KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez taik » czwartek 20 marca 2014, 17:25

maryann napisał(a):Nie, bo nazwał mój przykład(pokonania pasów równoległych- pod prawie prostym kątem) zmianą pasa, a nie przecięciem, bo pasy były równoległe.

taik napisał(a):(...)kąt skrzyżowania kierunku jazdy pojazdu z osią pasa ruchu - bo zapewne o to Ci chodzi, mówiąc o wyglądzie manewru (...)

Maryann, czy to wymaga komentarza?

Oczywiście, nazwałem ten nietypowy manewr, o którym piszesz, zmianą pasa ruchu, ale jednocześnie dałem pewne zastrzeżenie, zwróć uwagę.
taik

Postprzez taik » czwartek 20 marca 2014, 17:31

evo9rs napisał(a):ZARAZ, ZARAZ, UPORZĄDKUJMY DYSKUSJĘ:
Ja uważam, że czerwona krecha (Citroen) za chwile zmieni pas ruchu oraz zmieni kierunek jazdy- skręci w prawo.

Ktoś ma inne zdanie?

Nie wiem, czy moje zdanie jest dla ciebie istotne, ale swoje zdanie wyraziłem w w tym miejscu, tutaj oraz parę postów wyżej w odpowiedzi dla Maryanna, a całość dotyczyła tej konkretnej sytuacji, o którą pytasz.

Rzecz generalnie dotyczy nazewnictwa, a nie obowiązku ustępowania pierwszeństwa, bo ten występuje w obydwu sytuacjach.
taik

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 17:41

taik napisał(a):
evo9rs napisał(a):ZARAZ, ZARAZ, UPORZĄDKUJMY DYSKUSJĘ:
Ja uważam, że czerwona krecha (Citroen) za chwile zmieni pas ruchu oraz zmieni kierunek jazdy- skręci w prawo.

Ktoś ma inne zdanie?

Nie wiem, czy moje zdanie jest dla ciebie istotne, ale swoje zdanie wyraziłem w w tym miejscu, tutaj oraz parę postów wyżej w odpowiedzi dla Maryanna, a całość dotyczyła tej konkretnej sytuacji, o którą pytasz.

Napisałeś: Citroen nie zmienia pasa ruchu/pasów ruchu podczas zmiany kierunku jazdy
Skoro nie ma wg ciebie zmiany pasa ruchu - nie ma zastosowania art. 22.4. W związku z tym na jakiej podstawie Citroen ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym środkowym i prawym pasem?
evo9rs

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 17:41

evo9rs napisał(a):Ja uważam, że czerwona krecha (Citroen) za chwile zmieni pas ruchu oraz zmieni kierunek jazdy- skręci w prawo.

Kierunek jazdy zmieni z naruszeniem art. 22.2 (nie zbliżył się PRZED skrętem do prawej krawędzi)

Mimo, że skręca z naruszeniem art. 22.2 to i tak art. 22.4 zobowiązuje go do ustąpienia pierwszeństwa pojazdom ze środkowego i prawego pasa.

Ktoś ma inne zdanie?

R.A. Stefański napisał(a):(...)Wykonującemu manewr skrętu w lewo z zawczasu włączonym kierunkowskazem można zarzucić naruszenie zasad bezpieczeństwa ruchu, gdy nie ustąpi pierwszeństwa pojazdowi jadącemu w tym samym kierunku po pasie ruchu, który zamierza przeciąć, ale tylko wówczas, gdy widział (lub mógł widzieć) pojazd poruszający się po tym pasie, a mimo to kontynuował manewr skrętu”.
R.A. Stefański napisał(a):Zmiana pasa ruchu polega na zmianie położenia pojazdu w stosunku do krawędzi lub osi jezdni, przy utrzymaniu ruchu na tej samej jezdni.
R.A. Stefański napisał(a):Nie ulega wątpliwości, że skręcający jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z przeciwnego kierunku po pasie ruchu, który zamierza przejechać, co może mieć miejsce przy wykonywaniu skrętu w lewo. Wątpliwości rodzą się natomiast co do tego, czy taki sam obowiązek ciąży na nim w stosunku do pojazdu jadącego w tym samym kierunku, po pasie przeznaczonym dla ruchu pojazdów z kierunku przeciwnego. Co do tego sytuacja była jasna w poprzednim stanie prawnym. W myśl art. 19 ust. 1 d.p.r.d. kierujący pojazdem mógł zmienić kierunek jazdy, pod warunkiem że nie spowoduje to zajechania drogi innym kierującym. Chodziło o niezajechanie drogi innym kierującym, niezależnie od tego, z którego kierunku nadjeżdżali. Brak tego warunku w art. 22 ust. 1 obecnie obowiązującej ustawy wskazuje, że zrezygnowano z niego. Do zmieniającego kierunek ruchu nie ma zastosowania zasada wyrażona w art. 22 ust. 4, w myśl której kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony. Reguła ta odnosi się do zmiany pasa ruchu, a nie do zmiany kierunku jazdy. W art. 22 ust. 1 wyraźnie rozróżnia się "zmianę kierunku jazdy" oraz "zmianę pasa ruchu", a w ust. 4 tego przepisu mowa jest wyłącznie o zmianie pasa ruchu. Skoro ustawodawca w ust. 1 rozróżnia te pojęcia, to nie można przyjmować, że ust. 4 odnosi się do obu tych pojęć, skoro wymieniono w nim tylko zmianę pasa ruchu. Przepis art. 22 ust. 4 dotyczy wyłącznie zmiany pasa ruchu i nie ma zastosowania do manewru zmiany kierunku jazdy
R.A. Stefański napisał(a):(...)Wykonujący manewr skrętu w lewo nie zmienia pasa ruchu, przejeżdża przez pas, a pojazd jest ustawiony prostopadle do pasa, podczas gdy przy zamianie pasa ruchu jest on w położeniu skośnie równoległym. Ponadto taki sposób interpretacji art. 22 ust. 4 narusza jedną z reguł wykładni, że bez uzasadnionych powodów nie powinno się przypisywać różnym terminom tego samego znaczenia
Sygn. akt V Ka 757/12 napisał(a):(...)Istotnym zagadnieniem jest to, czy oskarżony miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, który wyprzedza go. O ile z przyczyn praktycznych odpowiedź na to pytanie jest dość oczywista, o tyle lege artis tego obowiązku nie miał. Ustawodawca ewidentnie rozróżnił w art. 22 ust. 1 ustawy zmianę kierunku jazdy od zmiany zajmowanego pasa ruchu. Te pojęcia nie są tożsame, są różne. Oskarżony zmieniał kierunek jazdy. Skoro ustanowiony w art. 22 ust. 4 ustawy obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przejazdu dotyczy tylko kierowcy zmieniającego zajmowany pas ruchu, to – a contracto - nie dotyczy ten obowiązek kierowcy zmieniającego kierunek jazdy. Taka interpretacja jest tym bardziej oczywista, kiedy uwzględni się, że obowiązujący uprzednio przepis art. 19 wcześniej obowiązującej ustawy uzależniał wprost możliwość zmiany kierunku jazdy od tego, czy nie spowoduje to zajechania drogi innym kierującym. Obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przejazdu dotyczy – co oczywiste – tylko pojazdów nadjeżdżających z naprzeciwka. O ile przy tym można byłoby polemizować z treścią wyroku Sądu Najwyższego z dnia 01 grudnia 2005 r. w sprawie III KK 151/05, wedle którego : „ Wymóg zachowania szczególnej ostrożności, określonej w art. 22 ust. 1 p.r.d., przez zmieniającego kierunek jazdy w lewo, nie obejmuje obowiązku upewnienia się w chwili wykonywania tego manewru, czy nie zajeżdża on drogi nieprawidłowo (z lewej strony) wyprzedzającemu go” (OSNwSK 2005/1/2287), z jako dość radykalnym, o tyle w pełni należy aprobować stanowisko wyrażone przez Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 08 stycznia 2013 r., w sprawie III KK 109/12 i w jego uzasadnieniu (OSNKW 2013/4/29). Analiza treści tego orzeczenia prowadzi do wniosku, że stan faktyczny w sprawie będącej przedmiotem owego postanowienia jest bliźniaczo wręcz podobny do stanu faktycznego sprawy będącej przedmiotem tego uzasadnienia. Tam zaś Sąd Najwyższy stwierdził m. in.: „Obowiązek «zachowania szczególnej ostrożności», w swej podstawowej postaci, został zdefiniowany w art. 22 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r., Nr 108, poz. 908 ze zm.), natomiast dalej idący nakaz upewnienia się co do tego, że istnieją warunki do podjęcia określonych manewrów bez spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu, został wyraźnie odniesiony przez ustawodawcę jedynie do niektórych spośród nich, takich jak np.: cofanie, wyprzedzanie, wobec czego nie ma podstaw do przyjmowania, że taka «kwalifikowana» postać tego obowiązku może być rozszerzana poza granice wprost wynikające z ustawy”.
(...) Wśród tych obowiązków nie ma warunku, że nie spowoduje to zajechania drogi innym kierującym, chociaż ustawodawca sformułował taki obowiązek pod adresem kierującego pojazdem zmieniającego pas ruchu, stanowiąc expressis verbis, iż jest on «obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać» (art. 22 ust.4). (…)Zamierzeniem ustawodawcy było jasne określenie obowiązków i praw uczestników ruchu, przy uwzględnieniu wzrastającego natężenia ruchu drogowego i dążenie do zapewnienia jego bezkolizyjności. Chodziło o to, że w sytuacji, gdy zamierzający zmienić kierunek jazdy zawczasu i wyraźnie zasygnalizuje ten manewr (art. 22 ust. 5 p.r.d), to w momencie jego wykonywania nie ma obowiązku upewnić się, czy nie zajedzie drogi nieprawidłowo wyprzedzającemu; ma bowiem prawo zakładać, że po pasie ruchu przeznaczonym dla ruchu pojazdów z przeciwnego kierunku nie porusza się pojazd jadący w tym samym kierunku, w którym zdąża skręcający. Skręcający w lewo ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z kierunku przeciwnego (art. 25 ust. 1 i 3 p. r. d); ma on przede wszystkim baczyć, aby nie zajechał drogi temu pojazdowi, a nie zaś kierującemu, który nie zachowuje się w sposób wynikający z art. 24 ust. 5 p.r.d (R. A. Stefański, O zmianie kierunku ruchu w lewo – dyskusji ciąg dalszy, PnD 2006, nr 6, s. 30-33
http://www.orzeczenia.koszalin.so.gov.pl/content/$N/155510000002506_V_Ka_000757_2012_Uz_2013-04-29_001

Więcej mi się nie chce wklejać. Podzieliłem się tymi cytatami, żeby nie napastowano mnie bezpodstawnie określeniami "autorska krytyka", "brednie", "wymysły", "psychodeliczne wizje", etc..
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 17:47

Skoro nie ma wg ciebie zmiany pasa ruchu - nie ma zastosowania art. 22.4. W związku z tym na jakiej podstawie Citroen ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym środkowym i prawym pasem?
Obrazek
evo9rs

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 17:59

makabra
I jak na tym skrzyżowaniu z wyspą centralną padną światła to spróbuj sobie jeździć dookoła wyspy bez zatrzymania się, dopóki będzie pusto na głównej to się da... Ale jak nadjadą samochody to wtedy zobaczysz różnicę między zwykłym skrzyżowaniem z wyspą (D1A7) a skrzyżowaniem o ruchu okrężnym (C12A7)

Gościu..a co ma pierwszeństwo do sygnalizacji i kierunku jazdy ???
Uciekasz w jakis nieistotny poboczny temat.
evo
No wyspa jest. A mamy tu ruch okrężny? Pokaż.

A i nie zapomnij o narysowaniu zwykłego skrzyżowania o 7 wlotach bez ruchu okrężnego- koniecznie z układem strzałek przed skrzyżowaniem!

https://www.google.com/maps?q=Aleja+Nie ... olska&z=19
Pokaż mi ruch okrężny na skrzyżowaniu oznaczonym C-12 i jak wspomniałem definicje ruchu okrężnego i nieokrężnego w oparciu o Art 22 o zmianie kierunku jazdy.
Ostatnio zmieniony czwartek 20 marca 2014, 18:10 przez szerszon, łącznie zmieniany 3 razy
szerszon

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 18:02

kg1956 napisał(a):
szerszon napisał(a):kg
Powiedzcie mi jak rozumiecie znak P-8 umieszczony przed rondem.

Że z tego pasa jest dozwolona jazda w określonym kierunku przez skrzyżowanie.(...)

Zapytam inaczej, bo migasz się. Jakie manewry trzeba wykonać (minimum), aby to co piszesz spełnić. Jestem dziwnie pewny, że Ty wiesz co mam na myśli. :wink:

Odpowiedziałem na tyle na ile zadałeś pytanie.
Teraz zadeklaruj sie z konkretnym P-8 czy F-10.
Wtedy nie będziesz mi wciskał ,ze sie migam.
Mam strzałke na wprost-jadę na wprost
Mam strzałkę w prawo-jadę w prawo-jeden manewr..to samo w lewo.
Nie sygnalizuje zmian kierunku ruchu, jak tu usiłujesz mi prawdopodobnie zasugerować.
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 18:09

szerszon napisał(a):
evo9rs napisał(a):
A czy na zwykłym skrzyżowaniu mamy ruch okrężny?

A czy na zwykłym skrzyżowaniu może krzyżować się dowolna liczba dróg połączona za pomocą ruchu okrężnego?

Zastosuj swoje strzałki i zasady ruchu dla ronda o siedmiu zjazdach.....Wtedy pogadamy.

A co to jest ruch okrężny ? Od razu poproszę o wypowiedź w temacie ruchu nieokrężnego :lol:
Sobie wymyślasz własny PoRD..może jeszcze wskażesz przepis o prostowaniu, albo zmianie z okrężnego na nieokrężny...ale zabawa..
Takie to dziwne skrzyżowanie , bo wyspa jest..wyspa zmienia sposób sygnalizacji...to podałem skrzyżowanie z wyspą..i co ?

No wyspa jest. A mamy tu ruch okrężny? Pokaż.

A i nie zapomnij o narysowaniu zwykłego skrzyżowania o 7 wlotach bez ruchu okrężnego- koniecznie z układem strzałek przed skrzyżowaniem!
evo9rs

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 18:11

Gościu..pomyśl zanim wyslesz znowu post. Podwójnie nie musze czytać. :D
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 20 marca 2014, 18:13

Doprecyzuję: w lewo tzn. trzecim zjazdem?
kg1956

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 18:17

kg
Czyli rozumiem ,ze masz strzałkę do skrętu w lewo i skręcasz w lewo.
czego nie rozumiesz w manewrze skretu w lewo ? Jechałeś droga "pionową" skręciłeś na skrzyżowaniu, jedziesz drogą "poziomą"
evo

Dlaczego domagasz sie przepisu, który nie istnieje ponieważ zachowanie zgodnie z przepisami nie dopuszcza nawet do takiej sytuacji ?
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 18:37

szerszon napisał(a):

Dlaczego domagasz sie przepisu, który nie istnieje ponieważ zachowanie zgodnie z przepisami nie dopuszcza nawet do takiej sytuacji ?

Dopuszcza, w przypadku pojazdów których wymiary uniemożliwiają skręcenie zgodnie z 22.2.

Załóżmy że to nie Citroen tylko taki pojazd. Na jakiej podstawie ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym środkowym i prawym pasem?

Właśnie jest to art. 22.4. W takim przypadku przy zmianie kierunku jazdy, mamy jednocześnie do czynienia ze zmianą pasa ruchu. Nie może być inaczej i nie wiem czemu nie chcesz się z tym zgodzić.

P.S. Nie odpowiedziałeś na poprzedniego posta.
evo9rs

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 18:45

Formalnie, citroen w ogóle nie ustępuje pierwszeństwa tylko wykonuje manewr niedozwolony o poważnych w skutkach konsekwencjach. Ewentualnie można mówić o nieformalnym "pierwszeństwie" /z cudzysłowem. W KW nie ma wykroczenia polegającego na nieustąpieniu pierwszeństwa. Czy dojdzie do kolizji czy nie dojdzie, prawdopodobnie zostanie winnym z powodu niezachowania należytej ostrożności oraz niezastosowania się do Art. 22.2.

Zrozum, że w PoRD nie musisz mieć wszystkiego rozpisanego na czynniki pierwsze - przeciwnie, uszczuplono kodeks z przepisu o niezajeżdżaniu drogi. Nie musisz mieć napisane, że nie wolno Ci rozjechać pieszego poza przejściem, skoro takiego przepisu szczególnego nie ma.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 18:58

Dopuszcza, w przypadku pojazdów których wymiary uniemożliwiają skręcenie zgodnie z 22.2.
I tutaj z całą pewnością mamy taka sytuację :lol:
Załóżmy że to nie Citroen tylko taki pojazd. Na jakiej podstawie ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym środkowym i prawym pasem?

Art 22.1
jest to manewr nietypowy i raczej niespodziewany i nie podlega pod normalnie stosowane przepisy
Właśnie jest to art. 22.4. W takim przypadku przy zmianie kierunku jazdy, mamy jednocześnie do czynienia ze zmianą pasa ruchu.

Bzdura. Tytuł Oddziału
zmiana pasa ruchu lub kierunku jazdy.. wychodzą ci takie same cuda jak przy łamanym pierwszeństwie, gdzie nie byłeś łakaw ustosunkować sie do moich pytań. tak samo jaka to zmiana kierunku jazdy wystepuje przy zjechaniu z jezdni na pobocze.
Nie jesteś wiarygodny, ponieważ pomijasz milczeniem niewygodne pytania stawiające pod dużym znakiem zapytania twój punkt widzenia.
Udajesz ,ze nie ma tematu i dalej swoje.

P.S. Nie odpowiedziałeś na poprzedniego posta.

Zdublowałeś..a dwa ..popatrz sie w końcu co napisałem, bo słabość mnie ogarnia..nie dość ,że czytasz po łebkach tojeszcze sensu za dużego w twoich postach nie ma.
Czytałeś co leszko zaprezentował ? Wątpię..
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 19:00

Leszko rozmawiamy o pojeździe którego wymiary uniemożliwiają skręcenie zgodnie z 22.2. W jego przypadku taki manewr jest jak najbardziej dozwolony.
I właśnie na podstawie art. 22.4 ustępuje pierwszeństwa pojazdowi ze środkowego i prawego pasa.
szerszon napisał(a): Bzdura. Tytuł Oddziału
zmiana pasa ruchu lub kierunku jazdy..

Dawałeś wykład Szymonowi, a sam nie odróżniasz lub od albo?
lub- spójnik łączący dwa zdania równorzędne oraz dwie części zdania, wskazując, że przynajmniej jedna część jest prawdziwa; zob. też alternatywa
Ostatnio zmieniony czwartek 20 marca 2014, 19:04 przez evo9rs, łącznie zmieniany 1 raz
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze