Nie w każdym. Tylko w takim gdzie zmiana kierunku nie wynika z zamiaru.LeszkoII napisał(a): nadmienię, że aaltonen nie sygnalizuje kierunkowskazem zamiaru zmiany kierunku jazdy, jeśli widzi znaki od C-1 do C-12 (w każdym przypadku).
1. Skoro powiedział proszę skręcić w lewo, to widocznie była możliwość jazdy w innym kierunku.LeszkoII napisał(a):1. Czy adept zdający na prawo jazdy słuchając polecenia egzaminatora "proszę skręcić w lewo", posiada zamiar zmiany kierunku jazdy w lewo, czy nie?
2. Czy będąc na pasie oznaczonym P-8b/F-10/F-11 (do skrętu w lewo), używasz kierunkowskazu?
3. Czy stosując się do poleceń policjanta nakazującego skręcić Ci w lewo, używasz kierunkowskazu?
4. Czy na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym S-3 ze strzałkami w lewo lub w prawo, używasz kierunkowskazu?
Czy uważasz, że egzaminator powie proszę skręcić w lewo w sytuacji kiedy stoi c-4?

2. Tak, bo to, że znalazłem sie na tym pasie jest wynikiem zamiaru skrętu w lewo.
3. To samo co z egzaminatorem.
4. Tak, patrz ad 2.
Jestem za to daleki od nadużywania kierunkowskazów w sytuacjach jasnych kiedy zmieniasz kierunek, ale nie wynika to z zamiaru, czyli w sytuacjach kiedy art 22.5 nie wymaga użycia kierunkowskazu: Np. W czasie jazdy po łuku drogi;, w sytuacji kiedy skręcasz w prawo i masz znak p-2 i nie masz możliwości jechać prosto;, podczas skręcenia w prawo w czasie wjazdu na rondo gdzie masz c-12..... Itd.
No właśnie kompletnie niczym.LeszkoII napisał(a):A czym się różni zmiana kierunku od zmiany kierunku ruchu, skoro kierunek dotyczy ruchu uczestnika ruchu w obu przypadkach?
A czym się różni zmiana kierunku ruchu i zmiana kierunku jazdy, skoro kierunek dotyczy jadącego uczestnika ruchu w obu przypadkach?
Ruchu/jazdy (obojętnie) przecież rozmawiamy o jadącym/ poruszającym sie pojeździe.leszko napisał(a):Kierunku czego?aaltonen napisał(a):Z twojego rysunku wynika że zmiana kierunku była istotna, i zielony prawdopodobnie wjechał na sąsiedni pas ruchu.
Sorry ale to jest brednia, nie poparta niczym. Zreszta do tej pory nie doczekałem sie odpowiedzi czym sie różni jeden od drugiego....leszko napisał(a): Wniosek słuszny, choć zielony nie zmienił kierunku jazdy a zmienił kierunek ruchu.