rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez LeszkoII » sobota 26 kwietnia 2014, 12:11

kirbag napisał(a):Dodatkowo co wyraźnie powiedziano kierowca autobusu zawracał na tym skrzyżowaniu.
Szkoda, że policjant mówił że on jechał na wprost... chyba przez jakiś niesamowicie niebezpieczny zakręt... szkoda, że nie oznakowany odpowiednio :roll: :wink:

Przyłączam się do szerszona, żeby scalić wątki w jeden.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Maxwell » sobota 26 kwietnia 2014, 12:38

Ja bym powiedział, że jechał zgodnie ze znakiem C-12. A to, że skręcił ze skrzyżowania w drogę którą przyjechał... jego prawo, podobnie jak opuszczenie skrzyżowania każdym innym wylotem.
Maxwell

Postprzez Makabra » sobota 26 kwietnia 2014, 14:45

Maxwell napisał(a):Ja bym powiedział, że jechał zgodnie ze znakiem C-12. A to, że skręcił ze skrzyżowania w drogę którą przyjechał...
Czyli zawrócił. Ale coś ciężko Ci załapać że taki manewr na rondzie to jest zawracanie.
Makabra

Postprzez kg1956 » sobota 26 kwietnia 2014, 14:53

Macie jakiś inny sposób na zawrócenie na rondzie niż objechanie wyspy?
kg1956

Postprzez Maxwell » sobota 26 kwietnia 2014, 15:19

Makabra napisał(a):
Maxwell napisał(a):Ja bym powiedział, że jechał zgodnie ze znakiem C-12. A to, że skręcił ze skrzyżowania w drogę którą przyjechał...
Czyli zawrócił. Ale coś ciężko Ci załapać że taki manewr na rondzie to jest zawracanie.
Nieprawda. Nie wg PoRD.
Czy motocyklista, który skręci w lewo, pokręci się po parkingu i wyjedzie w prawo - ZAWRACA CZY NIE?
Obrazek
Maxwell

Postprzez dylek » sobota 26 kwietnia 2014, 15:23

Maxwell napisał(a):A motocyklista, który skręci w lewo, pokręci się po parkingi i wyjedzie w prawo - ZAWRACA CZY NIE?

Nie zawraca.
Skręca w lewo...zjeżdża z drogi...pokręci się poza drogą (być może kręcąc się po parkingu to i kilka razy tam zawróci, ale nijak się będzie to miało do zakazu umieszczonego na drodze)...a potem wjeżdża w nią skręcając w prawo...
Zawrócenia na drodze nie widzę.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » sobota 26 kwietnia 2014, 16:36

Maxwell napisał(a):
Makabra napisał(a):
Nieprawda. Nie wg PoRD.
Czy motocyklista, który skręci w lewo, pokręci się po parkingu i wyjedzie w prawo - ZAWRACA CZY NIE?
Obrazek

No to uświadom lud, co to jest według PoRD zawracanie? :mrgreen:
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 26 kwietnia 2014, 16:41

Makabra napisał(a):

To nie chodzi o to , czy aaklonowi ciężko załapać. Przyznanie iz jest to zawracanie zburzy stanowisko, że z ronda to tylko w prawo, a obwiednia to droga jednokierunkowa.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 26 kwietnia 2014, 18:21

szerszon napisał(a):
Makabra napisał(a):

To nie chodzi o to , czy aaklonowi ciężko załapać. Przyznanie iz jest to zawracanie zburzy stanowisko, że z ronda to tylko w prawo, a obwiednia to droga jednokierunkowa.

Co racja to racja :)
Nie wiem, ale za każdym razem jak "klon" pisze o zawracaniu na rondzie w mojej głowie wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 26 kwietnia 2014, 18:27

Krótka wstawka OFF TOPPIC.
Co do zawracania :).... pragnę zwrócić uwagę, że nie jest ono zabronione na jezdni jednokierunkowej, lecz na drodze jednokierunkowej. Efekt zawracania na jezdni jednokierunkowej drogi dwukierunkowej jest zabroniony z Art. 16.2.. Trochę dziwi, dlaczego napisali w PoRD, że zabrania się zawracania na autostradzie... :hmm:
Czyżby uwzględnili przejeżdżających przez bariery ochronne i pas dzielący jezdnie :?:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 26 kwietnia 2014, 18:46

Trochę dziwi, dlaczego napisali w PoRD, że zabrania się zawracania na autostradzie...

Często zdarzają sie sytuacje remontów gdy organizacja ruchu fizycznie nie ogranicza możliwości zawrócenia. mało to było filmików, gdzie jakis dziadek na autostradzie pod prąd jechał ? :D
szerszon

Postprzez kirbag » sobota 26 kwietnia 2014, 21:22

Maxwell napisał(a):
kirbag napisał(a):Dodatkowo co wyraźnie powiedziano kierowca autobusu zawracał na tym skrzyżowaniu.

Zawrócenie to manewr zmiany dotychczasowego kierunku na przeciwny.
Jak chcesz to zrobić na skrzyżowaniu ma którym ruch odbywa sie w jednym kierunku- wskazanym na znaku C-12?

Rozumiem, że biegacze biegnąc w biegu na 400 metrów po bieżni, na której rownież obowiązuje kierunek przeciwny do ruchu wskazówek zegara - wg ciebie zawracają dwa razy? Dobry żart.

A wyścigi na Daytona Speedway to wyścigi w zawracaniu!

Ja bardzo wszystkich przepraszam, właściwie to nawet nie jestem jakoś specjalnie zdenerwowany czy wytrącony z równowagi ale muszę użyć mocniejszych słów aby to napiętnować.
Trzeba być kompletnym idiotą,imbecylem,jełopem, nie mieć prawa jazdy lub ruch uliczny znać tylko z bajki "Bob budowniczy", jeśli pisze się takie rzeczy!!!
Jak można napisać, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się w jednym kierunku!!!!!??????
A do kolejnych stwierdzeń to nawet szkoda się odnosić bo ubliży człowiek swojej własnej inteligencji.
NIE MOŻNA Z KIMŚ PISZĄCYM TAKIE DYRDYMAŁY DYSKUTOWAĆ BO TO JEST POZBAWIONE NAWET NAJMNIEJSZEGO SENSU.
Osobiście odnoszę się do wpisu tej osoby ostatni raz.

Pozdrawiam myślących i jeszcze raz przepraszam za ostrzejsze słowa.
kirbag

Postprzez Drezyna » sobota 26 kwietnia 2014, 22:06

szerszon napisał(a):
Trochę dziwi, dlaczego napisali w PoRD, że zabrania się zawracania na autostradzie...

Często zdarzają sie sytuacje remontów gdy organizacja ruchu fizycznie nie ogranicza możliwości zawrócenia. mało to było filmików, gdzie jakis dziadek na autostradzie pod prąd jechał ? :D

Mógłbyś narysować niedouczonym, jak to ma wyglądać, że ten dziadek (twój dziadek?) zawróci na autostradzie gdy organizacja ruchu fizycznie nie ogranicza takiej możliwości i będzie pod prąd jechał??

Mi tam się wydaje, że żeby po takim zawróceniu jechał pod prąd, to i przed zawróceniem musi jechać pod prąd :mrgreen:

Henq napisał(a):Nie wiem, ale za każdym razem jak "klon" pisze o zawracaniu na rondzie w mojej głowie wygląda to mniej więcej tak:

Coś w tym jest, w końcu nie jedzie dookoła wyspy, to może i kierunku nie musi zachować :?:
Drezyna

Postprzez Makabra » sobota 26 kwietnia 2014, 22:45

Henq napisał(a):Co racja to racja :)
Nie wiem, ale za każdym razem jak "klon" pisze o zawracaniu na rondzie w mojej głowie wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek

Obrazek

Oba zawracania na rondzie, jedno niezgodnie z przepisami a drugie jest poprawne. Efekt końcowy ten sam = zawracanie

szerszon napisał(a):

Te dziady to też wjeżdżają na autostradę pod prąd jezdnią zjazdową i nie ma wyjścia :D
Btw. w Krakowie kiedyś była możliwość zawracania na autostradzie na wysokości zakopianki. Był wyznaczony na środku autostrady pas bezkolizyjnego zawracania na czas remontu jednego ze zjazdów :)
Makabra

Postprzez szerszon » sobota 26 kwietnia 2014, 23:36

Mógłbyś narysować niedouczonym, jak to ma wyglądać, że ten dziadek (twój dziadek?) zawróci na autostradzie gdy organizacja ruchu fizycznie nie ogranicza takiej możliwości i będzie pod prąd jechał??

Szanowny Drezyno...odpowiem innym postem..douczonego dla niedouczonego :wink:

Te dziady to też wjeżdżają na autostradę pod prąd jezdnią zjazdową i nie ma wyjścia
Btw. w Krakowie kiedyś była możliwość zawracania na autostradzie na wysokości zakopianki. Był wyznaczony na środku autostrady pas bezkolizyjnego zawracania na czas remontu jednego ze zjazdów

kirbag
Trzeba być kompletnym idiotą,imbecylem,jełopem, nie mieć prawa jazdy lub ruch uliczny znać tylko z bajki "Bob budowniczy", jeśli pisze się takie rzeczy!!!
Jak można napisać, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się w jednym kierunku!!!!!??????

Jak możesz czepiać sie ludzi ciężko doświadczonych przez los.
Oczywiście to co wypisuje aaklon aka evo aka cholindir wie kto tam jeszcze ... nie wzbudza entuzjazmu..ale porównanie tego osobnika/osobniczki do wyżej wymienionych jednostek chorobowych jest krzywdzące dla wyżej wymienionych :mrgreen:
Kropla drąży skałę...trzeba każdą rewelację raz po raz prostować i przypominać wcześniejsze posty, ponieważ osobnik/osobniczka charakteryzuje sie bardzo dobrą pamięcią..niestety ..krótką
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze