Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » wtorek 27 maja 2014, 21:40

Jazda po rondzie po krakowsku:
To nie jest po krakowsku.
po krakowsku przy skręcie w lewo lub zawracaniu jedzie sie pasem zewnętrznym.
Jakim cudem pojazd C zbliżył sie do lewej krawędzi przy wjeździe na skrzyzowanie ?
Przecież nie wypełnił art 22.2.1) skręcając w prawo w ruch okrężny. :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 27 maja 2014, 22:13

Jazda po krakowsku to nic innego ja ruch okrężny z jednym lub X pasami ruchu z oznakowaniem tylko i wyłącznie pasów ruchu na obwiedni i znakami C-12 i A-7 na wlotach..
Przy wjeździe w ruch okrężny ustawić się na odpowiednim pasie:
Jadąc w prawo(pierwszy wylot) – pas prawy,
Jadąc prosto(drugi wylot) – pas lewy ze zmianą pasa zaraz po przejechaniu pierwszego wylotu.
Jadąc w lewo(trzeci wylot) – pas lewy ze zmiana pasa zaraz po minięciu drugiego wylotu.
Kierując się w każdy kolejny wylot i zawracanie zmiana pasa na wysokości trzeciego wylotu lub X-1 w przypadku więcej niż cztery wyloty. Dodam, że zawsze z prawym kierunkowskazem.
W przypadku stosowania na wlocie znaków poziomych (strzałek) zasady dostosowane są do adekwatnego oznakowania i geometrii ronda, również stosowanie prawego kierunkowskazu zależnie od sytuacji.
Jeździłem, jeżdżę i będę tak jeździł, nigdy nie miałem najmniejszych problemów.

Szerszon, prosili byś raz się nie wtrącał, ty jednak swoje. Znów wszystko rozmyjesz jak zwykle swoim dzieleniem na kawałki cudzych wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 maja 2014, 22:36 przez szoferemeryt, łącznie zmieniany 1 raz
szoferemeryt

Postprzez sankila » wtorek 27 maja 2014, 22:14

szerszon napisał(a):jak chcesz dyskutować o tych czterech skrzyżowaniach, które zaprezentowałaś to załóż sobie osobny wątek.
Już raz założyłam wątek o skrzyżowaniach i gdzie wylądował?

gdy w ustawie jest napisane o rozwidleniach i połączeniach szanowna "widzi" odrębne skrzyżowania
w zamian za to szanowna nie widzi skrzyżowań na autostradzie :shock:

Jeśli na F-10 masz strzałkę namalowana do skrętu w lewo czy w prawo, to nie jest zmiana kierunku jazdy przy przejeździe przez skrzyżowanie ?
Nie, to kierunek w najbliższym punkcie przecięcia.
kierunki ruchu_rondo.jpg

dylek napisał(a):A skoro postawiono C-12 i wiadomo, że nie odnosi się on do poszczególnego skrzyzowania(czerwonego czy zielonego, lecz do całości)....to znaczy, że nie ma skrzyzowań czerwonego i zielonego....tylko jedno wielkie skrzyzowanie...
Jakoś znaki są i przed zielonym, i przed czerwonym, i każdym następnym... BTW - a co jest w miejscu tych skrzyżowań?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 27 maja 2014, 22:22

Szerszon, prosili byś raz się nie wtrącał, ty jednak swoje.

Na jakie kawałki ? Czy coś cytując wypaczam sens czyiś wypowiedzi ?
Akurat najbardziej zagorzali zwolennicy szkoły krakowskiej wręcz nie dopuszczali możliwości skrętu w lewo lub zawracania na rondzie , bo z ronda to tylko w prawo.
A niby skąd sie wzięło określenie "prostowaczy rond"
=====================
A po drugie...o co ci chodzi z tym wtrącaniem ? Nie pasuje ci cos to nie czytaj. Mam pełne prawo skomentować wypowiedź z którą sie nie zgadzam i wytknąć błędy jakie są zawarte.
Jeśli nie ogarniasz poszczególnych cytatów do których sie odnosze to nie moja wina.
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 27 maja 2014, 22:32

sankila
Już raz założyłam wątek o skrzyżowaniach i gdzie wylądował?

Moim zdaniem powinien w kosmos, a o ile pamiętam dylek połączył go z wątkiem ogólnym dotyczącym rond.

gdy w ustawie jest napisane o rozwidleniach i połączeniach szanowna "widzi" odrębne skrzyżowania
w zamian za to szanowna nie widzi skrzyżowań na autostradzie

Jeśli to do mnie to gruba pomyłka. Nic nie pisałem o twoim punkcie widzenia w kwestii skrzyzowań na autostradzie.
Natomiast , że widzisz na rondzie skrzyzowania , gdzie ich nie ma to jak najbardziej :D

Nie, to kierunek w najbliższym punkcie przecięcia.

Nie wiem , gdzie to przeczytałaś, ale chyba jeszcze specjalnie dla ciebie trzeba przytoczyć wyjaśnienie z 220.
tak samo jak nie chcesz przyjąć do wiadomości co jest napisane w paragrafie 36 i z uporem godnym podziwu dalej widzisz cztery skrzyżowania tak i w tym przypadku prezentujesz stanowisko całkowicie odmienne niż jest zaprezentowane w przepisach.

A to zdjęcie jest przypadkiem kolejnym wymysłem z załacznika, gdzie gościu pisał o drodze na obwiedni czy to twój autorski pomysł ?
W obu przypadkach źródła nie wzbudzają u mnie zaufania. :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 28 maja 2014, 01:24

dylek napisał(a):W Konwencji Wiedeńskiej - widać jak uważnie mnie czytasz...
Oj, Dyek! Konwencję Wiedeńską czytasz tak samo uważnie jak kolega Kombi Twoje wypowiedzi. Otóż w Art.14.1.KW wymieniono manewry, których "nie należy rozpoczynać bez upewnienia się, że...", wśród nich skręcanie z drogi z w drogę. Natomiast w Art.14.3.KW wymieniono manewry, przy których trzeba migać migaczami, a wśród nich po prostu skręcanie. W przeciwieństwie do Art.14.1. nie jest sprecyzowane, że musi to być skręcanie z drogi w drogę, nic więc nie stoi na przeszkodzie aby to było skręcanie np. z jezdni w jezdnię. Nic nie stoi na przeszkodzie także, aby to przejeżdżanie z jezdni w jezdnię następowało podczas zjazdu ze skrzyżowania.
kombi napisał(a):A w Polsce, bez problemu mogę skręcić wjeżdżając na skrzyżowanie i zjeżdżając z niego.
Wg KW także.
dylek napisał(a):...czym jest manewr skrętu na rondzie...
Wyczytaliśmy już, że jest to wjechanie z jednej drogi w drugą.
Kpisz sobie? Wyczytaliśmy tylko, że jest możliwe skręcanie z drogi w drogę. Ale Temu akurat nikt nie przeczy.
=====
lith napisał(a):...na takim dużym rondzie odnoszenie 'do całości' nie ma sensu...
Przede wszystkim, to w PoRD nie ma odniesienia skręcania, czy zmiany kierunku jazdy do całości przejazdu przez skrzyżowanie. Owszem w PoRD wspomniano, że podczas przejazdu przez skrzyżowanie można skręcić, czy kierunek jazdy zmienić. Nikt temu nie przeczy. Natomiast wielu twierdzi, że nie można podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie wielokrotnie skręcić czy zmienić kierunek jazdy. Na jakiej podstawie, skoro temu PoRD nie przeczy?
-----
kombi napisał(a):Oczywiście, że tak. Kiedyś był w Polsce taki przepis, który zwalniał z tego, ale został zlikwidowany....

"Nie wymaga się sygnalizowania zamiaru skręcenia w prawo przy wjeździe na skrzyżowanie dróg z ruchem okrężnym"
Kiedyś włączało się migacze przed skręcaniem, a teraz przed zmianą kierunku jazdy. A, że skręcanie i zmiana kierunku jazdy to nie to samo niepotrzebny przepis zlikwidowano. Widać skręcając podczas wjazdu na rondo pierścieniowe nie zmieniamy kierunku jazdy, a zjeżdżając już tak.
=====
Widzę Szerszon, że pomimo prośby nadal Twój udział w dyskusji ogranicza się do wciskania innym swoich włacnych bzdurnych wymysłów.
szerszon napisał(a):Na razie zmiana kierunku jazdy w waszym wykonaniu to zjazd ze skrzyzowania...
Zmiana kierunku w naszym wykonaniu to zaprzestanie jazdy w jednym kierunku a rozpoczęcie jazdy w drugim. A, że może to podczas zjazdu ze skrzyżowania nastąpić nie oznacza jeszcze, że każdy zjazd ze skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy. Tak samo jak to, że skręcanie może podczas skrzyżowania nastąpić nie oznacza, że cały przejazd to jedno wielkie skręcanie. BTW, nigdzie nie napisałam, że na znaku C-12 pokazano kierunek jazdy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » środa 28 maja 2014, 01:45

szymon1977 napisał(a):
lith napisał(a):...na takim dużym rondzie odnoszenie 'do całości' nie ma sensu...
Przede wszystkim, to w PoRD nie ma odniesienia skręcania, czy zmiany kierunku jazdy do całości przejazdu przez skrzyżowanie. Owszem w PoRD wspomniano, że podczas przejazdu przez skrzyżowanie można skręcić, czy kierunek jazdy zmienić. Nikt temu nie przeczy. Natomiast wielu twierdzi, że nie można podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie wielokrotnie skręcić czy zmienić kierunek jazdy. Na jakiej podstawie, skoro temu PoRD nie przeczy?

Mi nie musisz tego mówić. Ja tam potrafię 3x zmienić kierunek jazdy na 1 skrzyżowaniu.

Twierdzenie 1 skrzyżowania = 1 zmiana kierunku jazdy jest tak samo (bez)sensowne jak 1 samochód = 1 garaż. Niby zazwyczaj tak jest, ale kto komu zabroni większy garaż mieć ;)
lith

Postprzez szerszon » środa 28 maja 2014, 07:29

Widzę Szerszon, że pomimo prośby nadal Twój udział w dyskusji ogranicza się do wciskania innym swoich włacnych bzdurnych wymysłów.

Widzę szymonie, że nie potrafisz w dalszym ciągu pokazać iż C-12 ma cos wspólnego z kierunkiem jazdy. Te "bzdurne" pomysły sa żywcem wyciągnięte z twoich wypowiedzi z "Jałowej dyskusji o rondach".
W internecie nic nie ginie :D
Cały czas czekam na odpowiedź na pytanie , czy możliwym jest wjazd na skrzyzowanie prawym pasem w celu zawrócenia według twojej uniwersalnej szkoły.
Staram sie nie zarzucić ciebie zbyt dużą ilościa pytań na raz , abyś miał czas na przemyślane wypowiedzi

Zmiana kierunku w naszym wykonaniu to zaprzestanie jazdy w jednym kierunku a rozpoczęcie jazdy w drugim.

Proszę sie trzymac konkretnych pytań i określeń.
Pytam o kierunek jazdy !!!
Jak juz podawałem w różnych przykładach nie zawsze zmiana kierunku jest tożsama z kierunkiem jazdy.
Prosze nie rozmydlać dyskusji.

A, że może to podczas zjazdu ze skrzyżowania nastąpić nie oznacza jeszcze, że każdy zjazd ze skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy

Cieszy mnie zmiana stanowiska. Ciekawe na jak długo.

BTW, nigdzie nie napisałam, że na znaku C-12 pokazano kierunek jazdy.

Nie ? :wink:
Dzisiaj nie ma za bardzo czasu, ale chyba wypadałoby poszukać i ci pod nos podstawić twoje posty.
Bezczelnie kłamiesz

lith napisał(a):Mi nie musisz tego mówić. Ja tam potrafię 3x zmienić kierunek jazdy na 1 skrzyżowaniu.

Twierdzenie 1 skrzyżowania = 1 zmiana kierunku jazdy jest tak samo (bez)sensowne jak 1 samochód = 1 garaż. Niby zazwyczaj tak jest, ale kto komu zabroni większy garaż mieć ;)

Czy mozesz to pokazać jak to wygląda na skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ? W czasie jednego przejazdu ?
takim tradycyjnym pierścieniowym , a nie na Rynku Krakowskim
szerszon

Postprzez kombi » środa 28 maja 2014, 07:56

szerszon napisał(a):Czy mozesz to pokazać jak to wygląda na skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ? W czasie jednego przejazdu ?takim tradycyjnym pierścieniowym

To oczywiście zależy od geometrii ronda, ale na takim będzie tak:
Wjeżdżasz na rondo skręcając w prawo, następnie poruszasz się dookoła wyspy, następnie opuszczasz rondo skręcając ponownie w prawo.
To którym zjazdem opuścisz rondo, zależy jak długo będziesz poruszał sie dookoła wyspy.
Obrazek
szerszon napisał(a):Cały czas czekam na odpowiedź na pytanie , czy możliwym jest wjazd na skrzyzowanie prawym pasem w celu zawrócenia
na takim rondzie - oczywiście.
Tutaj manewr zawracania, wykonujemy poprzez wjazd na rondo, objechanie wyspy o prawie 360 stopni, i skręt w prawo celem wyjazdu.
Nie skręcasz w lewo więc, nie ma potrzeby ustawiania się na lewym pasie.
kombi

Postprzez kirbag » środa 28 maja 2014, 09:08

kombi napisał(a):Kirdbag mógłbyś odpowiedzieć?
Próbuję zrozumieć waszą "filozofię", więc chciałbym znać jej podstawy.

Kombi oczywiście, że mógłbym i chętnie bym to zrobił. Posłuchałem jednak rady Szoferaemeryta i oszczędzam nerwy :) .
Jeśli czytasz większość postów to może też już zauważyłeś, że część userów pisze niespójnie. Jak im pasuje do części ich teorii to widzą SORO jako całość (obwiednia +drogi). Za chwilę jak do kolejnej części ich teorii to nie pasuje, to widzą 4,5 i więcej skrzyżowań. Jeśli zerknąć na pierwsze rysunki opracowania, które tu wklejałem, jest pokazane skręcanie w kontekście skrzyżowania i konkretnie SORO.
kirbag

Postprzez maryann » środa 28 maja 2014, 09:24

dylek napisał(a):[ 2 drogi (żadna nie jest wewnetrzną, ani dojazdem ), które się na jednym poziomie przecinają, łaczą ....
Dobrze, dobrze- bez czego skrzyżowanie nie istnieje?
szerszon napisał(a): Do tej pory pisałeś ,że ciebie nie interesowały. Ciesze sie że zmieniasz stanowisko.
Nie zmieniam- nie interesuje mnie pojazd, dopóki go nie zobaczę. Ty widzisz i też Cię nie interesuje- ignorujesz to co on robi, ignorujesz o to pytanie, "...a, bo go dopiero teraz dostrzegłem". Ja przynajmniej jak widzę, to biorę pod uwagę i znajduję swoją relację z min- potrafię ją nazwać i ustalić hierarchię. Teraz TY- mamy tyle samo danych i równe szanse.
kirbag napisał(a):"W manewrze pośredniczy rondo" czy ktoś podejmie się wytłumaczenia mi tego zwrotu?
Czy ktoś ma czym to pojąć? Na rondzie oprócz skrzyżowania mamy ruch okrężny(skrzyżowanie "z " ruchem okrężnym)- gdzie masz ten ruch okrężny? Pokażesz?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kirbag » środa 28 maja 2014, 09:51

kombi napisał(a):
szerszon napisał(a):Czy mozesz to pokazać jak to wygląda na skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ? W czasie jednego przejazdu ?takim tradycyjnym pierścieniowym

To oczywiście zależy od geometrii ronda, ale na takim będzie tak:
Wjeżdżasz na rondo skręcając w prawo, następnie poruszasz się dookoła wyspy, następnie opuszczasz rondo skręcając ponownie w prawo.
To którym zjazdem opuścisz rondo, zależy jak długo będziesz poruszał sie dookoła wyspy.
Obrazek
szerszon napisał(a):Cały czas czekam na odpowiedź na pytanie , czy możliwym jest wjazd na skrzyzowanie prawym pasem w celu zawrócenia
na takim rondzie - oczywiście.
Tutaj manewr zawracania, wykonujemy poprzez wjazd na rondo, objechanie wyspy o prawie 360 stopni, i skręt w prawo celem wyjazdu.
Nie skręcasz w lewo więc, nie ma potrzeby ustawiania się na lewym pasie.

Kombi jeśli musiałbyś zdawać egzamin i na polecenie egzaminatora "proszę na najbliższym rondzie zawrócić", wykonałbyś manewr jak napisałeś to w najlepszym razie masz wpisany błąd w karcie (jeśli SORO jest mało uczęszczane), masz natychmiast przerwany egzamin i nie zaliczony (jeśli SORO jest z dużym natężeniem ruchu).
kirbag

Postprzez kirbag » środa 28 maja 2014, 10:11

kirbag napisał(a):"W manewrze pośredniczy rondo" czy ktoś podejmie się wytłumaczenia mi tego zwrotu?
Czy ktoś ma czym to pojąć? Na rondzie oprócz skrzyżowania mamy ruch okrężny(skrzyżowanie "z " ruchem okrężnym)- gdzie masz ten ruch okrężny? Pokażesz?[/quote]

Widzisz nikt nie wytłumaczył, zastanów się dlaczego. Ja to skwituję tylko :lol:
Do teleexpresu dla Pana Orłosia dobry tekst :lol:
kirbag

Postprzez kirbag » środa 28 maja 2014, 11:09

kombi napisał(a):W Krakowie i w każdym innym mieście w Polsce. Po prostu zagiąłbym takiego egzaminatora...
Myślę, że 5 minut rozmowy na żywo wystarczyłoby, żeby wykazać błędy w jego rozumowaniu i go przekonać, że chciał popełnić błąd.

Wnioskuję, że nawet jeśli naczelnik każdego WRD w Polsce, egzaminatorzy wszystkich WORD w kraju powiedzą ci, że twój sposób zawracania na SORO jest niezgodny z PORD, ty powiesz im, że nie mają racji i masz do tego prawo. Jednak dopóty do SORO odnoszą się zapisy o skrzyżowaniu, to:
skrzyżowanie ( SORO), połączenie w jednym poziomie dróg mających jezdnię, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie połączenia;określenie to nie dotyczy połączenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną

i powinieneś:
Art. 22.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Zatem twój sposób zawracania na SORO jest nieprawidłowy i sprzeczny z PORD.

Może to jedynie zmienić fakt, że kiedyś, ktoś znowelizuje PORD i umieści tam oddzielne zapisy dotyczące SORO. Tak ja to "widzę".
kirbag

Postprzez kg1956 » środa 28 maja 2014, 11:14

@kirbag
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Jest to bodaj jedyny artykuł mówiący o obowiązku sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy.
Czy na podstawie tego artykułu da się obronić tezę, że na każdym skrzyżowaniu można wykonać tylko jedną zmianę kierunku jazdy, jeśli nie mówi nic o skrzyżowaniu?
Wjeżdżając na takie rondo zmieniamy kierunek jazdy w prawo. Dlatego obowiązuje nas :
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;

zakładając, że skręt oznacza zmianę kierunku jazdy.
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze