Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Pentuer » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 12:54
przez Makabra » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:14
szoferemeryt napisał(a):Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
przez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:23
Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
Znak, który ma nas przekonać, że tak nie jest, wyraźnie się kłóci z tym, co widzimy.
Jadąc prosto i tym samym zjeżdżając z głównej drogi zakręconej prostopadle w lewo jedziemy na wprost czy nie?
Tutaj formalnie o sygnalizacji ma decydować znak wskazujący przebieg drogi z pierwszeństwem
przez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:46
Makabra pisze:A czemu nie?
szerszon napisał(a):Juz była dyskusja w tym temacie i jakoś nie dali rady pokazać mi wyznaczonego pasa ruchu
przez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:53
A masz rozróżnienie(w Art. 22) pomiędzy skręcaniem w lewo z wyznaczonego pasa od skrętu w lewo z niewyznaczonego pasa ruchu?szoferemeryt napisał(a):Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
Od tego są znaki a nie: "widzi mi się w prawo".Pentuer napisał(a):Jadąc prosto i tym samym zjeżdżając z głównej drogi zakręconej prostopadle w lewo jedziemy na wprost czy nie?
Znak mówi nam, że na wprost to ostro w lewo, ale nasze oczy skierowane prosto zgodnie z kierunkiem jezdni, którą dojeżdżamy do skrzyżowania widzą inne na wprost.
przez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:06
szoferemeryt napisał(a):szerszon napisał(a):Juz była dyskusja w tym temacie i jakoś nie dali rady pokazać mi wyznaczonego pasa ruchu
Tu pewnie powiesz że, że?
https://www.google.pl/maps/@50.031277,2 ... !2e0?hl=pl
przez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:10
przez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:13
przez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:31
przez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 15:56
LeszkoII napisał(a):A masz rozróżnienie(w Art. 22) pomiędzy skręcaniem w lewo z wyznaczonego pasa od skrętu w lewo z niewyznaczonego pasa ruchu?szoferemeryt napisał(a):Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
http://s11.postimg.org/6nhyqi19t/gdzie_na_wprost.jpg
Tutaj pasy ruchu zawijają w lewo tak jak droga z pierwszeństwem przez skrzyżowanie. Czy miałbyś jakiekolwiek wątpliwości gdzie na wprost a gdzie w lewo - nawet gdyby nie było strzałek P-8x? A może stosowałbyś "zasadę": tam gdzie pasy prowadza to na wprost?![]()
============
A tutaj poniżej czy można skręcić w prawo na tym rondku(z perspektywy robiącego fotkę)?
A czy na wprost to znaczy wjechać w budynek wcześniej najechawszy na wyspę?
Prostowaczom rond GRATULUJĘ poczucia humoru![]()
przez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 16:22
szerszon napisał(a):Czy szanowny ma pojęcie jakie linie zostały zastosowane na skrzyżowaniu ? Czy szanowny ma pojęcie jakie linie wyznaczają pas ruchu ?
Polecam zajrzeć do 220..tam napisali...
przez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 18:15
Cóż, liczyłem, że ustosunkujesz się do mojego wcześniejszego wpisu - przecież podałem grafikę na tacy - zawiodłem się. Wybacz, że Ci nie odpowiedziałem literalnie "TAK"(myślałem, że na pytania retoryczne w miarę stałemu bywalcowi Forum nie trzeba odpowiadać...) a zamiast tego poleciłem przemyśleć sytuacje z grafik i lekturę Art. 22. Zakładam, że nie pytałeś dlatego, bo uczysz się na egzamin na prawko...więc odpowiedziałem pytaniem z ukrytą sugestiąszoferemeryt napisał(a):No cóż, Pokrętasom(to odpowiedź na powyższe) gratuluję pokrętnych odpowiedzi. Byle na ich było na wierzchu.
A jak na moje zapytanie nie ma odpowiedzi, tak nadal nie ma.
przez szoferemeryt » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 20:13
przez LeszkoII » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 21:59
szoferemeryt napisał(a):Wielu na tym forum odpowiada pytająco i domyśl się człowieku co ten ktoś miał na myśli.
Jasnowidzem nie jestem.
TAK(lewy).szoferemeryt napisał(a):Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???
przez szerszon » wtorek 26 sierpnia 2014, 00:00
Wie!
A co to takiego 220...
Znowu niedomówienie, będzie można pokręcić, albo zadawać kolejne pytania by nie ustosunkować się do zapytań innych.
W tym problem , że nie jedziesz wyznaczonym pasem ruchu .Jadąc wyznaczonym pasem ruchu, który na skrzyżowaniu skręca w lewo też mam włączyć kierunkowskaz???