Może nie tak ostro..ale dalsze kręcenie powoduje zwiększoną czujność kręcącego się.Zaczynam wierzyć, że zabronione jest objechanie wyspy więcej niż 360*.
Oczywiście inaczej to będzie wyglądało na pinezkach, a inaczej na lotniskach.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » czwartek 01 maja 2014, 17:23
Może nie tak ostro..ale dalsze kręcenie powoduje zwiększoną czujność kręcącego się.Zaczynam wierzyć, że zabronione jest objechanie wyspy więcej niż 360*.
przez kg1956 » czwartek 01 maja 2014, 18:36
przez LeszkoII » czwartek 01 maja 2014, 22:01
przez Maxwell » sobota 03 maja 2014, 07:48
No przepraszam bardzo. Zawracać można na różne sposoby. Jak mam go nie dzielić na kilka manewrów, kiedy składa się z kilku manewrów?A dzielenie manewru zawracania na kilka
Przejazd przez skrzyżowanie to teraz zmiana kierunku ruchu? No, no...dzielenie zmiany kierunku ruchu - przejazdu przez skrzyżowanie na kilka kierunków jazdy....
przez LeszkoII » sobota 03 maja 2014, 08:49
W znaczeniu, o którym pisałem (patrz koniec mojego wcześniejszego wpisu). Ten kierunek w zasadzie odpowiada kierunkowi strumienia ruchu, gdy działa sygnalizacja świetlna. Planując ją, uwzględnia sie wszystkie strumienie ruchu. Pojęcie oczywiście nie ma ścisłego umocowania, gdy brakuje sygnalizacji, ale dla potrzeb wyjaśniania kontekstu "kierunku ruchu" (pojęcie szersze niż kierunek jazdy), jak najbardziej się nadaje.Maxwell napisał(a):Przejazd przez skrzyżowanie to teraz zmiana kierunku ruchu? No, no...
Jeśli zawracasz "na trzy", to zwykle opuszczasz drogę (najczęściej jezdnię) przynajmniej raz. Tak wykonane zawracanie będzie składało się z właściwych zmian kierunków jazdy, gdyż jest to manewr dodatkowo nietypowy, podobnie jak cofanie w danym kierunku.Maxwell napisał(a):Zawracać można na różne sposoby. Jak mam go nie dzielić na kilka manewrów, kiedy składa się z kilku manewrów?
przez szerszon » sobota 03 maja 2014, 09:02
Niektórzy nazywają ten całokształt jedną zmianą kierunku jazdy, co jest błędem z uwagi na nietypowość i tak już nietypowego manewru zawracania.
przez kg1956 » poniedziałek 12 maja 2014, 13:04
przez szerszon » poniedziałek 12 maja 2014, 13:34
przez kg1956 » czwartek 22 maja 2014, 15:52
przez szymon1977 » czwartek 22 maja 2014, 21:09
Jak to nie wiesz? Skoro nie wiesz to Ci zacytuję:kg1956 napisał(a):Dalej nie wiem co mówią przepisy.
170 napisał(a):§ 72.1.Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.
170 napisał(a):§ 87.1.Znaki:
1)P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2)P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3)P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;
No nie postawiłeś. A jakie to ma znaczenie? Czy strzałki przed skrzyżowaniem oznakowanym C-12 oznaczają coś innego niż dozwolone kierunki jazdy przez to skrzyżowanie?Maxwell napisał(a):W dodatku nie postawiłem C12 i A7.