Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez LeszkoII » środa 13 sierpnia 2014, 12:56

Ja odpowiem Oskbelferowi, gdyż doceniam jego postęp odnośnie korzystania z forum i nie tylko; poza tym taki post wymaga czasu, pielęgnowania i ładnie wygląda (chociaż fotki mogły by być troszkę mniejsze - kwestia gustu).
oskbelfer napisał(a):Definicja mówi o DROGACH(liczba mnoga) a nie o drodze (liczba pojedyncza).
Trudno się z tym faktem :) nie zgodzić. Jedna droga nie może się sama z sobą przecinać ani rozwidlać się by powstałą dalej ta sama droga ani tez łączyć. Jednak samo 'rozwidlenie' bez brania pod uwagę, co dało to rozwidlenie - dotyczy jednej drogi, bowiem jedna droga się rozwidla na x dróg podobnie jak x dróg może się połączyć dając w efekcie jedną drogą. Łączenie i rozwidlenie różnią się od siebie tylko kierunkiem ruchu na tych drogach (np. zbiegające do siebie dwie drogi jednokierunkowe to nie jest rozwidlenie, lecz połączenie).
oskbelfer napisał(a):Jednak nie łamiemy się tym widokiem i wjeżdżamy na rondo by kiedy je opuścimy zobaczyć znak autostrady (potem w tym kształcie juz go nie zobaczymy)
I nie musimy tego znaku później już oglądać, bo prędzej czy później wjedziemy na autostradę. A kiedy to nastąpi? Wówczas jak zjedziemy z łącznicy i wjedziemy na jezdnię główną autostrady.
Na poniższym rysunku nie ma jeszcze autostrady.
Obrazek
http://s28.postimg.org/4pkalpge3/309lt7m.jpg
oskbelfer napisał(a):a dalej co widzimy --------- niespodzianka widzimy ze autostrada A1 może nas poprowadzić np. do Łodzi albo do Ostravy ; jedna i ta sama autostrada (droga)
Mylisz się. Nie utożsamiaj autostrady z łącznicą. W "220" wyraźnie odróżnia się ustawianie znaku D-9 na jezdni głównej autostrady (czyli autostrady) oraz na łącznicy wjazdowej (czyli drogi stanowiącej wjazd na autostradę).
Ponadto nie możesz na podstawie numeracji drogi wyciągać wniosków, że to jest jedna i ta sama droga. Oddziel nazwę drogi od pojęcia drogi z PoRD. Również nazwa ulicy nie musi wskazywać na to, że mamy do czynienia z jedną drogą(np. biegnąca w łuku lub łamiącą się na skrzyżowaniu). Droga A-4 jest też drogą E-40 - czy to dwie różne drogi? nie.
oskbelfer napisał(a):Ile jest w Polsce autostrad A1 ?
Jedna. A ile jest dróg krajowych Dk40? Co najmniej dwie. Jak nie wierzysz, zerknij niżej.
------------------------------------------------------
Obrazek
http://s1.postimg.org/u6warseul/dk40.jpg
------------------------------------------------------
oskbelfer napisał(a):W którym miejscu (na prezentowanych fotkach) z autostrady A 1 po rozwidleniu powstało co najmniej dwie autostrady A1 ?
Czy autostrada może być drogą jednojezdniową? Nie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 13 sierpnia 2014, 15:19

szerszon napisał(a):
Tak? A kto Cię tak okłamał po raz kolejny wskaż mi miejsce gdzie napisałem że jest różnica pomiędzy ustąpieniem pierwszeństwa a ustąpieniem pierwszeństwa.

Ty nawet w tym poście.
ja.
Dla ciebie ustąpienie pierwszeństwa wynikające ze znaku A-7 jest innym ustąpieniem pierwszeństwa wynikającym ze zmiany pasa ruchu.

ty
Tak jest i jest to zasadnicza różnica jeżeli w jednym przypadku na przykład nie interesują Cię auta jadące z przeciwnej strony, nie masz obowiązku ustąpić im pierwszeństwa, to w drugim przypadku już interesują Cię wszystkie auta poruszające się drogą główną nie ważne w którym kierunku jadą.

No i znów się pytam czytać ze zrozumieniem nie umiesz?
szerszon napisał(a):czyli znowu jednak nie odróżniasz ustąpienia pierwszeństwa, które jest jedno określone w Art 2.23) od sytuacji :lol:
To farsa.

No w końcu dotarło, nie moja wina że po tylu bezużytecznych postach w końcu zrozumiałeś, że ustąpienie pierwszeństwa to "ustąpienie pierwszeństwa" - definicja jest jedna, ale "ustąpienie pierwszeństwa wynikające..." to już nie definicja a jak to ładnie nazwałeś sytuacja, potrzebowałeś na to aż tylu postów no ładnie.
szerszon napisał(a):
ustąpienie pierwszeństwa = ustąpienie pierwszeństwa nic innego nie pisałem to że nie czytasz ze zrozumieniem po raz kolejny nie moja wina.

Właśnie widać akapit powyżej :lol:
I ty chcesz dyskutować o przepisach ?

A jednak się myliłem nadal mieszasz jedno z drugim i uznajesz że to to samo :shock:
szerszon napisał(a):
Przecież wcześniej Ci udzieliłem odpowiedzi wszystko zależy od budowy skrzyżowania, ja twierdzę że nie ma takiego jednego punktu, Ty twierdzisz że jest:

No to sobie wybierz skrzyżowanie czy lepiej wjazd na autostradę , jaki ci pasuje i pokaż , do którego miejsca obowiązuje A-7. czy to takie trudne do zrozumienia ? Nie narzucam ci konkretnego miejsca
ależ narzucasz i to konkretny punkt a ja Ci jasno i wyraźnie piszę że nie ma jednego punktu, jest cały obszar, przy skrzyżowaniu tworzą to krzyżujące się drogi przy połączeniu rozwidleniu miejsce ich połączenia z inna drogą raz będzie to 2m za znakiem o powierzchni powiedzmy 0,5m a raz będzie to 10m za znakiem o powierzchni 5m wszystko zależy od geometrii rozwidlenia/połączenia z autostradą to zależy od skrzyżowania.

A to, to już w ogóle pozostawiam bez komentarza (nie trolluj i nie trolluj czysta hipokryzja):
szerszon napisał(a):
) i wciskasz mi
Nie trolluj..patrz wyżej.
I znowu gdzie się upierałem że: ustąpieniem pierwszeństwa a ustąpieniem pierwszeństwa to dwie różne rzeczy, wciskasz mi na siłę swoje słowa i uważasz że jest to ok.
Nie trolluj , patrz wyżej. pisałeś o różnicy. Juz jej nie widzisz ?

szerszon napisał(a):Wydaje mi sie , ze dosyć skutecznie jesteś przyciśnięty do ściany i na razie nie potrafisz odpowiedzieć na najprostsze pytania.
A braku logicznego myślenia świadczy również to, ze zarzucasz mi moderowanie.Gdzie ci coś wymoderowałem ? Nie bądź śmieszny.Próba wyjaśnienia wątpliwości to nie moderowanie.

Znów Ci coś narzucam? czy Ty masz jakieś paranoje na swoim punkcie?

szerszon napisał(a):Spójrz na końcówke poprzedniego swojego posta. Nawet nie wiadomo, gdzie jest cytat , a gdzie twoja wypowiedź. Cos ci sie źle nacisnęło.
I wyszedł bełkot. :lol:

Już poprawiłem, wcięło jedno quote.
szerszon napisał(a):
co to węzeł i znajdziesz słowo "skrzyżowanie" przynajmniej raz,
Czy to jest w akcie prawnym ?

Tak linki były wstawione przeze mnie wcześniej w tym temacie.

szerszon napisał(a):Proszę do którego miejsca obowiązuje ustąpienie pierwszeństwa związane ze znakiem A-7 ?
Dasz radę ?
Do miejsca połączenia z autostradą czy jest to zaraz za znakiem? Nie.
Widzisz budowę łącznicy, obszar wyłączony i linie ciągłą?

szerszon napisał(a):A i oczywiście nie doczekałem sie odpowiedzi na pytanie
.Gdzie ci coś wymoderowałem ?

Po co ? rzucić oskarżenie, a dalej udawać ,ze sprawy nie ma. :eek2:

Możesz wskazać miejsce gdzie Ci zarzuciłem że mi coś wymoderowałeś? Po raz kolejny nie wszystko się kręci wokół Ciebie i czytaj ze zrozumieniem, a nie będzie nie potrzebnych pytań.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Henq » środa 13 sierpnia 2014, 15:29

@oskbelfer podziwiam determinację :spoko: ale dobrze na przyszłość już Ci zostanie jak to sam napisałeś :
"zmusiłem się i nauczyłem publikować - czyli jest jakiś progres w związku ze skrzyzowaniami - ale to mój zysk"
przydaje się to, nie tylko na tym forum ale też na innych ;)
A teraz odnośnie Twoich wstawek:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=30nafxc&s=8
Super zdjęcie:
Masz rozwidlenie drogi, rozumiem że to rozwidlenie gdzieś dochodzi tak? do innej autostrady (nie wiem teraz czy do autostrady czy drogi niższej kategorii, ale uznajmy że jest to początek "koniczynki" i dochodzi do innej autostrady) tak?
Więc skoro masz drogę masz rozwidlenie/połączenie z inną drogą to jak to wszystko nazwiesz? Czy to nie jest skrzyżowanie?
Aha i jest to wszystko w jednym poziomie bo rozwidlenie jest na jednym poziomie i połączenie też jest na jednym poziomie.
Henq

Postprzez oskbelfer » środa 13 sierpnia 2014, 19:12

Masz rozwidlenie drogi, rozumiem że to rozwidlenie gdzieś dochodzi tak? do innej autostrady (nie wiem teraz czy do autostrady czy drogi niższej kategorii, ale uznajmy że jest to początek "koniczynki" i dochodzi do innej autostrady) tak?

Nie nie tak :) Wyśil się chłopie tak jak ja się wysiliłem odnośnie wklejanie fotek :)

Zaprezentowałem Ci na kilku fotkach jedną drogę :)

Więc skoro masz drogę masz rozwidlenie/połączenie z inną drogą to jak to wszystko nazwiesz? Czy to nie jest skrzyżowanie?

Nie mam połączenia czy rozwidlenia z inną drogą. Fotki zrobione są na autostradzie A1 - widać to na zdjęciach...

AUTOSTRADA (jedna sztuka -- liczba pojedyncza) A1 na rozwidleniu zaprowadzi Cię do Katowic lub Łodzi.

Nic się nie rozgałezia na 2 drogi :) Czy to tak cieżko ogarnąć ? Na rozwidleniu w prawo (np do Łodzi) a rozwidleniem na wprost (np. do Katowic)

Aha i jest to wszystko w jednym poziomie bo rozwidlenie jest na jednym poziomie i połączenie też jest na jednym poziomie.

a to w prezentowanym przykładzie ma "guzik" do rzeczy :)

Tracę czas, na bezsensowne dyskusje - coś na kształt dyskusji o rondach, z tą róznicą że tutaj jest wszystko zdefiniowane :)

Ja poczytałem o BB kodach, a Ty poczytaj prd :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » środa 13 sierpnia 2014, 20:03

@oskbelfer wszystko fajnie pokazałeś ale to nie jest skrzyżowanie, bo sam zaznaczyłeś jest jedna droga, to że akurat ten link nie obrazuje skrzyżowania nie znaczy że takowego nie ma:
https://www.google.pl/maps/@50.088063,1 ... 4uF7uw!2e0
masz ładnie drogę ekspresową która się kończy i jedziesz dalej drogą niższej kategorii która zwie się obwodnica IV i teraz droga się rozwidla i łączy z A-4 czyli co to tworzy bo nie wiem jak inaczej można nazwać połączenie/rozwidlenie dwóch różnych dróg?
inny przykład jedziesz sobie ulicą Trzebińską która się rozwidla
https://www.google.pl/maps/@50.14659,19 ... KRYm7w!2e0
i łączy z A-4 więc jak nazwać rozwidlenie dwóch dróg?
Kolejny przykład chyba najbardziej trafny:
https://www.google.pl/maps/@50.267941,1 ... Gxhtwg!2e0
jedziesz sobie spokojnie A-4 która się rozwidla prosto jak sam widzisz jedziesz dalej A-4 a w prawo jedziesz A-1 dwie różne drogi? rozwidlenie połączenie dwóch różnych dróg?
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 13 sierpnia 2014, 20:11

Dopóki nie przyjmiecie "oczywistego faktu", że autostrada nie może być drogą jednojezdniową ani 12-jezdniową oraz że łącznica wjazdowa na autostradę nie jest autostradą, wszystko co piszecie, to 'science-fiction'.
Skupiacie się na abstrakcyjnych, niczym z innej planety, problemach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » środa 13 sierpnia 2014, 21:39

Henq napisał(a):@oskbelfer wszystko fajnie pokazałeś ale to nie jest skrzyżowanie, bo sam zaznaczyłeś jest jedna droga, to że akurat ten link nie obrazuje skrzyżowania nie znaczy że takowego nie ma:
https://www.google.pl/maps/@50.088063,1 ... 4uF7uw!2e0

Henq - dałeś dobry przykład co nie oznacza że masz rację - już mi sie nie chce teraz robic "wklejek z foto" - ale wreszcie dałeś sensowny przykład ( jednak dalej nie obejrzałeś , albo nie zrozumiałeś mocich fot z A1.

masz ładnie drogę ekspresową która się kończy

Zgadza się :)

i jedziesz dalej drogą niższej kategorii która zwie się obwodnica IV

Zgadza się :)

i teraz droga się rozwidla

Tak rozwidla się droga ---ale nie rozwidla się autostrada --------wszystko to dzieje się przed autostradą -- popatrz gdzie widzisz znaki ( ja nie neguję istnienia skrzyżowania na innych drogach niż autorstrady)

i łączy z A-4

a teraz chłopie się skup :) co się łaczy ?

rozwidliło się ------- minąłeś rozwidlenie i ZA ROZWIDLENIEM masz znak początek autostrady (tak jak miałeś koniec drogi ekspresowej o której pisałeś że się kończy i jedziemy IV obwodnica - czemu tam nie twierdzisz że jest skrzyżowanie na styku końca ekspresówki z IV obwodnicą ?)

czyli co to tworzy bo nie wiem jak inaczej można nazwać połączenie/rozwidlenie dwóch różnych dróg?

pisalem wyżej - a teraz zapytam --- co się rozwidliło ??

ROZWIDLIŁA SIĘ IV obwodnica - rozwidlenie tej obwodnicy możemy napewno nazwać skrzyzowaniem.

Za rozwidleniem postawiono znak początek autostrady, który to informuje że wjedziemy na A4 tuż tuż jadąc na wprost.

Odbijając w prawo po przejechaniu X metrów również zobaczymy znak początku autostrady. (i co na styku IV obwodnicy z początkiem autostrady jest skrzyżowanie)

Przecież to jest proste - nie wiem dlaczego nie jesteś w stanie załapać oczywistej sprawy....

I jescze jedno pytanie :) Dlaczego znak "początek autostrady" postawiono za rozwidleniem ?

Przecież gdyby postawiono przed rozwidleniem lub w miejscu gdzie kończyła się "ekspresówka" oszczędziliby na liczbie znaków :)

Henqu - czujesz ten "kaman" ?

Dla poszerzenia horyzontów proponuję Henqu byś zajął sie tematem czy tramwaj ruszający z przystanku jest właczającym się do ruchu czy też nie jest :)

Temat wyimaginowanych skrzyżowań na autostradach uważam że jest do zamknęcia.

Na autostradach nie ma skrzyżowań, są zjazdy i wjazdy :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » czwartek 14 sierpnia 2014, 00:04

Henq
No i znów się pytam czytać ze zrozumieniem nie umiesz?

Czytam ze zrozumieniem teksty napisane ze zrozumieniem. mas czarno na bialym co napisałeś .
Jest różnica a jej nie ma. Zdecyduj sie .ta zabawa w ciuciubabkę mnie nie bawi. Jest różnica w kwestii Art 2.23) przy różnych sytuacjach czyjej nie ma ? Czy ustąpienie pierwszeństwa jest inne w zależności od kierunku nadjeżdżającego pojazdu ? Masz coś takiego napisane w Art 2.23) ?
No w końcu dotarło, nie moja wina że po tylu bezużytecznych postach w końcu zrozumiałeś, że ustąpienie pierwszeństwa to "ustąpienie pierwszeństwa" -

Cieszę sie ,że i do ciebie dotarło i juz nie będziesz pisał o "różnicach" :lol:
A jednak się myliłem nadal mieszasz jedno z drugim i uznajesz że to to samo

Czyli jednak dalej widzisz różne ustąpienia ? Nie możesz pojąć , że ustąpienie pierwszeństwa jest takie samo niezależnie czy wynika z Art 25, Art 17 czy z A-7. Masz ustąpić pierwszeństwa tylko miejsca są różne, ale nie ma różnicy w ustępowaniu.

ależ narzucasz i to konkretny punkt a ja Ci jasno i wyraźnie piszę że nie ma jednego punktu, jest cały obszar, przy skrzyżowaniu tworzą to krzyżujące się drogi przy połączeniu rozwidleniu miejsce ich połączenia z inna drogą raz będzie to 2m za znakiem o powierzchni powiedzmy 0,5m a raz będzie to 10m za znakiem o powierzchni 5m wszystko zależy od geometrii rozwidlenia/połączenia z autostradą to zależy od skrzyżowania.

To ci jasno i wyraźnie piszę , że mijasz się z prawdą. Wskaż mi granice tego obszaru na linku który podałem. czy to jest do końca pasa rozbiegowego, do końca linii ciągłej, końca pola wyłączonego z ruchu, czy do końca wysepki... czekam.

Jak już Ci pisałem nie potrafisz czegoś zrozumieć i piszesz kilka postów bez ładu i składu, sam prowokujesz a potem na innych zrzucasz, za takie moderowanie to ja dziękuje.
Co to ma współnego z moderacją ? Tego też nie rozumiesz. Nic nie wciskam tylko usiłuje z ciebie wycisnąć do końca twój punkt widzenia. Na razie mamy szopkę z różnymi odmianami ustąpienia pierwszeństwa.
Teraz usiłuję sie dowiedzie podając konkretny link doktórego miejsca obowiązuje A-7. Podołasz ?

Nie zrozumiałeś pytania ? Czy to jest akt prawny ?

Łączy sie z droga główną na całej długości pasa włączenia. Pytam do którego miejsca ? powyżej podałem punkty orientacyjne, ponieważ twoja odpowiedź jest bardzo ogólna.
Możesz wskazać miejsce gdzie Ci zarzuciłem że mi coś wymoderowałeś?

masz ciut powyżej, gdzie płaczesz gdy domagam sie konkretów na moderowanie.
szerszon

Postprzez Henq » czwartek 14 sierpnia 2014, 15:01

szerszon napisał(a):Czytam ze zrozumieniem teksty napisane ze zrozumieniem. mas czarno na bialym co napisałeś .
Jest różnica a jej nie ma. Zdecyduj sie .ta zabawa w ciuciubabkę mnie nie bawi. Jest różnica w kwestii Art 2.23) przy różnych sytuacjach czyjej nie ma ? Czy ustąpienie pierwszeństwa jest inne w zależności od kierunku nadjeżdżającego pojazdu ? Masz coś takiego napisane w Art 2.23) ?

Nie czytasz, nadal się o to czepiasz nie potrafisz zrozumieć co się pisze i swoje wciskasz.
szerszon napisał(a):
A jednak się myliłem nadal mieszasz jedno z drugim i uznajesz że to to samo

Czyli jednak dalej widzisz różne ustąpienia ? Nie możesz pojąć , że ustąpienie pierwszeństwa jest takie samo niezależnie czy wynika z Art 25, Art 17 czy z A-7. Masz ustąpić pierwszeństwa tylko miejsca są różne, ale nie ma różnicy w ustępowaniu.

Nie jest takie samo, w jednym przypadku ustępujesz w drugim nie ustępujesz nie łapiesz różnicy? I to nie jest zależne od miejsca.
szerszon napisał(a):To ci jasno i wyraźnie piszę , że mijasz się z prawdą. Wskaż mi granice tego obszaru na linku który podałem. czy to jest do końca pasa rozbiegowego, do końca linii ciągłej, końca pola wyłączonego z ruchu, czy do końca wysepki... czekam.

:wow: skoro masz jak byk napisane w miejscu połączenia to w którym miejscu się łączy? na wysepce na pasie wyłączenia, czy może na linii ciągłej?
Pomyśl logicznie a odpowiedź sama się nasunie.
szerszon napisał(a):

Jak już Ci pisałem nie potrafisz czegoś zrozumieć i piszesz kilka postów bez ładu i składu, sam prowokujesz a potem na innych zrzucasz, za takie moderowanie to ja dziękuje.
Co to ma współnego z moderacją ? Tego też nie rozumiesz. Nic nie wciskam tylko usiłuje z ciebie wycisnąć do końca twój punkt widzenia. Na razie mamy szopkę z różnymi odmianami ustąpienia pierwszeństwa.

Trollowanie i pytanie w kółko o jedno i to samo gdzie odpowiedzi są, bo się nie chce przeczytać ze zrozumieniem ma.
Szopka jest bo nie potrafisz zrozumieć co się pisze ustąpienie pierwszeństwa to ustąpienie pierwszeństwa.
szerszon napisał(a):
Nie zrozumiałeś pytania ? Czy to jest akt prawny ?

Za to Ty zrozumiałeś odpowiedź :hmm: :shock:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej wg Ciebie to nie akt prawny? No ciekawe, ciekawe.
szerszon napisał(a):

Łączy sie z droga główną na całej długości pasa włączenia. Pytam do którego miejsca ? powyżej podałem punkty orientacyjne, ponieważ twoja odpowiedź jest bardzo ogólna.

No i sobie odpowiedziałeś gdzie się łączy. Czy to jest jeden punkt?
szerszon napisał(a):
Możesz wskazać miejsce gdzie Ci zarzuciłem że mi coś wymoderowałeś?

masz ciut powyżej, gdzie płaczesz gdy domagam sie konkretów na moderowanie.

Nie powtarzaj się, ja tam nie widzę nic co by sugerowało że mam pretensje że mi coś wymoderowałeś, z tego co jest napisane to jasno wynika że piszesz posty bez sensu, pytasz o jedno i to samo po kilka razy powtarzasz cytaty w postach i trollujesz - a moderacji brak na to.
No ale tak jest jak się nie rozumie co ktoś pisze...
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 14 sierpnia 2014, 23:55

Nie czytasz, nadal się o to czepiasz nie potrafisz zrozumieć co się pisze i swoje wciskasz.
Ja tylko nie zgadzam się z twoim różnicowaniem ustąpienia pierwszeństwa.
Jakby było inne w związku z A-7 od tego przy zmianie pasa ruchu.
Dlatego świetnie rozumiem twoje różnicowanie. :wink:
Nie jest takie samo, w jednym przypadku ustępujesz w drugim nie ustępujesz nie łapiesz różnicy?
A w którym to przypadku ustępuję a w którym nie ?
Coś nowego ...
skoro masz jak byk napisane w miejscu połączenia to w którym miejscu się łączy? na wysepce na pasie wyłączenia, czy może na linii ciągłej?
Pomyśl logicznie a odpowiedź sama się nasunie.

Pisałem o czymś innym.
czy to jest do końca pasa rozbiegowego, do końca linii ciągłej, końca pola wyłączonego z ruchu, czy do końca wysepki.

Myślę logicznie i tego oczekuje od ciebie. Ze cztery posty migasz sie od napisania tylko kombinujesz. :wink:

Trollowanie i pytanie w kółko o jedno i to samo gdzie odpowiedzi są,

W tym rzecz, że nie ma odpowiedzi .Dlatego pytam ciągle o to samo. Dlaczego. Ponieważ chcę poznać twoją konkretną odpowiedź i udowodnić ci, że nie masz racji.
A jak mam to zrobić, kiedy nie mogę sie dowiedzieć w którym miejscu mam jeszcze stosować sie do A-7, a w którym juz nie.
Podałem link z konkretnym przykładem i co ? Nic... :eek2:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej wg Ciebie to nie akt prawny?
Rozporządzenie jest aktem prawnym. Możesz przypomnieć numer ?
No i sobie odpowiedziałeś gdzie się łączy. Czy to jest jeden punkt?

Punktów podałem kilka, aby zachęcić ciebie do odpowiedzi. A jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź. Doczekam sie ?

pytasz o jedno i to samo po kilka razy

Aż w końcu wskażesz. Pisanie ,że na całej długości pasa włączenia obowiązuje A-7 jest odpowiedzią błędną.
Czy uważasz inaczej ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 15 sierpnia 2014, 13:21

szerszon napisał(a):Ja tylko nie zgadzam się z twoim różnicowaniem ustąpienia pierwszeństwa.
Jakaś tam różnica niby jest. W jednym przypadku bez ustąpienia PP może dojść do kolizji dwóch pojazdów jadących w tym samym kierunku, a w drugim jadących w kierunkach przecinających się.

Ustąpienie PP jest "wywoływane" przez inny przepis ale tylko dlatego, że w innej sytuacji do potrzeby określenia PP dochodzi. Ale skoro ta różnica nie została w definicji ustąpienia PP zawarta oczywiste jest, że z punktu widzenia samego ustąpienia PP nie ma żadnego znaczenia.

Szczerze mówiąc to nie wiem w czym widzicie problem - nie śledzę dyskusji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 15:33

Chodziło o różne ustępowanie pierwszenstwa. :wink:
szerszon

Postprzez Henq » piątek 15 sierpnia 2014, 22:41

szerszon napisał(a):

Chodziło o różne ustępowanie pierwszenstwa. :wink:

Na pewno o to chodziło? skoro od samego początku "czepiania" pisałem że ustąpienie pierwszeństwa to ustąpienie pierwszeństwa? - więc gdzie tu mowa o "rożnych" UP?
a skoro tyle postów Ci zajęło by zrozumieć że słowa: "UP wynikające z..." - nie określa przepisu samego w sobie a sytuacji, miejsca, "zjawiska pogodowego", czy jak to zwał, i ni jak się mają do def UP to nie moja wina, czytanie ze rozumieniem obowiązuje wszystkich bez wyjątku.
szerszon napisał(a):Ja tylko nie zgadzam się z twoim różnicowaniem ustąpienia pierwszeństwa.
Jakby było inne w związku z A-7 od tego przy zmianie pasa ruchu.
Dlatego świetnie rozumiem twoje różnicowanie.

Dalej to samo, nie różnicuje "UP" różnicuje "UP wynikające z ..." tak ciężko to pojąć?
szerszon napisał(a):A w którym to przypadku ustępuję a w którym nie ?
Coś nowego ...

Przecież pisałem że w jednym przypadku dotyczy wszystkich pojazdów poruszających się drogą z pierwszeństwem a w drugim nie interesują Cię pojazdy jadące z naprzeciwka, ile razy mam to jeszcze powtórzyć?: Czytaj ze zrozumieniem (moderatorowi to nie przystoi).
szerszon napisał(a):W tym rzecz, że nie ma odpowiedzi .Dlatego pytam ciągle o to samo. Dlaczego. Ponieważ chcę poznać twoją konkretną odpowiedź i udowodnić ci, że nie masz racji.

Na pewno nie ma? poczytaj jeszcze raz czy nie pisałem że obowiązuje "na najbliższym skrzyżowaniu"? No chyba że nie rozumiesz def skrzyżowania?
szerszon napisał(a):Aż w końcu wskażesz. Pisanie ,że na całej długości pasa włączenia obowiązuje A-7 jest odpowiedzią błędną.
Czy uważasz inaczej ?

Sam pisałeś że na całej długości "pasa włączenia" się łączy z autostradą, skoro A-7 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu/połączeniu a cały ten pas jest połączeniem to może wskażesz inny art który twierdzi inaczej, czy to tylko Twoja wolna interpretacja?
Henq

Postprzez szerszon » piątek 15 sierpnia 2014, 23:16

Henq
więc gdzie tu mowa o "rożnych"
Przypomnieć ? :wink:
Plus te cytaty , które miały tę różnicę uwidocznić ?
, czytanie ze rozumieniem obowiązuje wszystkich bez wyjątku.

Zgadzam sie z toba w całej rozciągłości. :wink:
Dalej to samo, nie różnicuje "UP" różnicuje "UP wynikające z ...

czy z tego powodu nie musimy sie np. powstrzymać od ruchu który mógłby zmusić innego kierującego do istotnej zmiany prędkości lub kierunku ?
Czy takie zachowanie nie jest obowiązkiem wynikającym zarówno i z A-7 , zmiana pasa ruchu, czy włączeniem sie do ruchu ?
czy któreś z tych miejsc powoduje ,ze ustąpienie pierwszenstwa wygląda inaczej ?
Jeśli nie, to po co w ogóle o tym zacząłeś pisać ?
Przecież pisałem że w jednym przypadku dotyczy wszystkich pojazdów poruszających się drogą z pierwszeństwem a w drugim nie interesują Cię pojazdy jadące z naprzeciwka, ile razy mam to jeszcze powtórzyć?: Czytaj ze zrozumieniem (moderatorowi to nie przystoi).

I jaki ma to wpływ, komu ustępujesz ? Masz ustąpić.
Czy wycieczkami osobistymi zamierzasz zmieniać temat ? :wink:

Na pewno nie ma? poczytaj jeszcze raz czy nie pisałem że obowiązuje "na najbliższym skrzyżowaniu"? No chyba że nie rozumiesz def skrzyżowania?
skrzyzowanie jest długie i szerokie.
To inaczej. Wskaż mi na moim linku, gdzie skrzyzowanie sie kończy i nie obowiązuje już A-7

Sam pisałeś że na całej długości "pasa włączenia" się łączy z autostradą,

Podpowiem, pas włączenia jest pasem ruchu. Na autostradzie są pasy ruchu.

skoro A-7 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu/połączeniu

No :D robi sie ciekawie. czyli uważasz,ze A-7 dotyczy całego pasa włączenia ?
a cały ten pas jest połączeniem to może wskażesz inny art który twierdzi inaczej, czy to tylko Twoja wolna interpretacja?
No chce ci wskazać i taki mam. Tylko czekam czy potwierdzasz A-7 dotyczy całego pasa włączenia :wink: Czyli jak duże jest to "skrzyżowanie"
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 16 sierpnia 2014, 01:42

oskbelfer napisał(a):Nic się nie rozgałezia na 2 drogi Czy to tak cieżko ogarnąć ?
To jest wręcz niemożliwe do ogarnięcia. Jak to nic się nie rozgałęzia?

Y

Był jeden pas terenu - są dwa. Skrzyżowanie jak się patrzy! A czy i dlaczego wszystkie z tych pasów terenu są autostradami to już jest sprawa wtórna.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze