szymon1977 napisał(a):Jeden jechał zgodnie z jedną krajową sztuką, a drugi jechał zgodnie z drugą krajową sztuk. Łup! Który z nich jechał zgodnie z PoRD?kirbag napisał(a):...absolutnie nie zgodzę się, że ktoś tu źle jedzie. Wszystko jest jak najbardziej zgodne z krajową sztuką jazdy.
-----A tutaj rysunek przedstawiający kilka rodzajów skrzyżowań (i nie tylko) oraz pokazany na nich manewr skrętu/zmiany kierunku jazdy w prawo (celowo umieściłem różne znaki, aby ukazać jak mały wpływ ma miejsce i jego oznakowanie na skręcanie/zmianę kierunku jazdy).kirbag napisał(a):A tutaj link do rysunku przedstawiającego oba typy skrzyżowań oraz pokazany manewr skrętu w lewo na obydwu skrzyżowaniach. (celowo nie umieściłem żadnych znaków aby na razie ukazać jedynie jak mało różnią się skrzyżowania klasyczne od tych o ruchu okrężnym z punktu widzenia kierowcy i zmiany kierunku jazdy).
Postarałem się zabrzmieć równie poważnie jak Ty, Kirbag. Coś z tego wynika?
Jeśli brzmię poważnie to dobrze bo tak też podchodzę do tematu.
Natomiast co do twoich rysunków, wynika z nich (ale koła tu nie odkryjemy), że przed skrzyżowaniami stawia się różne znaki drogowe, w zależności od organizacji ruchu jaką się chce stworzyć.
Co do tego, który jechał zgodnie z PORD, obaj.