Linia warunkowego zatrzymania - trójkąciki

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Linia warunkowego zatrzymania - trójkąciki

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 lipca 2014, 11:05

szerszon napisał(a):...bezpodstawnym bazgrole na parkingu...
Jak to bezpodstawnym? Przecież podstawą do wymalowania linii P-13 nie jest A-7 a "potrzeba wyznaczenie miejsca zatrzymania pojazdów na wlocie drogi podporządkowanej". Jest wlot drogi podporządkowanej, jest potrzeba, jest i linia P-13. A, że malując linię zapomniano sprawdzić, czy drogę podporządkowana jest właściwie oznakowana to inna sprawa... a może sprawdzono i podczas malowania linii P-13 znak A-7 tam stał, tylko później komuś się przydał? Nie ważne. Jest linia, a Ty ją ignorujesz choć podstawy żadnej ku temu nie masz.

A do czego linia P-13 zobowiązuje? Poza zatrzymaniem się w konkretnym miejscu podczas ustępowania PP do niczego:
170 napisał(a):§ 89.2.Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.
A brak znaku A-7 pozwala Ci linię P-13 zignorować?
-----
Ograniczenie prędkości na obszarze zabudowanym przy braku D-42 nic Cię nie obchodzi to wyobraź sobie taką sytuację. Kiedyś w tym oto miejscu nieszczęśliwie na znak A-7 zwaliło się drzewo. Drzewo usunęli razem ze znakiem (?), nowego znaku nie postawili. Wyobraź sobie, że jest zima, znaki poziome zasypane śniegiem i jesteś przekonany, że jest to skrzyżowanie równorzędne. Dochodzi do kolizji z nadjeżdżającym z lewej.

7. Ponieważ nie było znaku A-7 jest to skrzyżowanie równorzędne i nie jesteś winny kolizji (nie miałeś obowiązku ustąpienia PP).

8. Ponieważ nie jest to skrzyżowanie równorzędne jesteś winny kolizji (nieustąpienie PP) choć o obowiązku w żaden sposób nie byłeś poinformowany.

9. Pomimo, że nie jest to skrzyżowanie równorzędne Sąd odstąpi od oskarżenia Cię o spowodowanie kolizji ponieważ o obowiązku w żaden sposób nie byłeś poinformowany.

10. A jak nie będzie zimy tylko lato i zobaczysz linię P-13 pomimo, że znaku P-7 nie widziałeś to przepuścisz nadjeżdżającego z lewej czy pchać się będziesz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 10 lipca 2014, 17:56

A brak znaku A-7 pozwala Ci linię P-13 zignorować?

czy szanowny zrozumiał przepis , który zacytował ? :D
Jak to bezpodstawnym? Przecież podstawą do wymalowania linii P-13 nie jest A-7 a "potrzeba wyznaczenie miejsca zatrzymania pojazdów na wlocie drogi podporządkowanej"

Pokaż mi tę drogę.
Jest wlot drogi podporządkowanej

Gdzie ta podporządkowana ?
. A, że malując linię zapomniano sprawdzić,
:rotfl:
a może sprawdzono i podczas malowania linii P-13 znak A-7 tam stał, tylko później komuś się przydał?
Mowa jest o terenie prywatnym..codziennie patrolowanym przez ochronę obiektu..juz widzę jak ktoś leci z drabiną, bo mu sie przyda...a w ogóle jest na "drodze z pierwszeństwem" D-1 ?
Ale wytłumaczyłeś... :wink:
Nie ważne. Jest linia, a Ty ją ignorujesz choć podstawy żadnej ku temu nie masz.

Nie ważne mówisz..taaa...kwestionuj postawione znaki, bo komuś sie znudziły i sobie powiesił... :wink:
A jaka mam podstawę , aby stosować sie do samej linii, której dyspozycje podałeś .
Nie wspomnę o widoczności takiej linii..z ilu metrów można ja zauważyć, czy przed nami nie stał na niej inny pojazd wyjeżdżający z tej samej drogi...
Farsę odstawiasz usiłując obligować mnie do stosowania sie do samej linii.
============================================
i zobaczysz linię P-13 pomimo, że znaku P-7 nie widziałeś to przepuścisz nadjeżdżającego z lewej czy pchać się będziesz?
Nie widziałem czy go nie ma ? Moralizator ci się włączył. :D
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 11 lipca 2014, 09:40

szerszon napisał(a):
i zobaczysz linię P-13 pomimo, że znaku A-7 nie widziałeś to przepuścisz nadjeżdżającego z lewej czy pchać się będziesz?
Nie widziałem czy go nie ma ? Moralizator ci się włączył. :D

A gdzie szczególna ostrożność przy dojeżdżaniu do skrzyżowania? A już tym bardziej względem skrzyżowania gdzie można domniemywać obowiązek ustąpienia pierwszeństwa. Piszesz tak jakby Ci nie zależało na bezpieczeństwie tylko na stosowaniu się do przepisów :twisted:
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 11 lipca 2014, 09:49

Oczywiście, że szczególna ostrożność itepe i itede...
Ale nie rozważamy cobybyłogdyby...tylko z punktu przepisów.

Rozważania na temat możliwego zachowania, bo jedzie gościu w kapeluszu proponuje zostawić na inny wątek.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 11 lipca 2014, 20:57

szerszon napisał(a):Ale nie rozważamy cobybyłogdyby...tylko z punktu przepisów.
No więc z punktu widzenia przepisów masz niezgodnie z "220" oznakowane skrzyżowanie drogi podporządkowanej i drogi z PP. Powinno być A-7, ale go nie ma. Czy jest D-1 nie wiesz i ale właściwie to nie Twoja sprawa.

Nie jesteś przez oznakowanie ostrzeżony o obowiązku ustąpienia PP. Ale dojeżdżając do skrzyżowania widząc linię P-13 jesteś w stanie się zorientować, że nie jest to skrzyżowanie równorzędne, i że dojeżdżasz do niego drogą podporządkowaną. Obowiązek ustąpienia PP wynika z samego faktu dojeżdżania do skrzyżowania drogą podporządkowaną a znak A-7 jest tylko ostrzeżeniem o tym obowiązku. Ustąpisz PP widząc linię P-13 czy nie?
-----
Makabra napisał(a):A gdzie szczególna ostrożność przy dojeżdżaniu do skrzyżowania?
Ale ja nie pytam o przepuszczenie wynikające z Art.3. i szczególnej ostrożności. Na tej podstawie można mając D-1 wariata jadącego na A-7 przepuścić. Pytam o obowiązek ustąpienia PP pomimo braku znaku A-7. Mamy czy nie mamy?

Kwestia czy się zorientujemy, że go mamy to już inna sprawa. Ja widząc linię P-13 się zorientowałem, że obowiązek ustąpienia PP mam. Szerszon udaje, że linii nie widział i skrzyżowanie traktuje jak równorzędne. Przecież skrzyżowanie nie może być równorzędne, skoro na jego wlocie przejeżdżamy przez linię P-13.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 11 lipca 2014, 21:09

No więc z punktu widzenia przepisów masz niezgodnie z "220" oznakowane skrzyżowanie drogi podporządkowanej i drogi z PP. Powinno być A-7, ale go nie ma.

No to z punktu widzenia przepisów masz źle oznakowane skrzyżowanie równorzędne...ktoś sobie coś namalował.
Jeśli wspominasz o drodze podporządkowanej lub drodze z pierwszeństwem wypadałoby to jakoś umocować w przepisach, a nie wyciągać wnioski na podstawie P-13, która kompletnie www. temacie nic nie znaczy.
Ale dojeżdżając do skrzyżowania widząc linię P-13 jesteś w stanie się zorientować, że nie jest to skrzyżowanie równorzędne, i że dojeżdżasz do niego drogą podporządkowaną. Obowiązek ustąpienia PP wynika z samego faktu dojeżdżania do skrzyżowania drogą podporządkowaną a znak A-7 jest tylko ostrzeżeniem o tym obowiązku. Ustąpisz PP widząc linię P-13 czy nie?

Kurcze blade..pokaż mi tę podporządkowaną !
Nie ustąpię pierwszeństwa w związku z P-13 ..sam cytowałeś dyspozycję , a jej nie przyjmujesz do wiadomości.
=======================================

Jest oczywiste, ze widząc takie malowidła wzmogę czujność na maksa, ale nie pisz mi tu o ustąpieniu pierwszeństwa.
Twój punkt widzenia legitymizuje idiotyzm zarządców takich terenów.
To trzeba wytykac palcami jako jawna głupotę, a nie dorabiać sobie teorie na podstawie linii P-13
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 11 lipca 2014, 22:13

szerszon napisał(a):Twój punkt widzenia legitymizuje idiotyzm zarządców takich terenów.
To trzeba wytykac palcami jako jawna głupotę, a nie dorabiać sobie teorie na podstawie linii P-13
Ale ja nie piszę, że takie oznakowanie nie zgodne z "220" jest mądre. To głupota, która przyczynia się kolizji. Należy tą głupotę bezwzględnie tępić. Ale i na tak głupio - czyli niezgodnie z "220" oznakowanym skrzyżowaniu trzeba sobie poradzić. Cały problem polega na tym, że dojeżdżając do skrzyżowania błędnie oznakowaną drogą podporządkowaną nadal obowiązek ustąpienia PP mamy.

Fakt błędnego oznakowania drogi podporządkowanej nie zwalnia nas z obowiązku ustąpienia PP. Owszem, gdy jest to poważny błąd w przypadku kolizji pomimo nieustąpienia PP Sąd może odstąpić od uznania winy kierującego, który nie ustąpił PP. Zapewne tak by było, przy braku A-7. A gdyby był o 1 m za nisko? Być może? A gdyby był, ale do góry nogami? Także Sąd odstąpił by od uznania winy? Wątpię.

szerszon napisał(a):Nie ustąpię pierwszeństwa w związku z P-13.
Nie - to nie. Bez łaski. Nie ustępuj. Nie ustępuj nawet "w związku" z A-7 jak masz taki kaprys. Tylko o obowiązku ustąpienia PP "w związku" ze zbliżaniem się do skrzyżowania drogą podporządkowaną nie zapomnij.

Przykro mi Szerszon, ale swoim twierdzeniem, że gdy nie ma znaku A-7 a jest tylko linia P-13 nie masz obowiązku ustąpienia PP tak samo do powstania kolizji się przyczyniasz jak ten, co znaku A-7 nie postawił.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 11 lipca 2014, 22:22

szymon1977 napisał(a):Cały problem polega na tym, że dojeżdżając do skrzyżowania błędnie oznakowaną drogą podporządkowaną nadal obowiązek ustąpienia PP mamy.
Nie mamy. Linia P-13 dotyczy MIEJSCA zatrzymania w związku ze znakiem A-7 a nie dotyczy ustąpienia pierwszeństwa.

Szymon, żadne teoryjki o usunięciu A-7 (...przez... złomiarza, pogodę, chuligana) nie zmienią stanu faktycznego = brak znaku A-7.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 11 lipca 2014, 22:36

Jeśli zobaczę D1 i do tego P13 to wtedy oleję te trójkąciki :) A jeśli będzie samo P13 i zatrzymam się w celu ustąpienia pierwszeństwa to jest to wykroczenie?
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 11 lipca 2014, 22:40

szymon
Cały problem polega na tym, że dojeżdżając do skrzyżowania błędnie oznakowaną drogą podporządkowaną nadal obowiązek ustąpienia PP mamy.
Cały czas czekam na wskazanie tej podporządkowanej.
Nie widzę niczego co mnie zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa.
Fakt błędnego oznakowania drogi podporządkowanej nie zwalnia nas z obowiązku ustąpienia PP
Zamiast mielić w kółko ,pokaż mi znak zobowiązujący mnie do ustapienia pierwszeństwa.
. A gdyby był o 1 m za nisko? Być może? A gdyby był, ale do góry nogami? Także Sąd odstąpił by od uznania winy? Wątpię.

Nie wymyślaj. Czekam cały czas na znak nakazujący mi ustąpić pierwszeństwa
Nie - to nie. Bez łaski. Nie ustępuj.

P-13 nakazuje mi ustąpienie pierwszenstwa ?
Tylko o obowiązku ustąpienia PP "w związku" ze zbliżaniem się do skrzyżowania drogą podporządkowaną nie zapomnij.

Pisałem już, nie załapałeś...pokaż mi, gdzie jest oznaczone, ze jadę podporządkowaną.
Założyłeś , że jest podporządkowana i koniec...głuchy na wszystko. :D
Przykro mi Szerszon, ale swoim twierdzeniem, że gdy nie ma znaku A-7 a jest tylko linia P-13 nie masz obowiązku ustąpienia PP tak samo do powstania kolizji się przyczyniasz jak ten, co znaku A-7 nie postawił.

Mi też przykro, ze nie zrozumiałeś dyspozycji jaka sam wkleiłeś.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 11 lipca 2014, 22:59

szerszon napisał(a):Nie widzę niczego co mnie zobowiązuje do ustąpienia pierwszeństwa.
Jak to?
170 napisał(a):§ 1.2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
2)drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
Masz drogę oznakowaną jako podporządkowana czy nie masz? Żeby stwierdzić, że nie musiałbyś istnienie linii P-13 pominąć. A jest to jedyny znak drogowy jaki masz w tej sytuacji. Oznakowanie jest niekompletne, ale jest.

I powtórzę Ci jeszcze jedno. Znak A-7 tylko ostrzega Cię ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z PP. A obowiązek ustąpienia PP wynika z samego faktu zbliżania się do skrzyżowania drogą podporządkowaną. Nie zorientowałeś się, ale o obowiązku ustąpienia PP nie ma ani słowa w § 5.5., jest za to wyraźnie napisane w § 1.2.2.
170 napisał(a):§ 5.5.Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.

szerszon napisał(a):Czekam cały czas na znak nakazujący mi ustąpić pierwszeństwa.
A jest taki w PoRD? Jak zwykle Szerszon dyskutujesz o PoRD nie czytając PoRD i nie odnosząc się do jego treści.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 11 lipca 2014, 23:12

Masz drogę oznakowaną jako podporządkowana czy nie masz?

Nie mam. I cały czas oczekuję, abys mi wskazał, na jakiej podstawie uznajesz za podporządkowana.
. Oznakowanie jest błędne, ale jest.

Oznakowanie wskazuje miejsce zatrzymania w związku ze znakiem, którego nie ma. Samo w sobie nic nie znaczy.
Cytowałeś przecież dyspozycję.
I powtórzę Ci jeszcze jedno.

Bardzo proszę o wskazanie znaków stwierdzających ,ze jest to droga podporządkowana. Linia P-13 tego nie wskazuje.
Nie widzę sensu powtarzania w piątym poście, że jest droga podporządkowana, skoro nie ma o tym informacji.

Nie zorientowałeś się, ale o obowiązku ustąpienia PP nie ma ani słowa w § 5.5., jest za to wyraźnie napisane w § 1.2.2.

O mocy P-13 nie napisali.na jakiej podstawie powołujesz się na par 1.2.2 ?

Jak zwykle Szerszon dyskutujesz o PoRD nie czytając PoRD i nie odnosząc się do jego treści.

Wskaż mi w takim układzie treść PoRD, gdzie jest napisane o zobowiązaniu ustapienia pierwszeństwa w związku z P-13
A jest taki w PoRD?
Masz rację. teraz ja napisałem potocznie. Ale wiadomo o co chodzi.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 11 lipca 2014, 23:25

szerszon napisał(a):Bardzo proszę o wskazanie znaków stwierdzających ,ze jest to droga podporządkowana.
I znów pleciesz o czymś, o czym w PoRD ani słowa. Jest jakiś znak "stwierdzający", że droga jest podporządkowana? Nie ma czegoś takiego. Więc Ci go nie wskażę. Są za to znaki, którymi drogę podporządkowaną się znakuje. Jednym z tych znaków jest P-13. Trzeba wskazać?

Dlaczego wymagasz ode mnie czegoś, czego w PoRD nie ma? W § 1.2.2 mowa o drodze oznakowanej jako podporządkowana a nie o "znaku stwierdzającym, że jest to droga podporządkowana". A tu mamy drogę oznakowaną jako podporządkowana, choć jej oznakowanie jest niepełne. No chyba, że na podstawie tego niepełnego oznakowania jesteś w stanie stwierdzić, że jest to droga z PP? A może ani taka, ani tako bo skrzyżowanie równorzędne? Na podstawie jakiego niby znaku? Czy może wbrew jedynemu znakowi, jaki mamy?
Ostatnio zmieniony piątek 11 lipca 2014, 23:31 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 11 lipca 2014, 23:30

I znów pleciesz o czymś, o czym w PoRD ani słowa.

Piszesz o drodze podporządkowanej. wskaż mi , na jakiej podstawie tak twierdzisz.
Z powodu braku argumentów zaczynasz sie czepiać słówek.
Są za to znaki, którymi drogę podporządkowaną się znakuje. Jednym z tych znaków jest P-13.

czy może występować samo P-13 i czy w dyspozycji tego znaku jest cos o ustępowaniu pierwszeństwa ?
Dlaczego wymagasz ode mnie czegoś, czego w PoRD nie ma?

Dlaczego usiłujesz przekonać do zachowań, których w PoRD nie ma ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 11 lipca 2014, 23:39

szerszon napisał(a):Dlaczego usiłujesz przekonać do zachowań, których w PoRD nie ma ?
W PoRD jest mowa o ustąpienie PP na drodze oznakowanej znakiem A-7, czy na drodze oznakowanej jako podporządkowana? Czy A-7 jest jedynym znakiem służącym do znakowania drogi jako podporządkowanej czy jest nim także linia P-13?
szerszon napisał(a):Z powodu braku argumentów zaczynasz sie czepiać słówek.
Odnoszenie się do treści PoRD to Twoim zdaniem czepianie się słówek? To mam PoRD interpretować wbrew treści PoRD? Ma uznać linię P-13 za znak nie służący do znakowania drogi jako podporządkowanej choć tyko drogę podporządkowaną się nim znakuje?
szerszon napisał(a):czy może występować samo P-13
Przede wszystkim to linia P-13 nie może występować bez drogi podporządkowanej.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze