wielu na tym forum odpowiada pytająco i domyśl się człowieku co ten ktoś miał na myśli.
Jasnowidzem nie jestem.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 21:59

szoferemeryt napisał(a):Wielu na tym forum odpowiada pytająco i domyśl się człowieku co ten ktoś miał na myśli.
Jasnowidzem nie jestem.
TAK(lewy).

LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 26 sierpnia 2014, 00:00

szoferemeryt
Wie!

Skoro wiesz to po co wrzucasz skrzyzowanie z łamanym pierwszeństwem, gdzie nie ma wyznaczonych pasów ruchu na skrzyzowaniu ?
A co to takiego 220...

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych , które może pomóc rozszyfrować ci, jakie linie wyznaczają pasy ruchu...
Znowu niedomówienie, będzie można pokręcić, albo zadawać kolejne pytania by nie ustosunkować się do zapytań innych.

Ale jakie niedomówienie. Uważałes ,ze jest wyznaczony pas ruchu, a w rzeczywistości nie ma.
Jak nie wierzysz to poczytaj w 220.
Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
W tym problem , że nie jedziesz wyznaczonym pasem ruchu .
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze