Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » niedziela 09 marca 2014, 18:18
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 19:15
- niezastosowanie się do znaku poziomowego (pisze o tym dylek), ale też jest to dyskusyjna sprawa.
Szerszon, nie wiem i dlatego mam wątpliwości, co do rozstrzygnięcia w sprawie.
Wystarczy, że jest częścią drogi, przyległą do jezdni, by wypełnić definicję pobocza.
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 19:32
szerszon napisał(a):Wystarczy, że jest częścią drogi, przyległą do jezdni, by wypełnić definicję pobocza.
Co ? Coraz lepiej.. czy wszystko co przylega do jezdni wypełnia definicje pobocza ?
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 20:24
Masz problem ze zrozumieniem prostego zdania?
czy wszystko co przylega do jezdni wypełnia definicje pobocza ?
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 20:30
szerszon napisał(a):Masz problem ze zrozumieniem prostego zdania?
Nie mam problemu. Natomiast widzę ogromna niechęć do udzielenia odpowiedzi.czy wszystko co przylega do jezdni wypełnia definicje pobocza ?
szerszon napisał(a):Czy na poboczu można wyznaczyc stanowiska postojowe ?
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 20:35
Pobocze to część drogi przyległa do jezdni. A co już znajduje się na tym poboczu to inna sprawa.
Skoro pobocze może być przeznaczone do postoju pojazdów, to czemu nie?
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 22:00
Tylko wtedy, kiedy jezdnia ma szerokość całej drogi.szerszon napisał(a):Pobocze to część drogi przyległa do jezdni. A co już znajduje się na tym poboczu to inna sprawa.
Ile chcesz przykładów, gdzie pobocza nie ma. A jezdnia jak najbardziej.
szerszon napisał(a):Skoro pobocze może być przeznaczone do postoju pojazdów, to czemu nie?
To nie jest jedyna funkcja pobocza. Dlaczego chcesz poprzez oznakowanie zabierać innym mozliwość z jego korzystania zgodnie z prawem ?
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 22:12
Tylko wtedy, kiedy jezdnia ma szerokość całej drogi.
Ja zabieram?
To zarządca drogi ustala funkcję pobocza.
Skoro przeznaczył je na miejsca postojowe i nie zostawił miejsca do pędzenia zwierząt czy jazdy wierzchem - widocznie nie było takiej potrzeby.
Rozwiń swoją myśl, że pobocze to nie jest część drogi przyległa do jezdni....
przez LeszkoII » niedziela 09 marca 2014, 22:17
Znak P-18 „stanowisko postojowe” (rys. 5.2.4.1) stosuje się w celu wyznaczenia miejsc postoju na części jezdni i chodnika oraz na wydzielonych parkingach bez ustalonych konstrukcyjnie stanowisk.
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 22:22
szerszon napisał(a): A mnie sie wydawało, że zarządca to sobie może... są od tego akty prawne.
Nie ja tylko zarządca bystrzaku.szerszon napisał(a):Skoro przeznaczył je na miejsca postojowe i nie zostawił miejsca do pędzenia zwierząt czy jazdy wierzchem - widocznie nie było takiej potrzeby.
A skąd ty wiesz czy była potrzeba czy jej nie było.
szerszon napisał(a):Rozwiń swoją myśl, że pobocze to nie jest część drogi przyległa do jezdni....
czy mógłbyś w końcu przestać przeinaczać czyjeś wypowiedzi ?
To co ty usiłujesz nazwać poboczem wcale nie musi nim być.
Tak jak ci napisałem, moge ci wskazać setki i tysiące miejsc, gdzie jest jezdnia..inne części drogi, a pobocza nie ma i nie sprawdzą sie twoje marzenia, aby do tych innych części drogi dokleić funkcje pobocza.
przez Uciekaj1 » niedziela 09 marca 2014, 22:24
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 22:26
LeszkoII napisał(a):Znak P-18 „stanowisko postojowe” (rys. 5.2.4.1) stosuje się w celu wyznaczenia miejsc postoju na części jezdni i chodnika oraz na wydzielonych parkingach bez ustalonych konstrukcyjnie stanowisk.
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 22:30
To źle ci się wydawało.
Nie ja tylko zarządca bystrzaku.
Dawaj.
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 22:35
szerszon napisał(a):To źle ci się wydawało.
Możesz mi wskazać przepis pozwalający zarządcy bagatelizować obowiązujące przepisy prawne i sobie "ustalać" ?
szerszon napisał(a):Mogę odpowiadać tylko za swoje słowa, a nie za te , które ty sobie wymyśliłeś.
Nigdzie nie napisałem, że pobocze nie przylega do jezdni..jak jest.
Za to moge pokazać masę miejsc, gdzie twoja myśl przewodnia polegnie na polu "chwały"
przez LeszkoII » niedziela 09 marca 2014, 22:41
Tak, jasne... drogę 30-sto jezdniową.nie manipuluje, tylko podaję Ci przepisy, za co podziękuj.aaltonen napisał(a):Leszko, nie manipuluj. Podkreśliłeś nie to co trzeba cwaniaczku. Teraz rozmawiamy o wydzielonym parkingu, który stanowi drogę wewnętrzną.
Ja bym zaczął od przystanku autobusowego w zatoce i rowerzysty, który na podstawie art. 16.5 musi tam wjechaćszerszon napisał(a):Za to moge pokazać masę miejsc, gdzie twoja myśl przewodnia polegnie na polu "chwały"