Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez kombi » poniedziałek 12 maja 2014, 22:22

Adiii napisał(a):Może powinienem zmieniać pas ruchu wcześniej?
No widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
I dlaczego jedziesz środkowym pasem, skoro prawy masz wolny?
kombi

Postprzez Adiii » poniedziałek 12 maja 2014, 22:30

No widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie tylko propozycja alternatywnego rozwiązania sprawy (lekko od dupy strony bo takie sytuacje jak na filmiku mają miejsce na co dzień i chcę zasięgnąć opinii kto w tym wypadku ponosi winę).

Sytuacja taka. Ja zmieniam pas ruchu, gościu w tym samym czasie wjeżdża na rondo. Zarówno ja jak i on musimy ustąpić pierwszeństwa. Ja - pojazdom poruszającym się prawym pasem, on - wszystkim pojazdom na skrzyżowaniu.
Dlatego specjalnie wrzuciłem filmik bo sytuacja jest dynamiczna. Czekam na opinie.

Zajęcie prawego pasa było niemożliwe bez najechania na linię ciągłą poprzez nieprawidłowo zaparkowane pojazdy. Dlaczego miałem łamać przepisy?
Wiem wiem.... na filmiku tego nie widać. http://tnij.org/2trpscm
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 maja 2014, 22:46 przez Adiii, łącznie zmieniany 1 raz
Adiii

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 12 maja 2014, 22:39

Srebrny wymusił i nic poza tym :!:
szoferemeryt

Postprzez kombi » poniedziałek 12 maja 2014, 22:50

Adiii napisał(a):
Zajęcie prawego pasa było niemożliwe bez najechania na linię ciągłą poprzez nieprawidłowo zaparkowane pojazdy.
Chodzi mi o zmianę pasa ruchu na prawy już na rondzie, zaraz po wjechaniu na nie. Miałeś wolny prawy psa, gdybys nim jechał nie miałbyś żadnych wątpliwości.
Jeżeli chodzi o sytuację z filmiku to ewidentna wina srebrnego auta, ale trzeba tez pamietać, zeby samemu nie prowokować takich sytuacji.
kombi

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 maja 2014, 22:56

kombi napisał(a):Chodzi mi o zmianę pasa ruchu na prawy już na rondzie, zaraz po wjechaniu na nie. Miałeś wolny prawy psa, gdybys nim jechał nie miałbyś żadnych wątpliwości.
Dobrze ,ze nie zawracał.Tez nie byłoby wątpliwości :wink:
szerszon

Postprzez Adiii » poniedziałek 12 maja 2014, 22:58

Kombi, rozumiem Ciebie, ale chciałem pominąć kwestię związaną z pasem ruchu na filmiku. Przecież często jest tak, że prawy pas jest zajęty. Nie rzadko wykonuje się skręt w lewo/ zawracanie na rondzie i zmiana pasa ruchu jest nieunikniona.
Mogłem zmienić pas wcześniej - nie było by tematu. OK, ale zmieniłem pas później i temat jest.

Srebrny wymusił powiadacie. A co jeśli jechałbym troszkę szybciej, a srebrny byłby już na swoim pasie? Tzn zajechałbym mu drogę (dostałbym strzał w tylne prawe drzwi)?
Można to zinterpretować że srebrny spełnił już wymagania znaku ustąp pierwszeństwa (był już na rondzie na swoim pasie czterema kołami), a ja zajechałem mu drogę - nie ustąpiłem pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu. Można czy nie można ? To są dosłownie ułamki sekund.
Adiii

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 maja 2014, 23:01

A co jeśli jechałbym troszkę szybciej, a srebrny byłby już na swoim pasie?

Wina srebrnego. Jeśli byłby dzwon to wynika ,że jednak nie spełnił dyspozycji A-7.
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 12 maja 2014, 23:01

sankila napisał(a):
dylek napisał(a):Więc szukam tej jednej drogi na powierzchni skrzyżowania...i coś znaleźć nie mogę :D

Może zacznij od szukania powierzchni skrzyżowania?

Powierzchnię to już dawno znalazłem.
Tyle, że krakowskiej szkole powierzchnia przecięcia dróg myli się z drogą biegnącą wokół wyspy na rondzie...którą to drogą można bez końca jeździć w kółko, a wyjeżdża się z niej skręcając w prawo...
Ustawienie przed skrzyżowaniem na lewym pasie, by pojechać przez skrzyżowanie w lewo...sygnalizowanie lewym kierunkowskazem - nie obowiązują, bo nie są na skrzyżowaniu tylko jadą drogą jednokierunkową z której tylko w prawo.
Zaczynam szukać tej drogi - i co ? Lipa.
Cała podstawa krakowskiej szkoły pada u zarania...
Jadą jak po drodze...zachowują się jak na drodze....tylko drogi nie potrafią znaleźć.

Proszenie bym szukał powierzchni skrzyżowania na skrzyżowaniu tam gdzie jest wg mnie powierzchnia skrzyżowania - nie rozumiem.
Lepiej wskażcie na skrzyżowaniu drogę tam, gdzie dla was jest droga, bo tego nie rozumiem.

Na razie z mego foto wyszło, że Dr Męcz Majd to Lotnicza i na odwrót - zalezy jak patrzy to raz miejsce sie tak nazywa, a raz tak...Nie kupuję tego - jakieś inne propozycje ?

Obrazek

Miniaturka się powiekszy po kliknięciu...
Np. ten ciemny pojazd na godzinie 11 na obwiedni ronda... na jakiej jest drodze ?
- pionowej
-poziomej
-inna odpowiedź ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 12 maja 2014, 23:09

Adiii napisał(a): Srebrny wymusił powiadacie. A co jeśli jechałbym troszkę szybciej, a srebrny byłby już na swoim pasie? Tzn zajechałbym mu drogę (dostałbym strzał w tylne prawe drzwi)?
Można to zinterpretować że srebrny spełnił już wymagania znaku ustąp pierwszeństwa (był już na rondzie na swoim pasie czterema kołami), a ja zajechałem mu drogę - nie ustąpiłem pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu. Można czy nie można ? To są dosłownie ułamki sekund.

Nie miał prawa wjechać, gdyż zawczasu sygnalizowałeś chęć zmiany pasa środkowego na prawy, jego wina i już.
szoferemeryt

Postprzez lith » poniedziałek 12 maja 2014, 23:12

@ Dylek
Nikomu się powierzchnia skrzyżowania z drogą nie myli. Powierzchnia skrzyżowania to miejsce gdzie jest więcej niż 1 droga jednocześnie. Co według mnie w żadnym stopniu nie wyklucza tego, aby w ramach powierzchni skrzyżowania (czyli kilku dróg) funkcjonowała 1 wspólna jezdnia prowadząca po obwiedni ronda.
lith

Postprzez kombi » poniedziałek 12 maja 2014, 23:15

Adiii napisał(a): A co jeśli jechałbym troszkę szybciej, a srebrny byłby już na swoim pasie? Tzn zajechałbym mu drogę.

Skoro wjechał i grzecznie jedzie sobie swoim pasem, to niby czemu ma ustąpić pierwszeństwa tobie? W ogóle skąd ma wiedzieć, że masz zamiar mu zajechać drogę?
A poza tym nie można zajeżdżać komuś drogi.
kombi

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 12 maja 2014, 23:33

dylek napisał(a):Zaczynam szukać tej drogi - i co ? Lipa.

Szukasz jak Pan Hilary, gdzie są moje okularu, a chyba wiesz gdzie je miał.
Popatrz dobrze a zobaczysz drogę na tej twojej obwiedni. W którym miejscu byś nie był, jesteś na obu drogach, (nawet gdybyś i sto razy okrążył) do chwili aż opuścisz skrzyżowanie jedną z nich.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » poniedziałek 12 maja 2014, 23:45

lith napisał(a):@ Dylek
Nikomu się powierzchnia skrzyżowania z drogą nie myli.

Po lekturze całej gamy postów poszczególnych userów pozwolę sobie z Tobą sie nie zgodzić.
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 12 maja 2014, 23:46

szoferemeryt - droga pozioma jest dwujezdniowa...pionowa również...
Jak byś ich nie łączył w jedną drogę, podwójną drogę czy jak to nie nazwiesz... skoro na obu drogach równocześnie...a one obie dwujezdniowe (jezdnie o przeciwnych kierunkach ruchu).... chętnie zobaczę jak mi wyznaczysz na fotce, którędy to na tej "podwójnej drodze" te dwie oddzielne jezdnie biegną - spróbujesz ?
Wiem jaki znak się stawia jeśli droga z dwujezdniowej robi się jednojezdniowa - przed rondem takiego nie widziałem nigdy - dawaj maluj dwie jezdnie drogi dwujezdniowej będącej składową "podwójnej drogi" na obwiedni ronda.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » wtorek 13 maja 2014, 00:08

@dylek
Czemu mają być 2 jezdnie na skrzyżowaniu jeśli do skrzyżowania dochodzą dwujezdniowe drogi? Jakoś mi jedno nie wynika z drugiego. Co za problem, żeby wszystkie jezdnie dróg tworzących skrzyżowanie łączyły się z 1 jezdnią stanowiąca obwiednię?
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze